02. mars 2021

Broccolisoppa med potatis och purjolök

En god och krämig soppa av broccoli, potatis och purjolök är lätt som en plätt att göra. Beroende på årstid görs den med färska eller frysta grönsaker, lika god med vilket som.

Broccolisoppa i en svart soppskål. Vid sidan syns hackad persilja och broccolibuketter.
Ingredienser
  • 500 gram broccoli, färsk eller fryst
  • 5-6 potatisar
  • 1/2 purjolök
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • solrosfrön
  • persilja
  • salt och peppar

Soppa är verkligen supermat! Enkelt och snabblagat till vardags som vips blir en lyxigare variant med topping som räkor, krutonger och ädelost eller knaperstekt bacon. Den här kan man göra året om, med frysta eller färska grönsaker.

Gör så här:
Slanta purjolöken och stek den mjuk i kastrullen, den ska inte få färg utan bara bli mjuk.
Skala och skär potatisarna i små bitar.
Dela broccolin i mindre buketter.
Häll buljongen i kastrullen och lägg ner potatis och broccoli.
Låt koka ca 10 minuter.
Mixa soppan slät med en mixerstav.
Tillsätt mjölk och grädde blandat med vetemjöl.
Låt koka upp under omrörning och späd eventuellt med mer vätska.
Smaka av soppan med salt och peppar.
Strö över solrosfrön och persilja.

Servera soppan med ett gott bröd, gärna mina vitlökfrallor. På bilden ser du mitt goda fänkålssalt - en god smaksättning till många grönsaksrätter.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Broccolisoppa i en svart soppskål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *