En säsong med ny odlingsbädd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

En säsong med ny odlingsbädd

Det är kul att se före- och efter-bilder på trädgårdsprojekt. Här kan du se hur jag anlade en av mina odlingsbäddar 2019 och hur jag odlade i den under första säsongen.

Bild på gräsmatta med början till bädd av jord på.

Så här såg det ut när jag började anlägga min nya odlingsbädd, i april 2019.

 

I mars 2019 köpte jag en liten stuga på ett berg och bestämde mig för att göra en ny köksträdgård här. Du har kunnat följa arbetet både på bloggen och på YouTube. Perfekt inspiration till dig som vill börja odla men ännu inte har en köksträdgård!

Innan jag börjar visa hur jag anlade en av alla köksträdgårdens nya bäddar vill jag gärna att du kikar på den här korta videon. Jämför det du ser med bilden överst i det här blogginlägget. Ser du vad det går att åstadkomma på kort tid! Det här kan du också göra hemma.

 

 

 

Anläggning 2019

Idag tänkte jag visa en av odlingsbäddarna jag gjorde förra året. Jag har samlat ihop bilder som visar hur jag gjorde bädden och hur den utvecklades under förra året. Hoppas att det ska visa hur stort värde en rätt trött gräsmatta kan ha som odlingsplats. Bädden du ser i bilderna nedan går att göra när som helst på året, så länge det går att gräva lite.

För med pekaren över bilderna för att läsa bildtexterna.

 

Liten röd stuga med gräsmatta framför

Så här såg trädgården ut i april 2019, innan jag börjat anlägga den aktuella bädden. Till höger i bild är den bädd jag anlade allra först. Se längst ner i inlägget för länk till hur jag gjorde den bädden. Juni, 2019.

 

Närbild på en bädd av grästorvor bredvid varanra.

Bädden gjordes genom att en ram grävdes i gräsmattan. Grässvålen från ramen (eller snarare diket) lades innanför kanten på den nya bädden. Innanför packade jag grästorvor från en annan plats i trädgården. April, 2019.

 

En hand håller en jordig grästorva.

Grästorvorna läggs uppåner, då får inte gräset kraft att växa vidare. April, 2019.

 

Bäddar anläggs i en ny liten köksträdgård.

Den nya bädden är en rad bland många i nya lilla köksträdgården och syns precis hitom bädden som är täckt med tidningspapper. Maj, 2019.

 

En blivande köksträdgård med träflis i gångarna.

Bäddarna i nya köksträdgården ramas in med träflis. Ännu är den nya bädden, som syns längst ner till vänster i bild, inte planterad. Maj, 2019.

 

Köksträdgård med bäddar täckta av gräsklipp.

Över bädden lade jag sedan gräsklipp. Plantor av bönor sattes ner genom gräsklippet, i den knappa jorden nedanför. En bevattningsslang lades också under gräsklippet för att kunna vattna smart när det blev torrt. Slangen jag använde kallas för fuktslang. Juni, 2019.

 

Frodig köksträdgård i sensommarljus.

I juli växer det som hejsan i nya köksträdgården och bönorna trivs fint i den torftiga bädden med gräsklipp som täckmaterial. Räkna fyra bäddar från den i förgrunden så skymtar du bön-bädden där. Juli, 2019.

 

Frodig köksträdgård med höga växter framför rött hus.

I augusti är växtprakten enorm. De höga växterna till höger i bild är physalis, som växer i bädden bredvid. De breder ut sig och lägger sig över bönorna. Augusti, 2019.

 

Närbild på en planta med gröna baljor.

Limabönor är svåra att odla i kyligt klimat och det är en chansning att ens prova. Jag har hittat en vacker lägre sort av limabönor, med mindre böna, att prova. September, 2019.

 

En hand håller en balja med en ljust grön böna i.

Det är endast ett fåtal bönor som utvecklas, dessvärre. De smakade mycket gott dock. Limabönor är den typ av stora vita bönor som brukar finnas i konservburk. De är mycket värmekrävande och behöver ganska lång säsong. September, 2019.

 

Tomma odlingsbäddar med gammalt gräsklipp på.

På hösten är växterna borttagna och lagda på en annan odlingsbädd en bit bort som täckmaterial. Nu börjar förberedelserna för att sätta vitlök. Oktober, 2019.

 

Vitlöken kom i jorden i oktober 2019, en dag då vädret lämnade en del övrigt att önska. Jag dokumenterade detta i videon du kan se nedan.

 

 

Att kunna odla en trädgård helt från noll, där ingenting finns förutom en trött gräsmatta - det är höjden av odlarlycka! På olika väldigt enkla sätt har jag betat mig igenom bit för bit av gräsmattan och faktiskt odlat upp hela ytan. Jag delade upp den i två halvor. Tog ena delen 2019 och har gjort resten första halvan av 2020. Sök efter Berghem här på bloggen för att läsa mer. Alla videos från lilla trädgården finns i spellistan som heter Berghem på min YouTube-kanal. Och på min Instagram finns massor av bilder från trädgården i vanliga flödet och du kan också söka på taggen #sarasberghem och följa den för att se mer.

Här kan du läsa mer om en annan av bäddarna jag gjort på Berghem:

 

Läs mer: Odlingsbädd av bokashi och grästorvor

 

Lycka till med dina trädgårdsdrömmar!
/Sara Bäckmo

 

 

 

30. juli 2020

5 svar till “En säsong med ny odlingsbädd”

 1. Karin Engstrand skriver:

  Fantastiskt bra idé! Så mycket odling så snabbt! MEN, skulle du anlägga en sådan odlingsbädd på en åker med kvickrot! Det gjorde vi och den starka kvickroten klarar av att växa igenom alla lager. Hur hanterar man kvickroten!?!
  Varm hälsning, Karin Engstrand

 2. Karin Ljung skriver:

  Du inspirerar mig till att täckodla. Kul och resultatet blir goda grödor. Detta året (2020)
  Grönkål och potatis.

 3. […] våren. Då var det bara gräsmatta här. Du kan se precis hur jag gjorde bädden i inlägget En säsong med ny odlingsbädd. Jag odlade sedan limabönor och gurkor under sommaren och ersatte med vitlök i oktober. När och […]

 4. Annikacalderon321@gmail.com skriver:

  Hej är det mycket dumt att försöka sätta vitlök som jag köpt i mataffären. Kanske en dum fråga. Mvh Annika calderon

 5. Malin skriver:

  Risken finns att den bär på sjukdom, sättlök rekommenderas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *