Stäng menyn

Vintersallat - odla sent på året

Vintersallat är den kalla årstidens drottning bland bladgrönsakerna. Den bara står helt oberörd av kylan som rullar in. Här är bladgrönsaken du kan odla sent på året.

En bädd i trädgården fylld med gröna små blad.

Den här låga bladgrönsaken heter vintersallat och är en av de mest uppskattade bladgrönsakerna i min odling.

 

I år har det varit sällsynt roligt att möta så många nya odlare i mina kanaler. Jag är jätteglad över att så många vänder sig till mig för att få tips för att komma igång att odla hemma. Och vet du vad som känns extra kul? Att veta att många av er som börjar odla nu, har samma roliga, överväldigande och häftiga upplevelser framför er som jag själv haft sedan jag kom igång med min köksträdgård. Det är nu det börjar!

Den vanligaste frågan från nybörjare torde vara vad som passar att så just precis nu, oavsett vilken årstid det är. Nu på hösten är utbudet inte så stort som vid andra tider på året, i alla fall inte för den som vill så utomhus. Men det finns en grönsak som sticker ut och som passar riktigt fint att odla nu.

Vintersallat!

 

Läs mer: Vintersallat - vinterns bästa blad

 

Sådd i augusti

Under sommaren känns det alltid lite avigt att påminna er om att göra nya sådder. Många som har trädgård och odlar grönsaker i liten skala har svårt att se vitsen. Hur kan det bli något när man sår så sent? Det är en av mina största utmaningar och samtidigt något av det roligaste i mitt jobb; att visa att det går och försöka förklara hur man gör på ett så enkelt och bra sätt som möjligt. Förhoppningsvis blir ni inspirerade när ni ser bilderna på de här läckra gröna bladen i min odling?

Det här är vintersallat. Den kallas också för fältsallat, när vi odlar den från frö. När du köper grönsaken i matbutiken heter den mache. Det är en av våra allra bästa bladgrönsaker att odla sent på säsongen. Den är mycket användbar, framförallt som ersättare till vanlig sallat och som bladgrönsak på smörgås.

På bild ser du vintersallat som jag odlar i min lilla köksträdgård på berget. Sådden gjordes den 21 augusti, alltså väldigt sent i månaden.

 

Massor av gröna små plantor fotograferade ovanifrån.

Vintersallaten har såtts på enklaste sätt, genom att fröerna strösslats ut över jorden och sedan krafsats ner. Plantorna växer upp tätt. Vid skörd lyfter jag upp rosetterna en och en och gallrar på så sätt, så att kvarvarande plantor får mer plats.

 

Köldtålig och snabb

Jag brukar tänka på vintersallat som vinterns drottning bland bladgrönsakerna. Det är en låg växt som inte påverkas särskilt av vind och nederbörd när den växer ute på hösten. Ibland kan den ta lite stryk om det kommer hagel, förstås, men inte ens ett täcke av snö stör nämnvärt. Den fryser inte heller sönder vid vinterväder, förutsatt att det inte fryser och tinar för många gånger eller att det är erbarmligt kallt under exakt hela vintern.

Jag odlar i odlingszon 3 och kan i bästa fall ha vintersallat utomhus att skörda under hela vintern.

 

Läs mer: Tre sätt att skörda vintersallat

 

Så vintersallat på hösten

Vintersallat kan sås under större delen av året. Fröerna är mycket köldtåliga och kan alltså ligga i kall jord utan att skadas.

Du kan så vintersallat på hösten; i landet, i pallkrage, i växthus och i krukor. Strössla ut fröerna över jorden eller så i rader och täck med lite jord. Utomhus behöver du inte vattna nu på hösten, det sköter naturen själv med regn och snö. I växthus kan du fukta jorden försiktigt efter sådd.

Det är möjligt att fröerna hinner gro om hösten är mild. Om de inte gör det gror de på vårvintern när jorden värms upp. Extra tidigt kan de gro om du täcker odlingsplatsen med en fiberduk eller ett lock av glas eller plast på senvintern. Tänk på att täcka sådden med duk eller lock tidigare än du tror funkar, naturen är lite smartare än vi och fröerna är programmerade att gro fastän jorden är väldigt sval.

 

Skörd av vintersallat

Vintersallat kan skördas blad för blad, eller hela den lilla plantan för sig. En sådd på sommaren ger skörd från hösten och framåt. En sådd på hösten ger skörd på vintern och framåt. En sådd sent på hösten när det blivit kallt ger skörd på våren.

Alltså, om du sår nu på hösten har du en tidig sådd av blad att vänta.

 

Närbild på gröna blad som växer ovanpå en bädd.

Till färska sallader och smörgåsgrönsaker är vintersallat perfekt. Dessa blad blir lunch "på kontoret" under vintern.

 

Med smak av nötter

Vintersallat har en nötaktigt och mycket god smak. Om du är mest van vid att äta sallat kan du tycka att smaken är lite märklig, flera säger så. Men ta dig tid att vänja dig och prova dig fram för att se om du hittar något du kan gilla särskilt. Ett av mina bästa tillbehör till blad är rapsolja smaksatt med citron. Men oftast äter jag vintersallat utan smakförhöjare, jag tycker den är suverän som den är!

Och kort som avslutning. En del har invändningar mot att odla sent på året och tycker inte att det tillför någon större nytta. Nonsens. Allt handlar om vad du gör det till. De flesta som har en trädgård har mycket  yta som inte används under den kalla årstiden och skulle med andra ord kunna odla massor av sena blad. Likadant är det för den som har balkong. Vill du ha mycket mat, som gör nytta i hushållet - ja, då sår du mycket. De färska nyskördade bladen blir ett fantastiskt komplement till lagrade grönsaker från tidigare på året. Eller, till de som köps i matbutiken med, för den delen.
/Sara Bäckmo

12. oktober 2020