Två sätt att skörda kokbönor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Två sätt att skörda kokbönor

Nu börjar de första bönorna visa tecken på att bli klara. Och vad är då det? Här ger jag tips på två sätt att skörda bönorna som kallas för torkbönor eller kokbönor.

Ett av samlingsnamnen för de här bönorna är torkbönor. Ett annat kokbönor. Det är såna vi känner igen som torkade, hårda bönor. Som först måste ligga i blöt och svälla. Och sedan kokas, innan användning. Ett utmärkt sätt att lagra dem på är alltså att torka dem. Då kan de förvaras urlänge.

 

En hög med bönplantor ligger i trädgården.

Jag odlar låga sorter och skördar plantorna genom att helt enkelt klippa av dem. Höga, uppbundna, plantor är svårare. Då brukar jag ta baljorna en och en.

 

Skörda vid rätt tillfälle
Bönor som ska lagras torkade väntar jag så länge jag bara kan med att skörda. När baljan börjar bli lite rynkig, eventuellt blir någon lite prasslig och torr redan på plantan, då är det dags. Det gäller att inte vänta för länge. Om merparten av baljorna torkar så spricker de lätt upp och släpper ut den goda bönan på marken istället. Då försvinner maten.

När jag skördar bönorna klipper jag av hela plantan. Antingen knyter jag ihop stora knippen av plantor och hänger i taket på en torr plats. Där torkar de upp och när tillfälle ges kan jag plocka av baljorna och pilla ut bönorna. Det brukar bli nån gång på senhösten när skördearbetet mattas av. Ungarna älskar att pilla med bönor och vi brukar göra det tillsammans med lite god fika. Det är jättemysigt.

Men. Baljorna kan torka så pass att de öppnar sig och släpper ut bönan också om de hänger på tork. Det är så trist att vara med om. Så förra året provade jag att istället knö ner plantorna i pappkassar, pilla lite ventileringshål i sidorna och sedan hänga upp dem i taket. Då fångas eventuella bönor på rymmen upp av påsen.

Ett hett tips är att just hänga upp påsarna, inte ställa på golvet. Förra året åt mössen upp hela min skörd av torkade bondbönor som lite slarvigt förvarades i en back på arbetsrummets golv. De rackarna pillade bönorna ur baljorna och drog iväg med godsakerna till ett gömställe bakom frysen. Men jag kom på dom!

 

En bönplanta som står kvar i backen.

Ibland är det svårt att se när de är skördeklara. Om bara ett par baljor blivit lite torra skördar jag.

 

En påse med bönplantor i.

Plantorna läggs i en papperskasse eller i en back och förvaras inomhus där det är torrt.

 

Också för frysen
Även om bönorna kallas för torkbönor så behöver de inte alls torkas för att gå att äta. Vi äter gärna bönor men tycker det är svårt med framförhållningen ibland. Bönorna ska läggas i blöt ett dygn och sedan kokas några timmar. Lätt att glömma bort.

Därför fryser vi en del av skörden. Färsk och förvälld. Då skördar jag också hela plantorna först, det är enklast, så tätt inpå nästa moment det bara går. Sedan klipper jag bort baljorna från plantorna och placerar mig i soffan tillsammans med min man, kvällsfika, ett gäng stora skålar och en bra film. Och sen jobbar vi ett par timmar med att rensa bönor.

De färska bönorna är bland det godaste som finns att koka precis mjuka i lättsaltat vatten och äta med smält smör. Prova!

 

Självklart kan torkböno/kokbönor också skördas balja för balja direkt från plantorna om det känns enkelt och bra.

 

Läs mer om bönorna här: 
Lätt att långlagra bönor och ärtor
Familjens baljväxtprojekt
Varmaste kvarteret till årets baljväxter
Odla bönor

 

Viktiga plantor till jorden
Efter skörden låter jag både rotsystem och plantor återgå till jorden, genom täckodling eller genom att gräva ner som fyllnadsmaterial och gödsel i bäddarna. Det är viktigt eftersom plantan innehåller fint med kväve som jorden behöver inför nästa säsong.
/Sara Bäckmo

31. augusti 2016