Stäng menyn

Hemgjord nyponsoppa

Alla nypon går att använda till hemgjord nyponsoppa och resultatet blir det godaste du ätit. Soppan är enkel att göra och ett fint sätt att ta hand om en lite bortglömd skörd.

Hemgjord nyponsoppa i skål med mandelbeskvier och glass.
Ingredienser
  • nypon
  • vatten
  • maizenamjöl
  • socker eller honung
  • tillbehör som glass, banan, mandelbeskvier

Trädgårdens rosenbuskar ger nypon som är goda att använda i matlagningen. Till hemgjord nyponsoppa plockas frukten från busken och behöver inte rensas noga. Det är så enkelt!

Gör så här:
Samla så många nypon du orkar och plocka bort skräp på frukten. Du behöver inte rensa dem noga eller ta bort kärnorna. Lägg frukten i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka nyponen mjuka i 10-20 minuter, beroende på vilka slags nypon som används.

Kör sedan nyponen genom en passersats till hushållsassistent eller liknande. Eller mixa nypon + kokvatten och pressa smeten genom en finmaskig kökssil om du gör en liten omgång.

Späd nyponpurén med vatten till lämplig konsistens och söta efter tycke och smak. Behöver soppan redas är det bra att använda lite majsstärkelse/maizenamjöl.

Servera med vispad grädde och banan, eller varför inte glass och mandelbeskvier om det är en dag när det behövs något extra.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth