Sättvitlök - Köp vitlök från Skillnadens - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Sättvitlök - Köp vitlök från Skillnadens

Dags att beställa vitlök! Välj mellan tio fina sorter i Skillnadens webbutik. Köp både vitlök och bananschalottenlök.

Olika vitlök ligger på ett vaxpaper.

Hemodlad vitlök skördas på sommaren och lagras inomhus för att ätas under ett år framåt.

 

Nu är det hög tid att planera för att sätta nästa års skörd av vitlök! Har du tänkt att odla vitlök hemma är det nu på sommaren och hösten vi köper sättvitlök i webbutiken. Intresset är ofta stort för vitlök, så det är en god idé att välja sorter och göra beställningar redan nu.

Om du vill kan du köpa dina sättvitlökar från min webbutik här på www.sarabackmo.se. I år har jag valt 10 spännande sorter av vitlök. Dessutom finns min favorit bananschalottenlök 'Longor' till försäljning. Se alla sorter i webbutiken genom länken nedan.

Edit 25 september: Alla sorter utom två är slut i webbutiken, därför fungerar inte vissa länkar. 

 

Köp sättvitlök i Skillnadens webbutik här

 

Årets vitlöksskörd i frustugans trädgård. Här odlar jag vitlök med flätbar blast, för att enkelt kunna lagra skörden en vacker fläta. Foto: Anna Broette.

 

Delar av årets vitlöksskörd har blivit en vitlöksfläta som hänger på tork i vedboden. Foto: Anna Broette.

 

Vitlök i webbutiken

Det är verkligen roligt att ha en webbutik och kunna ge mina läsare möjlighet att köpa bra trädgårdsgrejer. Förra året provade vi att sälja sättvitlök i liten skala och i år (2023) kan vi öka på antalet sorter. Tack för att ni är så goa och uppmuntrar!

I år har jag valt tio kanonfina sorter av sättvitlök och du kan läsa kort om dem nedan.

Om någon sort skulle vara slut just precis när du kikar i butiken, kom gärna tillbaka och titta igen. Vissa sorter kan vi beställa mer av om det tar slut. Vissa sorter har vi också lite extra av, som marginal när vi ska skicka ut vitlöken till kunder. Dessa lägger vi ut i butiken i september när vi fått vitlöken från leverantören.

 

Jättetidiga sorter

'Sprint' är en mycket tidig, medelstor och svagt lila vitlök. Den har 7-12 klyftor. Den får tidigt en stjälk med vacker topplök. Passar ej att fläta. (SLUT)

'Aulxito' utmärker sig som en mycket tidig vitlök, skördeklar redan från 5 juli. Vitlöken är helt vit. Sorten utvecklar både blomstängel och topplök. Blasten passar ej att fläta. (SLUT)

'Primor' är också en riktigt tidig vitlök, skördeklar redan från 5 juli. Klyftorna är jämna i storlek, stora och runda. Sorten utvecklar både blomstängel och topplök. Blasten passar ej att fläta. (SLUT)

 

Mitt tips är att välja några tidiga sorter att odla i en pallkrage i ett växthus. Det ger mycket tidig skörd av "vitlökspurjo", vitlöksblast, enhetslök (mindre och helt runda vitlökar) samt fullstora vitlökar. Det kommer blogginlägg om detta inom kort.

 

Tidiga sorter

'Germidour' är en tidig, stor och starkt lila lök. Den har 8-20 klyftor. En mycket vacker vitlök med flätbar blast. Den kan få så kallade halslökar och är oftast skördeklar från 15 juli. (SLUT)

'Messidor' är en stor och svagt lila vitlök. Den är skördeklar tidigt, ofta från 20 juli. Den har flätbar blast som passar fint till vitlöksflätor. (SLUT)

'Sabadrome' är en tidig vitlök med stor och svagt lila lök. Det är en vidareutveckling av sorten 'Thermidrome', väldigt lik.  Den har flätbar blast och kan få så kallade halslökar en bit ner på blasten. Skördas oftast från 15 juli. (SLUT)

'Rustisem' är en tidig, stor vit vitlök. Den har flätbar blast som passar fint till vitlöksflätor. Skördas oftast från 15 juli. (SLUT)

'Thermidrome' en fin allround-vitlök. Den är tidig, svagt lila och riktigt stor. En kul sort att odla för den som odlar vitlök för första gången, eftersom den växer kraftigt och ger stor skörd. Blasten är flätbar och kan lätt användas till en egen vitlöksfläta. Vitlöken skördas senare delen av juli. (SLUT)

 

Senare sorter

'Flavor' är en sen, medelstor vitlök som kan skördas något senare för skörd än de tidiga sorterna. Sorten är känd för att kunna lagras mycket länge. Blasten kan flätas och bär ingen så kallad halslök. Skördas oftast från 20 juli. (SLUT)

'Clédor' är min (Saras) favorit-vitlök. En vacker vit vitlök som lämpligen skördas i slutet av juli. Blasten är flätbar. 'Clédor' toppar min lista eftersom den är otroligt bra att lagra länge. Det är inte alls ovanligt att jag har kvar fin lök från fjolårets skörd, när jag skördar innevarande år. Med en så fin lök går skördeperioderna hand i hand.

 

Bananschalottenlök

Utöver sättvitlök har jag valt att ta hem bananschalottenlök 'Longor'. Detta är en riktig kanonlök! Den kan sättas på hösten, övervintrar i jorden och ger skörd av läcker avlång schalottenlök tidigt kommande sommar. Genom att odla 'Longor' kan vi få tidigaste skörd av färsk lök till matlagningen. Hos mig i Småland kan 'Longor' skördas färsk tidigt i juni och därefter slutskördas för lagring innan månaden är slut.

Utöver att ge tidig skörd har 'Longor' också suveräna möjligheter att lagras länge, vilket gör det enkelt att odla lök både till mat och eget utsäde.

 

Köp bananschalottenlök 'Longor' i Skillnadens webbutik

 

Utsäde till bananschalottenlök 'Longor' kan sättas redan på hösten. Löken övervintrar i kall jord och ger tidig skörd året därpå.

 

Vad betyder tidiga och sena sorter?

Vissa vitlökssorter blir skördeklara något tidigare än andra, men det brukar inte göra så väldigt stor skillnad annat än för de verkligt tidiga sorterna. Viktigare är dock att de tidigaste sorterna inte brukar kunna lagras lika länge som de sena sorterna.

Tidiga sorter lagrar gott och väl över vintern och ofta fram till våren, men blir därefter mjuka och sämre i kvalitet.

De senaste sorterna lagrar utmärkt över både vintern och våren och kan till och med vara fina kommande sommar - ett år efter skörd.

Oftast odlar vi både tidiga och sena sorter, för att ha skörd som räcker länge. Dessutom är det mycket roligt att ha flera sorter eftersom vitlök skiljer sig mellan sorterna, både vad gäller odling, utseende och smak.

 

Läs mer: Tips för att fläta vitlök

 

Saras arm i blå tröja håller några maffiga vitlöksflätor.

 

Vitlök sätts på hösten

Om du är ny i trädgårdslandet är det inte lätt att hålla reda på när allt ska göras. Tvärtemot vad många tror ska just vitlök sättas på hösten, inte på våren. Vitlöken delas i klyftor och sätts en och en i jorden innan det blir kallt och fryser. I norra Sverige kan det vara från september och i södra Sverige ända fram till årsskiftet. Det finns de som sätter under vintern på nya året med och får bra resultat, men det hänger lite på hur vintern blir.

Vitlök behöver ha en rejäl köldperiod i jorden för att utvecklas väl. Lök som sätts på våren hinner inte klyfta sig ordentligt.

Du kan läsa mycket om vitlök här på min blogg och också se videor om vitlök på min YouTube-kanal. Där finns många tips för hur du kan odla vitlök hemma.

 

Läs mer: Odla vitlök - sätt på hösten

 

Praktisk info

Glöm inte att vara inloggad när du gör ditt köp, om du är medlem på Skillnadens! Då får du automatiskt 20% rabatt på både vitlök och bananschalottenlök.

Var uppmärksam på att alla köp är förköp av sättvitlök och bananschalottenlök. Vi får löken från vår leverantör med start vecka 37 (alltså i september) och skickar alla beställningar så raskt vi kan då. Du som köper lök från Skillnadens kommer möjligen att få besked om att din beställning är skickad redan tidigare, eftersom vi behöver förbereda utskicken och rent praktiskt finner det lättast att göra på det viset.

Om du har frågor om ditt köp finns info på ditt konto när du loggar in på www.sarabackmo.se. Du kan också höra av dig med frågor till info@sarabackmo.se.

Tack för att du handlar vitlök av mig! Nu väntar vi på fin leverans av utsäde och planerar för god skörd 2024.
/Sara Bäckmo

25. juli 2023