25. juni 2017

Spara potatisplantorna!

De tidig midsommarpotatisarna är skördade och en efter en åker plantorna upp för att ge fler knölar till kastrullen. Men kasta inte plantorna!

Vår första skörd av sorten 'Orla' blev som väntat färdig först till midsommar. Tidigare år har vi börjat skörda i maj, men nu var våren så kall att det blev förskjutet några veckor. Gott var det hur som helst när de första potatisarna koktes med dill i saltat vatten!

När du skördar den tidigaste potatisen planta för planta (istället för knöl för knöl som du kan läsa om i inlägget Fulskörda fin potatis) så har jag ett superbra tips för att få två skördar från samma potatis.

 

Flera rader potatis med hög blast.

I tunnelväxthuset växer den tidiga sorten 'Orla' som jag börjat skörda till midsommar. Blasten är hög eftersom tunneln står i halvskugga.

 

Gör så här:

 1. Skörda potatisen genom att lyfta upp hela plantan med grep eller spade.
 2. Plocka bort de största potatisarna och låt alla små sitta kvar.
 3. Klipp av all blast cirka 15 cm från fästet i sättpotatisen.
 4. Fyll en hink med dräneringshål, eller en stor kruka, till hälften med jord, gräsklipp, halm , löv eller annat.
 5. Sätt i potatisruskan och fyll upp med mer material runt potatisen. Vattna och ställ i halvskugga.

Efter några veckor bryter ny blast fram från plantan och potatisen tar fart igen. De små knölarna som ännu inte hunnit utvecklas vid första skörden får en ny chans och dessutom växer det fram ännu mer. Du har gett nytt liv till den tidigaste potatisen som senare i sommar ger ännu en skörd. Visst är det smart!

 

Några små potatisar ligger på jorden.

Den första skörden är liten och det är kanon att kunna använda plantan till att få ännu mer skörd senare.

 

En skördad potatisplanta utan blast.

När potatisen är skördad klipps blasten av.

 

En bytta med potatisplanta och gräsklipp.

Här i krukan får potatisen nytt liv tillsammans med gräslipp och löv.

 

Har du en pallkrage över går det lika bra att plantera potatisplantan där istället för i hink. Materialet som plantan sätts i kan vara en mix av sånt som råkar finnas till hands. Det behöver inte vara gödslat alls. Tänk på att inte enbart använda material som är kväverikt, då växer det mycket blast och inte så mycket potatis. Blanda alltså gräsklipp med löv eller annat. Och glöm inte att vattna så potatisplantan blir lite bortskämd!

Så, skörda potatisen och skäms inte för att rycka upp plantor som bara ger några få guldklimpar till maten. Njut av dem och få ännu mer att skörda sedan. Potatislyx som heter duga!
/Sara Bäckmo

7 svar till “Spara potatisplantorna!”

 1. Det måste jag testa.

 2. Benni skriver:

  Jeg høstet noen potetplanter litt for tidlig forrige år (kunne ikke vente lenger?). Jeg tok bare de store potetene og plantet ned igjen planten med de små knollene der den hadde stått (med blasten kvar). Plantene sturet litt i starten, men tok seg fint igjen. Senere kunne jeg høste planten som normalt. Da var de små potetknollene blitt normal størrelse.

 3. Karin skriver:

  Smart! Kan man inte bara plantera ner plantan igen där den nyss växte? Om man klipper ner den och vattnar precis som du beskriver.

 4. Kerstin Borg skriver:

  Smart, måste testas?

 5. Karin skriver:

  Jag brukar sätta potatis i en pallkrage och blasten blir så tät så den skyddar potatisen från ljus. Sedan gräver jag inte upp standet utan stoppar ner fingrarna och skattar plantan. Tar bara de potatisar jag behöver och de andra fortsätter växa.

 6. Kersti skriver:

  Ett snällt sätt är att SKATTA potatis. Det gör vi i Uppland. Man krafsar försiktigt runt planta, och känner var det finns finns potatis. Man petar loss dem, och låter resten växa färdigt. Man krafsar tillbaka jord runt plantan igen. Det skadar inte växten alls. Och man kan skatta länge!
  Det stör mycket mindre än det sätt du skriver. Även om det funkar också.

 7. Niklas skriver:

  Hej!

  Vid omplantering som du beskriver den, måste sättpotatisen sitta kvar eller gör det inget om den lossnar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *