Stäng menyn

Vårskörd i #spenatupproret

Det blev drygt 4 kilo spenat i en av de vintersådda bäddarna. Den här sådden skulle enligt expertisen vara omöjlig, liksom skörden. Vi måste tänka nytt kring hur vi använder säsongerna!

I vintras uppmanade jag odlare över hela Sverige och i grannländerna att så spenat för att hjälpa mig att sammanställa en liten lista över hur sådd, grodd och skörd skiljer sig över landet. Gensvaret har varit otroligt fint och jag är glad över att så många hakat på. Läs första inlägget här: Det stora #spenatupproret.

 

Kommentera läget för din sådd!
Nu är det dags att på allvar samla in info om våra sådder! Om du inte redan angett i tidigare inlägg om hur #spenatupproret gått hos dig så vill jag gärna att du gör det här. Kommentera i blogginlägget (ej på Facebook eftersom det är svårare för mig att hitta tillbaka till infon där) med följande uppgifter: datum för sådd, datum för grodd (om du kommer ihåg), datum för första skörd, ort och odlingszon. Om du har foto får du mer än gärna bifoga det eller messa till Skillnadens Facebook.

 

Köksträdgården i vårljus med grönskande spenat och gräslök.

Den långa bädden såddes med spenat i februari och har stått helt utan skydd sedan dess, ingen fiberduk alltså.

 

Välkommen vårskörd
Den här bädden i min köksträdgård är 6 meter lång och cirka 1 meter bred. Tidigt i februari strödde jag ut en påse frö (jag har dock glömt vilken sort) och krafsade ner. Katterna har sprätt omkring en del och gjort att fröerna hamnat lite i klumpar. Men vad gör det? I mars grodde spenaten och igår 19 maj skördade jag rasket till infrysning. Det blev fyra kilo!!! Jag hade kunnat skörda redan i april men då hade vi annan spenat att skörda, så jag har låtit den här växa till sig och bli stor och fin till infrysning.

I den här bädden ska jag plantera ut bönor om cirka två veckor. Just områden som ska odlas med bönor är perfekta att vinterså spenat i eftersom bönorna sätts ut så sent på våren, då hinner spenaten växa till sig och skördas innan dess.

Jag har två bäddar med vintersådd spenat på friland och i tunnelväxthuset har jag skördat spenat sedan i februari. Vi kan odla många grönsaker under vintern och få fint resultat långt innan de flesta ens hunnit fram med fröpåsarna för att så på friland. För att odla smart kan vi alltså använda hela året till odling i stora delar av landet och få fint resultat!

 

Närbild på kraftiga fina spenatplantor.

Efter veckans regn blev bladen tjocka och glansiga. Nu skördar jag innan de går i blom.

 

Irriterad på spenaten
Hanna skrev en fråga om spenat som jag gärna vill svara på här:

"Nu är jag jätteirrterad och besviken. Skulle precis börja skörda och så går den i blom. Nu!!??!! Älskar och avskyr spenat. Sådde 1 mars. Tydligen för sent. Enda gången jag egentligen fått någon skörd är när jag sådde i januari/februari. Men bara en skörd. Fattar inte hur du gör, Sara, för att få skörd en längre period."

Det är ingen idé att vara irriterad på spenaten. Den ÄR sån. När dagarna är ljusa, när det är ont om fukt och när det är varmt, ja då vill spenaten blomma. Den blir stressad och vill inte missa tillfället att sätta frö. Inget att göra åt. Vi måste helt enkelt gilla läget och låta spenaten vara som den är. Mitt sätt att slippa bli besviken är att:

  1. Göra många sådder
  2. Så vid olika tillfällen med några veckors intervaller
  3. Välja olika sorter
  4. Odla på olika växtplatser

De här fyra sakerna gör mig mindre utsatt. Om en sorts spenat går i blom på en växtplats finns det på en annan en helt annan sort som gillar läget bättre. Jag sprider ut riskerna. Det är så himla bra! På så sätt står jag inte med bara en växtplats som gått åt pipan utan kanske också sex som blivit riktigt lyckade. Vem kan känna sig besviken då?

 
 

Ingen spenat sommartid
Nu har spenaten paus i min trädgård. Jag sår ingen spenat efter första delen av april eller däromkring beroende på hur vädret ser ut. Om jag sår spenaten nu kommer den i de flesta fall bara att utveckla några små pytteblad och en blomstängel. Inget att ha. Istället väntar jag till sent i juli och sår sedan spenat i flera omgångar till september ungefär.

Glöm inte att höra av dig med info om hur din vintersådd av spenat gått! Bor du i norra landsändar och inte hunnit få någon skörd av vintersådderna än så får du gärna kommentera så snart du har plockat något. Tack för hjälpen!
/Sara

 

 

 

 

20. maj 2017