Samplantering av majs och tomat

Flera har blivit nyfikna på hur jag tänkt att odla tomater och majs tillsammans. Så nu ska jag berätta det. Det här är en  samplantering jag gjorde förra året, då med busktomater och majs i samma bädd.

Samplanteringar är kniviga. På en del ställen står det att majs och tomat är en bra kombination och på andra ställen sägs motsatsen. Det här är tredje gången jag samplanterar majs och tomat. Eftersom jag generellt får lite lägre skörd av tomat då jag odlar den på friland tror jag inte att jag tänk särskilt på att den här kombinationen inte skulle vara bra. Läs gärna om det i inlägget Du behöver inte växthus för att odla tomat.

 

En närbild på en frodig tomatplanta.

Tomaterna planterades ut några veckor innan majsen, eftersom de var i lagom storlek redan i mitten av maj. Då var utomhustemperaturerna också okej.

 

Enkla förberedelser

I år står tomater och majs i ett helt kvarter och fyller upp hela fyra bäddar. Bäddarna är cirka tre meter långa och en meter breda. Innan utplanteringen har bäddarna täckts med gräsklipp som lagrats från förra året och ett lager ensilage. Både tomat och majs är näringskrävande växter som gillar jämn fuktighet i marken. Täckodling ger suveräna förutsättningar.

I klippet nedan får du tips om plantering av majs.

 
 

 

Utplantering

I varje bädd har jag planterat fyra tomater av sorten 'Crimson Crush'. Det är en sort som sägs vara resistent mot potatisbladmögel. Tomaterna planterades ut några veckor tidigare än majsen, helt enkelt för att de nått en bra storlek. Jorden i bäddarna är otroligt lucker och fin genom flera års täckodling och jag behöver i princip bara maka undan jorden med händerna innan plantor sätts ner. Känns lyxigt. Efter planteringen har jag bara vattnat tomaterna en enda gång, trots torrt väder, och de har vuxit jättefint.

 

En närbild på en majsplanta, ungefär 20 cm hög.

Majsen är försådd i pluggbox ungefär tre veckor innan utplantering.

 

I slutet av maj planterade jag ut majs i tre av bäddarna, knappt trettio plantor i varje bädd. De är försådda i tråg och det kan du läsa mer om i Majs färdig för utplantering.

Majsen står med tre plantor i bäddens bredd och ungefär tio på längden, alltså cirka tjugo centimeter från varandra i både rad- och plantavstånd. Majs ska sättas i kluster och inte i långa rader, då försvåras pollineringen och resultatet blir majskolvar utan eller med väldigt få majskorn. I höjd med tomatplantorna har jag lämnat en liten lucka för att komma till och sköta tomaterna.

Som du ser är majsen otroligt frodig och fin. Så blir den när jag sätter ut små knubbiga plantor, istället för långa och rangliga stackare som stått alldeles för länge i sina så-tråg. Majsen hämtar sig snabbt efter utplanteringen och trivs i den varma jorden under täckmaterialet.

 
 

Skötsel

Du som odlat majs och/eller tomat tidigare vet att bägge sorterna kan bli ganska yviga och omfångsrika. För att samplanteringen ska bli bra behöver jag tukta plantorna något så att alla får plats och dessutom nås av lagom mycket solljus. Det är enkelt ordnat. Jag har för vana att beskära både majs och tomater under säsongen. Hur jag beskär majs kan du se i klippet ovan.

På tomaterna tas tjuvarna bort, liksom de nedersta bladen efterhand. Mindre blad på tomaten ger mer kraft till att mogna fram tomater och mindre yta som kan drabbas av bladmögel.

I övrigt lägger jag på mer täckmaterial innan växterna hunnit bli så stora att det är svårt att komma åt. Gräsklipp är det jag använder i första hand. Eftersom jag redan har ett tjockt täckmaterial tänker jag inte vattna något mer utan räknar med att jorden klarar sig med den nederbörd som kommer.

 

En täckodlad bädd med små gröna plantor.

En av fyra bäddar med samplanterad majs och tomat.

 

Så här har jag gjort årets samplantering. Det ska bli jätteroligt att se hur resultatet blir, särskilt eftersom jag valt motståndskraftiga tomatsorten 'Crimson Crush'. Den har jag inte odlat tidigare.

Apropå samodling läste jag en kul kommentar i en tråd på nätet från 2012: "Jag tror inte man ska ta samodlingen så långt att man varvar enskilda plantor av olika sorter med varandra. Det blir om inte annat svårskött och svårt med växtföljden år från år också." Jag hoppas innerligt att du som följer Skillnadens tänker lite vidare än så och vågar ge dig på att samplantera och kombinera växter på alla sätt som går. Det ger en trädgård full av liv och mångfald och dessutom effektivt använd yta.
/Sara Bäckmo

06. juni 2017

3 svar till “Samplantering av majs och tomat”

 1. Maria skriver:

  Hej Sara!
  Tack för all inspiration og pepp! Jag är nybörjare med en gigantisk trädgård och du har gett mig så mycket kunskap och lust att bara sätta igång. Under ett halvår har jag skrivit på en blog om att bo på landet och odla min egen mat men jag har inte publicerat bloggen. Det tänker jag göra nu. Har du några blog-tips? Utöver att vara bra på trädgård är du ju en superbloggare med proffsiga videos. Jag vet att det hela började med en Facebook sida, men hur var det när du gick över till bloggen? Det här kanske är ett ämne för hösten/vintern när det inte sprutar fram grejer i trädgården att dokumentera och dela. Anyhow, jag hoppas på ett framtida blogg-blogginlägg 🙂

 2. Anne skriver:

  Hej Sara , samplantering med tomater , japp det ska jag prova nästa år. Har läst dina tidigare inlägg om majs och hoppas att min egen snart är skördeklar. Första året med majs så vi hoppar jämfota här när vi ser att det är fyllda kolvar 🙂
  Tack för en inspirerande blogg , alla goda tips och två jättefina böcker.

 3. Karin Wolf skriver:

  Hej Sara
  Har du några fler tips på samplantering med Majs?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *