Vårskörd i #spenatupproret

Det blev drygt 4 kilo spenat i en av de vintersådda bäddarna. Den här sådden skulle enligt expertisen vara omöjlig, liksom skörden. Vi måste tänka nytt kring hur vi använder säsongerna!

I vintras uppmanade jag odlare över hela Sverige och i grannländerna att så spenat för att hjälpa mig att sammanställa en liten lista över hur sådd, grodd och skörd skiljer sig över landet. Gensvaret har varit otroligt fint och jag är glad över att så många hakat på. Läs första inlägget här: Det stora #spenatupproret.

 

Kommentera läget för din sådd!
Nu är det dags att på allvar samla in info om våra sådder! Om du inte redan angett i tidigare inlägg om hur #spenatupproret gått hos dig så vill jag gärna att du gör det här. Kommentera i blogginlägget (ej på Facebook eftersom det är svårare för mig att hitta tillbaka till infon där) med följande uppgifter: datum för sådd, datum för grodd (om du kommer ihåg), datum för första skörd, ort och odlingszon. Om du har foto får du mer än gärna bifoga det eller messa till Skillnadens Facebook.

 

Köksträdgården i vårljus med grönskande spenat och gräslök.

Den långa bädden såddes med spenat i februari och har stått helt utan skydd sedan dess, ingen fiberduk alltså.

 

Välkommen vårskörd
Den här bädden i min köksträdgård är 6 meter lång och cirka 1 meter bred. Tidigt i februari strödde jag ut en påse frö (jag har dock glömt vilken sort) och krafsade ner. Katterna har sprätt omkring en del och gjort att fröerna hamnat lite i klumpar. Men vad gör det? I mars grodde spenaten och igår 19 maj skördade jag rasket till infrysning. Det blev fyra kilo!!! Jag hade kunnat skörda redan i april men då hade vi annan spenat att skörda, så jag har låtit den här växa till sig och bli stor och fin till infrysning.

I den här bädden ska jag plantera ut bönor om cirka två veckor. Just områden som ska odlas med bönor är perfekta att vinterså spenat i eftersom bönorna sätts ut så sent på våren, då hinner spenaten växa till sig och skördas innan dess.

Jag har två bäddar med vintersådd spenat på friland och i tunnelväxthuset har jag skördat spenat sedan i februari. Vi kan odla många grönsaker under vintern och få fint resultat långt innan de flesta ens hunnit fram med fröpåsarna för att så på friland. För att odla smart kan vi alltså använda hela året till odling i stora delar av landet och få fint resultat!

 

Närbild på kraftiga fina spenatplantor.

Efter veckans regn blev bladen tjocka och glansiga. Nu skördar jag innan de går i blom.

 

Irriterad på spenaten
Hanna skrev en fråga om spenat som jag gärna vill svara på här:

"Nu är jag jätteirrterad och besviken. Skulle precis börja skörda och så går den i blom. Nu!!??!! Älskar och avskyr spenat. Sådde 1 mars. Tydligen för sent. Enda gången jag egentligen fått någon skörd är när jag sådde i januari/februari. Men bara en skörd. Fattar inte hur du gör, Sara, för att få skörd en längre period."

Det är ingen idé att vara irriterad på spenaten. Den ÄR sån. När dagarna är ljusa, när det är ont om fukt och när det är varmt, ja då vill spenaten blomma. Den blir stressad och vill inte missa tillfället att sätta frö. Inget att göra åt. Vi måste helt enkelt gilla läget och låta spenaten vara som den är. Mitt sätt att slippa bli besviken är att:

 1. Göra många sådder
 2. Så vid olika tillfällen med några veckors intervaller
 3. Välja olika sorter
 4. Odla på olika växtplatser

De här fyra sakerna gör mig mindre utsatt. Om en sorts spenat går i blom på en växtplats finns det på en annan en helt annan sort som gillar läget bättre. Jag sprider ut riskerna. Det är så himla bra! På så sätt står jag inte med bara en växtplats som gått åt pipan utan kanske också sex som blivit riktigt lyckade. Vem kan känna sig besviken då?

 
 

Ingen spenat sommartid
Nu har spenaten paus i min trädgård. Jag sår ingen spenat efter första delen av april eller däromkring beroende på hur vädret ser ut. Om jag sår spenaten nu kommer den i de flesta fall bara att utveckla några små pytteblad och en blomstängel. Inget att ha. Istället väntar jag till sent i juli och sår sedan spenat i flera omgångar till september ungefär.

Glöm inte att höra av dig med info om hur din vintersådd av spenat gått! Bor du i norra landsändar och inte hunnit få någon skörd av vintersådderna än så får du gärna kommentera så snart du har plockat något. Tack för hjälpen!
/Sara

 

 

 

 

20. maj 2017

45 svar till “Vårskörd i #spenatupproret”

 1. Anonym skriver:

  Ort:Falkenberg
  Zon:1
  Sådd:januari
  Grodd: slutet av februari
  Skörd:15:e april

  Tack för all inpiration?

 2. Valeria Björklund skriver:

  Ort :Göteborg
  Zon:2
  Sådd: Januari
  Skörd: späda blad från början av april
  Slutskörd:första veckan i maj då plantorna går i blom.

 3. Kajsa skriver:

  Kalmar zon 1.
  Sådde i tunnelväxthus i mitten av februari, grodde mitten på mars och började skörda mitten på april. I början av maj var spenaten som bäst! Skördat flera gånger i veckan senaste månaden.

  Har du något tips på sorter? Att så inne i tunnel och ute? Upplever inte riktigt att min spenat blir fyllig och mörk. Lite tunn och ljus tyvärr.

 4. Jennelie skriver:

  Ort: Storebro
  Zon:3
  Sådd: 18/2
  Skörd: 28 april, eller lite strax innan
  Sistaskörd: imorgon den 21/5

 5. Jennelie skriver:

  Glömde grodd! 19/3

 6. GunBritt skriver:

  Sått i pallkrage sista veckan i feb.lade lite ny jord ovanpå den frusna jorden och täckte med snö. Räckte m fiberrik endadt de kalla nätterna i april /maj vi hade här i kronobergs län /Ljungby.
  Har börjat skörda början av maj.

 7. Sofia Wikström skriver:

  Hej Sara.
  Jag hakade på ditt spenatuppror här från Finland.
  Sådde en pallkrage spenat i mitt växthus
  20 januari.
  Den 28 mars har den börjat gro.
  Den 5 maj slutskördade jag spenaten.

  Jag bor i Österbotten i samma by som Blomqvist plantskola. Zon 4 enligt Finlands tabell.

  Heja oss odlare, jag har hela växthuset fullt med vintersådder som e skördeklare, på friland har det knappt gått att börja än.
  Tack för din inspiration!
  Mvh. Sofia

 8. Caroline skriver:

  Jag sådde en rad i en pallkrage i vintras, tror att det var i mitten på mars. Har fått en riktigt fin rad som jag plockat från rlera gånger men nu går den snart i blom. Så nästa år blir det mer spenat!! Har inte tyckt om spenat förut men är nu omvänd :)!

 9. Linda skriver:

  Jag klantade till det lite med mitt spenatuppror. Jag sådde på friland i zon 2, det snöade och frös och sen tinade det (dvs utmärkta förutsättningar). Jag spanade efter spenaten och hittade ett och annat blad, men inte den mängd jag tänkt. Jag insåg sedan att jag glömt lägga på kompostgaller över sådden, så grannens katt hade skottat iväg de flesta fröna ut i gången mellan bäddarna där jag trampat ner plantorna... 🙂 Jag gör ett nytt försök till nästa vinter!

 10. Eva Söderberg skriver:

  Ort: Krylbo
  Zon: 3-4
  Sådd: 15 februari
  Grodd: 28 mars
  Skörd: 30 april
  Jag lade 1 dm jord ovanpå den helt frusna jorden i pallkragen, sådde, lade på snö och täckte med glas. Jag har skördat dagsbehov i tre veckor och nu vräker det fram fina frodiga blad. Inga blomstänglar än så länge...

 11. Benni fra Norge skriver:

  Jeg har aldri lykkes helt med spinat tidligere år. Men i år harjeg blitt inspirert av deg til å vinterså alt mulig ute og i kaldt veksthus. Spinaten ble himla bra.
  Norge, vestlandet sone 4 ( tilsvarer svensk sone 4 )
  Sådde en pallekarm som ble gjødslet med Bokashi.
  Sådd: 10/3
  Sort: Medania og Palco
  Spiring: 28/3
  Første høsting: 15/5 - mye igjen å høste.
  Har aldi sett så store kraftige planter ( skulle tro de kom fra Skillnaden!!).
  Det er ingen antydning til stokkrenning. Jeg har vannet mye og pallekarmen får litt skygge fra et kirsebærtre. Kanonbra!
  Jeg sår til sensommer og håper på like bra avling ?

 12. Linda skriver:

  Ort: Vinslöv
  Sådd: februari
  Skörd: maj
  Sådde i pallkrage ute, under snötäcke.
  Blev så inspirerad av din utmaning att jag vågade testa. Både jag och barnen tycker att det är lycka att skörda spenaten nu.

 13. Jenny skriver:

  Ort: Forshaga
  Sådd i början av mars.
  Grodde 1 mars.
  Skörd i början av maj.

 14. Ola Elmquist skriver:

  Ort: Ödestugu
  Zon: 5
  Sådd: början av februari under glas
  Skörd: ca 7 april
  Gick i blom för dryg vecka sedan då jag tyvärr var tvungen att resa bort 12 dagar när bladen började komma fick jag inte optimal skörd...hade säkert fått två kassar till om jag varit på plats hela tiden. Intressant är att spenaten i tunneln (sådd december), under dubbel fiberväv var mkt segare än den i pallkrage under glas...

 15. Caroline skriver:

  Ort: Kaxholmen, Huskvarna
  Zon: 2
  Sådd: mitten februari, plastlåda ute
  Grodd: mitten mars
  Skörd: Spenaten är överflyttad till odlingslåda med växthus ovanpå o jag skördar stora mängder just nu

 16. Magdalena skriver:

  Ort: Linköping
  Zon: 2
  Sådd: 2 mars i pallkrage helt utan skydd av lock eller fiberduk.
  Grodd: 26 mars
  Skörd: 10 maj och skördar än. Inga tecken på blomning.

 17. Ort: Stenungsund
  Sådd 19 februari i plastback med fiberduk över, i kallväxthus.
  stack upp 12 mars
  började skörda 10 april

 18. Sara skriver:

  Västerås, zon 3
  21 september, kallväxthus, skörd 30 mars
  20 januari, pallkrage, skörd snart (slutet på maj)
  18 februari, kallväxthus, skörd mitten på april
  26 mars friland, skörd mitten på maj

 19. Hanna skriver:

  Västerbottens inland zon 5

  Sådd februari i kallväxthus
  Skörd- from 1 maj

  Sådd februari pallkrage
  Skörd- börjar just kunna skörda blad så 20 maj

 20. Elin skriver:

  Ort vällviken
  Sådd början av februari
  Började komma upp i mitten av mars
  Började skörda i slutet av april
  Zon 7-8
  Tunnelväxthus med duk över sådden

 21. Karin Fahlberg skriver:

  Aneby zon 4-5 satte några försådda plantor i varmbänken i slutet av februari, har skördat, först med försiktighet, sedan slutet av mars nu är det så galet mycket spenat att jag skördar dagligen och dessutom bönar och ber alla att ta med sig i från bänken..

 22. Mia Andersson skriver:

  Ort: Frändefors
  Zon 3
  Sådd: 2/3 i pallkrage utan fiberduk
  Började skörda i slutet av april
  Slutskörd 21/5
  Fick massor!

 23. Mia Andersson skriver:

  Ort: Frändefors
  Zon 3
  Sådd 28/2
  Skörd från 17/4
  Slutskörd 21/5
  I pallkrage. Fick massor och det sista ska nu frysas in. Tack för all inspiration. Denna typ av sådd passar perfekt då jag odlar vid min sommarstuga 12 mil från Göteborg där jag bor. På detta sätt slipper jag passa sådden.
  Mvh Mia

 24. Tina Toivonen skriver:

  Ort: Enköping/Fjärdhundra
  Zon: 4
  Sådd: 10 februari. 1 i pallkrage med egenbyggd plasttak. 2 i pallkrage utan skydd.
  Grodd: 1: 15 mars. 2: långt därefter.
  Skörd: 1: 8 maj och fortfarande :). 2: inget ännu och kanske aldrig för de ser små, torra och tråkiga ut. Kommer troligen slopa dem i pallkrage 2 och använda pallkragen till annat snart. Pallkrage 1 gör mig så stolt och lycklig att jag hoppas den aldrig går i blom.

  Bifogar bilder på Facebook.

 25. MaryAnn skriver:

  Ort: Nyköping
  Zon: 2-3
  Sådd: slutet av mars i upphöjd drivbänk bygg i sten mot husvägg och plank i söderläge. Med skydd av fiberduk i början och under frostnättterna.
  Grodd: 2 april
  Skörd: 15 maj börjar vi ta några få enstaka små blad.

 26. Lena Wirblad skriver:

  Zon 3-4
  Vintersått spenat i kallbänk 15/2. Började skörda i början på april.
  Slutskördat spenaten den 6/5 och har aldrig någonsin haft en sån fin spenat. Den har alltid bara gett några små klena blad och sen gått i blom, eftersom jag har läst och följt instruktionen på fröpåsen. Tack för detta fantastiska råd och uppror!
  Lena i Lindås

 27. Sofie Carlsson skriver:

  Zon: 2
  Sådd: mitten av januari i pallkrage
  Grodd: mitten av mars
  Skörd: Sedan mitten av maj
  Härligt!

 28. Alma skriver:

  Upplands Väsby (norra Stockholm), zon 2/3. Sort Giant America.
  Sådd mitten av februari i kallbänk, grodde i slutet av mars. Den delar bänk med vitlök, som nånstans i april blev så hög att jag blev tvungen att ta av locket, så har sedan dess stått i öppen pallkrage. Skördade första små pluttbladen i mitten av april, och nu en månad senare är den stor nog att jag ska skörda allt (och ersätta med mangold).

  Det är ungefär samma som för mina asiatiska kålblad, utom att de fick behålla locket på och har växt snabbare.

 29. Sarah Rwamamara skriver:

  Ort:Skövde
  Zon:3
  Sort:Viking
  Sådd: 12/12
  Grodd: kommer inte ihåg tyvärr
  Skörd: ätit färskt i maj, slutkörd 20/5

 30. Nina skriver:

  Strax norr om Uppsala, zon 4-5 (eg. 4 men öppet och blåsigt)
  Sort: Bloomsdale long standing
  Sådde 3/3 i markbädd i kallväxthus.
  Grodde 24/3.
  Har skördat sedan slutet av april och idag skördade jag av det sista då den tänkte blomma och jag behövde platsen till annat.

 31. Eva skriver:

  Zon 3. Sådde i låda med fönster över 3:e mars. Jag har skördat blad för blad några veckor och kan nu skörda riktigt mycket. Sådde samtidigt i låda utan lock och där är spenaten fortfarande rätt liten.

 32. Marika skriver:

  Hurra for at du lærte meg å så spinat i januar! Nå fråtser vi?. Hilsen sør i Norge

 33. Åsa skriver:

  Ser att det finns andra i norra delarna som lyckats, men här hos mig går det inte :). Det enda ställe jag fått skörd på var på bron, där det finns uppvärmning, så det räknar jag inte... övriga ställen är det fortfarande bara kaninöron med första bladparet precis nybildat, och i två pallkragar har vintersallat självgrott och kommer troligtvis att växa om spenaten, men den som lever får se! Ska testa höstsådd men har egentligen redan gett upp spenaten till förmån för mangold.
  Sådde flera olika sorter, vid olika tidpunkter och på olika ställen men alltihop på otinad jord, täckte med plastramar.
  Zon 6-7, Västerbottens inland

 34. Josefina skriver:

  Ort: Stenungsund
  Zon: 2
  Sådd: 11 mars
  Gror: 1 april
  Skörd: späda blad från slutet av april
  Stor skörd: 21 maj
  Hoppas kunna skörda en omgång till innan de går i blom.

 35. Emma skriver:

  Sådde spenat i kallbänk 6/4.
  Då hade jag fått lov att skotta fram den och runt omkring var snön knädjup.
  20/4 hade det grott och nu måste jag skörda och stoppa i frysen för att vi inte hinner äta upp allt.
  Luleå, zon 6

 36. Camilla skriver:

  Ort: Linköping
  Zon:2-3
  Plats: Pallkrage med fiberduk, Halvskugga
  Sådd: 6 mars
  Gror: 27 mars
  Skörd: 4 maj

 37. Ida popa skriver:

  Sådd: slutet på januari i pluggbox och slängd snö på
  Grodd: februari
  Skördar fortfarande sedan i mitten på april..
  men sniglarna är på dem ?

 38. Kristin skriver:

  Ort: Ludvika zon 4
  Sådd: 12 feb i kallväxthus
  Grodd: 20 mars
  Första skörd: 23 april
  Slutskörd: 22 maj
  Sort har jag tyvärr glömt, sorry!

 39. Amanda skriver:

  Jag har en fråga om spenat. Jag har inte odlat så länge men tycker att det är roligt och spännande att lära mig. Jag har sett att spenat ska vara ok att odla i kruka hemma så jag sådde lite i en kruka som jag haft i köksfönstret. Tyvärr blev inte spenaten alls sådär mörkt grön och spröd som den "ska" vara. Vad kan jag ha gjort fel/missat? Jag läste även nu att den kan blomma (man lär sig något nytt, som borde vara självklart, varje dag) men som sagt, hur ska jag göra?

 40. Karin skriver:

  Ort: Vattholma zon 4
  Sådde: 12 feb i kallväxthus
  Grodde: ca 10 mars
  Skördade: småblad i slutet av april, första storskörd för matlagning 10 maj.
  Sort: Medania, egna frön från förra året.

  Nästa år blir vintersådden definitivt större. Det gäller bara att ha tillräckligt med "frilandsjord" på påse att så i för jorden i bäddarna var frusen.

  Tack för inspirationen!!!

 41. Keiko skriver:

  Säffle zon 3
  Sådde i mellandagarna på friland utan mer skydd än kompostgaller mot katter och höns.
  Grodde i mars/april, men det var så torrt så det hände inte så mycket mer då än att det blev små rosetter.
  Efter att ha vattnat så har plantorna fått fart, och jag har börjat skörda blad för blad sen mitten av maj.
  Ännu ingen tendens till stocklöpning.

 42. Tuija Wennerberg skriver:

  Jag sådde spenaten (Viking) den 28e februari i kallväxthuset och planterade dem senare i en pallkrage. Jag bor i zon 2, Adelsö/Mälaren. Vi har haft en kall vår och häftiga kast i temperaturen men trots detta är min spenat nu skördeklar och en ny omgång av plantor ska snart ut.

 43. Amra skriver:

  Sådd 21/1 kallväxthus
  Grodde 25/3
  Skörd 20/5
  Zon 3 , Örebro ( kanske 4, då jag odlar vid stugan mitt i skogen)

 44. Lotta skriver:

  Ort: Köpenhamn
  Zon:1
  Sort:Viking
  Sådd: slutet av oktober, direkt efter att jag skördat svartrot.
  Grodd: fanns hjärtblad den 25/12. I början av Mars 2-3 karaktärsblad. Skördat blad sedan April.
  Skörd: kanske 1,5 kg från min 1,5 kvadratmeter plätt där de nu samsas med bondbönor. Idag, 7/6 ser jag att de börjar gå i blom. Slutskörd nästa vecka ( Andra veckan i Juni) ger nog 1 kg mera.

 45. Agneta Andersson skriver:

  Ort: Stensele
  Zon: 7, Lappland
  I mitten på februari skottades snön bort på en pallkrage, vinter så jorden var frusen, drivbänk lades på.
  Sådd: Den 16 mars, de översta 10 cm jord är tinad, jorden är fuktig, jag sår, drivbänken behålls på.
  Grodd: Den 14 april, spenaten har grott - hjärtblad. Ute är det fortfarande vinter det är 40 cm snö runt pallkragen och minus 4 grader, så drivbänken behålls på.
  Skörd: 26 maj, midnattssol och ljust dygnet runt sedan några veckor...första skörd sker eftersom spenaten är på väg upp i blom. Slutskördar inte klipper bara ner den men får ändå 1 kg, kan därför fortfarande skörda den 11 juni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *