Stäng menyn

Bygga: Enkel portal

Nu gör jag äntligen någonting åt en fasligt platt trädgård. Jag har byggt en enkel portal där rosor och klematis ska ge både höjd och färg till en annars ganska platt tomt. Här visar jag hur du kan bygga en portal.

Rödmålad portal av trä i trädgården.

Så här ser min nya portal ut, som leder in i det nyare kvarteret för blommor.

 

Vår trädgård är helt platt. I tio år har har jag odlat köksträdgården och irriterat mig över att jag inte haft ork att göra något mer drastiskt åt plattheten, annat än att plantera saker. Nu när sommaren överraskat mig med energi och en rejäl dos bygg-iver har min första snickrade portal sett dagens ljus.

Här kan du läsa hur jag byggt portalen, vilka måtten är och vilka verktyg jag använt. Den är så enkel att bygga att också du som inte har någon vana av att hantera virke och verktyg ändå fixar detta. Sätt igång!

 

En rödmålad portal mellan två stora odlingslådor.

Min portal håller ihop två större odlingslådor och blir en fin passage mellan dem.

 

Min portal fästs i två rejäla odlingslådor och behöver därför inte någon särskild förankring i marken. Om du inte har odlingslådor eller annat rejält på marken att fästa portalen i, kan du använda dig av det som heter jordankare. De köps i en vanlig byggbutik och finns i flera olika storlekar. Jordankaret bankas ner i marken och i fästet upptill sätts en måttanpassad stolpe eller regel.

Som alternativ kan du också gräva ett rejält hål i marken, sätta ner stolpen, rikta upp den med hjälp av ett vattenpass och fylla upp med jord eller sten runt stolpen så den står stadigt i marken.

 

Läs mer: Bygg odlingslådor av kraftigt virke

 

Du behöver:

  • reglar i dimension 4,5 cm x 7,5 cm
  • takläkt (smal bräda, de vet vad du menar på brädgården)
  • skruv
  • skruvdragare
  • såg (kapsåg är underbart, men det går lika bra med vanlig fogsvans)
  • vattenpass (finns enkla att ladda ner till mobilen, duger bra till enklare grejer)

 

Mått och sånt

Min portal är 215 cm hög mätt från marken och 128 cm bred (mätt mellan stolparnas ytterkanter. Mellan stolparna i djupled är det 100 cm. De överliggande styckena mäter 172 cm på bredaste stället längst upp.

Jag är dessvärre helt usel på att göra ritningar och kan därför inte göra någon avancerad beskrivning som du kan hålla dig till. Men i bildtexterna nedan anger jag de olika måtten på bygget. Du kan justera dem så de passar dig. Du kanske vill ha högre, bredare eller djupare portal.

 

Närbild på regel fästad i odlingslådor.

Reglarna i portalen är fastskruvade direkt i de kraftiga odlingslådorna, och ej förankrade i marken på annat sätt.

 

Närbild på konstruktionen.

Konstruktionen blir stabil av de många mindre reglarna som är fastskruvade på utsidan av stolparna. Måttet mellan stolparnas ytterkanter är 100 cm.

 

Närbild på reglar.

Totalt är fyra st takläkt fastskruvade på utsidan av reglarna i portalen. Läkten är sågade i 100 cm långa bitar. Här ska mina klängväxter kunna slingra sig eller bindas vid. Läkten är 100 cm lång, lika lång som portalen är djup.

 

Det är inte alls krångligt att bygga den här typen av portal och du behöver inte såga krångliga grejer. Om det blir fel är det bara att göra om, vilket är extra lätt eftersom konstruktionen skruvas ihop och lätt kan monteras isär för att skruva rätt.

Jag har ett enkelt vattenpass i min telefon som jag använder när jag snabbt behöver kolla så allt stämmer hyfsat och ligger rakt. Suveränt enkelt att se när det är rätt.

Ett annat tips är att ha två batterier till skruvdragaren, så behöver du inte göra paus medan det enda batteriet laddas. Vi har flera batterier eftersom trimmer och lite andra grejer körs på samma batteri, det är supersmart.

 

Närbild på konstruktionen-

På utsidan av portalen som vätter mot den som passerar igenom, har jag skruvat fast två reglar, varav den bägge är sågade i 45 graders vinkel enligt bilden, för att ge ett lite finare intryck. På ovansidan är mer takläkt fastskruvad, totalt sju stycken, cirka 109 cm långa (portalens djup plus två gånger regelns tjocklek.).

 

Närbild på konstruktionen.

Så här ser det ut på insidan av portalen, där en regel (till höger i bild) håller ihop reglarna på höjden och ger ett extra stöd att skruva i så det blir stabilt och bra. Den regeln är 100 cm lång.

 

 

Närbild på portalen mot blå himmel.

Bredden på portalen styrdes av lådorna, som i sin tur är placerade efter den tidigare gången över gräsmattan och ut mot grusvägen.

 

Min portal är alltså byggd i vanliga reglar, ej tryckimpregnerade. Den röda färgen jag använt är vanlig Falu rödfärg, som är mycket enkel att stryka på. Jag har målat portalen med två strykningar. I dagarna har jag planterat min första ros vid portalen. Nu är jag på g!

 

Läs mer: Växthus av fönster - del 1

 

Framöver ska jag göra ett gäng likadana portaler i en gång ut mot vägen, så det är perfekt att ha dokumenterat bygget och antecknat lite mått. Hoppas du fått några idéer till hur du kan bygga något liknande.
/Sara Bäckmo

 

17. augusti 2020