Förodla ramslök i kruka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Förodla ramslök i kruka

Det är lätt att förodla ramslök i kruka. Den delikata löken odlas från sättlök. Här visar jag hur du förodlar ramslök till fina plantor som sedan kan odlas i trädgården.

Ramslök kan förodlas i kruka. Det är lätt att lyckas, men kom ihåg att sätta ut löken på växtplatsen kommande månader. Foto: Anna Broette.

 

Ramslök är en underbar vårprimör till trädgården. Eftersom den växer och frodas ovan jord endast under en kort tid på våren är den extra lyxig. Det gäller att njuta medan tid finns.

När sättlök finns till salu på hösten och vintern är den bästa trädgårdsfeelingen kanske inte närvarande, dessutom kan marken utomhus ha hunnit frysa. Då kan du förodla ramslök i kruka. Det ger väldigt fint resultat och bra plantor att sätta ut i trädgården till våren.

Om du vill köpa sättlök till ramslök får du gärna kika i min webbutik genom länken nedan. Jag säljer ramslök för leverans under några veckor hösten 2023. Begränsat antal under begränsad tid, så passa gärna på!

 

Köp ramslök i Skillnadens webbutik

 

Så här ser ramslökens lökar ut, nyligen uppgrävda ur jorden i november. Dessa kan förodlas i kruka till nästa år, om man till exempel vill skapa nya plantor. 

 

Förodla ramslök

När du fått dina sättlökar, oavsett om du köpt eller fått utsäde, ska du försöka sätta dessa så snart du kan. De klarar sig utan jord en tid men det är dumt att chansa och låta dem ligga för länge. Sätt dem direkt!

Fyll en plastkruka som är cirka 12 cm i diameter till hälften med vanlig planteringsjord från påse, eller kompostjord. Sätt ner fem sättlökar, med rotdelen nedåt och den andra änden uppåt. Det gör inget om de hamnar lite på sniskan. Fyll på med jord upp till kanten på krukan. Vattna bara lite.

Ställ nu krukan på en sval plats, där det inte fryser över vintern. Viktigt att det inte är för varmt, men det gör inget om det är mörkt. Bara du har koll på växterna. Det kan till exempel vara i ett kallt garage, uterum, uthus, växthus. Är det risk att det blir minusgrader kan det vara en god idé att gräva ner krukan provisoriskt så den skyddas av jorden runtomkring.

 

När det spirar

Så fort ramslöken tittar upp ur jorden bör du plocka fram den till en ljus växtplats. Om det inte blivit hyfsade temperaturer utomhus kan du ställa löken i ett fönster, gärna på en fortsatt sval plats.

Ramslök är van vid att växa där det är kyligt på våren och klarar till och med frostnätter, så klema inte för mycket med den. Den växer inte alls lika fint när det är rumsvarmt, det är bättre att det är svalt.

Om du vill skörda på dina nya ramslöksplantor ska du tänka på att bara nypa ett blad eller så från varje planta. Om många blad tas från växten då den ännu inte är etablerad och stark, är det risk att växten tappar fart och försvagas.

 

Läs mer: Så odlar du ramslök i trädgården

 

Vi förodlar ramslök i kruka på Skillnadens handelsträdgård för att sälja, det funkar perfekt! Plantorna blir jättefina.

Plantera ut

När jorden tinat utomhus är det dags att gräva ner ramslöken på sin slutliga växtplats. Läs gärna tips om växtplats och förutsättningar i inlägget jag länkar till ovan.

Du kan sätta ut ramslöken som en enda planta, alltså hela krukan på en plats. Eller så kan du dela växten och plantera delarna i ett kluster med lite avstånd. Med tiden kommer ramslöken att både sätta sidolök och att sprida sig med frö och bilda ett större bestånd. Under förutsättning att växten trivs, förstås.

 

Vårens första ramslök

Vårens första ramslök tittar upp vid mina vinbärsbuskar.

 

En rugge ramslök

Så här ser växtplatsen i bilden ovan ut när ramslöken vuxit till sig några veckor senare. Massor av blad att skörda!

 

Så, nu vet du hur du ska göra om du köper ramslök till exempel på hösten och vintern och det är fruset utomhus. Förodla löken i kruka och plantera sedan ut!

Just det, nu kanske du undrar om det funkar att odla ramslök i kruka hela tiden? Jag har provat men tycker det är krångligt. Växten vissnar ner på försommaren och ligger i vila större delen av året. Det är riktigt svårt att komma ihåg att vattna och sköta om växten i den där krukan. Jag har tömt ut flera av misstag när jag glömt vattna efter en tid, eftersom jag helt enkelt glömt bort vad som finns i eller inte tittat på växtskylten. Krukan ser ju helt tom ut. Rent teoretiskt torde det fungera, men praktiskt har jag som sagt inte lyckats hålla tillräckligt bra disciplin och fokus.

Lycka till med löken,
/Sara Bäckmo

12. november 2023