Dela gräslök och odla i kruka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Dela gräslök och odla i kruka

Dags att dela på gräslöken! I år har jag satt en del av de nya tuvorna i en fin lerkruka. Här kan du läsa tips om att dela gräslök och odla den i krukor.

Delad gräslök i kruka

En rejäl kruka gräslök står och vilar i växthuset. Snart ska den få åka iväg till min lilla trädgård på berget och bli första gräslöken där. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu ska du får världens enklaste odlingstips. Skaffa dig en gräslöksplanta! Gräslök är en ultimat vårgrönsak, användbar till det mesta - både färsk och tillagad. Och inte nog med det. Gräslök växer och växer och kan i ett huj förvandlas till många fler plantor. Du kan odla gräslök på friland, i pallkragar, i växthus (för extra tidig skörd) och dessutom i krukor. Om du har gräslök i krukor kan du flytta omkring plantorna där du tycker att de passar. Och så blir det ju lättare att odla på balkongen, altanen eller helt enkelt att flytta med dig plantorna om du inte odlar där du själv bor.

 

Läs mer: Tips för vacker blommande gräslök

 

Gräslök i trädgården

På våren är gräslöken något av det första som tittar upp i trädgården, med illgröna spänstiga tuvor. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara gräver upp gräslök i trädgården

Gräslök är mycket användbar i matlagningen. Jag skördar tidigt och använder färsk på smörgås och i barnens favoritpasta med lax, köttbullar, fiskbullar och annat. Foto: Ida Sjöö.

 

I min köksträdgård växer gräslök som en kant runt två sidor av mittenkvarteret. Det är många år sedan jag satte dem där och jag är så himla nöjd med placeringen. På våren när gräslöken blommar ser det vansinnigt vackert ut och innan dess har jag hunnit använda så mycket lök att vi nästan storknar. Det är många plantor som står på rad. Med ojämna mellanrum brukar jag gräva upp och dela på plantorna, då de blivit för stora eller fått påhälsning av kvickrot.

Gräslöken står i ytterkant av kvarteret och en bit innanför växer sparris, innan fyra rejäla odlingsbäddar tar vid.

 

Läs mer: Odla kinesisk gräslök

 

Gräv upp

Idag vill jag visa hur enkelt det är att dela på gräslöksplantor för att få fina växter att sätta i krukor. Det går lika bra att dela dem och sätta tillbaka i landet. Om du hellre vill starta med plantor från butik, skulle jag råda dig till att köpa en planta i en trädgårdsbutik, snarare än i matbutiken. Ibland tar sig matbutiksplantorna dåligt, de är liksom inte odlade för att odlas vidare. Men ibland har man förstås tur. Mina plantor kommer ursprungligen från min mammas trädgård och de är stora och frodiga eftersom de täckodlas på sommaren.

För att gräva upp en gräslöksplanta är det bara att skära runtom plantan med en bra spade. Lirka upp hela plantan. Var noga med att inte skära eller pressa upp plantan så att rötterna kapas för tätt på löken undertill.

 

Sara gräver upp gräslök i trädgården

Gräslök mår bra av att delas med jämna mellanrum. I år ska jag försöka hinna med att dela alla, håll tummarna! Foto: Ida Sjöö.

 

Sara gräver upp gräslök i trädgården

Även om plantorna är stora är de lätta att lirka upp ur jorden. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara delar gräslök i trädgården

Den stora fina tuvan ska nu delas och bli fler. När jag är färdig har jag fått ut ett tiotal plantor. Foto: Ida Sjöö.

 

Att dela

Det enklaste sättet att dela plantan på är att ta en vass spade och skära plantan mitt itu. Det är lättast om plantan består av taniga och små tunna strån. Min planta är hyfsat rejäl och lökstjälkarna är inte alls så ömtåliga. Dessutom vill jag ha ganska små tuvor efter delning, eftersom de ska sättas i krukor.

Jag delar plantan genom att dra isär den med händerna. Jag håller i gräslökens gröna tussar och lirkar isär plantan.

 

Läs mer: Gräslök - vårens första färska lök

 

Sara delar gräslök i trädgården

De nya tuvorna kan vara både små och större, beroende på var du har tänkt att de ska växa vidare. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara delar gräslök i trädgården

För att få mindre plantor med bra rotsystem brukar jag dra isär tuvorna. Foto: Ida Sjöö.

 

Delad gräslök för att planteras i kruka

Så läckert! Och det doftar underbart att dela gräslök. Foto: Ida Sjöö.

 

En enda planta kan delas i tio nya. Helt perfekt! På det här viset föryngras plantan hela tiden. En liten tuss sätts tillbaka i landet och övriga planterar jag om eller ger bort. I år ska några plantor få flytta till min lilla trädgård på berget, så det är perfekt att dela inför det. Dessutom ska jag sätta några tuvor i en kruka.

Gräslök blir stor, kraftig och frisk om den växer i näringsrik jord. Ta gärna egen kompostjord om du har, eller välj en urnjord som innehåller mycket näring. Läs på jordpåsen så du väljer en jord lämplig att odla ätbart i. Jag planterar i jord som jag gjort av bokashi och väljer en snygg lerkruka.

 

Läs mer: Gör jord av bokashi i krukor

 

 

Plantera gräslök i kruka

Jorden jag använder är en mix av bokashi-jord och urnjord från påse. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara planterar gräslök i kruka

Tre tuvor sätts ner i min nya gräslökskruka. Foto: Ida Sjöö.

 

För att krukan ska se fin ut väljer jag att sätta tre tussar med gräslök i krukan. Under sommaren kommer de att biffa till sig och bli större. När de inte växer i så stora tuvor tycker jag de utvecklas snabbare, som om de njuter av att inte ha konkurrens från en massa andra strån.

Med tre tuvor på samma plats är det dessutom lätt att skörda. Klipp av halva tuvan (alltså inte på höjden, utan hälften av stråna i själva tuvan) vid ena skördetillfället och andra halva nästa gång. Och sedan vidare till nästa tuva och nästa. När det är dags att börja om igen har gräslöken i första tuvan vuxit upp på nytt. Så här kan man hålla på hela säsongen. Gräslök är så tacksam! Den växer upp och växer upp och växer upp och tar liksom aldrig slut.

 

Läs mer: Snabbfrästa gräslöksknoppar

 

Sara planterar gräslök i kruka

Klart! Jag har tänkt att gräslöken ska få stå på trappen till mitt lilla hus. Då kan jag enkelt gå ut och hämta till lunchmackorna. Foto: Ida Sjöö.

 

Sådärja! Gräslök i kruka. Nu vatten och gärna lite gödsel. Glöm inte att gräslök måste få extra näring i jorden under sommaren för att växa bra. Du kan gärna använda nässelvatten, eller täcka jorden i krukan med gräsklipp under sommaren. Kika länkarna för tips om hur du gör.

 

Bli medlem på sarabackmo.se!

 

Vill du ha fler tips från min odlingsvardag får du gärna hänga med som medlem på sarabackmo.se. Använd länken ovan. Jag gör livesändningar nästan varje dag från min trädgård och visar vad jag pysslar med. Du får också långa temaartiklar, nytt poddavsnitt varje vecka, samt medlemserbjudande, föredrag och inträde i bästa och mysigaste odlargruppen på Facebook. Det kostar 79 kronor per månad att vara med.

Lycka till med gräslöken!

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

17. april 2021