Så din spenat när jorden tinar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så din spenat när jorden tinar

Undrar hur lång tid det tar innan februarisådda spenaten på friland gror i år? Min kaxiga gissning är att den tittar upp till helgen. Läs mer här om hur du kan så spenat på vårvintern.

Köksträdgård framför rött hus, snö på marken.

Min större sådd av spenat gjordes precis då snön smält i mittenkvarteret, men som du ser ligger det lite snö kvar i andra delar av odlingen.

 

Kära odlingsvänner, här är vårvinterns påminnelse och uppmaning om spenat! Det hör liksom vintern till i Skillnadens kanaler att tydligt och bestämt (nästan hötta lite med näven) säga: Du har väl inte glömt spenaten? Ni är så många nya läsare som tillkommit sedan förra våren att det känns helt nödvändigt att göra det om och om igen.

Spenat hör till de fantastiska bladgrönsaker som kan sås hela vintern. Det spelar ingen roll om jorden är frusen eller tinad. Fröerna kan sås ovanpå frusen jord och täckas med tinad jord. Och de kan sås i precis nyligen tinad jord, genom att mer eller mindre krafsas ner lätt på ytan. Fröerna skadas inte av att det är kallt.

 

Läs mer: Odla egen babyspenat hemma

 

Här om dagen gjorde jag vinterns stora sådd av spenat, i en bädd i mittenkvarteret i köksträdgården. Jag brukar undvara en av dessa bäddar till vintersådd spenat. I tisdags hade den mesta snön tinat och det var bara något litet parti i bädden som fortfarande var snötäckt och helt frusen. De tinade jord-delarna jämnades till med en kratta och därefter strösslades spenatfröerna ut ganska tätt. Med den platta delen av krattan plattade jag sedan till jorden och lade på en specialfiberduk. Den skyddar mot krafsande djur och gör att temperaturen i jorden höjs lite, lite.

Till en sån här sådd spelar det ingen roll vilken sorts spenat du använder. Anything goes! Själv sådde jag sorten 'Monnopa', eftersom den råkade finnas i vår lanthandel.

 

Köksträdgård med en bädd täckt av vitt nät.

Det här landet är cirka fyra meter långt, en något upphöjd bädd av fin jord. Den är ej täckodlad, just för att jag ska kunna så i den tidigt på våren.

 

Gror vid fyra grader

Spenat är fantastisk! Fröerna gror när det endast är fyra grader i jorden. Om du sår spenat inomhus på vintern gror den sällan bra och plantorna blir klena och dana. Men om du sår spenat ute på vintern, gror nästan alla fröer och växterna som tittar upp är kraftiga, kompakta och väldigt köldtåliga. På bilden nedan ser du spenat som såddes i min röda odlingslåda den 13 december. Sedan dess har vi haft 15-20 cm snö i flera veckor och som lägst -17 grader om nätterna. Så snart snön tinade i början av veckan tittade de här små spenatplantorna upp.

Oftast klarar sig plantorna bra framöver även om det skulle komma en liten köldknäpp. Om det känns tveksamt är det bra att ha en fiberduk till hands att lägga över.

 

Läs mer: Massor av odlingstips om spenat

 

Kommande tio dagar har vi uppåt tio plusgrader att vänta om dagarna och kring nollan (med både någon plusgrad och minusgrad) nattetid. Under duken som täcker bädden är det 15 grader på dagarna. Min gissning är att det inte dröjer så länge innan fröerna gror. I början av april brukar de första små bladen kunna skördas och om inget oförutsett händer räknar jag med 2-3 kilo blad att skörda totalt, innan plantorna gjort sitt i maj.

 

Närbild på en vit duk eller nät på marken.

Specialfiberduken hålls på plats med stenar längs kanterna. Den släpper igenom vatten, men ger också någon grad eller två av extra värme under duken.

 

Duk över odlingsbädd, undanvikt och blottar jord och några gröna växter.

I den här bädden växer sedan tidigare sommarsådd vallmo. Sniglarna åt dessvärre upp både jungfrun i det gröna och blåklinten som såddes samtidigt.

 

To do-list

  • skaffa fröer till spenat
  • välj en bädd/pallkrage på varm plats i trädgården
  • gödsla gärna innan genom att gräva ner kompost
  • krafsa ytan jämn med handen eller kratta
  • strössla ut fröerna glest över ytan
  • krafsa ner fröerna i jorden och platta till
  • täck med fiberduk eller lock (till pallkrage)

 

Vinterns uppmaning om att så spenat kanske mest riktar sig till dig som aldrig provat detta innan. Nu måste du sätta igång! Såklart är det klurigt om det ligger en meter snö på marken fortfarande, men då kan du förhoppningsvis ha glädje av tipsen i videon nedan. Du kan nämligen så spenat på flera sätt mitt i vintern!

 

 

Håll utkik här på bloggen efter uppföljningen. Och håll tummarna för att sniglarna inte vaknar så tidigt. Förra året hade jag massiva problem med sniglar här och det vore ju förfärligt om de skulle hitta spenaten innan jag hunnit skörda åtminstone en del! Som inspiration och motivation tjongar jag ner lite bilder från
/Sara Bäckmo

25. februari 2021