Nytt på sarabackmo.se i januari

Välkommen till nya sarabackmo.se! Här berättar jag om förändringarna och de nya funktionerna på sajten. Hoppas du ska tycka om dem!

Lagom till det nya släppet av sajten uppdaterar vi headerbilden, den stora bilden som ligger överst på förstasidan. Som vanligt är det fantastiska Maria Fors Östberg som står bakom kameran. Visst är det en härlig härlig bild? Du som är uppmärksam gissar säkert mycket riktigt att den togs samtidigt som bokomslagsfotot till Skillnadens Favoriter.

 

Efter julledigheten har jag varit lite extra förväntansfull och varje dag undrat om det kanske är idag som vi trycker på knappen. Redan i höstas beställde jag lite ändringar här på sajten och har sett fram emot att få se några nya funktioner på sarabackmo.se. Idag är det äntligen dags att låta en lite nyare version av sajten titta ut. Det mesta känner du igen sedan innan, men på förstasidan finns till exempel en frågelåda tillagd och i medlemsmaterialet har några ändringar gjorts.

 

Bli medlem på sarabackmo.se här!

 

Under 2020 kommer jag att ha ett extra fokus på att odla nytt. Inte nödvändigtvis nya odlare alltid, men lite extra uppmärksamhet på att starta från början. Självklart lockar det lite extra eftersom jag ju har en ny trädgård; Berghem. Att odla nytt är ju något vi kan göra oavsett erfarenhet - det finns alltid nytt att testa, bygga eller utveckla. Det ska kännas görbart och det ska finnas enkla trådar att börja dra i. Och det vill jag berätta om 2020. Jag kommer att skriva mycket om min nya trädgård, men självklart också om odlingarna hemma på Skillnadens.

 

Din medlemssida

På sajten har vi nu gjort en samlingsplats för medlemsmaterialet - Din medlemsida. Här kan du gå in och se vad som är aktuellt just nu. Det är lätt att få en överblick över vad som har publicerats, om jag har fixat något erbjudande, boksläpp, medlemsevenemang eller annat som är på gång. Här tipsar vi också om artiklar, nypublicerade och ur arkivet, med aktuella teman.

 

Längst till höger bland boxarna på startsidan hittar du din medlemssida. Där kommer jag löpande uppdatera om vad som är på gång och aktuellt just för dig som är medlem.

 

Nya medlemsartiklar

Ett medlemsmaterial är väldigt spännande att sätta ihop! När jag startade sajten för två år sedan var jag den förste att omvandla en blogg till delvis ett medlemsmaterial. Det fanns inte riktigt någon att ta rygg på, så jag började från scratch och har experimenterat mig fram. Nu är jag lite visare och vill gärna passa på att tacka för all generös feedback ni delat under de här åren!

En återkommande punkt är att många hör av sig och avslutar sitt medlemskap för att de inte hinner läsa. Det känns så synd! Inför det här året har jag därför bestämt att publicera en lång medlemsartikel varje vecka och bygga ut medlemskapet med andra aktiviteter. Mer om det längre ned. Under 2020 består medlemsartiklarna av följande, också baserat på era önskemål:

 

Månad för månad

Det här är en rejäl artikel där jag går igenom mina viktigaste sysslor i trädgården den aktuella månaden. Jag kommer att utgå från min nya trädgård Berghem, där ju en del av trädgården redan är odlingsbar och andra ska bli till under året. Det blir både min egen dokumentation över arbetet och massor med tips och idéer till er som läser, möjliga att sätta tänderna i i den egna trädgården. Det här känns om en riktigt kul serie att skriva!

 

Grönsaksporträtt

Alltså, jag tycker själv det är himla kul att läsa om specifika grönsaker och få idéer till hur jag kan odla dem. Var och en utvecklar ju sin egen strategi. I min nya bok Skillnadens favoriter presenterar jag femton grönsaksporträtt och i den här artikelserien får du som medlem i princip en helt ny bok serverad - med tolv extra grönsaksporträtt. På tur att publiceras står till exempel rotselleri och gul lök.

 

Sara säger - video

Den här videoserien har jag publicerat i drygt ett år och den har varit mycket uppskattad. Nu när jag har möjlighet att spela in inomhus vill jag bygga ut videorna lite för att kunna visa mer om de olika ämnena jag berättar om. En gång per månad gör jag en lite längre video och berättar om särskilda metoder, saker som är aktuella just nu och delar tips som jag tror kan vara till nytta och glädje. Du kan både kika på Sara säger som video eller plugga in lurarna och lyssna på den som en podd.

 

Månadens mat

Vad ska vi käka av all mat vi odlar? Det här är något som många återkommer till och som vi alla behöver tips och idéer om ständigt. Nu gör jag en serie artiklar med fokus på maten; skördetips, förvaring, recept och förslag på veckomenyer som kan ge inspiration under året. Jag hoppas också kunna intervjua några kunniga personer för att få mer input kring sånt jag inte själv behärskar.

 

Övrigt

Vissa månader består kalendern av fem veckor. Här finns det plats för övriga uppdateringar, med särskilda metoder i fokus, teman eller frågor som jag blivit nyfiken på.

 

Vacker purpurfärgad kronärtskocka, 'Violets de Provence'

Det första grönskasporträttet som gick ut i år var en riktigt matig historia om kronärtskocka. Läs artiklen på Lyckas med kronärtskocka.

 

Ny medlemsgrupp på Facebook

Något som blivit tydligt för mig är hur roligt det är att mötas, i olika former. Inte minst har våra underbara medlemsträffar visat det här. Och jag vill ha mer av den varan! Här på sajten är det ju mina ord och mina bilder som dominerar, men ni som läser får inspiration och testar och utvecklar. Det vill vi andra ta del av!

I mars släpper vi en ny medlemsgrupp på Facebook. En låst grupp bara för oss som är medlemmar på sajten. Den blir en förlängning av det du tar del av här och en plats där också jag lättare kan komminicera på andra sätt än vad som är möjligt att göra i form av artiklar och blogginlägg. Jag ser så mycket fram emot detta! Här kan vi på enklare sätt än tidigare dela grönsaksutmaningar, såkalendrar och andra upptåg. Som första aktivitet har jag tänkt sparka igång en melonutmaning! Det vet jag att fler än jag har haft som önskemål.

En del av er som följer är dock inte med på Facebook. Bli inte orolig! Grunden i mitt jobb är fortfarande sarabackmo.se och det är här jag i huvudsak delar mina artiklar. En medlemsgrupp fyller andra funktioner - där vi till exempel kan prata lättare med varandra än vad som är möjligt genom kommentarsfältet här på sajten.

 

Erbjudanden och rabatter

Under 2020 har jag inte bestämt någon särskild form för vilka erbjudanden och rabatter som presenteras för er som följer. Tidigare medlemsrabatt månad för månad försvinner och istället ska vi försöka presentera roliga erbjudanden när det dyker upp något vi fastnar för särskilt. Här får gärna du som läser komma med idéer! Är det någon produkt du vill att vi fixar rabatt på? För medlemmar så finns erbjudanden och rabatter att se på Din medlemssida och för bloggläsare nås de genom boxen ERBJUDANDEN en bit ner på förstasidan på sarabackmo.se.

 

Frågor och svar

En sak som jag verkligen vet är uppskattat är möjligheten att kunna ställa frågor. Jag får oerhört många frågor skickade till mig via alla möjliga kanaler. Det är svårt att hinna med alla, särskilt som samma frågor återkommer i olika former både på sajten, Facebook, YouTube och Instagram. Nu har jag tänkt försöka samla så mycket som möjligt i en egen del här på sajten - en klassisk frågelåda - som alla kan läsa.

På förstasidan bredvid recept-tipsen finns nu Q&A - Frågelådan. Här kan du skicka in din fråga och få svar och jag samlar också frågor som dyker upp på andra platser. Minst en gång per vecka gör jag en sittning vid tangenterna för att svara. Kul va!

 

En av sakerna jag har längtat länge efter på nya sajten är en riktig frågespalt. Nu är det äntligen dags - hoppas ni är laddade med frågor!

 

Med de här nya uppdateringarna ska det bli extra roligt att jobba och se hur sajten utvecklas. Skillnadens Trädgård är Nordens största trädgårdsblogg och det är förstås smått overkligt. Dock hoppas jag att ännu fler hittar hit och kan inspireras till att odla mat på olika sätt. Att odla är ju en folkrörelse som hela tiden får nya anhängare, med rätta. Låt oss hoppas att säsongen 2020 blir riktigt fin för oss alla. Tack för att du läser Skillnadens!
/Sara Bäckmo

 

24. januari 2020

21 svar till “Nytt på sarabackmo.se i januari”

 1. madelainelaisi skriver:

  Vilka bra ändringar! Ska bli spännande att följa. Speciellt medlemsgruppen på Facebook.
  En annan kul grej du hade kunnat göra är att ha en del av bloggen/Youtube som riktar sig till barn.
  Sonens förskola frågade efter mask av mig i veckan till en kompost dem skulle starta. Jag tipsade då om bokashi, som dem verkade väldigt intresserade av (woopwoop). Kom då att fundera över utbudet av information om odling mm riktat till barn. Vet att det är många barn (inklusive mina) som följer dig och säkert hade uppskattat material speciellt till dem.
  En tanke bara!

  Tack för allt jobb du lägger ner, det uppskattas!

 2. kristina.kvastad skriver:

  Härligt! Det är så roligt att du snabbt följer med i vad vi följare frågar efter. Dynamiskt! Självklart hänger vi med.

 3. nyfiqen skriver:

  Åh, så kul! Det kommer bli super och vilket jobb du gör, du inspirerar stort. Jag ser fram emot medlemsgruppen på FB. Det har varit så kul att träffa likasinnade på både kurser och medlemsträff, nu kan man göra det digitalt. Gillar när det blir en aning mindre grupp och mer personligt än ”Skafferiet”. Heja dig!

 4. Agneta Lennartson skriver:

  Åh... vad spännande det ska bli med allt nytt!!

  Verkligen ett område som passar mig ypperligt, att odla nytt!! Står ev inför en flytt till Nybro och tanken är där att utforma en härligt stor köksträdgård i en gammal hage!

  Förslag på rabatter kan jag ju ge utifrån min synvinkel... ?... bevattningssystem, droppslang/svettslang, odlingstillbehör osv!

  Tack Sara för all inspiration och väl mött under 2020!!

 5. Katinka skriver:

  Mera matlagning, hurra. Vi har ändrat matvanor radikalt sen jag började odla grönsaker, och det är inte lika lätt som förr att laga på fri hand, det blir mycket receptletande. Bättre överblick över inlägg och kanaler gillar jag också. Heja på!

 6. Rose-Mari skriver:

  Åh så spännande och roliga förändringar?Jag ser extra mycket fram emot månadens mat och frågelådan. Men även månad för månad då vi hela tiden utökar vår odling och blir bättre o bättre på det (mycket tack vare all inspiration och tips du ger) och förstås även grönsaksporträtt och såklart videos........ Haha ja, som sagt var, det blir en spännande vår?

  Tack för att du avdramatiserar mycket i odlingen och har såå många bra tips o idéer. Du finns alltid med när vi pratar trädgård. Vad skulle Sara gjort? Hur är det hon brukar göra?

  Lycka till o tack för att vi får vara med om allt du gör❤️

 7. rockingbell skriver:

  Det här låter helt suveränt! Så rolig idé med Facebook med! Längtar redan efter melon-utmaningen!

 8. elapalmer77 skriver:

  Sååååå HIMLA snyggt!!!
  Smidigt med medlemssidan ?
  Ser extra mycket fram emot Facebook gruppen för oss medlemmar ???‍?
  Kramar från Mikaela på Österlen ❤️

 9. Emelie skriver:

  Åh vad roligt och bra det låter! Så inspirerande och alltid kul med nytt! Jag startade en ny första köksträdgård i höstas och det är så bra med all din entusiasm och kunskap som du bjuder på. ?

 10. elin.sonfla skriver:

  Gratulerer med nyoppusset nettsted. Riktig flott ble det!
  Gleder meg til facebook-gruppen og til flere tips til hva man kan gjøre med all maten vi odler.
  Jeg savner din for øvrig din podcast. Har du sluttet med den? Jeg ser du skriver at man kan bruke Sara säger som en podcast. Nja..., men om man lukker igjen mobilen og putter den i lomma, stopper videoer. Det gjør ikke en podcast. Kunne lyd-filen fra Sara säger publiseres som podcast, mon tro? Eller er det en stor teknisk jobb? Jeg bare tenker løse ønsketanker nå, for jeg har hørt alle dine podcaster så mange ganger i bilen, i hagen og på gå-turer at jeg snart kan dem utenat! Vil ha mer og nytt, he he.
  Gleder meg til fortsetningen. Og skulle det bli flere medlemsdager i hagene dine, tar jeg gjerne turen fra Norge en gang til.

  Hilsen Elin.

 11. GJ skriver:

  Då inser man till sin förvåning att man blivit beroende av dig och Skillnadens! Dina böcker är framme och pryder vackert olika rum i hemmet, för att de ger glädje och skönhet. Det är nog din äkthet och förmågan att glädjes åt det lilla, att vara i stunden, att se ett frö likt ett barn växa upp. Att sitta i en gödselstack och känna sann glädje! Det är just detta man saknar i dagens samhälle. Jag inser nu varför även jag blivit "drabbad av Skillnadens" och dig - fina Sara. Du är en sann inspirationskälla till mig och jag bara längtar efter en ny odlingssäsong tillsammans med dig!

 12. stinamarang skriver:

  Hej Sara!
  Så spännande med nyheterna och fb-gruppen! Jag har varit medlem från början och tycker att det verkligen ”är värt” att vara medlem. Så be inte om ursäkt för att du tar betalt för medlemskap eller för enskilda artiklar! För egen del ser jag det som en prenumeration - fast bättre eftersom jag både får fina artiklar, välproducerade videos och möjlighet att ha mer personlig kontakt (om jag vill). Tack för all inspiration!
  Kram! Stina

 13. Malou Södermark skriver:

  Sara du är verkligen en inspiration!Till och med en ängslig sen nybörjare som jag( blev med trädgård samma år som jag fyllde 60) blir odlingsvild och ser grönsakslådor framför mig. Så spännande trots att jag verkligen är rookie..Du hanterar dessutom uppmärksamheten och berömmelsen med bravur!( Har precis sett din video om ovälkomna besök.Har själv 4 barn hade blivit skogstokig om någon klampat in i kvällsmatskaoset och stört. DET VAR PÅ DIN LEDIGA TID! Du har definitivt INGEN SKYLDIGHET att vara tillgänglig på andra villkor än vad de flesta människor lever under!Ingen har rätt att klampa in i ens hem utan förvarning!Kändis eller inte, hem som arbetsplats eller inte -alla människor har rätt till och BEHÖVER en privat fredad zon.Allra helst om man har ett sådant ansträngande arbete som ditt.De som påstår att man skulle tåla något sådant skulle behöva vara utsatta för det själva i några veckor...man får hoppas att de inte bara är avundsjuka och ”unnar” dig besväret utan istället oigenomtänkta och och oempatiska.Empati är tyvärr något en del människor måste lära sig den hårda vägen.
  Så korkat med förlov sagt.En tillvaro utan privatliv bör man inte önska sin värste fiende.
  Hur som helst hanterar den baksidan av ditt arbete med bravur. Det är bra att du kultiverar inte bara dina grönsaker utan även din a följare!För det gör du !aHela tiden!Så tacksam över allt det du delar med dig av!Och vill från och med nu vara medlem!Mvh Malou

 14. Madelene skriver:

  Hemsidan har alltid varit fin, men jag blir så himla glad av den nya headern! Som att mötas av ett solsken. 🙂
  Ser fram emot att få ta del av allt det nya och det känns lyxigt med en egen sida för info. Skulle för övrigt bli jätteglad över erbjudande från Gjordnära och deras kålnät /fiberduk /Climata nu på vårkanten, innan säsongen dragit igång helt (och man redan dumsnålat på fulduk ?).

 15. Sara Blomstrand skriver:

  Så roligt Sara! Låter som fina justeringar! Ser särskilt fram emot månad för månad. Har tyckt mycket om de stora fotoreportagen månadsvis! Extra spänd på fokuset på ny trädgård eftersom jag med ska flytta till en trädgård (eller, mer korrekt kanske är att säga att jag ska flytta till hus. Men det är trädgården som är det viktiga...). Har sedan tidigare distansträdgård och odlingslott. Ser fram emot detta! Tycker frågebank verkar väldigt bra också.

 16. Katinka Bille skriver:

  Kanske har jag missat något? Jag kan inte hitta varken Frågelådan eller Din medlemssida på siten? Bara om jag klickar på länkarna i ditt inlägg. Jag har bara provat från mobilen än så länge, datorn använder jag sällan på det viset. Den nya sidan kanske inte är mobilanpassad än?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Så konstigt. Den ligger på förstasidan i en rosa platta en bit ner på sidan. Har inte hört andra som inte hittat den.

 17. Kerstin skriver:

  Underbar bild på dig och din trädgård, man blir så glad av färgerna. Älskar gult, och i synnerhet gula/orange blommor.

 18. Alexandra M-Ludwigs skriver:

  Hej!
  Söker efter artikelserien ”grönsaksporträtt” som du skriver om ovan.
  Behöver tyvärr lite hjälp med att hitta den.
  Är väldigt intresserad av både rotsellerin och gul löken du nämner ?

  Tack för all fantastisk inspiration ?????

  • Sara Bäckmo skriver:

   Detta är ett gammalt inlägg som beskriver medlemsmaterialet under ett tidigare år. Medlemsmaterialet för 2021 hittar du på sajten. Grönsaksporträtten är inte med bland arkivmaterialet då de använts i annat sammanhang. Du hittar mycket annat om grönsakerna du vill odla om du söker på sarabackmo.se i förstoringsglaset.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Den serien är inte längre publicerad eftersom den använts till annat. Sök gärna efter den aktuella grönsaken på sidan så hittar du information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *