01. juli 2016

Pyttesallaten 'Little Gem' är klar att skörda

Om plantorna vattnats ordentligt blir de krispiga och fina får superläcker smak. De små huvudena är utmärkta delade i halvor på tallriken.

Alla i familjen älskar sallat 'Little Gem'.. En mycket liten sallat med perfekta huvuden. Jag odlar de tätt, till exempel mellan plantor av kronärtskocka och blåbärstry. Här har de fått både sol och vatten under veckorna som gått. Och, peppar peppar, de har lämnats i fred. Inga snigelangrepp alls, varken av mördarsnigel eller åkersnigel, och jag förstår inte hur det har gått till.

 

 

Nu är det dags att skörda. Huvudena har knutit sig fint och bara ett enda visar antydan till att börja vilja blomma. Då blir huvudet lösare och mycket långsmalt. Jag skördar alltid de huvuden som är på väg att blomma först. Oftast har inte smaken hunnit påverkas nämnvärt, men om de går upp i stock tycker jag att bladen blir märkbart beska. Så är det med all sallad, enligt min smak.

 

Ett litet sallatshuvud i läcker grön färg.

Både huvudets större foderblad och det knutna huvudet i mitten går fint att äta och är mycket gott.

 

En grön växtplats med grönsaker och bärbuskar i olika höjd.

Den här sallaten växer som undervegetation till kronärtskocka och blåbärstry i köksträdgården.

 

Jag räknar med att det går minst tre plantor av 'Little Gem' till en måltid för vår familj. Därför måste jag odla mycket, eller variera med andra sallatssorter så det alltid finns att skörda. Även om vi är mitt i sommaren nu funkar det fint att så sallat, också huvudsallat. (Läs om grönsaker jag sår under sommaren: Så grönsaker i juli) Den växer snabbt och hinner ge fin skörd om några veckor. Tänk bara på att sallat vill gro svalt. Om sådden står i gassande sol är det troligt att den inte gror. Ställ sådden i skuggan under ett träd eller i norrläge bakom huset.

 

 

I min trädgård har sallat ingen egen plats i växtföljden. Jag använder istället plantorna som utfyllnad. De är till exempel perfekta att använda under större plantor av till exempel kål, majs, kronärtskocka, bondbönor eller annat under tiden som stora plantorna växer till sig. Eller som marktäckare mellan andra glest planterade grejer.
/Sara Bäckmo

5 svar till “Pyttesallaten 'Little Gem' är klar att skörda”

 1. Kitty skriver:

  Har läst flera gånger om just 'Little gem' här på bloggen. Blev så sugen att testa den, men har inte hittat den i handlarna här. Hos vilken fröfirma hittar du dem?
  Mina romansallad som såddes i mitten av mars är snart skördeklara, det har alsrig hänt tidigare att jag kan skörda huvudsallad så här tidigt! 🙂
  /Kitty

 2. Inger Johansson Berglund skriver:

  Little Gem är min sallatsfavorit också, även om jag inte testat på långa vägar så mycket som Sara. Har köpt den från Impecta.

 3. MammaMalin skriver:

  Jag beställde just från Impecta. Fraktfritt tom 31/7!

 4. Marianne skriver:

  Tack Sara! Har blivit helt frälst i ditt odlande. Nu är mina förgrodda huvudsalladsplantor på väg ut i landet. Men, jag har en fråga!?.. Varför täckodlar inte du salladen? Tusen tack igen för all inspiration du ger!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *