Odla gurkor - från sådd till skörd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla gurkor - från sådd till skörd

Nu är det dags igen! I en ny videoserie får du följa sommarens gurkodling - från planering av sådden till en förhoppningsvis god skörd. Häng gärna på och så!

Närbild på så-tråg med jord och lila blommor i bakgrunden.

 

Äntligen har det blivit dags att plocka fram gurkfröerna och så både till odling på friland och i växthus. Gurkor är en av de mest uppskattade sommargrönsakerna. Vi äter gurka till nästan varje måltid och om vi har gott om skörd har barnen ofta med sig gurkor till utflyktsfika under sommaren och fruktstund i skolan på sensommaren. Lyxigt!

Den här sommaren ska du få följa en av mina gurksådder i en videoserie. Jag ska så gurkor, plantera och vårda de små gurkliven efter bästa förmåga och förhoppningsvis få en del att skörda. För att ge mig själv en extra utmaning ska jag odla de här gurkorna utomhus!

Se första delen i Gurkor - från sådd till skörd nedan.

 

 

Videon är inspelad 16 maj 2019. Sorten jag sår i videon heter 'Longo Da China'. Totalt såddes 15 fröer och resten av tråget fylldes upp med rosa krassen 'Ladybird Rose'.

Eftersom vädret plötsligt slog om förra veckan och blev väldigt varmt och behagligt igen ställde jag trots allt sådden i tunnelväxthuset. Ungefär fyra dagar efter sådd grodde nästan alla fröer. Nu måste jag bara lista ut var på friland jag ska plantera dem och det beslutet är lite bråttom att ta. Gurkor växer nämligen ruskigt fort och kan på bara några dagar bli redo att planteras om. En ny rapport om gurkorna kommer snart.

Vilka gurksorter tänker du odla i år? Och hur kommer det sig att du valt just dem?
/Sara Bäckmo

22. maj 2019

6 svar till “Odla gurkor - från sådd till skörd”

 1. Lisbeth Halse skriver:

  Eg har sått tre sortar: Lemon, Marketmore og Moneta. Må dei pollinerast for hand? Må eg plukke bort hannblomane? Kan dei bli bitre av å vekse i same veksthus? Eller skal eg berre vente og sjå?

 2. Kajsa Murbäck skriver:

  Prövat flera olika sorter men aldrig lyckats. Gör ett sista försök med ampelgurka som jag sådde för 3 veckor sedan. De bor inomhus fortfarande och har börjat visa 5-6 gurkor/ planta

 3. bergstromsmaria2 skriver:

  Fantastiskt att kunna njuta av gurkor redan inomhus i maj & ända fram till frosten i höst. Plockat 7:e gurkan & 4st små tomater, går inomhus & klipper bort en massa blad då gurkorna sätter fler grenar som vill bära frukt åt mig. Det känns så familjärt, tryggt & spännande att få vara en del av din resa att lära oss allt du kan & med automatisk uppspelning på Youtube så kan man se & lyssna konstant om & om igen. ??
  Tänker ibland att dina youtubeklipp är som min gamla handskrivna receptbok?? - Den repeterar så gärna om allt igen för hundrade gången utan gnäll men det bästa är ju att du läser upp det för mig.
  Tack Sara för att du fortfarande inspirerar så jag nästan inte har tid att jobba. Älskar dina Sara säger avsnitt - vill höra fler & fler!/Mia B

 4. Sjöberg Laila skriver:

  Fråga: Kan planta från gurka som såtts med frön från i fjol skördad gurka ge frukt i år?
  Gurkplantorna blommar för fullt, och det blir "smågurkor", men inga gurkor som
  växer.

 5. Liselott skriver:

  Hej
  Jag har satt Longo da China i år och upplever att de är väldigt bittra i smaken. De är inte mörkgröna utan blir ljusare gröna med ett väldigt hårt skal som behöver skalas bort.
  Stämmer det med hur dina blev?
  Har en fundering på om det var andra frön i påsen.
  Mvh Liselott

 6. Madde skriver:

  Förgrott inne som flyttat ut men verkar inte gå denna gång heller. Vet inte vad jag gör för fel 🤔

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *