Vinn fröer till #grönajuni - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vinn fröer till #grönajuni

Var med i odlingsutmaningen #grönajuni och odla för självförsörjning. Vinn mitt suveräna fröpaket från Impecta fröhandel!

Så här ser min köksträdgård ut i mars 2023. Det är drygt åtta veckor tills trädgården ska leverera alla grönsaker vi behöver - i #grönajuni 2023. Hur ska det gå?

 

Vi har nått halvvägs med förberedelserna till odlingsutmaningen #grönajuni! En hel massa odlare i Sverige gör gemensam sak och odlar för att vara självförsörjande på grönsaker i juni 2023. Vi startade med förberedelserna i januari och odlar nu järnet till sista maj. I juni är det upp till bevis - då ska vi klara månadens grönt enbart med det vi kan skörda i den egna trädgården.

Med tanke på bilden ovan kan det kanske te sig omöjligt att den här trädgården ska kunna leverera så mycket mat att vi blir självförsörjande i juni. När jag ser på saken själv tycker jag det låter snudd på orimligt. Lyckligtvis vet jag att det går! Mina växtplatser i växthus och tunnelväxthus är fullmatade och i bäddarna på friland växer sådant som utvecklas snabbt. Det är bara drygt åtta veckor kvar till startskottet för vår självförsörjande månad - mycket hinner mycket hända!

 

Läs mer: Skillnadens odlingsutmaning #GRÖNAJUNI

 

Det är inte alls för sent att haka på utmaningen, även om vi närmar oss slutet av mars! Det finns gott om grönsaker att så nu som ger skörd i juni, dessutom går det fint att både byta till sig plantor av andra odlare och/eller köpa plantor av sådant som inte hunnit sås. Läs mer om utmaningen i länken ovan.

Som en extra morot till att komma igång med sådderna nu i vår lottar Skillnadens & Impecta Fröhandel ut tre ex av mitt rejäla fröpaket med fokus på självförsörjning.

 

Så här ser fröpaketet ut som du är med och tävlar om. Tjugo grönsaker som är suveräna för vårt klimat och ger god skörd under året.

 

Grönsaker för självförsörjning

Det är relativt lätt att vara självförsörjande på grönsaker i juni, men det kräver absolut lite tanke bakom val av grönsaker, växtplats och mängd som odlas. Det är extra uppmuntrande att sikta på att äta grönsaker bara från den egna trädgården under den tidiga sommaren. Då är längtan nästan som störst och varje ny grönsak som blir skördeklar är en gåva som skänker stor glädje.

I min odling försöker jag skapa en bra mix av grönsaker att äta färska och att använda i matlagningen. Jag behöver så vid upprepade tillfällen och gärna starta vissa grönsaker extra tidigt så de hinner ge skörd. Du som är medlems på Skillnadens får extra coachning i val av grönsaker och hur de kan sås, genom artikelserien Veckans grönsak. Nu i mars har vi gjort gemensamma sådder av till exempel sallat och gurka, samt satt årets första potatis.

Om du ännu inte hunnit så något av de allra tidigaste grönsakerna så kommer här ett förslag på ätbart som hinner ge skörd i juni, vid sådd i slutet av mars-början av april:

 • basilika
 • grönkål
 • sockerärter
 • sallat
 • brytböna
 • spenat
 • rädisa
 • squash

Alla sorter ovan ingår i mina utvalda fröer för självförsörjning hos Impecta.
Övriga sorter i paketet för självförsörjning hinner ge skörd i år, men något senare än juni, förutsatt att du läser på om när, var och hur grönsakerna ska odlas.

De andra sorterna i stora fröpaketet (utöver ovan) är:

 • gurka
 • tomat
 • vintertomat
 • spetskål
 • majs
 • morot
 • purjolök
 • bondbönor
 • palsternacka
 • salladslök
 • vintersallat
 • spritbönor

 

Vinn mitt fröpaket för självförsörjning!

Nu är det alltså dags att ge tre glada odlare en kickstart på vårsäsongen genom att gratulera med varsitt fröpaket, innehållandes tjugo fröpåsar. Den här tävlingen/utlottningen pågår från 22 mars-29 mars, med presentation av vinnaren i slutet av mars.

 

Tävlingen går till så här:

- Gå till Skillnadens Instagramprofil och leta upp inlägget som handlar om utlottning av fröer.

- Kommentera inlägget genom att berätta om: "En grönsak som du har stora förhoppningar om i år, och varför."

- Du behöver inte gilla, dela, följa eller något sådant, bara kommentera enligt ovan.

 

Jag utser tre vinnare bland er som kommenterat innan den 29 mars och meddelar i ett inlägg på Instagram vilka odlarvänner som vunnit fröerna.

Se alla fröer som ingår i fröpaketet för självförsörjning på Impectas hemsida. Alla sorter kan köpas separat i Impectas webbutik.

 

Specialtips om Impectas hemsida

För dig som är ny med grönsaksodling vill jag ta tillfället att tipsa om en väldigt bra funktion på Impectas hemsida. Det är inte alltid så lätt att lista ut vilka växter som kan sås från frö en viss månad och med den här suveräna funktionen görs en sortering bland alla fröer i hela webbutiken.

"Vilken typ av växt söker du?" nås genom en symbol med tre parallella streck med små runda ringar på, alldeles bredvid sökfältet på startsidan www.impecta.se (både på mobil och desktop). Där används fälten och reglagen för att ange olika parametrar och få förslag på fröer som passar dina önskemål.

Om du inte odlat så mycket tidigare och redan i fröbutiken vill ha förslag på vad du kan så just precis nu (eller en annan månad) så kan det här vara en mycket bra genväg. Kika gärna på funktionen!

Lycka till i både odlingen och utlottningen. Vi har en härligt tid framför oss när det våras och jag hoppas att du är så pepp på att peta ner fröer i jorden! Tidig sådd ger tidig skörd och väcker sedan lusten att odla mer. Slöa inte - ut och så!
/Sara Bäckmo

23. mars 2023