Snabbfrästa gräslöksknoppar
Nej, det är inte trist att gräslöken är på väg att blomma. Det är istället fantastiskt! Bara den som har blomknoppar på löken kan göra det här goda och magiskt vackra tillbehöret.
När gräslöken väl bestämt sig för att blomma är det endast en rejäl klippning som kan hindra den. Mina plantor är frodiga och sätter blom två gånger om året. Nu passar jag på att stjäla en del av knopparna till matlagningen. Så här gör jag frästa gräslöksknoppar.
Du behöver:
gräslöksknoppar
olivolja
balsamvinäger (gärna en trögflytande variant)
flingsalt

Vilken vacker råvara! Inget vi brukar se i grönsaksdisken direkt.

De färdiga knoparna är vackra som tillbehör till mat eller som en del av en sallad.
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och häll i olivolja. Med mer olja blir knopparna närmast friterade, med mindre olja blir de stekta. Bägge är lika gott. Fräs hastigt lökknopparna. Ringla över lite balsamvinäger och strö flingsalt på toppen. Ett gott tillbehör till både kött och grönsaksrätter.
/Sara bäckmo
Wow, varför har jag inte tänkt på det! Måste testas, även om blommande gräslök är bland det vackraste i köksträdgården. Särskilt den vitblommande.
OjojOJ så oerhört gott det där ser ut - stort tack för tipset!!
Du är så härlig!! Enkla, bra och användbara tips!!! Jag älskar dig. Tack!!
Låter jättegott. Ska provas. Undrar om det går att torka efter stekning/ fritering så det blir som chips? Vore ju kul att ha till vintern. Oj, vad inspirerad jag blev nu
Spännande, har ett gäng knoppar so jag kan prova, går det bra om man gör en balsamico reduktion eller blir det för sött då, kan ju alltid prova, tack för bra tips
Vi testade idag och mannen blev mycket förtjust. Jag gillade också, men barnen var skeptiska.
Jag bjöd på stekta gräslöksknoppar med balsamicovinäger och flingsalt, stekta grönkålsknoppstänglar med flingsalt och grillad halloumi som förrätt vid konfirmationen. Det blev väldigt uppskattat!
Nå gleder jeg meg til blomsterknoppene kommer. Dette må jeg prøve og jeg kjenner nesten smaken allerede. Mums?☘️
Detta skall jag prova så fort jag har inhandlat gräslök och så småningom får blomknoppar, Tack för ett festligt tips ?
Blommorna kan också köras i mixer tillsammans med salt, och sedan torkas i svamptork eller ugn, så blir det en helt underbart rosa örtsalt!
Bra tips! Jag har såå mycket gräslök att jag inte hinner använda allt innan det börjar knoppas. Skall definitivt testa detta!
Går det fast blommorna slagit ut?
Förmodar att det går lika bra med ramslöksknoppar!?
Det låter fantastiskt gott. Tack för tipset.
Borde bli gott med frityrsmet sen ner i oljan
Jag plockar dem och sätter i vas och blandar med någon vit blomma och njuter av dem så. Nu ska jag prova att äta dem I år. Låter riktigt gott!