Stäng menyn

Så paprika - tips för att lyckas

I januari och februari är det dags att så paprika. Vi förodlar paprika för att få tidigare skörd. Här får du tips om hur du gör för att lyckas med sådd av paprika.

Paprikaplanta uppdriven i växthus

Den här lilla paprikaplantan är sådd på sättet jag beskriver här i inlägget, troligen i november. Det är en liten paprika ämnad för krukodling, gärna inomhus. Foto: Ida Sjöö.

 

Så här i början av ett nytt år kliar det i de gröna fingrarna. Jag vill börja så! Tack och lov finns det några riktigt bra grönsaker att börja odla tidigt. Vi kallar det att förodla, eller förså, och betyder att vi sår växterna tidigt och odlar dem i kruka (till exempel inomhus, i växthus eller utomhus) innan de kan sättas ut på växtplatsen senare på säsongen. Det är bra att göra med växter som tar lång tid på sig att sätta frukt. Dit hör paprika.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Jag sår nästan all min paprika i januari, men kan också så i februari om det kniper. Senare sådd tycker jag knappt är lönt, då är skördesäsongen allt för kort.

Eftersom det är tid för sådd vill jag dela några bra tips om hur du gör för att lyckas bra med paprikasådd.

 

Paprika frö att så

Så här ser fröerna ut. Likadana som de du hittar inuti en paprika, fast torkade. Foto: Ida Sjöö.

 

Storlek på paprikafrö

Läs på förpackningen eller i beskrivningen för att se hur många fröer en påse innehåller. Vissa fröleverantörer skickar endast ett fåtal fröer i varje påse. Runåbergs fröer brukar innehålla 15 fröer i en portion - alldeles lagom. Foto: Ida Sjöö.

 

Välj rätt sort

Det finns många fina sorter av paprika vi kan odla i Sverige, med stor variation vad gäller form, färg, planthöjd och tid för utveckling. Det är viktigt att du som odlar lär dig att läsa sortbeskrivningen och välja en sort som passar in växtplats. Ska du odla i växthus kan du odla sorter med längre utvecklingstid och kanske mer omfångsrikt växtsätt. Odlar du på friland ska du välja kort utvecklingstid, gärna låga plantor.

Köp paprikafröer från någon av våra svenska fröfirmor, som har ett väl beprövat sortiment och stor erfarenhet av sorter som passar i vårt ganska kalla klimat. Om du lite random väljer en sort från utländsk fröfirma eller mindre nogräknad aktör är risken stor att du får plantor som inte ens hinner blomma i vårt klimat. Undvik också att använda fröer från köpegrönsaker.

 

Läs mer: Frö från köpta grönsaker

 

Jag har många favoriter bland paprikor, här är några:

  • Lipstick
  • King of the North
  • Yasil Tatli
  • Ferenc Tender
  • Tequila
  • Dumas

 

Vattna jorden innan sådd

Foto: Ida Sjöö.

 

Steg 1 - jord och vattna

När jag odlar paprika hemma brukar jag använda ett mindre tråg och där så många fröer ganska tätt. Tråget fylls med några centimeter vanlig planteringsjord, som plattas till och vattnas - innan sådd. Vattningen kan göras försiktigt ovanifrån eller genom att sänka ner tråget i ett litet kar med vatten, som sugs upp underifrån.

 

Steg 2 - sådd

Lägg försiktigt fröerna på den fuktiga jorden, med den platta sidan ner. Jag brukar lägga ut fröerna så de har bra avstånd till varandra (de ska inte ligga för tätt), justera avstånd om det behövs och därefter lätt trycka till fröerna på jorden. Paprika gror fint utan att täckas med jord, de hör till växterna som kallas för ljusgroende. Men om du är ovan vid att så paprika tycker jag att du försiktigt ska strössla ut ett mycket, mycket lite jord på toppen ändå. När ytan torka till i väntan på grodd är det risk att fröerna skadas, så för att hålla sådden fuktig - täck med pyttelite jord eller vermikulit.

 

Läs mer: Vad är vermikulit?

 

Nysådd paprika

I det här lilla tråget blev det 20 fröer av King of the North. Fröerna gror här och planteras sedan om när växten bildat ett bladpar ungefär. Foto: Ida Sjöö.

 

Lägg över lite jord

Jag strösslar lite jord på toppen av sådden, för att hindra att den torkar ut om jag inte finns till hands för att titta till den. Foto: Ida Sjöö.

 

Platta till försiktigt

För att undvika luftfickor runt fröerna plattar jag till jorden lite. Sen är sådden klar. Foto: Ida Sjöö.

 

Steg 3 - Täcka och ställa varmt

Paprika hör till växterna som tar ganska lång tid på sig att gro. I värsta fall kan det ta upp till en månad. Därtill kan fröerna gro ganska ojämt, särskilt om temperaturen där sådden står växlar. Därför ska du utse en varm plats där paprikan kan gro.

 

Läs mer: Vad är groningstemperatur? 

 

Täck först sådden med någon typ av genomskinlig plast. Ett lock över sådden gör att fukten hålls kvar i jorden utan att dunsta, och det ger större chans till lyckad groning. Jag använder olika typer av skydd:

 

  • en plastpåse som sådden ställs i
  • en plastbit som läggs över tråget
  • lock till ett minidrivhus

 

Tänk på att inte smita åt "locket" så luften blir helt stillastående vid sådden, då är de risk för mögelangrepp som förstör fröerna. En glipa här och var gör ingen skada. Här "rullar jag in" min sådd i en uppklippt plastpåse. Jag har inte gjort några hål i plasten, luft kan passera ändå.

 

Lägg över plast

En oanvänd plastpåse blir skydd över sådden och hjälper till att hålla rätt temperatur och fukt i jorden. Foto: Ida Sjöö.

 

Sådden ställs nu på en plats som håller jorden varm. Du kan till exempel använda en värmematta, golvvärme eller element. Eftersom paprika tar så lång tid på sig att gro är det okej att ställa sådden på en mörk och varm plats i några dagar för att kicka igång fröerna. Så snart du ser ser att fröerna börjar svälla och kanske en första grodd tittar fram - då är det dags att snabbt som ögat ställa sådden under växtbelysning.

Observera att det inte är en god idé att starta paprika och andra växter inomhus i januari om du inte har växtbelysning. Ljus är växternas energi och vårt dagsljus räcker inte för att odla fram välmående plantor mitt i vintern. Om du vill odla paprika från frö behöver du en växtbelysning.

Sådden ovan gjordes på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik första dagarna i januari och står nu ovanför värmerör, under växtbelysning och startar sin resa mot fina plantor. Hemma har jag två rejäla tråg med fyra sorters paprikor på golvvärmen under toastolen. Efter cirka två veckor kommer fröerna vara redo att skicka upp en liten grodd och flyttas då till en liten odlingsstation med växtbelysning i tvättstugan.

 

Lägg över plast

Klart och redo att bäras till platsen där sådden ska stå och gro. Här kan jag se fram emot många fina paprikaplantor senare under våren. Foto: Ida Sjöö.

 

Varför ska du odla paprika?

I min odling strävar jag efter att vara självförsörjande på grönsaker - hela året. Det är viktigt att ha en stor variation av grönsaker hemma så vi inte tröttnar. Helst ska utbudet gå att äta färskt och tillagat och därtill kunna lagras på smidigt sätt, till exempel i frysen. Paprika kvalar in på alla bra punkter. Dessutom är det en mycket god och lättanvänd grönsak som stora delar av familjen gillar.

Att odla paprika hemma själv, istället för att köpa i butik, är toppen. Du slipper belasta miljön med onödiga transporter och kemikalier som används vid framställningen av grönsakerna. Istället får du njuta av unika grönsaker som du lagt stolthet och glädje i att odla själv.

Hemodlad paprika kan växa både i växthus och på friland. Om du har skyddade lägen kan du till exempel odla paprika rakt ner i landen utomhus, i pallkragar eller i stora krukor längs en vägg i lä.

2022 planerar jag för en rejäl växtplats med paprika, därav har jag sått många plantor. Bli medlem på Skillnadens för att följa min vardag i Skillnadens Trädgård. Jag gör livesändningar nästan varje dag, och visar när jag sår grönsaker, svarar på frågor och hur odlingen utvecklas. Välkommen att hänga med!
/Sara Bäckmo

 

06. januari 2022