Vintersådd av sommarblommor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vintersådd av sommarblommor

Fryser inte fröerna sönder? Vad gör du när det grott? Funkar det att vinterså i norra Sverige? Och varför sår du inte direkt på växtplatsen? Läs frågor och svar om vintersådd av sommarblommor!

Fröpåsar utlagda på ett bord.

Här är några av sorterna jag sått i årets vintersådd av sommarblommor.

 

Så himla roligt att se att många är nyfikna på att prova så sommarblommor på vintern! Det är ett smart sätt att odla fram många plantor utan särskilt mycket jobb. Hoppas att ni som provar för första gången får fint resultat! Om du inte hittat till inlägget om att vinterså sommarblommor, så finner du det genom länken nedan.

 

Läs mer: Så blommor på vintern

 

Många av er som läst har kommenterat och hört av er med frågor. Här besvarar jag dem.

 

Maria: Låter du lådorna stå kvar ute?

Ja, lådorna står kvar utomhus hela tiden. På så sätt spar jag plats inomhus till andra viktiga blommor och grönsaker, som måste stå varmt för att gro bra. Lådorna ställs i skuggan utomhus. Om de står i soligt läge riskerar fröerna att gro alldeles för tidigt, eftersom det lätt blir väldigt varmt, nästan som ett litet växthus, i lådan.

 

Anna-Maria: Är så sugen att testa vintersådd. Funderar över hur kallt ”kallt” är, hur många minusgrader är det tro?

Vintersådd är inte beroende av en viss temperatur, varken varm eller kall. Fröer förvaras bäst i kyla och behåller sin grobarhet fint då. Det är snarare så att vi som odlar i söder får problem om det blir för varmt, eftersom fröerna riskerar att gro för tidigt. Alla som odlar i norra Sverige bör prova vintersådd. Det är bland annat en teknik som används av många odlare i Kanada, där temperaturerna ofta är lägre än i Sverige.

 

Jenny: Tror du att jätte-eterneller kan funka att vinterså också? Första gången jag ska så dem. 

Jätte-eternellerna brukar gro fint efter vintersådd, men är inte en av de lättaste att lyckas med. Det är min erfarenhet åtminstone. De är väldigt känsliga för frost och jag har flera gånger haft sådder som frusit bort då de grott. Precis som med många andra växter hänger resultatet en del på hur våren blir och det är ju svårt att säga på förhand. Jag tycker du ska prova!

 

Liza: Täcker du fröerna med jord?

Stora fröer täcks med jord, men de allra minsta trycker jag bara fast på jorden. Vissa fröer är så kallat ljusgroende och ska inte täckas alls för att gro bäst. Pyttesmå fröer är till exempel lejongap, blomstertobak och vallmo. Det brukar stå på fröpåsen om de ska täckas eller inte och om de är ljusgroende.

 

Camilla: Jag undrar om omplantering; även de omskolade blommorna skall väl stå utomhus?

I bästa fall är växterna tillräckligt i fas så att de kan sättas ut i landet direkt. Men det kräver att det finns bra jord i byttorna och att du kanske gödslat lite under våren när växterna börjar växa. Lockas helst inte att ta in dem i ett för varmt växthus eller ställa dem där de brakar iväg i höjden. I varm miljö växer de extra snabbt och då kan du behöva plantera om snabbare.

 


Sandra: Ser att du lagt snö även inuti lådorna och sedan locka på. Har jag missuppfattat, då jag bara lagt snö ovanpå själva locket?

Det går bra att göra som du gör med. Jag har låtit byttorna stå utan lock först, så att lite snö lägger sig över jorden. Sedan har jag lagt på locket och ställt undan dem i skuggan. Se hur jag gjort i videon ovan.

 

Catarina: Hur viktigt är snö i det här? Hos oss i söder ligger snön inte kvar särskilt länge. 

Snön är inte betydelsefull alls egentligen. Om du sår en dag när det inte finns snö kan du bara låta lådorna stå utomhus utan lock några dagar, så brukar jorden fuktas lagom en dag när det regnar lite smått. Annars kan du försiktigt spreja lite vatten på, men inte alls mycket.

 

Synnöve: Vad gör du med lådorna på våren?

Jag ställer dem någonstans där det är lite soligare, men helt inte i full sol. Det riskerar att bli så vansinnigt varmt i lådorna att det lätt torkar ut eller att växterna bränns. Halvskugga är bäst. Om våren ser ut att vara hyggligt stabil tar jag gärna in dem i växthuset. Men då måste jag vara beredd på att plantera om växterna, eftersom de oftast växer så snabbt.

 

Sandra: Jag vill så gärna vinter så men jag har inte ett växthus att sätta in mina sommarblommor när de tittar upp i plastlådorna. Hur gör jag när blommorna tittar upp? 

Det är det här som är så fiffigt. Du behöver inte växthus! Låt växterna stå kvar utomhus, där de får lite sol men ändå har lite skugga under dagen också. De blir förvånande tåliga för kyla när de gror och växer i den svalare miljön.

 

Linnea: Går det bra att sätta de i växthuset med snö på och utan lock? Blir det samma sak?

Ja, det blir ungefär samma sak. Problemet är dock att temperaturväxlingarna i växthuset är större än utomhus. Växterna gror tidigare än utomhus. I ett växthus har du ofta nästan samma nattemperatur som utomhus, men betydligt högre värme om dagarna. Risken är större att växterna fryser sönder i ett växthus. Om du är ny odlare, bor i zoner över odlingzon 2 och inte så van vid att odla i växthus tycker jag att du ska ha sådderna utomhus de första försöken.

 

Ett enda tillfälle för sådd kan ge flera byttor med hundratals plantor. Det spar otroligt med plats inomhus och fyller trädgården med både blommor och grönsaker på våren.

 

Catarina: Varför sår du inte direkt på växtplatsen?

Många av mina växtplatser är täckodlade bäddar, där jag dessutom samplanterar blommor med grönsaker. Det är ytor som är utspridda över två tomter och det är alldeles för meckigt att så flertalet blommor där nu på vintern. De har större chans att klara sig bra när jag sår i byttor och planterar ut.

 

 

Läs mer: Såkalender för sommarblommor - januari & februari

 

 

Lisa: Kan man inte så dem direkt nu i pallkrage och lägga fiberduk på?

Om du har en bra pallkrage, gärna med lock, kan du så där under vintern och få plantor att senare sätta ut. Det funkar utmärkt! Välj hellre ett lock av något slag och undvik fiberduken. Den går lätt sönder under vintern. Läs mer om olika sätt att så sommarblommor på vintern i länken ovan.

 

Edita: Jag tror frön skulle ruttna av fukt och kyla, till exempel nu när det ska bli minusgrader i flera veckor. Vad tror du?

Nej. Det vet jag att de inte gör. Som jag säger i både inlägget och videon som är föregångaren till det här inlägget, så följer vi bara naturens egen rytm. Fast vi kontrollerar bättre var vi sår, vilka växter och när. För de flesta som inte provat det här förut låter det lite knäppt, men när du provat så kommer du att bli förvånad över resultatet. Hoppas du plockar fram lite frön och ger det ett försök!

 

Linda: Funkar det med frön av krysantemum också?

Det vet jag inte. Vissa växter har fröer som inte lämpar sig för vintersådd, till exempel för att de vanligen växer och utvecklar frö i varma länder, eller för att de har så lång utvecklingstid att de behöver odlas inomhus. Enligt Impectas såanvisningar bör krysantemum sås i februari och det står ingenting om att de kan sås ute på växtplatsen, det brukar annars vara ett tecken på att de lämpar sig för lite kyligare temperaturer. Du får prova!

 

Marie: Hur kallt har du när du gör detta? Vi har -20 grader. Undrar om det skulle funka uppe i norr?

Vintersådd är en utmärkt metod att så både grönsaker och blommor med i norr! Många tror att det bara funkar för oss i söder, men faktum är att det är betydligt lättare att lyckas i norr. Det bygger helt enkelt på att er vinter är mer jämn än vår här i söder. Men hos oss riskerar sådderna att gro mycket tidigt, till exempel i januari-februari, och sedan frysa när det kommer en köldknäpp i april-maj. Läs mer om Agnetas odling i länken nedan. Hon odlar i zon 7-8 och använder vintersådd flitigt i sin odling.

 

Läs mer: Agneta odlar nästa allt själv - i zon 7

 

Sandra: När på våren brukar det gro?

Det beror mycket på hur varmt det är på våren. Ibland gror det redan i februari, det är inte så bra. Bättre är det om det gror i mars-april. Ofta växer de sedan mycket fint och har ett bra försprång jämfört med blommorna som odlas upp inomhus. Inomhusmiljön är svår för växterna, där det ofta är lite för varmt, dåligt med ljus och svårt att både gödsla bra och hålla koll på skadedjur.

 

Sara håller fram en bytta med jord och fröer.

De smarta godislådorna får jag från lanthandeln. De har lock och allt! De kan fyllas med rejält med jord och rymmer många plantor.

 

Mitt bästa råd till dig som vill prova men känner att du är lite tveksam till om det verkligen funkar, är att välja några sorters frö som du har mycket av och så en ask som test. Lättast att börja med är blåklint och ringblomma. Lycka till!

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

 

 

 

 

 

 

17. januari 2021