Frågor och svar om sparris - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frågor och svar om sparris

Otroligt roligt om fler vågar sig på att så sparris från frö. Årets sådd är min fjärde och jag har alltid lyckats väldigt bra. Här svarar jag på frågor om sparris.

Igår delade jag en bild från min sparris-sådd. Ett helt pluggbrätte med 150 celler såddes med sorterna 'Pacific purple' (lila) och 'Mary Washington'. Jag har förstås inte plats för 150 fullstora plantor av sparris, men kanske för trettio. Sparris är en kul växt att ge bort så det bekymrar mig inte att jag får ett överskott. Jag har redan femtio plantor i köksträdgården.

Frågan jag själv ställde till bilden som delades var om det är någon som har erfarenhet av att odla sparris i tunnelväxthus eller växthus. Jag tror att jag ska satsa på en plantering av några plantor i ett av tunnelväxthusen för en tidig skörd men skulle gärna höra mer från någon som provat.

I anslutning till bilden dök det upp ett helt gäng frågor.

 

Förodlar man sparris?
Ja, sparris sås enkelt från frö. Det går också bra att köpa färdiga plantor att sätta ut i trädgården. Men jämfört med frösådda är köpta plantor eller kronor ganska dyra. Sparrisfrön har oerhört bra grobarhet och de är mycket enkla att så under våren.

Läs mer i inlägget Så sparris från frö och Planterar om frösådd sparris

 

Blir det en sparris per planta?
Nej, det är mycket bättre än så! Varje enskild planta ger många stänglar under säsongen. Skörden börjar så snart plantan börjar växa på våren (från april i södra delar av landet) och pågår fram till midsommar. Jag har hört odlare som skördar 450 gram sparris från en enda planta - per dag! Det är många stänglar det. Så ett gäng frösådda sparrisplantor kan verkligen löna sig.

 

Små gula klockformade blommor.

Honplantorna känns igen på blommorna som kommer under sommaren. På hösten utvecklas röda vackra bär.

 

På fröpåsen står att han- och honplantorna ska skiljas åt. Vad betyder det? Och varför gör man så?
Sparris finns som hon- och hanplantor. Hanarna ger kraftiga stänglar, honorna något spädare och färre. Honplantorna känns lätt igen eftersom de blommar och sätter frö. Det tar kraft från plantan och därav ger honplantorna något sämre skörd. För hobbyodlaren spelar det där inte så stor roll. Men för den som vill maximera sin odling är det ett bra sätt att sortera bort honplantorna innan de frösådda plantorna sätts på sin slutliga växtplats. Vissa köpeplantor säljs som hanhybrider och kan förväntas ge större skörd än honplantorna.

 

Läs också Plantering av frösådd sparris avklarad.

 

När man sått sparris, var ska plantorna stå under vintern då?
Allra bäst övervintrar sparris i jorden där myllan säkerställer att plantan har det lagom fuktigt och kallt. Om plantorna står i krukor är ett bra tips att ställa dem på en kompost med några fång löv över. Det är viktigt att sparrisen inte står för blött, då ruttnar rötterna och plantan dör. Oftast överlever de i kruka utan täckning över vintern, men det är dumt att chansa.

Läs mer i inlägget Sparrisplantering på hösten.

 

Kan man ha sparris i kruka? Vill gärna ha sparris men vi ska sälja vårt hus så jag har ingenstans att plantera dem. 
Jag har inte själv odlat sparris i kruka och har inte hört talas om någon som gjort det. Men om du vill odla i kruka för att senare sätta ut på en slutlig växtplats, kanske i en ny trädgård, så går det jättebra. Det är bara att så fröna och låta de små plantorna stå i kruka i uppåt två år innan de planteras ut. Var noga med att plantera om sparrisen några gånger så att den hela tiden har en lagom stor kruka. Det går bra att använda vanlig planteringsjord, men blanda gärna i lite sand så blir dräneringen bättre.

 

Min sådd står nu i tunnelväxthuset för att gro och växa till sig. På försommaren planterar jag om första gången och sedan ännu en gång fram i augusti.

 

En fiberduk täcker en lång rad i köksträdgården.

Någon vecka tidigare hoppas jag kunna skörda sparrisen när jorden värms upp under fiberduken.

 

På friland går jag och kikar varje dag nu om det tittat upp någon sparris än. Min sparrislängtan är stor och jag har i år lagt ut en fiberväv över planteringen för att se om jag kan locka upp den någon vecka tidigare. Just den här planteringen har stått här sedan 2012 och ger större skörd för varje år.
/Sara Bäckmo

22. mars 2017