Odla på vintern - så grönsaker i backar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla på vintern - så grönsaker i backar

Att så grönsaker i backar passar perfekt för dig som odlar på liten yta och saknar växthus. Här är tips på hur du kan odla grönsaker på vintern och ha på balkong, uteplats och altan.

Sara med vintersådd

Sex askar med grönsaker som växer upp lagom till april och kan skördas då. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu är det vinter! Du som vill odla har fina tillfällen att förbereda sådder både inomhus och utomhus. Ju mer vi odlar nu, desto mer mat har vi att skörda senare. Det är kul och värdefullt! Inte minst går det att odla mat som gör skillnad för matkontot rent ekonomiskt. Det är vi många som har nytta och glädje av just nu.

Ofta när jag pratar och skriver om att odla utomhus på vintern handlar det om sådder som i många avseenden är bra för den som odlar i en trädgård, med pallkragar och land. I det här inlägget vill jag ge tips till dig som odlar mindre ytor, till exempel på balkong, uterum eller små altaner. Med några mindra backar kan du lätt odla bladgrönsaker att skörda tidigt, utan att att skola om växter och plantera på större ytor.

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Vad är vintersådd?

Vintersådd är så enkelt som att vi härmar naturens sätt att droppa fröer från växter som vissnar. Fröerna hamnar på jorden under sommar och höst, vilar där under vintern och gror när våren värmer upp jorden. Vi sår fröer som vi vet klarar kylan (en del fröer gör det inte) och gör en kontrollerad sådd på en utvald plats. Med enkla medel kan vi lura igång fröerna tidigare än vanligt och dra nytta av det. Till exempel kan vi göra vintersådder för att driva fram tidiga plantor till senare utplantering, eller så för att skörda direkt från växtplatsen.

I det här fallet vill jag visa hur du kan så grönsaker i små askar i en vanlig genomskinlig plastback, för att få småblad att skörda till sallader och smörgåsar. I länken ovan kan du läsa mer om metoden vintersådd och hur du kan använda det för att underlätta när du vill odla grönsaker.

 

Sara lägger i jord

Det är bekvämt att göra sådden inne där det är varmare än ute. Jag gjorde min sådd på Skillnadens handelsträdgård. Foto: Ida Sjöö.

Plastkrukor att så i

Praktiska så-askar kan köpas på nätet, men det funkar lika bra med gamla askar som du köpt frukt och grönsaker i. Foto: Ida Sjöö.

Fröer att vinterså

Grönsakssorterna som kan sås på vintern är inga speciella, fröerna finns hos alla fröfirmor. Du måste bara veta vilka slags grönsaker du ska köra på. Foto: Ida Sjöö.

 

Vilka fröer funkar?

Till min sådd har jag valt sex sorters grönsaker, som alla ger utmärkt resultat när de sås på vintern. Jag har valt grönsakerna för att de alla ger fina blad som kan skördas direkt från askarna jag sår i, utan att behöva planteras om. Det är så smart! Så och skörda från samma bytta. Så många byttor och få mycket att skörda.

Grönsakerna jag sått är:

- dill 'Bouquet'
- sibirisk bladraps 'Red Russian'
- pak coy 'Colour Crunch Blend'
- sallat 'Little Gem'
- rucola
- spenat 'Matador' (Impecta)

 

Det finns en lång rad med grönsaker som passar till vintersådd. Många kan sås och skördas från samma ställe, medan andra passar bättre att förodla och sedan plantera om i krukor (på balkongen, i uterum eller till trädgården) eller sätta ut i landet. Kika gärna i min kollektion av fröer Så året runt (tillsammans med Nelson Garden) där jag valt värdefulla grönsaker för sådd och skörd på vintern. Länk nedan.

Välj gärna flera grönsaker för att få bra variation när du ska skörda. Du kan så grönsaker i flera backar och stapla på varandra, för att få plats med mer på liten yta.

 

Köp mina vinter-fröer i Skillnadens webbutik

 

Så i backar

Jag gör min sådd i sex mindre plant-askar, som precis får plats bredvid varandra i backen. Jag fyller upp med planteringsjord och jämnar till, men vattnar inte. Sedan sår jag fröerna lagom tätt (eller hyfsat glest, beroende på hur man ser det) och täcker lätt med jord. Men jag vattnar inte.

När sådden är klar ställs askarna i backen och därefter går jag ut och lägger lite snö på sådden. Det går också bra att låta backen stå utomhus några dagar och fuktas av snö eller regn. Risken är dock att det blir för mycket snö på sådden, så att det senare blir för blött. Jag lägger på så mycket/lite som jag vet räcker.

 

Se min video om att så i plastbackar utomhus

 

Sen lägger jag på ett lock på backen och ställer den skyddat i växthuset. Kallt. Om du inte har ett växthus kan du ställa backen på en ljus och kall plats, på balkongen, i ett uterum, utomhus på en plats dit du lätt kan gå och kika. Eller var som helst ute.

Om du inte kan titta till din back med jämna mellanrum är det en god idé att göra hål i backen för att sådden ska luftas. Sätt hålen i överkant på backen. Undvik att sätta hålen i locket, då det lätt rinner in för mycket vatten som förstör sådden. Se förslag i videon ovan på hur jag brukar göra mina hål.

 

Sara vintersår fröer i december

Jag har valt grönsaker som alla ger fina småblad (babyleaf, mikroblad) att skörda direkt från plantaskarna. Foto: Ida Sjöö.

 

Snö ovanpå fröerna

Det ser inte mycket ut för världen först, men när de gror förvandlas backen till en grön liten skattkista. Foto: Ida Sjöö.

 

Poängen med att så i back är att vi ger sådden ett extra skydd och skapar som ett pyttelitet växthus. I den skyddade miljön blir det betydligt varmare än utanför backen. De något mer angenäma temperaturerna gör att fröerna gror tidigare än om de såtts på våren. Växterna vänjer sig vid de kyliga temperaturerna och växer oftast mycket fint, fastän det är så kallt ute. Sen är det bara att vänta några veckor och skörda.

Det finns några saker att vara vaksam på vid en sådd som denna:

 

  • Se till att du inte vattnar eller lägger på för mycket snö. Då är det risk att sådden blir genomblöt när det tinar, eller står i en massa vatten som samlas i botten på backen. I dyblöt jord som fryser är det lätt hänt att fröerna förstörs.
  • Undvik att ställa backen på en väldigt solig plats, även om det är lockande. När solen ligger på blir det ohyggligt varmt i backen, som sedan snabbt kyls ner när det blir natt. Det är bättre för sådden om temperaturen är mer jämt, vilket är lättare fixat om backen står till exempel i halvskugga.
  • Glöm inte att lufta backen! Det är bättre att ha lockat lite på glänt hela tiden, om du inte kan lufta då och då. Det är värre för sådden att det blir för varmt i backen, än att det är kyligt.

 

Plastback med vintersådder

Jag låter mitt lock stå lite på glänt så att det inte blir för fuktigt i backen. Det är bra att backen står under tak så det inte regnar in och gör sådden onödigt blöt. Foto: Ida Sjöö.

 

Min back står nu på en bänk i tunnelväxthuset och väntar på vårtecken. Det är verkligen spännande! Spenat brukar vara bland de första fröerna att gro vid sådd ute på vintern, den gror när det bara är kring fyra grader i jorden. I april kan grönsakerna ha blivit så stora att det är dags för skörd. Kika gärna i videon jag länkar till nedan för att se hur en sådd i plastback kan se ut i april. Dock är det grönsaker för omplantering som visas i videon, men de ger ändå en bild av hur fint resultatet blir.

 

Se video om hur grönsaker i plastback växer

 

Om du inte hunnit förbereda

Att så grönsaker i backar är ett enkelt sätt att komma igång och odla något - även om du inte förberett ute i landen. Varje år när det börjar synas vintersådder i sociala medier läser jag kommentarer från odlare som tycker det är knasigt att ge sig ut och så, till exempel för att de inte kan skotta sig fram till sina pallkragar eller helst inte vill gå ut i kylan. Fullt förståeligt! Men genom att så i backar går det att göra en sådd utomhus ändå. Det är verkligen fiffigt.

 

Läs mer: Elva nördiga tips om vintersådd

 

När du ändå är igång och läser kanske du också är intresserad av att få inspiration till hur du kan använda samma teknik (sådd i backar) för att till exempel förodla grönsaker som senare kan sättas ut i landet. Läs mer om det i länken ovan. Jag betonar att vintersådd av grönsaker passar i hela Sverige, och det är inget hinder att du odlar i norra Sverige där det är rejält vinterkallt, vintermörkt och vintermycket snö. Det funkar där med!

 

Läs mer: Så sommarblommor utomhus på vintern

 

Och, just det - det är ju inte bara grönsaker som funkar att vinterså utomhus när det är kallt. Det funkar med blommor med! Läs, prova och gläds åt att spara tid och plats.

Lycka till med sådderna,
hälsar Sara Bäckmo

07. januari 2024

Ett svar till “Odla på vintern - så grönsaker i backar”

  1. Cecilia Checchi skriver:

    Tusen Tack Sara!
    Du har hjälpt mig så mycket och inspirerar mig att försöka odla .
    Har precis fått en balkong och ska starta vinterodla i back efter din intressanta information.

    Som sagt massor av TACK / CC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *