11. juli 2018

28 skördetips för sommargrönsaker

Det är inte så lätt att veta när sommarens grönsaker är färdiga att skördas. Hur ska egentligen en sockerärta se ut på plantan för att man ska våga nypa av den? Och finns det knep för att kolla om majsen är färdig?

En läcker färgglad bild med glänsande vackra nyskördade grönsaker i en korg.

Skörd till lunch från tunnelväxthuset. Aubergine, gurka, tomat, brytbönor och persika.

 

I juli börjar det mesta bli färdigt för skörd. Vårens sådder av rotsaker, baljväxter och bladgrönsaker trängs i landen och drömmen om hemodlad mat blir allt verkligare. Men när är det egentligen dags att skörda?

Det är inte lätt att veta hur en grönsak ska se ut när den är färdig. Och vissa grönsaker kan dessutom skördas i flera olika stadier, vilket gör det ännu lite klurigare. Om du har kvar fröpåsen kan du få lite vägledning av både bild och text på fröpåsen. Ett bra tips är annars att googla grönsaken och respektive sort. Just sortnamnet är viktigt eftersom de olika sorterna kan skilja sig mycket åt. En viss broccoli kan ge ett jättestort toppskott medan andra sorter inte sätter något stort toppskott alls, men desto fler sidoskott. Och vissa sockerärter ska skördas pyttesmå medan andra är godast när de är stora.

Här nedan har jag listat enkla kom ihåg kring våra vanligaste sommargrönsaker. Det är en liten guide till när det är dags att skörda, som jag hoppas att särskilt du som är nybörjare har glädje av.

Glöm inte att läsa min fina receptsamling Skillnadens mat, där hittar du massor av recept på mat som kan lagas av grönsaker i säsong just precis nu.

 

 

Aubergine
Läs på om sorten du odlar så du vet ungefär hur stor den ska bli. Känn lite på konsistensen på frukten. Är den hård - låt den sitta på plantan ett tag till. Är den lite svampig kan du skörda den. Tips. Salta snittytorna innan stekning och torka av efter en liten stund, då blir inte fruktköttet så beskt.

Bondbönor
Kläm på baljan och skörda då bönorna inuti tydligt känns. Om bondbönan är svampig när du trycker, låt den växa ytterligare en tid.

Broccoli
Klipp eller skär av det stora toppskottet när det fortfarande är grönt. Sedan spricker det upp i blomning och då är det inte lika fint. Skörda inte toppskottet för sent, då tar det längre tid för plantan att producera sidoskott. Sidoskott växer fram ur bladverken och kan skördas i alla storlekar. Skörda innan de spricker upp i blomning.

Brytbönor/vaxbönor
Baljorna ska vara smala. De ska inte bli knöliga av att bönorna inuti baljorna sväller upp. Skörda ofta.

Brytsockerärter
När skidan svällt upp något och blivit lite bullig. Skörda ofta.

 

En ståtlig fänkål som odlas i täckmaterial av gräsklipp.

Knölfänkål behöver ha jämn fuktighet i jorden för att utveckla sin fina knöl. Om den störs av för varma dagar utan tillgång på fukt kan den gå i blom istället.

 

Knölfänkål
Skördas när det bildats en ljust grön uppsvälld klump nertill på plantan. Om plantan är gänglig och inte bildat en klump går den i stock, alltså förbereder sig för att blomma. Knölfänkål är kinkig att odla men dessbättre kan växten skördas och ätas även om den inte bildar den efterlängtade knölen. Alla delar av ovan jord kan ätas.

Gul lök
Kan skördas som liten lök så snart du vill. Glöm inte att använda blasten om du skördar tidigt. Fullstor lök är färdig då blasten viker sig och lägger sig mot marken. Glöm inte att torka löken för bästa lagring.

 

Läs också: Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker

 

Gurka
Är godast då frukten skördas ung. Hur stor gurkan ska bli står på fröpåsen. När gurkorna är mogna blir kärnorna inuti hårda och frukten inte lika frisk och god. Läs mer om övermogna gurkor här.

Huvudkål
Är fina både som små och större huvuden - bara du avgör när det är dags. Lägg en hand över huvudet och känn om det känns fast och hårt. Kan ofta stå länge i landet men vissa sorter riskerar att gå i blom om något stressar dem (en varm och torr sommar till exempel), så håll lite koll. Plantan går i blom när den spricker upp lite i toppen och blir mer avlång än dess naturliga form.

 

 

 

Majs
Skörda när toppen på majskolven känns rund istället för spetsig. Då har trådarna som sticker ut från majskolven torkat och blivit bruna.

Mangold
Blad för blad, som klipps/vrids/skärs av från plantan. Börja med de yttersta bladen i knippet. Kan skördas i vilken storlek som helst. Späda blad är mjälla, stora blad är matiga och kraftiga.

Nyzeeländsk spenat
Nyp regelbundet av små skott från plantan, då grenar sig plantan. Skörda regelbundet för nya skott.

Melon
En mogen melon får sprickor där stjälkfästet sitter fast i frukten, då doftar det underbart av melon. Skörda helst tidigare än för sent, då smakar frukten inte lika gott. Vattenmeloner ändrar resonans när de är mogna. Knacka på frukten och lyssna efter ett lite mer "ihåligt" ljud.

Morot
Kan skördas i olika storlekar beroende på hur otålig du är. Sommarmorötter kan skördas som mycket små. Vintermorötter brukar stå kvar länge i landen och skördas först då de vuxit sig stora. Dra eller vrid roten försiktigt ur marken.

 

En tallrik med färska, ej skalade, gröna ärter.

Märgärterna blir runda och fina när ärterna vuxit till sig inuti.

 

Märgärter (gröna ärter)
Ärtskidan blir aningen skrovlig då den precis är mogen och börjar på att torka. Skörda inte märgärter för tidigt, då är ärterna outvecklade och ger dålig utdelning.

Palsternacka
Späda rötter kan skördas när som helst under sommaren genom att dra dem försiktigt ur jorden eller hjälp till med en spade. Större palsternackor skördas under hösten och vintern.

 

Läs också: 95 visdomsord från odlarvänner

 

Potatis
Ett riktmärke är att skörda den tidiga potatisen tre månader efter att den lagts i jorden. Lossa försiktigt plantan från marken med en grep och skörda samtliga potatisar, eller lirka upp potatisen en och en ur jorden. Se video nedan. OBS! Ät aldrig frukterna som bildas efter blomningen i själva blomklasarna, de är giftiga. Potatisen i sig är inte giftig.

 

 

Purjolök
Kan skördas som mycket späd lök och som fullvuxen lök.

Rotselleri
Rotsellerin går att skörda i alla stadier, men de större rötterna ger förstås mest mat. Lirka upp roten ur jorden och skär bort de spretiga rötterna. Stjälkarna kan skördas regelbundet under hela sommarsäsongen.

 

En rostfri skål med mängder av rödbetor i.

Rödbetor är mycket enkla att skörda. Förläng skördetiden genom att ta de största betorna först och låt övriga stå kvar och växa.

 

Rödbetor (betor)
Alla olika slags betor kan skördas både som pyttesmå betor och som stora exemplar. Små betor är verkligen goda men de minsta ger inte mycket mat. Dra eller vrid roten försiktigt ur marken.

Sallat
Blad för blad, som klipps/vrids/skärs av från plantan. Börja med de yttersta bladen i knippet. Kan skördas i vilken storlek som helst. Späda blad är mjälla, stora blad är matiga och kraftiga. Huvudsallat skördas då huvudet ser ut att ha slutit sig så som sorten du odlat ska göra.

Sockerärter
När de fortfarande är platta, innan ärterna i skidan svällt och blivit större. Skörda ofta. Läs mer här.

Sojabönor
Skörda bönorna omogna och gröna, men med tydliga bönor utvecklade inuti baljan. Om bönorna mognar och blir gulaktiga är de inte lika goda att steka som edamame-bönor. Bönor som ska torkas får sitta kvar på plantan tills den torkat. Klipp ner hela växterna eller skörda balja för balja. Glöm inte att eftertorka inomhus innan lagring.

Spritbönor (torkbönor)
Låt bönorna sitta kvar på plantan tills den torkat. Klipp ner hela växterna eller skörda balja för balja. Glöm inte att eftertorka inomhus innan lagring. Kan också ätas som unga bönor, men måste kokas först.

Spritärter
Låt ärterna sitta kvar på plantorna tills de torkat. Klipp ner hela växterna eller skörda skida för skida. Glöm inte att eftertorka inomhus innan lagring. Kan också ätas likt sockerärter innan de mognat.

 

Små frukter av squash ligger på ett rött keramikfat.

Små squash tycker jag om att äta färska medan större frukter passar bra till matlagning.

 

Squash
Bäst är squash när den skördas som litet exemplar, men de går att skörda som mycket stora frukter med. Klipp eller skär av stjälken som frukten sitter fast i.

Tomater
Skörda när de fått den färg som den aktuella sorten ska ha. Det är ingen panik om tomaten råkar trilla av eller skördas omogen, de kan eftermogna i fönstret och fortfarande bli jättegoda. Följ min serie om tomater från sådd till skörd här.

Trädgårdsportulak/-portlak
Nyp regelbundet av små skott från plantan. De första skottet tas då portulaken bara växer på en stam, då grenar sig plantan. Skörda regelbundet för nya skott.

Vitlök
Se efter då blasten knäcks och lägger sig ner mot marken, då är vitlöken färdig. En indikation kan också vara att bladen gulnat. Löken kan också skördas som späd lök från våren och framåt och användas likt purjolök. Också blasten är god. Glöm inte att torka löken för bästa lagring efter skörd.

 

 

Det bästa tipset om du är osäker är att prova att skörda för att se hur grönsaken ser ut och känna smaken. Är den som du förväntat dig? Det kan ta lite tid att lära sig hur grönsakerna ser ut när de är som bäst och inte ens då är det lätt. Väder och temperatur spelar in, liksom skördetid och hur mycket grönsaken har vattnats. Dessutom kan också en ej helt fullt utvecklad grönsak vara den allra bästa.

Läs gärna mer om hur jag odlar och skördar grönsaker under hela året på min blogg Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård. Om du vill kan du bli medlem och läsa längre artiklar, guider och recept. Läs mer om medlemskapet här.
/Sara Bäckmo

 

12 svar till “28 skördetips för sommargrönsaker”

 1. Anna skriver:

  Hur gör man med jordärtskockor? Trodde man väntade till efter blomning men en bekant sa att de inte brukar blomma i Sverige. Har satt från mataffären så har ingen aning om vilken sort det är.

 2. ANNA skriver:

  Inte blommar? Vissa sorter sprider sig helt galet och kan ge stora buskage med ljuvliga gula blommor ? å det i Sverige. Det måste vara någon särskilt sort som inte blommar eller inte blommar i vissa zoner.

 3. Monica skriver:

  Låt stå kvar till sen höst eller tidig vår nästa år (lämna blasten kvar över vintern så ser du var de finns på vårkanten). Godast då . Ta upp med grep

 4. Marita Hellberg skriver:

  När sätter du potatilök ungefär?
  När ungefär är den skördeklar?
  Läste någonstans att den var skördeklar på ca: 6 veckor!
  Stämmer det?

 5. madeleineslife.blogg skriver:

  Hej Sara,
  Alltid lär jag mig något nytt, så kul!
  Tack för korta bra tips och råd. Passar bra med nya grödor jag odlat och är lite osäker på.

  Mvh
  Madeleine från Roslagen

 6. Lena Melin skriver:

  Jag förstår inte det där att potatis är giftig efter den gått i blom. Har aldrig hört det tidigare och försökt hitta information om detta men så vitt jag förstår det är det helt fel påstående. Potatisen blir giftig om själva knölen ligger i dagsljus men inte om plantan går i blom. Vill gärna få mer konkret svar på detta.

 7. Judde Alm skriver:

  Har aldrig hört att potatisen blir giftig efter att den blommat? Jobbar på förskola och vi skördade och åt sådan potatis med barnen förra året!?! Försökt googla nu men hittade inget riktigt, var kan man läsa mer?

 8. Alexandra skriver:

  Hej! Min potatis blommar nu. Kan jag inte äta den pga giftig? Eller måste jag ta upp den innan den blir giftig. Den har precis börjat blomma!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, potatisen är inte giftig. Som jag skrev (har förtydligat ytterligare) är frukterna som bildas efter blomningen giftiga. Dessa frukter sitter i blomklasarna i bladverket. Potatisen du skördar för att äta är inte giftig.

 9. […] Under sommaren har flera kommenterat ett inlägg med skördetips och blivit förskräckta över en av uppgifterna om potatis, nämligen att det finns giftiga växtdelar på potatisväxten. Eftersom potatis är en av de bästa nybörjargrönsakerna vill jag gärna förtydliga, så att ingen går omkring med onödig oro. Jag skriver också mer om potatis i min bok Skillnadens favoriter - Femton fenomenala grönsaker. Hela boken har ett tydligt nybörjarperspektiv med ganska basic fakta om hur grönsakerna växer, hur vi sköter dem och äter dem. Boken finns signerad i min webbutik om du är nyfiken. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *