Rabatt på tulpaner och andra lökväxter - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Rabatt på tulpaner och andra lökväxter

Köp tulpaner, narcisser, allium och krokus hos Impecta med Skillnadens rabatt. Här finns rabattkoden som gäller till och med 30 september 2023.

Det blommade så fint på mitt lilla berg, med tulpaner i olika färger. Våren 2023. Foto: Anna Broette.

 

Nu är det dags att tänka på tulpaner och andra vårblommande lökväxter till våren 2024! Tulpaner och andra blomsterlökar förbeställs ofta på sommaren, levereras på hösten och sätts innan marken fryser. Det gäller att vara ute i god tid för att lägga vantarna på sorter som är extra populära.

I det här inlägget tipsar jag om att alla Skillnadens läsare har 10% rabatt på hela Impectas utbud av vårblommande lök. Du som vill handla kan använda rabattkoden SARALOK23 i webbutiken på www.impecta.se när du handlar blomsterlök. Rabattkoden gäller all vårblommande lök och kan användas till och med 30 september 2023.

 

Köp vårblommande lök hos Impecta

 

Blandade lökväxter, bland annat tulpaner, allium, pingstliljor, som sattes i en lång bädd längs vägen vid min frustuga. Foto: Ida Sjöö.

 

Tulpaner kan odlas tätt i en pallkrage och ger fina blommor att använda i buketter. Foto: Ida Sjöö.

 

Tulpaner sätts på hösten. De är perfekta att använda som en första gröda i landet, innan lökarna tas bort och ersätts av till exempel grönsaker. Foto: Ida Sjöö.

Vårblommande lökar

Det finns många olika slags lökväxter i kategorin vårblommande lök. Gemensamt är att de alla sätts på hösten, innan det blivit fruset i marken, och blommar pampigt efter vintern.

Vanligast är kanske tulpaner. Det finns ett mycket stort utbud av olika sorters tulpaner och de är fantastiska att odla i trädgården. De kan njutas som de är på platsen de växer, eller skördas och användas i buketter. Varje tulpan-lök ger en blomma. Sorterna som heter Darwin- och Triumphtulpaner (eller -hybrider) är mest benägna att komma tillbaka år efter år. Övriga sorter kan komma tillbaka, men är inte lika säkra kort.

 

Läs mer: Odla tulpaner i pallkrage till snitt 

 

Blommar på våren och försommaren gör också allium, som också kallas för prydnadslök. De kännetecknas av höga enkla stjälkar, med en boll av blommor upptill. Vissa blommor är jättestora, andra mindre. De har ofta blommor i olika lila och vita nyanser.

Narcisser är fantastiska lökväxter som sätts i trädgården och lätt kommer tillbaka år efter år. De blommar senare än tulpanerna och tar ofta vid när dessa blommat över. Vanligast är gula påskliljor, men det finns en stor mängd andra narcisser att odla. Vissa tar verkligen andan ur en! Satsa på narcisser om du vill ha blommor i vas. De är så tacksamma.

Krokus är en liten gullig blomma som lätt sprider sig där den trivs. Bildar klassiska små blomsterhav i olika färger, vanligtvis nyanser av lila, blå, vit och orange/gul.

Till de vårblommande växterna hör också liljor, som med fördel sätts på hösten. Liljor är underbara blommor, som slår en med häpnad både i trädgården och i vas. Det finns liljor som doftar starkt och liljor som är mer blygsamma på det området. Liljor som sätts på hösten blommar tidigare än liljor som sätts på våren. De återkommer tacksamt år efter år.

 

'Cabanna' är en läcker papegojtulpan, med både vackra blommor och blad. Foto: Anna Broette.

För längsta vastid skördas tulpaner gärna i knopp. Foto: Anna Broette.

'Cabanna' är en särdeles vacker tulpan, som är så fin både i knopp, utslagen och då den vissnar. Foto: Anna Broette.

Jag är så glad när jag får skörda krispiga hemodlade tulpaner. Ljuvliga att sätta i vas. Foto: Anna Broette.

 

Jag har skrivit en del om hur du kan odla tulpaner hemma till snitt och också gjort videor om detta. Det är verkligen ett tips till dig som gillar att ha blommor i vas. Tulpaner som odlas hemma har mycket bra hållbarhet i vas och är ett utmärkt alternativ till att köpa kommersiellt odlade snittblommor på våren. Vig en pallkrage eller en odlingsbädd till tulpaner - du kommer inte att ångra dig!

Här kan du läsa och se mer om tulpaner i mina kanaler:

 

Odla tulpaner till snitt hemma
Skördeknep för tulpaner
Hållbar krans av tulpaner och vide
Tips för att sätta tulpaner på hösten
Så skördar jag tulpaner på olika sätt

 

Skillnadens rabatt på Impectas vårblommande lökar gäller alltså till 30 september 2023. Rabatten gäller alla typer av vårblommande lök; tulpaner, narcisser, krokus, allium och liljor. Du får rabatten genom att ange SARALOK23 i kassan på www.impecta.se.

 

Köp vårblommande lök hos Impecta

 

Rabattkoden gäller också köp via Impectas sidor i Danmark, Norge och Finland. Rabattkoden är samma oavsett sida köpet görs från.

Observera att detta är ett förköp. Lökarna kommer i lager i slutet av augusti och skickas till kunderna då. Har du frågor om ditt köp vänder du dig till info@impecta.se.

 

Lycka till med planeringen av din vårblommande trädgård,

hälsar Sara Bäckmo

Tulpansäsongen är kort och intensiv i hemträdgården. Tack för den här våren, alla tulpaner! Foto: Anna Broette.

22. juni 2023