Tillbaka efter ledighet

Den senaste veckan har min lilla köksträdgård fått klara sig själv när jag varit ledig. Det är roligt att komma hit igen och se hur fint allt ser ut i september!

Köksträdgård med massa växter och blommor framför ett rött litet hus.

Höstsol över min lilla köksträdgård, där blommor och grönsaker trivs i september.

 

Förra veckan tog jag ledigt, från både jobbet och lilla trädgården här på berget i Kalvsvik. Det här är ju främst mitt kontor och trädgården jag skapar här skänker visserligen mycket lycka också privat - men den är starkt kopplat till min jobbtid. Det är ett slags utekontor för en trädgårdsinfluencer, kan man säga. Det var inte planerat alls att bomma igen huset under min lediga vecka, jag hade snarare sett fram emot att vara här och pula då och då, men eftersom barnen varit sjuka blev det enklast att hålla sig hemma.

Idag är jag tillbaka på jobbet och det första jag gör är förstås att gå en runda i trädgården. Här får du följa med på en liten tur, så som trädgården på Berghem ser ut just nu i mitten av september 2020.

 

Överblicksbild över köksträdgård som omgärdas av ljust träflis.

Så här ser delen av köksträdgården närmast huset ut just nu.

 

En bädd med orangea blommor.

De sent sådda ringblommorna, solvisarna och zinniorna frodas och lapar åt sig all sol de kan tänka sig.

 

En prunkande bädd framför rött hus.

Paradrabatten framför huset väller över! Vissa grönsaker har mest blast och inte så mycket rotknölar, till exempel rotselleri och kålrot. Mycket gödsel... I gengäld växer annat både rätt och bra och jag är så glad över att det ser så maffigt ut!

 

Rosalila dahior.

Dahlia 'Créme de Cassis' är otroligt vacker, en sort av typen näckrosdahlia. Dock skulle den enligt alla beskrivningar bli 100-120 cm hög, vilket inte stämmer alls. Har inte varit så bra i buketter på grund av korta stjälkar.

 

En vecka utan tillsyn är ingen match för den här suveräna trädgården! De mest krävande bäddarna är de där sommarblommorna växer och där ligger flera slingor med soldriven bevattning som sköter sig själva när jag är borta.

Mest märkbart i min lilla trädgård i år är förstås blommorna. Det blommar nästan överallt! Det är ljuvligt. Men jag har också skördat massor av grönsaker under året, även om de inte vräker ut sig fullt lika maffigt som blommorna. Det har varit en stor upplevelse för mig i år att bekanta mig med blommor på nytt sätt - jag har börjat göra buketter! Det här är min bergsrabatt, där jag odlat en rejäl mix av blommor jag trodde skulle funka i buketter. Jag försöker plocka blommor så ofta jag kan och är oförskämt nöjd med resultatet. Om du vill veta hur det såg ut här i våras innan jag började anlägga rabatten kan du kika i inlägget nedan.

 

Läs mer: Min nya blomsterbädd - bergsrabatten

 

För några veckor sedan gjorde jag ett nytt blomsterkonto på Instagram, där jag delar mina blomster. Om du vill får du gärna följa @skillnadensblommor där. För att fira att det här lilla "sidoprojektet" i ett huj lockat 10 000 följare har jag just publicerat en ny video om blommor. Tjoho! Till skillnad från många av mina andra videos vill jag inte berätta något faktaspäckat eller visa nåt särskilt användbart och fiffigt. Jag vill bara göra en bukett och njuta av resultatet, som omväxling. Hoppas du gillar't! (Och ja, videon är på engelska så att också tittare i andra länder ska kunna hänga med i vissa av mina videor.)

 

 

Om Berghem

Den här lilla tomten tog jag över i mars 2019, då var det bara ful gräsmatta runt huset. Om du vill följa arbetet i lilla trädgården och se hur det blev så här fint, då kan du kika på inläggen här från Berghem. Det finns också en hel spellista på YouTube om lilla huset på berget. Bland annat gjorde jag en video per månad under mars 2019-december 2019 där jag visade utvecklingen.

 


Nu i september 2020 har jag fullt sjå med att skörda både blommor och grönsaker och göra en plan för nästa år. Planen behöver vara klar redan nu under hösten, så att jag vet hur jag bäst ska ta hand om allt växtmaterial som årets odling producerat. Växtmaterialet är som bekant prima näringsrik jord - fast i annan form. Jag använder växtmaterialet i min täckodling.

Såhär nyss tillbaka efter semester vill jag passa på att fråga om det är något särskilt du vill läsa om här på bloggen under hösten? Har så många uppslag från förslag som läsare skickat, men kan ha missat något. Tipsa gärna!
/Sara Bäckmo

14. september 2020

6 svar till “Tillbaka efter ledighet”

 1. Frida L skriver:

  Jag skulle gärna läsa mer om hur ni komponerar era måltider utifrån vad som finns att skörda. Jag vet att du skrivit om det tidigare och det har varit jättebra, men jag skulle ändå gärna läsa en uppdaterad version om hur det är just i år. T.ex. om du har någon specifik grönsak som ni "trollar bort" i maten eller andra knep som kan hjälpa när man utgår från trädgårdslandets utbud istället för grönsaksdiskens. Jag personligen skulle kunna äta av allt vi odlat här hemma, men man vill ju gärna att resten av familjen ska bli mätt också... Jag har en (rätt så) kräsen man, en (just nu) kräsen 5-åring och en allätande 1,5-åring i hushållet. Tack för all inspiration!

 2. anna lingman skriver:

  Dina grannar i gula huset mittemot måste vara så himla nöjda med den nya prunkande utsikten de fått!

 3. anna lingman skriver:

  Läser gärna mer om hur du kombinerar blommor med grönsaker, med utgångspunkten att läsaren inte kan nåt om blommor. Gärna med sortnamn.
  Vore också kul att läsa om hur man vågar satsa på de där stora grejerna i trädgården. Du vet, det där som kan bli galet om man råkar sätta på fel plats. Så man går och oroar sig för att tänk om pergolan/busken/trädet blir för högt, eller skymmer, eller blir större än jag trodde... tänk om jag tar mig vatten över huvudet. Tänk om det inte blir ett spaljerat träd utan ett virrvarr av grenar mot min fasad... och så blir det ingenting, för man tänker för mycket. Lite tips om hur man kan tänka och hur flexibelt det är, om det nu finns flexibilitet även i stora projekt.

 4. Ulrica Tholin skriver:

  Gärna hur du lagar mycket gott av mangold och av kålrabbi, här hemma var det en flopp familjen tyckte det ena smakade jord och det andra för mycket kål☹️fast jag trollade, med coleslaw, grillade, kokade, gömde i vegorätt med Halloumi osv... Osv... Suck...

 5. Nina Liljedahl skriver:

  Jag har under sommaren när jag sett dina prunkande blomrabatter, undrat hur mycket du sått av de olika sorterna och även hur tätt de är planterade och om du gödselvattnar även dina blommor under sommaren.
  Till exempel dina fantastiska rosenskäror, det ser ju ut som en bredsådd där de står men jag gissar att de är förodlade och utplanterade.

 6. Lizzy skriver:

  Jag skulle vilja följa en höstodling på friland eller i pallkrage utomhus som klarar av frostnätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *