20. juni 2017

Om ros och ris till Skillnadens

Det är inte lätt att bedriva politiskt korrekt odling. Att göra allt enligt allmänt vedertagen regelbok och vara sådär som alla vill att man ska vara jämt.

 

En sak jag är stolt över är att jag lyckats behålla min integritet i den egna trädgården, trots att den är så exponerad. Jag puttrar på, glad och nöjd. Det är nog inget jag låtit bli att berätta eller avhållit mig från att göra av hänsyn till att någon ska banna mig på sociala medier. Jag tror också att det är en av faktorerna som gör att många hemmaodlare tycker det är kul och lärorikt att följa.

 

Trädgård väcker känslor

När jag började skriva om min köksträdgård kunde jag aldrig ha gissat hur mycket det skulle väcka hos läsaren. Hur ska man veta sånt? Spenat, maskar, jord, sallat, kål och trädgårdsmat sätter känslorna i svall. Min man sa det så fint när jag läste upp ett alldeles fantastiskt mess här om dagen, att den som inte själv är intresserad av trädgård förstår inte hur mycket det kan betyda. Så är det.

Jag läser alla mail jag får och alla kommentarer. Och fastän jag har skrivit om odlingen regelbundet i flera år nu vänjer jag mig aldrig vid de absolut fantastiska raderna jag får läsa emellanåt. Jag får rysningar och ibland gråter jag en skvätt när jag får ta del av livsöden som är särskilt känslosamma. Alla med den gemensamma nämnaren i trädgård och odling. Vad jag förstår finns jag med som en liten fågel på axeln under mångas trädgårdsdagar och det gläder mig så mycket. Tack för att du följer och ett extra tack till dig som tar dig tid att dela med dig genom ett mess eller ett mail med din historia!

 

Smäll på fingrarna

Ofta är det härligt positiva kommentarer som följer i kommentarsfälten kring min blogg och YouTube-kanal. Men ibland höjer någon rösten och tycker att det jag gör är alldeles åt fanders. Det är helt okej. Under sex år skrev jag frågorna till Vi i Femman i Sveriges Radio och Sveriges Television och få saker motsvarar det gnäll som föräldrar kommer med i affekt när barnen inte vunnit sina deltävlingar. Phu.

Jag svarar sällan på gnäll i kommentarsfälten. Det är inte vad jag bör lägga min arbetstid på att korrespondera om. Ibland är det en kraftansträngning att stå tillbaka och låta bli att svara. Jag vill vara snäll mot mig själv och inte gå in i en massa mothugg.

Någon gång då och då gör jag ett undantag. Som i förra veckan när jag tyckte det var så himla oförtjänt att bli beskylld för att "ta åt mig äran" när det gäller ett sätt att skörda potatis (en följare tyckte att jag i blogginlägget uttryckligen borde skrivit att det inte är jag som kommit på det). Då sa jag min mening och stod på mig i kommentarsfältet. Det kändes bra att få bita ifrån och egentligen borde jag nog göra det oftare. Men jag har verkligen ingen lust att lägga tid på det.

 

Problem-listan

Det är intressant att se vilka saker som rör upp känslor bland följare till en trädgårdsblogg. Här är en lista på sånt som kommenterats på negativa sätt under åren:

Tidningspapper i täckodlingen
Återvunna plasttråg till sådder och odling
Icke-ekologisk mat i komposten
Ensilage
Gräsklipp från gödslade gräsmattor
Träflis i gångarna
Strömaterial i hönsgödsel
Toalettpappersrullar till sådd
Byggplast i kallbänks-lock
Kiss som gödningsmedel
Pallkragar
Grönsaker som kan utlösa allergiska reaktioner hos ett fåtal
Inläggningar och konserveringar med socker i
Frigolitlådor att odla i och isolera med
Saker som kostar pengar
För tidig sådd
För sen sådd
Höns (särskilt slakt)
Att ha barn hemma och inte på förskolan
Oinbjudna gäster

 

Utöver det klagas det också ibland på mig som person och mitt sätt kommunicera odling:

Självhushållare klagar på att jag säger mig vara självförsörjande på grönsaker.
Odlare i norr blir förbannade för att jag inte skriver om specifika odlingssätt som funkar norröver.
Vissa klagar på att jag får det att verka för enkelt att odla grönsaker.
Någon säger upprepade gånger att jag inte vet vad jag pratar om för att jag inte "kan" odla.
Andra tycker att jag har ful frisyr, pratar för mycket, tar för stor plats och är en skit rent allmänt för att jag inte vill jobba gratis.

Suck. Det är inte lätt att vara politiskt korrekt åt alla håll och kanter. Det mesta som sägs bekommer mig inte det minsta, men några gånger har jag blivit ledsen på allvar.

 

Vems regelbok?

Vid vissa tillfällen har jag haft lust att gå i försvar är när nonsens sprids i kommentarsfälten. Som att det skulle vara ohälsosamt att odla mat i jord av komposterade icke-ekologiska matrester (ja, du läste rätt...), att kiss är farligt som gödningsmedel (läs gärna mer om saken på Riksförbundet Svensk Trädgård om du är av den uppfattningen) eller att grönsakerna jag odlar skulle bli av sämre kvalitet för att jag då och då använder tidningspapper i odlingen.

Hur hårt ska man hålla sig till regelboken? Vems regelbok? Och hur många av oss gör egentligen det inom alla områden? I alla avseenden är jag helt övertygad om att maten jag odlar hemma är den bästa av alla, oavsett om grönsakerna gödslats med kiss från en snaggad fyrabarnsmamma med tatueringar och sådder i plasttråg.

När någon gnäller riktigt ihärdigt brukar jag kolla personens Facebook-profil för att bilda mig en uppfattning om vem jag har att göra med. Tro mig, det finns alltid något mindre klädsamt att anmärka på. Alltifrån osund plastanvändning till icke-ekologisk mjölk på matbordet och ohälsosamma paraplydrinkar på en semesterort som bara nås med icke-klimatsmart flyg.
/Sara Bäckmo

 

 

152 svar till “Om ros och ris till Skillnadens”

 1. Lena skriver:

  Gulle dej! Här hemma och inför vänner går du under smeknamnet "Idolen" - då vet alla vem jag menar. morotsgnocchin är bästa receptet - och Skillnadens kök är beställd 🙂 Sååå mycket jag lärt av dig - TACK

 2. Kristina skriver:

  Förstår att du ibland tar illa vid dig men jag tycker du gör rätt i att fokusera på allt det positiva. Förutom att du ger din familj bra mat har du fått många av oss att försöka oss på att ge våra familjer bra mat. Tycker du är väldigt tydlig med att ditt syfte inte är annat än att dela med dig av dina erfarenheter och vem kan ifrågasätta det? Rätt eller fel kan man inte prata om när utgångspunkten inte är vetenskap utan en persons erfarenhet. Mitt sopberg har helt klart minskat genom att jag återanvänder byttor och förpackningar, komposterar och täckodlar. Kan inte för mitt liv förstå att det skulle vara något dåligt med det... Tack för all inspiration!

 3. Hanna skriver:

  Jag är sååååååå tacksam för allt du delar Sara! Det är en ynnest att få följa dig! Varmt tack!!!

 4. Lena (lageshus) skriver:

  Ja, du store tid vad folk kan hitta på saker att hänga upp sig på. Tror man inte på det du gör så kan man väl göra nåt annat själv bara, istället för att lägga energi på att gnälla. I maj förra året hade jag en rad rädisor som inte blev goda, en rad vardera av morot, sallat och rödbetor som inte ens kom upp, potatis som senare gav exakt två potatisar per planta, allt i en jord som var död och utan maskar. Så hittade jag Skillnadens. Det gjorde skillnad! Redan förra året hann jag med att få skörd av både det ena och det andra (fast sniglarna tog massor och en glupsk hund ännu mer). I år odlar jag massor. Med hjälp av tidningspapper, ensilage, icke-ekologisk bokashi och kissvatten hävdar jag med bestämdhet att det som växer i min trädgård är tusen gånger bättre än det jag kan köpa på Ica. Man kan lugnt säga att du är min husgud. Det mesta gör jag som du beskriver, men det viktigaste är nog att du fått mig att experimentera själv. Det tycker jag många fler av dina följare skulle våga sig på, istället för att hela tiden ställa frågor ner på detaljnivå.

 5. Annika skriver:

  Blocka de ihärdiga gnällspikarna och moderera bort kommentarer med påståenden som du tycker är åt skogen. Det är din blogg! Din underbara blogg!

 6. Sofie Carlsson skriver:

  Jisses vilka gnällspikar det finns! Älskar fin blogg! Du är min trädgårdsguru, minst sagt! Fortsätt vara precis som du är!

 7. Erica skriver:

  Jag tycker du är underbar!
  Om man måste skriva och anmärka på någons frisyr så mår man nog inte så bra själv. De människorna har det nog jobbigast med sig själv.
  Fokusera på all positiv feedback du får, för det måste vara den största delen ändå! Dock tycker jag att du ska säga ifrån om det är något du känner kommer att gnaga inom dig annars. Inte värt att gå och fundera och vara ledsen om man kan bita ifrån, stå upp för sig själv och sedan släppa det.
  Jag tycker du ska fortsätta odla som du för, fast du inte kan...för det verkar funka rätt bra för dig ändå!

 8. Elisabeth Lundgrehn skriver:

  Ja. Man kan ju bli trött på att människor har så mycket synpunkter som är helt orelevanta! Jag har fått så mycket inspiration av dina sidor och inlägg! Det är en fröjd att vara i trägårn och pyssla och se hur det växer! Många gånger har jag haft funderingar och då letat bland dina inlägg och fått svar! Många goda recept har jag provat, rödbetsbrödet bara älskar vi!! Var som Du är och fortsätt med din trädgård, så vi får fler härliga tips och idéer!! Tack!

 9. Anette Östelius skriver:

  Finns så jävla mycket "måsten" och saker som "bara är" men som ingen frågasätter. Säkert var det så förr att man var tvungen att lita på gamla måsten, för man vågade helt enkelt inte att chansa. Men nu borde vi alla kunna dra nya erfarenheter och våga tänka efter: varför ska det vara si eller så, när inte naturen funkar på det sättet? Till exempel. Fortsätt med det du gör, du gör det bra! Du har inspirerat mig till täckodling och ifrågasättande och tester av lite av varje, tex basera hela mitt köksland på obrunnen hästskit. Funkat asbra hittills, växer så det knakar! Så fortsätt, och heja!

 10. Annelie Evaldsson skriver:

  Gnällspikar och ren och skär avundsjuka finns överallt. Tack för din inspiration. Har för första gången sått grönkål och vitkål. Har en omgåbg sockerärtor på gång. Använder numer gräsklipp att tacka med. Gubben klipper och tömmer gräsklippet i en säck som placerats i en gammal soptunna (återanvändnibg) då det är lättare att tömna uppsamlareni en säck son sitter fast.

 11. Maria skriver:

  Det är en ynnest att få följa dig i ditt odlande och att få ta del av din matfilosofi. Tack för att du delar med dig!

 12. åsa skriver:

  Intressant att få inblick i något som jag i min enfald trodde var utan konflikter, att odla, självklart kan man göra det på många sätt, är så glad för alla som generöst delar med sig av just sin odling, tack Sara Bäckmo för att du är en av dom, dessutom gör du det med ett väldigt trevlig direkttilltal som jag tycker är väldigt inspirerande.

 13. Eleonore Lindstrand skriver:

  Phuuu! Att folk orkar gnälla på allt. Stå på dig! Håller med ovanstående. Du är min trädgårdsguru och har fått mig att tänka "utanför boxen". Fortsätt med det du gör. Du är i en klass för sig!

 14. Anna Tjäder skriver:

  Man kan tro att en sån positiv syssla som trädgård och odling bara ska generera mer positivism, men så är det tydligen inte. Jag kan fatta att folk har olika åsikter om saker och ting, och det får man väl acceptera; jag menar, det finns ju massor med sätt att odla på. MEN, när folk börjar gå till personangrepp och kommentera ditt hår(!) eller bara häva ur sig en massa irrelevant, okonstruktiv kritik som bara har som syfte att slå ner på dig så tycker jag verkligen du ska säga ifrån. Det känns som trakasserier och "näthat", tycker jag.
  Det är härligt att läsa din blogg och det påminner mig så mycket om hur jag höll på när barnen var små och jag odlade pumpor och grönkål så varken de eller min man vill höra talas om det längre, än mindre äta det!
  Kram!

 15. Marlene Winblad skriver:

  Jag är en mogen/äldre person som i många år odlat, men du har inspirerat mig till att testa nytt. Du har också blivit min trädgårdsguru och jag väntar varje dag på din blogg. Fortsätt vara precis som du är och tänk vilken fantastisk uppväxt dina barn får. Av egen erfarenhet vet jag att det är oerhört värdefullt. Strunta i gnällspikarna och de som alltid vet bäst!!! Marlene

 16. Ingrid Grahm skriver:

  Var som du är det räcker mer än väl. Tycker du är en härlig människa som jag har lärt mig mycket. Vad sen din frisyr och dina tatueringar har med ditt odlande att göra förstår jag inte .

 17. Anna Tjäder skriver:

  Inte för att det spelar jättestor roll för mig, men jag tror namnen på kommentarerna blivit lite ihopblandade. Mitt namn står under fel kommentar; det ska stå under kommentaren som börjar "Man kan tro att en sån positiv syssla..." men där stå Marlene Winblad som underskrift. Hittade ingen annan stans än här att säga till om det här ...

  Mvh Anna Tjäder

 18. Johanna Hägerstrand Lindvall skriver:

  Men kärlek ? ? ?
  En förstaårsodlare med ny gammal yvig trädgård har tagit massor av inspiration och omsatt till att våga testa. Det kan bli fel, det kan bli annorlunda i zon 4, det kan bli för mycket, regna bort, ätas av hönsen, mogna vid fel tidpunkt eller inte riktigt hinna. So? Utan dina fantastiska inlägg hade jag aldrig tänkt tanken på att göra stor odling för att testa till en storfamilj. Tanken är delvis självhushåll, men målet år ett är erfarenheten.

 19. Ingrid skriver:

  Du blev min stora ögonöppnare! Sedan du kom in i mitt liv och min trädgård så har allt bara exploderat. Förr var odlingssäsongen juni juli augusti punkt. Nu odlar jag året om nonstop! Jag är så tacksam!
  När jag frågade om odling i norr så hänvisade du till Agneta i Stensele som är en klippa. Vad är det att klaga på?
  När dom bråkar så kom ihåg att du är våran Sara och våran Sara är himla bra!

 20. Sandra skriver:

  Jag tycker du är en härlig källa till inspiration!! Önskar att jag med hade klätt så bra i snaggat hår som du gör ☺️! Jättefint! Tack för att vi alla får följa dig i din trädgård och se hur du gör på ditt vis.

 21. Carina skriver:

  Ja det är märkligt vad folk klagar på och ATT de klagar. Jag tycker det är underbart att du delar med dig av din kunskap, bjuder på dig själv och sprider odlarglädje! Tack för det! Gillar man inte det du gör och står för kan man ju välja att inte läsa din blogg, svårare än så är det ju inte 🙂

 22. Eva Andersson skriver:

  Tack Sara! Jag började följa dig för några månader sedan efter en rek på trädgårdsspalten i lokalpressen. Jag är pensionär sedan några år och har tagit upp min odling. Har i år för första gången tillgång till växthus. Du ger otroligt mycket inspiration och nya tips och jag får svar på många egna funderingar genom din blogg! Jag hoppas att du aldrig tar åt dig av fula påhopp, tror det är avundsjuka för att du lyckas så bra med din odling. Många kramar till Dig och Tack för all glädje du sprider ?

 23. Catharina Wilke skriver:

  Blir alltid lika trött när människor inte lan avhålla sig från att racka ner på en som en person. Jag visste inte att frisyr hade något som helst med odling att göra. Hur orkar människan med sig själv?
  Nä, för fan, kör på! Jag tycker du ör skitcool!!! Jag äger numer en stuga och en odlingstunnel tack vare din inspiration!!!

 24. Malin skriver:

  Du är tamejfasen helt underbar! Och som så många intygar är du den största inspirationskälla man kan tänka sig. Här hemma behöver jag inte längre säga hela ditt namn, alla vet vem Sara, odlingsidolen, är.

 25. Nutten Graatrud skriver:

  Kjære Sara! Tusen Takk for alt du formidler. Jeg runder snart 70 år, har odlat leeenge, men så mye nyttig jeg har lært av deg. Glem alle negative kommentarer og klager. Tenk på alle oss som bruker dine fantastiske tips.
  Hilsen grønnsaksdame fra Norge.

 26. Conny Åkesson skriver:

  Hej Sara

  För mig räcker det med att du fick mig intresserad av odling både friland och växthus. Det finns mycket jag inte bryr mig om t.ex täckodling tycker inte det är fint men då gör jag som jag vill och det funkar oxå. Dina listor är jättebra, din bok är rolig och snygg ( väldigt viktigt). Jag vill kunna sitta på verandan och se mina odlingar från Mars till November och du har get mig det. Ett stort tack till dig och din familj som låna ut dig till oss.

  Conny

 27. Marie-Anne Holm skriver:

  Jag säger bara: Tack! Och strunta i gnällspikarna....

 28. Pia Rispoli skriver:

  Du har lärt mig massor ! Du kanske inte är först/bäst eller...Men det är dig jag har lyssnat och lärt av. Häromdagen kom några vänners vänner för att titta påv vårt orangeri, och vad pratade vi om jo den där Skillnadens trädgård som förändrat vårt sätt att odla. Så ta cred , fortsätt med det du gör och var nöjd för det är vi som följer dig. Strunta i resten, livet är både för kort som värdefullt för att bry sig .

 29. Britt-Marie skriver:

  Tack Sara för att du lär ut det som vi glömt bort. Den nya generation som kommer, men också jag som snart är 59 år, har missat att lära oss det. Tack för all hjälp som du delar med dej av. Min mamma odlade men då var jag inte nyfiken på det. Nu gläds jag över nypotatis och spenat. Till och med min "ointresserade" man läser din blogg 🙂

 30. Maj-Lis Nilsson skriver:

  Kära Sara, för mig är Du en själsfrände och stor inspirationskälla! Mycket nytänkande har jag fått genom Dig- fortsätt verka på Ditt glada och positiva och....orädda sätt/ kram Maj-Lis Karlstad

 31. Evy skriver:

  Sara du är bäst...på att inspirera, på att lära oss gamlingar tänka på ett nytt sätt. Hurra för dig!
  Jag har följt din blogg i ca ett år och har aldrig haft så kraftiga grönsaker och så tidigt. Idag har jag skördat stor och kraftig dill. Idag har en nyplanterad tomatplanta kollapsat (tror det beror på myror) men vad gör det, man har ju fler plantor på gång, efter din filosofi. Toppen!

 32. Ann-Kristin Ölund skriver:

  Kära vän, som jag aldrig träffat i verkliga livet. Få har som du fått Sverige att odla och äta grönsaker och våga testa olika mideller.pedagogisk och oförtröttlig delar du generöst med dig. Jag känner igen en hel del eftersom jag odlat länge liksom mina föräldrar, morföräldrar och morfars mamma och nu pratar vi mer än 100år tillbaks i zon 6. Men det blir bara en bekräftelse om. Mycket går att omvandla till högre zoner om man förstår dina råd. Bra att du skrev de här raderna så att vi som uppskattar det du gör också tänker till och uppmuntrar. Klart att du inte i detalj kan skildra alla eventuella odlingsaspekter för hela landet, men det du gör är beundransvärt. Ge inte upp! Vi som är med dig är många, många fler än de som är emot. Och du säger ju inte att man måste göra exakt lika som du gör, men att vara ett föredöme är gott nog. Önskar dig en skön sommar med de dina.

 33. Susanne skriver:

  Ja jösses vad folk orkar ibland... Jag gillar din blogg starkt, och med ett odlarintresse som kommit de senaste åren så tar jag glatt åt mig av det du testar (både tidningspapper och plasttråg ?). Fokusera du på det du känner är bra, för såvitt jag vet är det än så länge inte obligatoriskt att läsa din blogg ?

 34. Marita H-Skoog skriver:

  Tack Sara för att du fått mig att förstå att man kan vinterodla! Hade aldrig hört talas om det innan jag började följa dig på Instagram! Jag tycker också att det är så trivsamt att lyssna " Två odlare emellan", antingen på en långpromenad eller ensam i växthuset!

 35. Margot skriver:

  Fortsätt att inspirera oss. Jag har i många år odlat på "vanligt" vis, men efter att ha fått upp ögonen för dina ideér sista året har gubben snickrat odlingslådor och jag har förkultiverat många grönsaker som jag inte trodde att det skulle gå att göra. Bor i norrland och anpassar mig därefter. Ser fram emot fortsatt inspiration.

 36. Monica jakobsson skriver:

  Oh att folk orkar! Du är min stora inspiration skälla i det lilla jag odlar! Du lär mig saker både i dina klipp på Youtube och bloggen. Att du dessutom låter dina barn vara med får mig lyrisk! Barn idag borde alla få vara ute i odling! Där föddes min trädgårdsdröm,
  då jag som barn hade eget land hos farmor. Du är bäst! Tack för du delar med dig. Monica

 37. Frida skriver:

  Alltså verkligen tråkigt att du måste mäkta med detta gnäll... men jag döööör vad roligt det var att läsa detta inlägget! Du är jätte bäst! Och jag är så glad att du finns som den där fågeln på axeln i min trädgård!

 38. Ulrika skriver:

  Sara, du är en sann inspiration just för att du är dig själv. Det handlar om sunt förnuft och att prova sig fram på sina egna villkor. Alla gör sina egna val och jag är glad att du gör dina och följer din väg. Jag kan bara tala för mig själv, men jäklar vad du ger mig mycket. Jag hade inte kommit igång att odla om det inte varit för din blogg, vlogg, bok och föreläsning. Hela julen tillbringades till planering och inköp av frön och nu börjar grönsaker och blommor poppa upp hemma. Försådder har jag haft i hela huset under vinter och vår. Har misslyckats med mycket, men, vad jag lär mig under tiden. Och vad bra jag mår när jag får pyssla om min trädgård! Tack Sara, för att du är den du är! <3

 39. Pertti Malkki skriver:

  Du är bäst!

 40. Maria Lindelöw skriver:

  Tack Sara, du har verkligen inspirerat mig till att börja odla och ta vara på det material man har omkring sig! Tack för att du är så ofanatisk!

 41. Eva Averin skriver:

  Många människor känner sig viktiga och levande om de får gå i klinch med någon och då helst med någon som befinner sig på tryggt avstånd. Det som gör mig allra mest ledsen är fanatism oavsett inom vilket område det gäller och den finns överallt. Våra trädgårdar är våra egna att skapa efter eget tycke och hos mig är det recycling och man tager vad man haver. Så här används gamla bildäck, rivningsplank, tidningar, toarullar, piss och skit. En dag ska jag dö och inte vill jag väl dö fullt frisk, så låt mig då dö av alla gifter jag tillfört i min trädgård och så bjuder jag på glädjen jag kan bjuda de som förfasar sig över mitt sätt och min trädgård. Det är alltid roligt om man kan skapa lite mening och glädje i någon annans liv 😉

 42. Ulrika skriver:

  Sara, du är en sann inspiration! Med entusiasm och glädje delar du med dig av ditt odlande med små glimtar av ditt liv. Utan detta hade jag inte kommit igång att odla som jag nu gör. Julen ägnades åt planering, drömmar och fröinköp. Vinter och vår har jag haft fullt med försådder i hela huset. Under våren har jag förberett bäddar och glädjen jag känner nu när det börjar växa i bäddarna kan nog bara likasinnade förstå. Den glädje och ro jag känner när jag får pilla runt i trädgården är som balsam för själen.
  Sara, hoppas att du fortsätter att vara så vacker och generös precis som du är. <3

 43. Josefine skriver:

  Hej! Jag har alldeles nyss hittat hit och planerar att plöja allt du har skrivit och filmat och poddat, för oj vilken njutning! Och jag har inte ens en trädgård! Kanske får jag en i dagarna pga husköp och då ska jag ha din blogg som trädgårdsbibel, att luta mig mot. Tack för det.

  Jag har blivit påhoppad av folk på gatan för att jag pratat i telefon när mitt barn var med, för att mitt barn inte haft mössa eller vantar. Detta har lett till ångest och elände och jag är glad att du tar det bättre. Det finns folk för allt och jag brukar trösta mig med att de där människorna förmodligen inte har det så kul för de måste ju stå ut med sig själva.

  Kvinnor provocerar, framförallt kunniga, modiga kvinnor som törs dela med sig av sig själva och sin kunskap. Tack för att du gör det. ❤️

 44. Monica skriver:

  Tack för att du delar med dig av din kunskap, av dina framgångar och motgångar på ett sätt som är otroligt lätt att ta till sig. Du gav mig insperationen att börja och en tro på att jag kunde lyckas.
  Tack för att du orkar fortsätta dela med dig trotts de negativa, elaka och jobbiga kommentarerna.

 45. Saterdalen skriver:

  Hängde över staketet och pratade med den nyinflyttade grannen häromveckan. Efter att ha presenterat oss kom vi snart in på odling, tomater, gräsklipp mm. - Följer du också, sa han. - Ja, sa jag. Vi behövde inte ens säga att det var Skillnadens, vi fattade direkt ?

 46. Linda skriver:

  Jag tycker att du är så otroligt inspirerande! Började läsa bloggen av en slump i våras, och nu kollar jag här varje dag. Är så glad att du delar med dig av dina tips! Det du skrev om att du är som en liten fågel på axeln i någons trädgård, det är du nog hos mig. Från att ha haft lite blommor och en liten odling i en pallkrage som skötts sisådär, så har jag plötsligt 7 pallkragar med sådder, ett trädgårdsland med majs och ett litet hallonland. Jag vattnar och pysslar så noga och ser på odlingen med helt andra ögon. Och ffa genom mina barns ögon. Nu ser jag såklart sambandet vad jag kan göra för mina barn och arvet av jorden. På ett vettigt sätt. Varför har jag inte tänkt på detta tidigare!

  För övrigt har du så cool frisyr. 🙂

  Tack igen för allt du delar med dig och inspirerar! <3

 47. Benni skriver:

  Jeg hadde "struntad" i disse kommentarene som du har fått. Avundsjuka. Ikke bruk energi på det - ta heller til deg all ros og suksess som du har hatt.
  Du har for lengst bevist med din blogg med alle dine følgerne og snart 2 bøker at du er SUVEREN.
  Du gjør en skillnad rett og slett.

 48. Om möjligt, bry dig inte. För det första: Ingen har väl sagt att man måste göra allting "rätt" för att få berätta om sitt odlande? För det andra: I alla grupper i sociala medier finns det personer som absolut måste vara "korrekta" och hålla sig till regelboken och det räcker oftast inte att personen själv håller sig till dessa normen utan andra ska också göra det, annars får man bannor. Sedan finns det också människor som har som uppgift att gnälla och kritisera. Dessa brukar också klaga på vissa i gruppen så att de blir ledsna. Alf Henrikson har sagt: "Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl inte större än så." Den passar in tycker jag.

 49. Lotta skriver:

  Ha! Och jag är förbannad för jag får inte min kål, oavsett sort, att bli lika fin som din är. DU LJUGER!! Du har säkert massa filter och plockar bilder från internet... Hahaha... Skojar bara som du förstår...:) Jag har verkligen kämpat! Men vem är jag att ge upp, på det igen bara...:)

 50. Johanna skriver:

  Heja dig! Jag är så glad att du väljer att lägga din energi på att skriva fler inspirerande odlinginlägg i stället för att bemöta surpupporna. På så sätt får vi andra njuta desto mer. Föroppningsvis gör det att du orkar längre också. Tack!

 51. Linda skriver:

  Instämmer med kommentarerna ovan. ❤

 52. Eva Åkerström skriver:

  Ge dig inte!

  Du sprider odlarglädje och konstruktiva idéer med ett öppet sinne.

  Du förmedlar känslan av att våga prova. Det är viktigt. Stort tack för det och fortsätt så!

  Eva

 53. Anette skriver:

  Du är Idolen och Gurun för att du just inte följer "regelboken". Jag blir inspirerad och trädgårdsmodig av din bok och bloggar. Önskar dig styrka och uthållighet mot alla surpuppar på nätet - som säkert inte ens odlar själva.

 54. Maria Sterckx skriver:

  Tack för att du är den du är, precis så snaggad, tatuerad och pratig, inspirerande och uppmuntrande att göra egna försök i våra köksträdgårdar. Du är så fantastiskt generös och jag sitter här med tårar i ögonen för att vi människor är så missunnsamma.
  Kärlek till dig i tisdagskvällen! / Maria Sterckx i Oskarshamn
  Ps: snart blommar mina första bondbönor, ska bli så spännande! ???

 55. Lena skriver:

  Jag blir mycket inspirerad av att läsa om ditt odlade och om hur du tar hand om skörden och detta trots att jag har odlat grönsaker i ganska stor omfattning i 35 år. Tack för att du skriver!

 56. Lena skriver:

  Du är min inspiratör har odlat i många år har fått så mycket ideer och tips det enda som är lite negativt är att jag köper för mycket fröer men det är så roligt. Jag har sorterat efter somde ska sås.

 57. Susanne skriver:

  Du är min stora inspirationskälla! Så glad att jag blev tipsad om dig för ett drygt år sen! Tack!

 58. Caroline Kragh skriver:

  För mig är du inspiration utan krav och pekpinnar. Jag tar till mig det som jag hinner med i livshjulet med små barn och arbete. Det blir fel och jag gör om men när jag läser din blogg känner jag aldrig det minsta att det jag gjort är otillräckligt. För du bjuder på dina egna erfarenheter utan minsta prestige och hoppar över allt det där som kan ge en stressad mamma dåligt samvete. Tack! Du har hjälpt mig att hitta ett avstressande intresse!

 59. Kicki skriver:

  Tack för all inspiration jag fått och att jag har vågat pröva en massa nya saker i trädgården. Jag är nybörjare och alla dina tips har i år för första gången gett mig en grönsaksodling jag är riktigt stolt över.
  Kicki

 60. Inger Jynfors skriver:

  Sedan jag upptäckte din blogg har odlingen av grönsaker utökats och det växer så det knakar. Har lärt mig massor. Täckodling bl a. Tack, tack. Inger.

 61. Camilla Jansson (nyfiQen) skriver:

  Kram på dig! För mig är du BÄST! 🙂

 62. Veronica Matsson skriver:

  Tack Tack Tack..precis så där känner jag mig när jag någon enstaka gång dristar mig till att lägga ut något på någon av fb grupperna jag är med i. Har de fakto gått ur flera intressanta grupper då jag helt enkelt inte orkar med att få upp alla negativa kommentarer och allmänna påhopp människor emellan på dessa sidor.

 63. Nina Blomberg skriver:

  En av många anledningar till att jag läser allt på din blogg, sedan många år tillbaka, är att du inte är ängslig slav under någon lära. Utan att du istället kör på ditt eget vis. Så som du vill ha det. Så som du gillar. Och - det bästa av allt - du delar så generöst med dig av allt. Av de val du gör. Och varför. Och aldrig tror jag mig ha läst en enda pekpinne eller skuldbeläggande markering. I min egen odling är det jag som bestämmer. Jag gör som jag vill. Och så som jag mår bra. Just den hållningen känner jag att du ger mig starkt stöd i. Tack!

 64. Brittmari Planstedt skriver:

  Tack Sara, för all inspiration och alla bilder som får mig att fortsätta trots att jag misslyckas ibland. Fortsätt vara Sara ?

 65. Jeanwtte skriver:

  ?Ros, för att du (+ farbror grön) börjat fått mig att odla. Utan krav på perfektion utan bara för att det är så sjukt kul ?

 66. Stella skriver:

  Åh folk alltså! Somliga blir aldrig nöjda. Jag tackar ödmjukast för allt du lärt mig (oss!) och hoppas du fortsätter i exakt samma stil!

 67. Sara Holmberg skriver:

  Gillar din forskande sida, det är ju så man lär sig! Tack för att du delar och dessutom skriver så klokt. Sunt förnuft - viktigt. Fortsätt precis som du gör ❤️

 68. Jessica skriver:

  Jag säger som så många andra, TACK SARA!! Tack för att du delar med dig! Jag har följt dig länge nu.
  Om du bara visste vad du har inspirerat mig 🙂 Jag ska visa dig sen när jag är klar med mitt nya trädgårdsland! I år har jag utökat min odling betydligt mycket mer.

  Liten kommentar om ditt inlägg... Är det inte så att DU berättar och visar hur DU gör? Sen om det inte passar andra människor så skit samma. De får väl göra som de vill då.
  Hur man odlar i norr... tja... du bor ju inte där så hur i hela friden ska du då kunna berätta om det? Verkligen korkade saker folk skrivit till dig. Bry dig inte!!

  Nä, snälla du, fortsätt berätta hur du gör så att vi som vill lära oss mer får göra det.

  Stor kram till dig!

 69. Karin skriver:

  Följer din blogg och lär mig jättemycket hela tiden. Vill nog påstå att du är ngt av en folkbildare. Strunta i belackarna.

 70. Anne fra Norge skriver:

  Jeg er veldig imponert over den store jobben du gjør med bloggen, YouTube og podcast. Uforståelig at noen kan være sure. Når jeg holder på i min kjøkkenhage nå så tenker jeg nesten på svensk! Du inspirerer veldig. Jeg har lært mye av deg på kort tid. Det viktigste er å bruke gressklipp og å så hele tiden.

 71. Fanny Denman Järnberg skriver:

  Det är ju knepigt vad vissa väljer att lägga sin energi på. Kanske är det ofta så att avundsjukan visar sitt fula tryne eftersom du har (med hårt arbete och stor framgång skapat dig) en röst som räknas bland alla trädgårdsbloggar och övriga kanaler. Visst, diskussion kan vara intressant ibland, men att bli upprörd över vilka odlingsmetoder någon använder sig av och tipsar om är lite långt ute på kanten. Föresten tycker jag att du brukar vara noggrann med att poängtera att det som har funkat har funkat hos dig, med dina förutsättningar och att det är genom att testa själv som nya metoder föds. Antar att det är lättare att bara gnälla och hänvisa till någon odlarmyt än att faktiskt testa själv. Nej, kör på!
  Själv har jag skalat ner min odling i år, men med all inspiration från dig blir det många sommarsådder. 🙂

 72. Agneta skriver:

  Hej Sara, man kan aldrig tillfredsställa alla, det räcker med att du är nöjd och det borde du vara hela tiden tycker jag! ps. Du går under namnet guru här hemma. det säger ju allt. Kram!

 73. Anneli Nyman skriver:

  Just de sakerna på din "gnäll-lista" är de tipsen som väckt min lust att odla! Göra lite men ofta passar bra in i min vardag. Avskyr att rensa ogräs, det är mycket roligare att täcka över skiten:) Att våga testa och få ett lyckat resultat är en härlig bonus, och ett misslyckande är inte hela världen. Och vad gäller de mer personliga påhoppen så blir man ju bara matt... Keep on, du är bara så inspirerande?

 74. Penilla skriver:

  Du är en stor inspirationskälla Sara !
  Jag har alltid älskat att odla grönsaker... och när jag fick nys om dig och ditt odlande så blev inte intresset och lusten mindre kan jag säga ?
  Jag odlar för fullt och raggar material så mkt jag kan. Det gäller att vara om sig och kring sig!
  Strunt i all negativ energi ..det kan dom behålla för sig själva!
  Jag tycker att du utstrålar så mkt glädje och härligheter,tips,råd,idéer och massa annat kul! Stå på dig och låt inte bittergurkorns ta din fina energi ?
  Mvh Pernilla

 75. My skriver:

  Hade aldrig kommit så här långt i min trädgård utan dig. Är så otroligt tacksam över det jobb du gör. Gratis i stor utsträckning dessutom. Trots stor familj som både kostar men framför allt också behöver din tid. Du är en förebild för mig på många sätt. Varm kram och ta hand om familjen.

 76. Lasse skriver:

  Tack för att du är den du är och går det vägar du själv tror på!

 77. Majbritt Sjökvist skriver:

  Underbart att se alla goa kommentarer ovan. Du är värd alla. Jag köpte ett torp för två år sedan efter skilsmässa. Tusen kvadratmeter igenvuxen tomt. Nu två år senare har jag både en Lund, en fruktträdgård, köksträdgård och buskar, träd, gångar och gräsmattor. Även växthus på gång. Jag har dej att tacka för all inspiration du sprider på ditt fina sätt. Tilläggas att jag är 78 år och älskar allt detta. Kan jag inte sova t ex så plockar jag fram paddan och startar Skilnadens. Kram till dej.

 78. Sara skriver:

  Fortsätt ta plats! Du är en förebild på många sätt!
  Go girl!!!

 79. Christine skriver:

  Men älskade du, jag blir helt chockad över vilka elakheter som folk kastar ur sig. Det gör mig verkligen ledsen. Du ska veta Sara att du är min stora förebild. Jag har aldrig varit en kreativ person, det har liksom inte känts naturligt. Jag har givetvis varit bra på andra saker men ändå längtat efter att få jobba med händerna. För två år sedan flyttade vi till en fantastisk gård med många möjligheter. Hade påbörjat några pallkragar men var inte helt nöjd. Blev i våras tipsad om din blogg och nu är jag förälskad, på riktigt! Att odla är det enda jag tänker på, drömmen är att vara självförsörjande om några år. Min 3-åriga dotter är med i alla steg i odlingen, och hon tycker att det är kul! Gissa om jag är stolt! Täckodling, bokashi och vintersådden är planerat. Så tack för att du har väckt min kreativa ådra, det har gjort mig ännu lyckligare. Btw så älskar jag ditt hår, tatueringar och framförallt din röst! ?❤️

 80. Åsa Asklöf skriver:

  Tack Sara för en underbar bok och blogg. Du har en så härlig inställning till odlingen och man blir så inspirerad att våga prova nytt. Fortsätt vara den du är. P. S. Du är vacker i din frisyr. ?/Åsa

 81. Gunilla Granath skriver:

  Jag har också följt dig länge och har lärt mig jättemycket! Fortsätt med det du gör så bra och strunta i knäppgökarna?

 82. Annette Starhammar skriver:

  T A C K för all inspiration & roliga odlingstips. Skit i alla gnällspikar, de är inte värda att slösa tid på. Fortsätt att göra det du gör! ??

 83. Katrine Arvidsson skriver:

  Det finns ett fint gammalt ordstäv som kommer väl till pass: Efter en bra häst dammar det.

 84. Terés skriver:

  Åh kan bli så arg! Stå på dig, du är fantastisk precis som du är. Det är ju för att du är dig själv som det blir så äkta, det kan och ska du absolut inte ändra på. Du är en otrolig inspirationskälla, stort tack för du delar med dig av din kunskap.

 85. Lotta skriver:

  Oj! Hur orkar de hålla på så?
  Själv täckodlar jag för första gången, började med potatis. Har även lagt gräsklipp i gamla sandlådan som blev trädgårdsland för 3 år sedan ?. Funderar på att börja använda guldvatten ?. Och allt detta pga av inspiration från dig. ? Tack för dina inlägg/sidor!

 86. Händigakvinnan skriver:

  Galet! Kör på och var precis den du är. Jag får världens odlarglädje av dig! Vi är så olika vi människor. Kom ihåg att de flesta av oss är någorlunda sunda och nöjda med oss själva och därför inte behöver stå på någon annan för att komma upp lite. Det är så lätt att en minoritet som låter får för stort utrymme. Jag tycker det är coolt att du skapat en plattform som du kan försörja dig på. Klart du ska sälja det du gör!
  Kram

 87. Agneta Andersson skriver:

  Haha... :-D... det här citatet gjorde min dag idag...."Odlare i norr blir förbannade för att jag inte skriver om förhållanden som funkar norröver" Hur kan man bara?!? haha.... Jag som är en av odlarna i norr vill för allt i världen inte att någon söderöver kommer och talar om för mig hur jag ska odla här uppe...var och en som "odlar" vet ju bäst själv sitt klimats odlingsförhållande och förutsättningar oavsett vart man odlar...eller rättare sagt borde upptäcka det själv..... så tack Sara för att du låter oss i norr upptäcka våra förutsättningar själva....och det behöver inte innebära att vi inte prövar alla dina fina odlingstips ändå, även här. Så en sån "elak" kommentar kan man ju inte ta på allvar, den sjunger ju okunnighet. För övrigt så är det ju så att det som jag uppfattar som oskuldsfullt...kan någon annan ta som stark kritik, elakt osv, eftersom författaren skriver i sin kontext och läsaren läser i sin, och det innebär att det är lätt att man missförstås när man skriver. Och det gäller inte minst sådant som skrivs i kommentarsfältet....ibland verkar det inte hjälpa hur många smilisar som än används, läsaren misstolkar ändå. Och eftersom läsaren har tolkningsföreträde och bildar sig sin egen uppfattning av det hen läser, och då lätt läser in saker man inte menar... så får man nästan räkna med att det finns personer som kommer att "tycka till" på ett inte alltid relevant sätt. Så utan att varken säga att du misstolkar eller uppfattar folks "elakheter" som korrekt uppfattat... så vill jag bara tacka dig för din envishet, uthållighet och inspirationsglädje...för vad vore odlingssverige utan din glöd.....jo tämligen fattigt vill jag påstå. 🙂

 88. Birgitta skriver:

  Tack för att du är så härligt respektlös och bara gör saker i din trädgård och experimenterar och inspirerar andra till odlande, inklusive mej. Det är så kul och spännande att prova dina odlingsmetoder och om det går åt skogen, shit happens. Bara prova igen och lära sej nytt. Hittade din blogg i höstas och bara längtade att få prova dina tips.
  Tack igen och bry dej inte om alla besserwissrar, kör ditt race.

 89. Janette skriver:

  Ogina människor finns överallt. Förstår att det är svårt att inte ta åt sig men jag brukar tänka att det är synd om människor som har svårt att se det som är bra. Någonstans saknas en balans hos de som klagar mycket.
  Som i en föregående kommentar så går du under epitetet "Idolen" och "min odlingsguru" hemma. Vi diskuterar din odling och dina tips mycket på jobbet också, vi bokashi- och odlingsbitna och tycker att du är fantastisk som inbjuder oss att ta del av ditt liv på ett så öppet sätt och hoppas att du fortsätter att göra det!

 90. Malin Sanglert skriver:

  Jag känner så igen mig, oansett hur man gör så menar någon att det är fel. Jag hoppas att det är som du skriver i blogginlägget, att du oftast låter kommentarerna rinna av dig. De kan lätt bränna hål i lyckan och tillfredställdheten över vad man faktiskt får till. Jag vill oansett skicka dig tusen positiva ord för att försöka överdöva de negativa kommentarerna. 🙂 Stå på Sara!

 91. Helena, Ett Eko skriver:

  Hej Sara! Du är en stor inspirationskälla och en del är ju just att du inte håller dig till "regelboken" utan experimenterar och kör ditt race!

 92. Cecilia Ferm skriver:

  Hej Sara!
  Åh jag blir så ledsen och arg när jag läser om dessa elaka kommentarer! Vad är det för fel på folk? Vuxna människor som mobbar, det är inte konstigt att världen går åt fanders!!! Jag hoppas du är stark nog att strunta i alla dessa mobbare!!! Jag tycker att du är fantastisk! Jag älskar dina you-tubeklipp och jag köper alltid de som kostar (tom samma version två gånger ?) Jag följer din blogg och läser dina artiklar i Land! Jag har börjat så senare och tidigare!! Vilket fantastiskt resultat det blev av tidiga sådder! Knubbiga och stadiga plantor istället för taniga långa trådar!!!
  Jag täckodlar med gräsklipp och ogräs! Använder kartong & tidningspapper! Anlägger nya rabatter på samma sätt som du och grundar pallkragar!!! Innan dig trodde jag att jag aldrig skulle ha råd att anlägga en trädgård; för jag har inte råd att köpa ett lastbilssläp med jord! Men nu vet jag att jag kan tillverka jord! Å sen att du inte uppfann detta sätt så är det fortfarande du som berättade det för mig! Tack för att du är som du är! En härlig, kortklippt, stark kvinna, som inte viker sig för svaga patetiska idealister!!!
  Ha en jättebra midsommar och odlingsommar så ses vi förhoppningsvis i september på release-festen!!!

  Med vänlig hälsning, Cecilia på västkusten

 93. Jag tycker DU och din BLOGG är underbar.
  Den ger mej otroligt mycket tips och inspiration så jag vågar testa mer. Odlingsområdet hemma har växt med flera 100% sedan jag hittade till din blogg.
  Snälla fortsätt dela med dej av dina tankar & ideer.

 94. Tove skriver:

  Det här berör mig! TACK Sara för att du delar med dig av din kunskap, passion, glädje och klokskap! Vi är så många som älskar att följa dig.

  Jag kommer inte från någon odlarfamilj, det fanns överhuvudtaget inte något trädgårdsintresse trots en trädgård med fantastiska förutsättningar i mitt barndomshem. Där fanns inte en enda bärbuske och inte ett fruktträd. Själv tänkte jag nog aldrig att jag kunde odla min egen mat trots att jag alltid varit mycket noga med vilken mat jag äter och hur den har producerats. Allt det förändrades när jag hittade din blogg. Du hade precis startat den då och jag blev totalt uppslukad och fascinerad över glädjen du förmedlade i att odla din egen mat! Det väckte något i mig. Jag slukade allt jag kom över som handlade om odling, odlade upp varenda centimeter i vår lägenhet och på balkongen. Ett år senare fick jag ta över barndomshemmet med den fina trädgården och det första jag gjorde var att börja odla. Jag har mötts av så många kommentarer som "hur ska du hinna?" "Är det inte svårt?" "Här går inte att odla det är för mycket sten!" Men jag har ALDRIG någonsin känt mig osäker eller betungad av mina odlingar. Den här platsen är bara min och den är bara glädje! Från dag ett har jag haft dig med mig i trädgården. Du har gett mig ett sådant självförtroende och en glädje i min odling som ingen kan ta ifrån mig! Och om sambon någonsin frågar vad jag sysslar med när jag testar något nytt i trädgården svarar jag alltid "så gör Sara!" Och då frågar han inte mer.

  Så tack för allt du delar med dig av och för ständigt ny inspiration. Heja Sara!

 95. Susanne Falk skriver:

  Jag blir helt matt av att människor ens orkar hitta negativa saker att kommentera. Din text är så bra! Du är verkligen fågeln på min axel när jag är i min trädgård. Det du skrivit finns alltid med mig och jag funderar på hur jag bäst använder tipsen och råden i min trädgård. Jag har lärt mig oerhört mycket av dig! Och det viktigaste, våga prova! Och det gör jag hela tiden, ibland funkar det och ibland inte. Men det är tjusningen och jag blir extra glad när det blir bra. Idag är vi självförsörjande på grönsaker under flera månader av året och vi äter mycket mer grönsaker idag än tidigare. Tack vare dig! Och arbetet i trädgården gör att jag mår bra, får återhämtning. Så stort tack till dig! Du är den bästa inspirationskällan! Och jag längtar till odlkngskursen i höst. Stor kram till dig och din familj!

 96. Catarina Hägermyr skriver:

  Du är en fantastisk inspiratör och verkar vara en go' människa på alla sätt och vis! Jag följer dig och använder dina tips och instruktioner, men skulle inte drömma om att på något sätt ställa dig till svars om resultatet blir mindre bra!
  Hoppas att du fortsätter dela med dig, och önskar att du hittar ett sätt att få betalt för allt du ger oss! Swish?? Kram!
  Catarina Hägermyr

 97. Sara från första kursen skriver:

  Du har massor av kunskap! Och jag tror att dessa människor är avundsjuka på det erkännande och den plats du får/tar. Alla människor vill bli sedda. Så jag gissar att dessa människor snöar in på NÅNTING bara för att försöka mäta sig, slå sig fram och hävda sig. Och tillslut skriker de orimligt högt om ett orimligt ämne. Som typ kiss. Som du säger så krävs det ibland mycket kraft för att stå tillbaka. Jag får bra träning med svärmor >.< haha! Kör hårt!

 98. Linda Ivarsson Markus skriver:

  Förra året funderade jag på att så gräsmatta på kökslandet vid sommarstugan. Sen visade svägerskan din youtubekanal och jag såg alla avsnitt på en kväll. På julafton fajtades hon och jag på blodigt allvar om din bok i familjens julklappslotteri. Jag vann den en sekund innan klockan ringde! Sedan dess har allt hänt! Rotsellerin såddes 6/2 och vardagsrummet i vår lägenhet förvandlades sakta men säkert till en biodome. Är min sambo evigt tacksam för att han stod ut ( " är det här årets besatthet?..". Nu är den tilltänkta gräsmattan full av grödor jag aldrig trott att jag skulle ge mig på! Frösodd lök, vintersådda palsternackor i toarullar, kronärtskockor, purjo, sommarblommor mellan raderna. Har börjat täckodla de ytor jag har material till och blev alldeles till mig när jag satt på den varma mattan av gräsklipp och planterade kål och såg maskarna precis under täcket. Spenatupprorssådden funkade inte alls, de försådda bondbönorna ser ut som vrak av den teånga hanteringen i lägenheten. Men jag kommer hitta mitt sätt. Nu prunkar farmors gamla köksträdgård precis som när jag var barn. Hon kommer ut idag, 95 år gammal. Hoppas hon blir stolt för det är jag! Allt tackvare dig! Go girl!

 99. Maria Sundell skriver:

  Jag har varit trädgårdsmästare i över 30 år och jag läser ivrigt din blogg. Du ger så smarta tips och du har inspirerat mej att bli mera modig i mina odlingar. Lättheten du har är just fantastisk. Det ska vara lätt. Naturen har sin ordning och om vi odlar med mjuk hand är det lätt. Du ser, vi är så många fler som älskar dej och ditt arbete, än de som tror att de hjälper världen genom att påpeka vad som är fel. Men det är bra att ryta till ibland. Endel förstår inte att det kan göra ont när ord kastas vårdslöst omkring. Vi som vet att en egen ruta att rota oss i, kan ge så mycket lycka, fortsätter att odla av pur glädje mer eller mindre perfekta eller yrkeskunniga. Vi kan fortsätta leka, medan de som tycker att det är bra med regler kan leva med sina ramar.

 100. Monika skriver:

  Hej kära Sara! Tack för att du skriver och delar även detta, kanske får det någon att ändra sitt sätt att "kommunicera" på. Jag tycker att du är fantastisk med din blogg och dina böcker, ser fram emot att ha din nya i min hand! Det är såå underbart att ha tillgång till dina erfarenheter och tips för du har ju redan prövat dig fram, du delar det som du kommit fram till genom att "spränga" gränser och testa själv! Det gillar jag skarpt! Och så har du vänligheten att dela med dig, så kan jag själv tänka vad jag vill prova och hur jag vill göra i min lilla trädgård. Det enda jag kan känna då är tacksamhet över att ha funnit dig!
  Allt gott, härliga, vackra, snaggade mamma!!

 101. Isa Englund skriver:

  Ser att jag är i gott sällskap, vi som har dig som inspirationskälla.
  Vilka fantastiska grönsaker vi redan ätit sedan tidig vårvinter, för att jag vågade prova, tack till dig.
  Du vet väl att det är folk som är missnöjda som kastar skit på andra, vi har inte behov av det.
  Tack för att du finns!
  Isa i Tierp

 102. Laila Hälleljung skriver:

  Älskar att läsa det du tipsar om och hur du hittar nya sätt att odla, tidigt, mycket och länge! Varför tror en del människor att dom sitter med facit i livet, det har jag ofta undrat?!

 103. Nina Sjöblom skriver:

  Min son undrade häromveckan om Sara Bäckmo är min idol? ?Tack för ALL inspiration! Och för att du är dig själv. För det märks, och jag uppskattar det enormt.

 104. Martina Blass skriver:

  Heja haja Sara!! Jag har följt dig flera år nu och imponeras ständigt över din förmåga över att vara personlig men saklig trots tråkiga kommentarer ibland. Du är ju min odlingskompis, det blir så mycket roligare att odla plus att du väcker experimentlusten och ökar toleransen för misslyckanden. Jag är så glad för allt du delar, tack 🙂

 105. Sonja Ö-Sjölander skriver:

  Ja så mycket gnällspikar det finns. De kan väl starta sin egen blogg, om de är så perfekta. Om de nu tycker att ja,det där var väl inget nytt att komma med,så borde de väl i stället tänka, va bra att det tas upp så att fler och "nya" trädgårds intresserade går lära sig /ta del av tips och idéer hur man kan göra. Ha det så gott och lägg inte tid på dessa negativa personer. Vi är många som håller på Dig!!

 106. Mia skriver:

  Det enda jag kan komma på att klaga över är att min trädgård blev så väldigt mycket dyrare i år efter att jag snöade in på din blogg här och på youtube. I år har jag skaffat tunneltält, fått tre(!) lass med hästskit hemkört som till hönsens lycka tippades av i trädgården och jag har förodlat mer plantor än vad jag får plats med!

  Du är en otrolig inspiration Sara, jag odlar som aldrig förr i pallkragar, tunneltält och rabatter. Nu ska jag bara hinna och orka plantera det som är kvar innan det dör för mig och fortsätta så blommor och grönsaker resten av sommaren.

 107. Annika skriver:

  Jag vill bara berätta att jag blir glad, lycklig och inspirerad av dina youtubefilmer av din blogg och av hela dig. Det är så underbart befriande att upptäcka att man inte måste vända jorden i tid och otid, att man kan så saker mitt i sommaren också att man kan göra massor utan att få ryggskott och händerna fulla med blåsor. Dessutom blir det bra om inte till och med bättre än på det vis jag kämpade på i förut. Du är störtkol både att titta på och lyssna på, i dagarna har jag och maken köpt ett torp. Vi har sparat massor med tidningar för nu ska planeras odlingsbäddar och skaffas ensilage och hela middevitten. Här ska anläggas köksträdgård i Skillnadens anda! Du är bäst och en sann inspiratör. Kram från nybliven torpare <3

 108. Katarina skriver:

  Tack för alla dina tips och idéer. Har nu börjat med bokashi som du visade åh de växer så det knakar . Följer allt du kommer ut med . Din bok är fantastisk. Tänk inte på alla gnällspikar de är bara avensjuka. Mvh Katarina

 109. Katarina skriver:

  Nu hittade jag ett bra citat på pinterest .Gnälla är som att gunga ,du har något att göra men du kommer ingenstans.
  Du är fantastisk sara . Stå på dej åh jag längtar till nästa tips . Katta

 110. Annika skriver:

  Tack för alla tips och all kunskap du delar med dig av,det gör det lättare för oss andra att lyckas MVH Annika

 111. Maria Mortensen skriver:

  Finaste Sarah, tänkte att det vill komma förr eller senare, det är precis som du uttrycker "det är inte lätt att bedriva politisk korrekt odling. I Sverige! Detta måste komma från den Svenska regelboken. Jag är svensk bor i Danmark och är gift med en dansk man och vi diskuterar ofte den stora skillnaden över sundet. Läste just överskriften från en Dansk lektor som bor i Sverige. " I Danmark er man latterlig, hvis man er politisk korrekt, i Sverige er det en dyd"Hur kan folk bli så sura med så många spydigheter pga en trädgård. - Alla ska vara lika och så får det ju heller inte gå allt för bra, eller ta betalt för något som tidigare var gratis. Jag älskar Sverige och dess natur men blir så less när sånt här händer.
  Jag har följt dig i flera år och du har varit en sån stor inspirations källa för mig, odlandet fick mig igenom en stor sorg då vi förlorade vår äldsta dotter i en trafikolycka i 2011. vi har stuga i Ormeshaga utanför Hovmantorp, jag pendlar så ofta jag kan och odlar på distans. Det var inte alls meningen, det skulle ju bara vara gräsmatta... men så blev det inte nu har vi köksträdgård, blommor, bärbuskar och fruktträd:)Jag har vuxit upp med föräldrar som har odlat traditionellt, men det här är bara så fantastiskt att kunna så så bredt över hela året. Och det är du som har inspirerat oss till att våga testa. Går det så går det, och blir det inget så är det ju ingen katastrof, så får man väl prova igen. Vill bara säga tusen tack till dig Sara, som har så mycket ben i näsan och vågar va dig själv och dela din vardag med alla dina följare. Bästa hälsningar Maria

 112. Carina skriver:

  Du Sara....bry dig inte om alla "tyckare" och gnällspikar! Tyvärr har det blivit en typisk folksjukdom.....som pesten var på 1600-talet typ! Har man inget annat för sig eller dåligt samvete eller lider av avundsjuka, så hoppar man på andra med kommentarer och synpunkter av alla de slag....så är det. Det bästa är att inte lägga ner någon energi på dom utan bara skaka av sig.....Känns bra när dom försvinner! Du ger mig massor med inspiration och odlingslust och jag använder också kiss i mina odlingar och skiter fullständigt i om någon tycker det är äckligt. Kissar lite mer bara! Kör hårt Sara och fortsätt med din supertrevliga blogg!!!

 113. Catarina skriver:

  Hej Sara, det är verkligen trist med den delen av Sveriges befolkning som ständigt hänger sig åt 'den svenska avundsjukan'. Känd över hela världen liksom missunsamheten. Jantelagen personifierad. Jag brukar tänka att det är bara bittra människor som så att säga 'gnäller'. De trivs inte med sina egna liv och då vill de inte att någon annan ska trivas med sitt. Alla är vi 'vår egen lyckas smed', som man sa förr eller, sin egen regissör. Låt inte dessa negativa energitjuvar påverka dig alls. Jag hade plockat bort dem (om det går, vet inte hur det funkar). De har inte i din blogg att göra. Städa bort trollen och fortsätt med det härliga du gör ?

 114. Alexandra skriver:

  När människor klagar över dig och det du delar i denna blogg samt youtube-kanal, då är det bevisat att troll enbart gnäller för att gnälla. På ett sätt gör det mig otroligt ledsen att detta är något som finns, så tråkigt. Men när jag snart ska ge mig in i ett yrke som för närvarande får ta mycket skit och behöver lära mig att inte ta åt mig, så är det en fördel att få läsa detta. Det visar att hur du än gör är det alltid någon som inte är nöjd. Kan en klaga över dig och dessa för mig oskyldig ämne, då står det klart att vissa aldrig kommer vara tillfreds. Hur underbar/ bra/ givmild du än är. Jag ÄLSKAR din kanal och rekommenderar den till alla jag känner. Hoppas du vill och orkar dela med dig i lång tid framöver. Verkligen beundransvärt och fantastiskt inspirerande.

 115. Sussi skriver:

  DU HAR INSPIRERAT MIG TILL MYCKE ODLANDE OCH DET ÄR JÄTTEBRA. TACK! MEN EN SAK TYCKER JAG DU GÖR HELT FEL! DU EXPLOATERAR DINA BARN! VA RÄDD OM DOM DE ÄR INTE DERAS VAL ATT HA DENNA TRÄDGÅRD. TYCKTE FÖRST DU VA NOGA MED DET. SÄLJ GÄRNA DINA IDÉER OCH DITT KUNNANDE MEN INTE DINA BARN! VÄRNA OM DINA BARNS INTEGRITET!
  ÄR DET DIN TRÄDGÅRD SOM DU VILL EXPLOATERA ELLER?
  Mvh Sussi

 116. Hanna skriver:

  Jag tycker du är helt fantastisk! Nästan så man blir lite kär ?? Inte för att jag (med 3 små barn) förstår hur du hinner med allt, men du är en stor inspirationskälla för mig. Alla har vi olika mycket energiresurser. ? Varje gång jag ska göra något i trädgården är det dina råd jag vänder mig till. Själv är jag lite kemikaliehypokondriker och plastfobiker, men förstår att man ju måste vara realistisk också. Tycker att du har en fin balans mellan vad som faktiskt är görbart, och miljövänligt. Min dröm är en trädgård som din, och även om jag bara når till en bråkdel av det så vore jag hjärtligt nöjd. ?

 117. Anki Blombergsson skriver:

  Jag vill bara instämma i hyllningskören. Jag har precis beställt bokashipulver, och igår kväll kröp jag omkring under lövträden i mitt bostadsområde och samlade förmultnade löv och mull för vidare transport till tomten i Gnesta där jag håller på att bygga hus. Blir bara väldigt ledsen när jag ser att någon okänslig, olycklig människa (med versaler för säkerhets skull ifall någon skulle missa denna värdefulla information) påstår att Sara skulle exploatera sina barn. Så infamt och elakt att man blir stum. Själv har jag mest funderat över hur mycket jobb det måste ligga bakom att hålla barnen borta från alla inspelningar. Jag kan bara hoppas att Sara inte ser inlägget och om hon ser det snabbt förpassar det till all annan dynga som folk slänger på oss och som vi måste försöka förpassa till minnets dass. Tror dock tyvärr inte att allt bokashi-pulver i världen kan omvandla såna kommentarer till något värdefullt.

 118. Theres skriver:

  Hade aldrig kunnat föreställa mig att det fanns så mycket folk med pekpinnar till höger och vänster. Din blogg är ljuvlig och sprider engagemang ?

 119. Kerstin Borg skriver:

  Härliga Sara! Jag har odlat i hela mitt liv i olika klimatzoner dessutom. Nu bor jag i 4 vid havet och med tufft klimat. Aldrig har jag testat så många annorlunda sätt att odla på som sedan jag började följa dig. Det är så inspirerande och roligt att testa och våga. Jag har aldrig haft så kul som nu. Att odla året om, tänk så häftigt det är.
  Fortsätt vara den du är, du underbara inspiratör.
  Tack för att du har kommit in i mitt liv och ger mig ny odlingsglädje varje dag?

 120. Simon Leidecker i Tribbhult skriver:

  Heja dig Sara! Oj va du inspirerar och sprider lycka på olika sätt!
  PS. Din frisyr är skitsnygg!

 121. Maria Hultén skriver:

  Sara du är enormt inspirerande!!! Jag är djupt imponerad över hur mycket du hinner blogga, och dina filmer är ett härligt komplemet och mycket proffsiga. Ingen annan stans har jag hittat så bra info om vad jag kan odla när, och hur jag kan få växterna att avlösa varandra. Och framför allt inställningen att bara testa, för att lära sig och låta naturen se vad som funkar! Jag har en liiiten radhusträdgård på 120 kvm, och på den ytan ryms även cykelställ, sittplatser etc. Så hos oss är det extra viktigt att utnyttja ytan effektivt! Men med hjälp av dina inlägg tycker jag att jag lyckats bra med att klämma in mycket ätbart. Har inget växthus men trädgården ligger vindskyddat i söder i zon 1, så en mild vinter håller sig det mesta grönt. I år ska jag testa att övervintra sallad under fiberduk i isolerad låda. Håll tummarna!

 122. Hej Sara
  Ser att det bara strömmar in kommentarer. När jag läser det här inl'gget blir jag påmind om att du är en privatperson som delar med dig av din odling, privatliv och tips. Passar på att säga STORT TACK och att det är helt underbart inspirerande att följa dig på instagram, fördjupa sig i ypperliga tips på bloggen (annars inte helt lätt att hitta tillräckligt bra tips för en nybörjare), lära mig av podden "två odlare emellan" och njuta av dina vlogg-inlägg.
  Tycker om att hänga med ut på en runda i din trädgård på youtube när du mest bara njuter eller sitter och funderar. Jag känner verkligen igen känslan i min egen (pytte)lilla täppa.

  Än en gång, stort tack för att få ha dig som kunskaps- och inspirationskälla!

 123. Sofia skriver:

  Håller med alla här( som jag orkade läsa?) för för oss är du underbart..fluffig! Ja det är nog det bästa ordet tror jag..för i fluff ryms allt! Enkelt sagt: Vi tyck om du! ?

 124. Anna skriver:

  Ja du, jag är med i en hel massa olika grupper på fb. I ALLA grupper oavsett om det handlar om att mata fåglar, kompostera, äta hälsosamt eller inreda sitt hem så finns det en hel del människor som inte kan kontrollera sitt behov att berätta för andra människor hur fel dom har, och vad dom borde göra istället. Och i en ganska upprörd ton dessutom.
  Själv är jag tämligen säker på att få blir intresserade av att göra annorlunda när man blir uppläxad av en främling på fb. Speciellt när man bara vill mata fåglar, kompostera eller ha gula gardiner i köket.
  Om jag hade skapat något så trevligt som du har Sara, hade jag nog aldrig svarat på all denna upprördhet. Visst kan man bli triggad, men jag tror inte att det hjälper alls. 🙂
  Fortsätt skriva för oss som uppskattar dig, dom andra kan ju läsa något annat?

 125. Birgitta skriver:

  Sara!
  Du är en härlig inspirationskälla. Snygg och cool frissa, faktiskt lite avundsjuk på den.?
  Så skaka bara av alla dumma komentarer.
  Du är min "odlingsguru".???

 126. Anneli skriver:

  Fina Underbara Sara!
  Genom alla åren som jag "känt" dig och du har häng med mig i trädgården in spirit och guidat mig när jag haft funderingar.... Ibland undrar jag om det du gör funkar hos mig. Många gånger gör det ju det.... Men framförallt har DU gett MIG mod att pröva!! Främst för att du inte har massor med pekpinnar /regler...utan tips.
  Min erfarenhet och odlingstrygghet har växt i min relation med dig!
  Jag var orolig att du och ditt härliga sätt att förmedla odling på skulle "kommersieras" och "main streamas" enligt blogg världens sätt att förmedla sitt budskap.....tur att jag inte hade något att oroa mig för.
  Fortsätt att vara DU och skriv och förmedla det DU vill. ? det du gör och står för!!! Tack för att du får mig att utveckla min hobby!

 127. Jessika Fernström skriver:

  Nu måste jag kommentera även om jag sällan gör det. Det du gör är fantastiskt! Helt underbar person som visar på bra odling, bra föräldraskap och bra förankring i vardagen! Jag blir alltid inspirerad av dig, dina inlägg och dina videos. Som nybörjar-odlerska, som mamma och som medmänniska! Fortsätt simma ?

 128. Ann-Charlotte skriver:

  Hej hur orkar folk klaga på allt och alla! Bara för att!!! Jag har följt dig och ditt odlande från första början när du jobbade på radio Kronoberg och en sommar intervjuade trädgårdsfolk! Då tändes verkligen mitt odlar intresse för grönsaker på allvar. Så tack snälla för all inspiration du ger och har gett mig genom dessa år. Bor på landet och har numera förvandlat en del av jorden som vi odlar på till kanonjord som är så full av liv och ger oss så goda grönsaker! Och detta tack vare dig och allt täckmaterial som gott detta möjligt! Hoppas du orkar fortsätta !

 129. Emilia skriver:

  Har följt dig i många år då min mor också höll på med trädgård och bloggade, hon pratade otroligt varmt om dig, och det är här jag fortsätter lära mig när hon togs ifrån mig alldeles för tidigt. Tack!?
  Och du är alldeles perfekt i håret, lite avundsjuk att jag själv inte vågar ?

 130. Ellika Frisell skriver:

  Vill bara säga att du fått mitt odlingsintresserade att fördjupas, breddas, berikas och blomma. Det betyder tomater till jul, frysarna knökfulla och matjorden fetare och finare än någonsin.
  TACK!!!

 131. Merja Larsson skriver:

  Hej Sara!

  Orkar ej läsa andras kommentarer, nöjer mig med att säga att för mig är Du en förebild och en toppen inspiratör. Hela listan av klagomål kan ignoreras. Jag har börjat spara på plastbehållare som kan användas till sådd och omplantering ifall de inte tillverkas i framtiden. Tokigt eller? Det tycker min familj men jag återanvänder ju det som annars skulle göras om till annat. Det blir en snabbcirkulation i hemmet istället!
  Önskar Dig allt gott!

 132. Ja fast knycker gör vi väl alla i mellanåt men kanske man ska ta åt sig kritiken då man vet med sig att idén kom från någon av dina följare det kunde du kanske bjuda på någon gång ibland äras den som äras bör❤️❤️❤️

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh, jag tycker jag är generös de gånger jag inspireras av andra och droppar gärna namn och cred! Men att skörda potatis en och en ur jorden är inte en teknik som kan härledas till en särskild person, mig veterligen.

  • Seija Kilja skriver:

   Hej! Nu måste jag lägga mig i!
   Att odla är inge nytt och metoderna är många. Generationer tipsar varandra. Hur vet du att Sara knyckt från en specifik person när det är många som använder samma metod? Ska hon lista varje inlägg, varje bok och person hon pratat med? Vill du själv bli känd så gör en egen blogg och referera alla dina kunskaper till den som lärt dig! Detta att lägga mig i har min far Raimo lärt mig.
   Ja jag är arg! Gnäll på någon annan, Dig själv, som ska bemästra hur andra ska sköta sitt.
   Tack Sara för hjälpen och kunskapen du ger mig! Längtar varje dag till Kolonin.
   Kram Seija

 133. Ulla-Britt Nyberg skriver:

  Hej ??.
  Forsätt att vara dig själv och de du håller på med, du är bara så toppen ????????
  Vill passa på att säga tack för dina fina böcker, har allihop ?

 134. kattamor skriver:

  De är helt enkelt avundsjuka...egocentriska..de som gnäller. De har inte bättre förstånd än att se utöver sina skygglappar... jag blir ledsen o förbannad på att folk beter sig som skitstövlar så plumpt. Jag är glad att du delar med dig av ditt odlande, skrivande, föräldraskap, framgångar o bakslag.. mm. Det hjälper mig få tips om hur jag ska kunna lyckas odla, med mina förutsättningar. Våga ta ut svängarna o testa. Din lök gick åt pepparn..min med.. du har kort hår. Jag skittunnt, du har valt flis i gångarna, jag har grus o gräs.. de som gnäller kan ju skippa de recepten de har allergier mot.. och ha gamla grävda land o så i april maj eller vad de gör, o hålla tyst. Det är ju individuellt hur var o en har det hemma o i sin odling. Ingen annan har med att göra vilka val man gör i sin odling. Inget är rätt eller fel. Man måste våga kasta loss på hal is o pröva för att utvecklas. Vi är glada att du delar med dig. Av dig ,odlingen familjen företaget mm.vi snappar upp provar oavsett odlingszon gör framsteg eller faller..o sår om☺ för det funkar ju.. de som gnäller har troligen aldrig vågat testa...eller så gör de det i smyg.... Bra att du ryter ifrån! Blommor till dig??

 135. Carina Hallin skriver:

  Hej Sara
  Varför är dessa människor inne på din hemsida kan man undra?? Förstår inte! Vi har nyligen köpt en jordbruksfastighet på 37 hektar, Vilhelminebergs gård. Jag följer/prenumererar på dig och har dina böcker. Och jag tänker odla som du, det vill säga PRECIS som jag vill!
  Tack för alla fina tips!
  Kram Carina

 136. Cecilia skriver:

  Jag vet inte hur du orkar läsa alla kommentarer, men du ser nog att de som klagar är i minoritet, och det är tyvärr oftast de som är mest högljudda. Du ger så mycket glädje och inspiration till tusentals av människor att du bör totalt ignorera gnällspikarna, för de pratar bara strunt ändå. Internet verkar göra nåt med folk, dom blir hemska.

 137. sigrun mårtensson skriver:

  Jag har inte varit in på din sida på länga, helt enkelt pga. av min tid inte räcker till, jag följer dig dock dagligen via Instagram och för mig är du en ständig inspirationskälla.
  Du avdramatiserar alla "trauman" vi skapat runt odling.
  En ska det vara si en ska det vara så, har man tidigare dristat sig till att så frön ngn annan årstid än vad som står angivet på fröpåsen eller i en gedigen trädgårdsbok modell "min perfekta trädgård" har det känts som man gjort ngt brottsligt 🙂 du hivar lössläppt frön omkring dig i allehanda förvaringsmodeller. När jag ser dig på instagram tänker jag ofta på odling i andra länder, man tager vad man haver och odlar sin mat efter de förutsättningar som finns. Du är för mig en fantastisk energigivande människa som får min hjärna att spraka till av inspiration... strunta i perfektionisterna, tycker man ngt inte är OK är det bara att inte göra så själv... TYP... om man inte gillar "allsång på skansen" är det ju ingen som tvingar en att sitta o titta på programmet.

 138. Jennifer skriver:

  Du är en sån stor inspirationskälla och fantastisk person! Fortsätt med det du gör och våga vägra negativa människor som du gjort ❤️ Det matar dem mera att svara än att ignorera och de är bara dem som fastnat i utvecklingen! Du är guld!

 139. Annica Nordqvist skriver:

  Ja jisses......
  Man slutar aldrig förvånas över vad människor vill lägga energi på. Sara, du gör helt rätt i att inte ta din energi till att bemöta all den dynga du får till dig (förlåt ordvalet av dynga som i odling vanligen är positiv).
  Med den där sortens kritik tycks det bättre att köpa importerade, hårt besprutade, konstgödselproducerade grödor än att odla i sin egen täppa.
  Tur att de flesta odlare ändå är trevliga och bra människor. Tyvärr ger vi varandra lite för lite rosor så gnällspikarna får alltför stort utrymme. Vi får ändra på det.
  Ta till dig av alla fina kommentarer du får här!
  Du är min och många andras idol!

 140. Cattis skriver:

  Heja Sara!
  Hos oss kallas du Saaara, odlar-Sara eller min guru. Kär odlare har många namn!!
  Utan dig, inga grönsaker i mitt land. Ja, du hajjar va, va bra du är!!
  Kram Cattis

 141. Ann Britt Johansson skriver:

  Hej
  Läste ditt inlägg och kände igen mej.
  Har odlat grönsaker potatis mm i många år till försäljning man får höra det mesta att man har det oränsat i raderna använder sill-lådor att odla i vet du vad de används till använt kiss till att gödsla med mm
  Jag sa att om du tycker de importerade grönsakerna är bättre med sin konstgödning
  Jag vet vad jag gödslat med här har jag kontroll inget konstigt alls var kravansluten blev själv förbannad när vissa sa att jag odlar ekologiskt vilket är du ansluten till EU ekologiskt jag är med SMAK jag betalar 9 tusen om året för att sätta på kravmärket på grönsaker sylt marmelad mina kött djur foder mm
  Har kontroll 1-2 ggr om året både utav krav länstyrelsen.
  De som skrev att de odlade ekologiskt och inte var snslutna red på vågen tog mer betalt många gånger mer än jag gjorde
  Vi hade anmälnings plikt men det gjorde jag inte.
  Finns ingen lag hur man odlar bara man inte använder konstgödsel som inte är certtifierad har man egna djur har man gödsel ensilage mm
  Nu är jag pensionär odlar efter mitt eget huvud jorden spelar roll huvudsaken är att få fram smakliga grönsaker och det man odlar djälv som fått tid att utveckla sig smakar mycket bättre än de framskrämda som ligger i hyllorna. Ta morötter 9 kr för 2 kg De skulle jag inte köpa de smakar inte morötter.
  Gör som du vill det gör jag har alltid gjort varför tar många efter "oss" om de ser att det gick bra kanske.......
  Blev långt det här men odling ligger varmt om mitt hjärta....

 142. Ulla Sandström skriver:

  Du pratar med en biodlare också. Som biodlare gör alla på sitt eget sätt, mer eller mindre, och alla har rätt. Bina fixar till våra tillkortakommanden ? genom att göra olika och gå utanför pk autostradan för vi utvecklingen framåt ibland. Bra att du går din egen väg, det inspirerar och stärker andra ? PS. En av mina idoler är Richard Perkins men han har en annan inriktning. Han odlar åt många. Själv odlar jag bara åt mig ? kram

 143. Monica Lundh skriver:

  Man vet inte om man skall skratta eller gråta över dessa människor som orkar hetsa upp sig över tidningspapper, skithusrullar och kissvatten mm mm. Men avundsjuk skall man vara i varje fall för de har inga riktiga bekymmer som tynger. Och förresten, din frisyr är skitsnygg. Du är en fantastisk inspiration för mig och många fler, strunta i nättrollen för "de veta icke vad de göra" ?

 144. Katja Engström skriver:

  Tack Sara för att du finns! Alla är vi olika och gör olika, det är som det ska. Fortsätt vara den du är och sprid odlingsglädjen vidare. Varma odlingskramar i vinterkylan från en följare.

 145. Jeannicke skriver:

  Jadu Sara, jag förstår dig precis. Låt de kritiska rösterna inte stjäla din energi. Energin behövs till annat. Jag som haft två boenden i nästan hela mitt liv och inte kunnat odla någonstans för bra resultat då. Nu är jag en odlare som tagit mycket från dina böcker, din blogg osv. Du har gett mig mycket inspiration och glädje att våga prova mycket mer. Man tar efter det som passat i min odling och det är mycket det! Ta åt dig av våra positiva ord, där du har gjort skillnad. Mina barn/ungdomar och mina vänner, brukar reta mig då jag säger: Sara sa, Sara tycker, Sara gör...osv. Din kompis Sara säger i den här artikeln.....Ja, du förstår. Du har blivet en trädgårdikon! Ta hand om dig, din familj och din trädgård. Kram?

 146. Marie Nordahl skriver:

  Sara du är min absolut största inspirationskälla!!❤️Jag är så imponerad över din energi och hur du valt att leva ditt liv!!Tack vare dig har jag lyckats få igång min trädgård och skördat grönsaker som räcker långt in på vintern! Så lyssna inte på gnällspikar! Alla har ett val att göra som man vill!! Tack för att du delar med dig!!❤️

 147. Marie skriver:

  Du är helt fantastisk Sara ?????! Var rädd om dig, du är bäst, precis som du är! Tusen ?Tack för allt du delar med dig, du sprider både glädje och inspiration?? fina du. Vänligen /Marie Barringer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *