Två skördar från bondböna

Går det att ta en andra skörd av bondbönor? Och hur gör man då? Här berättar jag hur det går till och hur resultatet blivit när jag provat.

Frågan dök upp i en fråga på Skillnadens Facebook och jag passar på att svara på den här eftersom jag tror att flera kan vara intresserade.

Jo, det går att ta två skördar från en och samma planta av bondböna. Men jag tycker inte att det är värt det.

Läs gärna: Bondbönor kan sås tidigt.

 

Hur gör man?
När bondbönan gett sin första skörd och alla baljorna alltså är skördade, så klipps plantan ner. Endast en stump på cirka tio centimeter lämnas ovan jord. Nu ska plantan gödslas ordentligt och om sommaren är torr är det bra att fjäska med extra vatten. Gräsklipp, gödsel eller kompost läggs runt plantorna, som efter en tid börjar växa igen. Och de nya skotten på bondbönan ger alltså ännu en skörd.

 

 

En liten bondböna på sin planta.

De små bondbönorna omges av torkade, svartnande blomblad. Det är helt naturligt att det ser ut på det här sättet, men många tror att bönorna är på väg att ruttna.

 

Men, varför inte?
Jag har provat att ta en andraskörd av bondbönorna vid två tillfällen och bägge gånger kommit fram till att det inte är värt besväret. Den andra skörden är klenare, mindre plantor och inte så stora eller många baljor. Det är helt enkelt för mycket pyssel och ett dåligt sätt att utnyttja odlingsplatsen, tycker jag. Jämfört med förstaskörden blir det inte mycket att använda till mat, men däremot lite material att använda som gröngödsling.
Andra alternativ
För att få bondbönor att skörda under en lång tid är ett bättre alternativ att göra flera sådder. Till exempel brukar jag sätta ut en första försådd av bondbönor i april och då samtidigt så nytt direkt på växtplatsen, då ger de skörd med några veckors intervaller. Om en ny sådd görs i juni blir det baljor i början av hösten. Jag tycker alltså att det är ett mycket bättre sätt att använda odlingsplatsen.

Läs gärna: Skörda bondbönor.

Men den som är nyfiken på att ta en andraskörd ska förstås prova!
Senare i mars kommer min nästa artikel i tidningen Land och av en händelse handlar den just om bondbönor.
/Sara Bäckmo

04. mars 2017

4 svar till “Två skördar från bondböna”

 1. malin skriver:

  här hoppas jag verkligen på stor skörd av bond bönor men är helt nybörjare !! snälla sara jag är helt efter mig nu med vinter sådder har inte hunnit fixa mina pallkragar med jord i en! ska försöka fylla dom i dag tänkte fråga våga jag plantera sommar morötter sallad palsternacka rädisor mm nu när vädret skiftar från minus till pluss hela tiden mvh malin

 2. Malin skriver:

  Hej Sara! Stort tack för alla tips och framförallt all inspiration!
  Apropå bönor... jag älskar Edamame-bönor! Köper i frysdisken, värmer upp å äter med flingsalt som mellanmål, förrätt, fredagsmys.... Men visst måste det finnas nåt bra alternativ att odla själv? Jag provade att odla den enda (!) sojabönan jag hittat i (svensk) handeln Fiskeby, men den var inte alls samma stuk.
  Har du några tips?
  / Malin

 3. Farid Ghazzawi skriver:

  Hej Sara.Det är viktig information och tack så mycket för alla tipsa. Jag tror att de är viktiga informationen för alla utländska personer som bor i Sverige. I mitt land Syrien odlar vi bondbönor på första november och de växer till juni.man kan få många skördar men de behöver vatten och gödsel. Jag vill sgä att bondbönor röter har kväve

 4. Rea Cegel skriver:

  Hej! Finns det någon förklaring till att det kommer väldigt dåligt med bondbönor i år? Sex pallkragar ger ca. 2 liter skalade bönor och från två pallkragar ingenting (vid dem ligger det en del delvis uppätna på marken). Jag har vattnat flitigt nästan varje dag eftersom torkan har varit hård på Åland. Jag tänker inte ge upp men det skulle vara intressant att höra om andra har samma problem i år. mvh Rea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *