Odla blåbär i trädgården

Läckra trädgårdsblåbär mognar från och med augusti. Stora buskar ger med några dagars mellanrum underbara blåbär. Vilken vardagslyx!

En skål med blåbär på en sten med mossa.

En skål med blåbär till frukost, direkt från trädgårdens långa häck av blåbärsbuskar.

 

Just nu (augusti 2017) står nio blåbärsbuskar med mer eller mindre mogna bär. Vissa buskar har funnits med i trädgården sedan 2011 medan andra planterades så sent som i vintras. I tunnelväxthuset står ytterligare trettio små plantor som rotats från sticklingar under sommaren. Om några år liknar delar av trädgården en mindre bärodling, gissar jag.

Allt som allt växer knappt trettio olika sorters bärbuskar i trädgården och mina favoriter bland alla bär är just blåbär. Jag tycker om den söta smaken, som hos de stora bären också har en touch av syrlighet som nästan ger upplevelsen av en frukt. Jag får inte nog.

 

 

Frågor och svar om blåbär

När jag delade en bild på Instagram kom en del frågor om att odla blåbär. Jag ska försöka besvara några av dem här:

Maja: Hur ska blåbär planteras för att trivas?
Blåbär är sol-älskare och ska planteras i en varm och ljus del av trädgården. De har ytliga rötter som inte får torka ut. Plantera blåbärsbuskarna i ogödslad torv eller rhododendronjord, aldrig vanlig jord. Blåbär är surjordsväxter som inte trivs i jord och jag kan intyga att det inte funkar. Täck gärna planteringen med träflis eller en markduk som håller rotsystemet fuktigt.

 

Anna-Margrethe: Har du tips på lagom stora buskar som inte blir för höga?
Jag har svårt att ge tips på bra sorter, dessvärre. Min favoritbuske har för länge sedan tappat etiketten och jag har inte en aning om vilken sort det är. Men den når mig till midjan och ger kanonstora bär. Blomsterlandet har piffat till sitt sortiment och har ett jättestort utbud av sorter med bra beskrivningar när det gäller höjd och storlek på bären. Kolla där.

 

Sigrid: Hur tar du sticklingar?
Jag har gjort en hel serie på YouTube där jag visar i olika steg hur jag gör och hur resultatet blivit. Du kan se ett avsnitt nedan och resten i spellistan Frukt och bär. Klicka på blå texten så kommer du dit. Nämnas bör att endast ett fåtal av hundratals sticklingar klarat att bilda rötter. Det är mycket svårt. Av den anledningen är det prisvärt att köpa fina plantor i trädgårdsbutiken.

 
 

Lasse: Jag lyckas inte med trädgårdsblåbär. Vad är knepet?
De första åren kan blåbär ta tid på sig att boa in sig på växtplatsen. Det går lättare om de står planterade i ren torv, ogödslad, på solig plats där det också är lagom fuktigt. Jag har provat att fuska och plantera blåbär i vanlig jord  - det blir inte bra alls, så skäm bort de med torv eller rhododendronjord. Nya buskar etablerar sig snabbt och fint om hela busken klipps ner vid planteringen, precis som perenner och häckväxter. Det låter obarmhärtigt men funkar bra eftersom rotsystemet etablerar sig fint då.

 

Yvette: Hur stora blir träden, klipper du dina?
Det finns sorter som blir höga som små träd, 2-3 meter, i vårt klimat. De flesta är dock mer likt buskar i formen, om de inte klipps ordentligt. Jag har klippt mina buskar ungefär som vinbär, alltså att några äldre grenar tas bort varje år på våren. Jag vill ha buskar som växer mest rakt upp och har därför klippt bort en del grenar som växer lågt och horisontellt ut från sidorna. I tunnelväxthuset odlar jag några buskar som ska växa uppstammade, de är fortfarande små men binds upp längs en stolpe.

 

Anne: Hur gödslar du dina buskar?
Jag gödslar ingenting alls. Men varje vår fyller jag på med 1/3 säck ogödslad torv eller rhododendronjord runt varje planta. När minsta barnet är större hoppas jag kunna hämta material i skogen och täcka med istället för att behöva köpa torv.

 

Mia: Mognar de först i augusti?
Olika sorter mognar vid olika tid. Det beror också på var de växer och hur säsongen varit när det gäller värme och nederbörd. På friland börjar mina plantor mogna i mitten av augusti. Jag har också blåbär i tunnelväxthuset och de sätter bär redan innan frilandsbuskarna hinner blomma. De mognar redan i juni (läs mer i inlägget "Duke" har flyttat in).

 

Oskar: Kan du inte bara skörda i skogen? Vad skiljer bären?
Trädgårdsblåbär är som ett helt annat bär, jämfört med skogens bär. Skogsblåbär är små med koncentrerad smak. Trädgårdsblåbär är riktigt stora och har en lite annan smak. Det är på alla sätt enklare att plock blåbär i den egna trädgården, särskilt som småbarnsförälder. Buskarna ger också många lite var under en säsong.

 

Ta dig tid att läsa på om olika sorter och vilka egenskaper de har, det skiljer stort. Ska du odla blåbär är det bäst att plantera några olika sorter bredvid varandra. Då pollinerar de varandra, vilket ger större skörd. Tips om plantering av blåbär kan du läsa i inlägget Att plantera blåbärsbuskar.
/Sara Bäckmo

19. augusti 2017

9 svar till “Odla blåbär i trädgården”

 1. Sara skriver:

  Tack! Alltid lika inspirerande!
  Jag ser fram emot nästa blåbärsstickling film.
  Hur gick det? Blev det rötter på fler av dem som doppats i honung? Hur övervintrar du sticklingarna?

 2. Carl skriver:

  Hej Sara!
  Tack för en fantastisk blogg.
  Hur litet plantavstånd kan man tänka sig ha till blåbär? Funkar 30 cm mellan varje buske om man önskar nästintill en häck?
  Mvh Carl

 3. Anne skriver:

  Tack för att du tagit dig tid att svara!
  Får vänta på skörd till nästa år då, och fylla på med torv runt dem. Har ren torv som vi strör under kalvarna som borde passa perfekt under mina blåbärsbuskar då också. 🙂
  Mvh Anne

 4. Julia skriver:

  Jag funderar på att ta sticklingar av våra blåbär men tvekar på om det är bra att göra det såpass sent på säsongen. Om jag gör det, tror du att de kommer behöva stå inomhus då med belysning eller ska de få vinter och kyla trots att de knappt kommer att ha några riktiga rötter?

 5. Beata skriver:

  Jag har köpt stora svarta baljor av den typen som används till att förse hästar med vatten.
  Hål har borrats i botten på baljorna. Därefter har jag fyllt dom med torv som innehåller hästgödsel. Vissa stallar har torv till sina hästar. Där går det att hämta torv med hästgödsel gratis. Sedan har jag placerat inköpt blåbärskruka i denna blandning. Ytterkrukan på blåbärsbusken tas bort, men innehållet i krukan planteras i sin helhet ner i baljan.
  Jag har 6 st stora buskar, som är fem år. De ger massor av goda amerikanska blåbär varje år under väldigt många månader. Krukorna är placerade i norr intill växthuset. Södersolen skiner igenom växthuset till blåbären. Familjen äter massor med blåbär. Eftersom vi har lerjord har jag inte lyckats odla blåbär förrän jag gjorde på detta sätt.

 6. Sara skriver:

  En fråga till som någon kanske kan svara på: hur funkar det med att lägga gräsklipp/trädgårdsavfall under blåbärsbuskarna? Förstör man den sura jorden då?

  Mvh Sara

 7. Martina skriver:

  Vi har en tall i trädgården. Är det bra att sätta blåbären under den så de får de förmultnade barr i jorden?

 8. Sylve Eriksson skriver:

  Jag har planterat blåbär i pallkragar 3 på höjden och fyllt med torv och rhododendronjord sen provat med allåkerbär som marktäckare.

 9. Solveig Lundblad skriver:

  Jag har blåbärsbuskar Northland som växer bra. Men en har fått ett 1½ m långt skott som har grönare blad. Jag har sett hur Sarah har svårt att få sticklingar att växa, så jag undrar om de man köper har andra rötter och är ympade blåbärsbuska på. Ser ut som detta annorlunda skott är ett rotskott. Kan det stämma. Eller kan även detta vara blåbär med grönare blad? Har klippt ner lite och spar för att se vad det blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *