Snabb grodd med extra värme

Genom att se till att anpassa värmen i jorden så att den rimmar väl med den temperatur fröerna gror bäst i får jag kanonresultat av sådderna.

 

Sådder på undervärme

Genom att se till att anpassa värmen i jorden så att den rimmar väl med den temperatur fröerna gror bäst i får jag kanonresultat av sådderna.

Det är lätt att bli prylgalen i odlarsvängen. Det finns hjälpmedel och prylar till förbannelse. Jag försöker hålla mig till få grejer och återanvända så mycket jag kan. Men sedan jag för fyra år sedan provade att så med hjälp av undervärme kan inget hålla mig från att investera lite i de prylar som behövs för just detta. Det är så roligt!

Genom att se till att anpassa värmen i jorden så att den rimmar väl med den temperatur fröerna gror bäst i får jag kanonresultat av sådderna. Fröna gror snabbt, i jämn takt och väldigt få sådder förstörs då frön ruttnar i kylig jord.

För mig som strävar efter att ha jämn tillgång på grönsaker på tillväxt för att kunna äta så mycket grönsaker från egen trädgård som möjligt har undervärme kommit att bli en viktig del i arbetet.

Det grejer jag använder är inga proffsprodukter, de finns att köpa i vanliga webb-butiker för trädgårdsprylar till rätt okej pris. Jag har två varianter, med olika fördelar.

Bilden ovan visar en bricka med värme i botten. Jag ställer helt enkelt mina tråg på brickan och pluggar i en kontakt. Hepp, så värms brickan upp lagom för att hålla jorden någonstans kring 18 grader. Termostaten reglerar själv temperaturen. Märket heter Garland och brickan säljs i olika modeller. En fördel med den här typen av undervärme är att det finns just en bricka som fångar upp spillvatten. Dessutom får hela anordningen lätt plats i lagerhyllan som jag använder till sådder.

Andra typer av undervärme är "mattor" som läggs ut och där sådderna sedan ställs. Nedan är min supervariant. Den ser mer ut som en hemmabyggd bomb av något slag, men den har ännu efter många år inte exploderat.

 

Värmematta BioGreen

En typ av undervärme från en matta med värmeslinga och justerbar termostat.

 

Den här varianten älskar jag! Det är helt enkelt en matta med inbyggd värmeslinga som enkelt pluggas in i väggen. Den har en termostat som jag styr och jag kan alltså själv välja vilken värme jag vill ha på jorden. Den lilla "pinnen" nedan pillas in i ett tråg med en sådd och känner där av vilken värme jorden faktiskt har. Det är väldigt effektivt. Märket är BioGreen och mattan kallas för heating-mat.

 

Biogreen2

 

Min matta ligger på en rektangel av frigolit som jag byggt en låda till. Den förvaras under soffan under varma årstiden och åker sedan fram när det är tid att så. På mattan kan jag knö in mängder av sådder som får jättebra förutsättningar. Just det att jag själv kan styra värmen gör att jag kan anpassa temperaturen efter vilken typ av frön som såtts.

Ett år sådde jag alla frön till gurkväxter utan undervärme, på en lagom varm veranda. Konstigt nog grodde bara ett fåtal. Jag gjorde ny sådd på värmemattan och allt grodde inom bara några dagar. Nu sår jag i princip allt på värmematta.

Med undervärme kan jag göra mina sådder i samma rum som jag sedan förvarar småplantorna i, trots att det rummet är betydligt svalare än vanlig rumstemperatur. Men den riktigt stora fördelen med undervärme är att fröerna gror snabbt. Och när det gror snabbt kan jag så - mer. Så enkelt är det.
/Sara Bäckmo

Läs mer om sådder här:
Måste jag så i såjord?
Gör egen såjord

29. januari 2015

11 svar till “Snabb grodd med extra värme”

 1. Camilla (nyfiqen) skriver:

  Jag har alltid tyckt att det funkat bra med golvvärmen i badrummet. Men nu när det har varit så varmt ute och golvvärmen inte alstrat så funderar jag på att bli lite "prylgalen" jag också. Nä, jag avvaktar något för vintern måste väl komma. 😉 Mattan med reglering verkar dock lite spännande.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag håller med, ibland är det enklaste det bästa. Vi har dock ett litet system där katterna äter i badrummet, kattlucka in alltså, för att få ha maten ifred för hund och väldigt små barn. Så jag vågar inte ha mina stora så-projekt där inne =) Någon tipsar om fönsterbrädan ovanför elementen också. Men vi har inga fönsterbrädor. Och då är en liten värmematta på golvet i arbetsrummet en superbra lösning. Och ja, varianten med reglaget är kanon. Jag får aldrig så bra resultat på gurksådden som på den mattan där jag kan kräma på och ge dem riktigt varm och skön jord. Gott nytt år!

 2. Camilla (nyfiqen) skriver:

  Jag har alltid tyckt att det funkat bra med golvvärmen i badrummet. Men nu när det har varit så varmt ute och golvvärmen inte alstrat så funderar jag på att bli lite "prylgalen" jag också. Nä, jag avvaktar något för vintern måste väl komma. 😉 Mattan med reglering verkar dock lite spännande.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag håller med, ibland är det enklaste det bästa. Vi har dock ett litet system där katterna äter i badrummet, kattlucka in alltså, för att få ha maten ifred för hund och väldigt små barn. Så jag vågar inte ha mina stora så-projekt där inne =) Någon tipsar om fönsterbrädan ovanför elementen också. Men vi har inga fönsterbrädor. Och då är en liten värmematta på golvet i arbetsrummet en superbra lösning. Och ja, varianten med reglaget är kanon. Jag får aldrig så bra resultat på gurksådden som på den mattan där jag kan kräma på och ge dem riktigt varm och skön jord. Gott nytt år!

 3. Maria skriver:

  Hej Sara
  Jag har köpt en värmematta med slinga i, blev så inspirerad att förhoppningsvis lyckas bättre med frösådden. Undrar om du har ett lager sand över mattan i frigolitlådan eller om du ställer tågen med sådden direkt på mattan. Tack för all inspiration och all lärdom jag får av dig. Längtar efter våren, din bok och att få sätta igång med jobbet ute. Hälsningar från ett snöigt Ovansjö, Ånge

  • Sara Bäckmo skriver:

   Värmematta är sådär löjligt roligt att odla med! Jag har ju också en variant med slinga i och på den ställer jag helt enkelt tråg med sådder i. Det kan vara stora tråg med många mindre tråg i, eller små. Jag är noga med att det inte ska komma jord eller rinna ut vatten på mattan. Har läst att det är ett bra alternativa att fixa en sandbädd som fördelar värmen från slingan, men det är för omständligt för mig. Jag behöver kunna langa fram den snabbt och plocka undan den smidigt. Jag har byggt en låda/bricka med en frigolitskiva i och på den ligger slingan. När jag inte använder mattan rullar jag ihop den och stoppar i en hylla, själva lådan skjuter jag in under soffan. Hälsningar Sara

 4. Maria skriver:

  Hej Sara
  Jag har köpt en värmematta med slinga i, blev så inspirerad att förhoppningsvis lyckas bättre med frösådden. Undrar om du har ett lager sand över mattan i frigolitlådan eller om du ställer tågen med sådden direkt på mattan. Tack för all inspiration och all lärdom jag får av dig. Längtar efter våren, din bok och att få sätta igång med jobbet ute. Hälsningar från ett snöigt Ovansjö, Ånge

  • Sara Bäckmo skriver:

   Värmematta är sådär löjligt roligt att odla med! Jag har ju också en variant med slinga i och på den ställer jag helt enkelt tråg med sådder i. Det kan vara stora tråg med många mindre tråg i, eller små. Jag är noga med att det inte ska komma jord eller rinna ut vatten på mattan. Har läst att det är ett bra alternativa att fixa en sandbädd som fördelar värmen från slingan, men det är för omständligt för mig. Jag behöver kunna langa fram den snabbt och plocka undan den smidigt. Jag har byggt en låda/bricka med en frigolitskiva i och på den ligger slingan. När jag inte använder mattan rullar jag ihop den och stoppar i en hylla, själva lådan skjuter jag in under soffan. Hälsningar Sara

 5. Bibi skriver:

  Letar efter brickan märke Garland men hittar den inte. Har du nåt mer namn på den? Verkade fiffigt just med vattenuppsamling

 6. Bibi skriver:

  Letar efter brickan märke Garland men hittar den inte. Har du nåt mer namn på den? Verkade fiffigt just med vattenuppsamling

 7. Lisa skriver:

  Hej Sara!

  Hur länge ska värmemattan vara på? Är det tills alla frön har grott eller bör man stänga av den tidigare? Kan det skada om den är på för lång tid?

  Med vänlig hälsning,
  Lisa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *