Frågor och svar om sparris - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frågor och svar om sparris

Otroligt roligt om fler vågar sig på att så sparris från frö. Årets sådd är min fjärde och jag har alltid lyckats väldigt bra. Här svarar jag på frågor om sparris.

Igår delade jag en bild från min sparris-sådd. Ett helt pluggbrätte med 150 celler såddes med sorterna 'Pacific purple' (lila) och 'Mary Washington'. Jag har förstås inte plats för 150 fullstora plantor av sparris, men kanske för trettio. Sparris är en kul växt att ge bort så det bekymrar mig inte att jag får ett överskott. Jag har redan femtio plantor i köksträdgården.

Frågan jag själv ställde till bilden som delades var om det är någon som har erfarenhet av att odla sparris i tunnelväxthus eller växthus. Jag tror att jag ska satsa på en plantering av några plantor i ett av tunnelväxthusen för en tidig skörd men skulle gärna höra mer från någon som provat.

I anslutning till bilden dök det upp ett helt gäng frågor.

 

Förodlar man sparris?
Ja, sparris sås enkelt från frö. Det går också bra att köpa färdiga plantor att sätta ut i trädgården. Men jämfört med frösådda är köpta plantor eller kronor ganska dyra. Sparrisfrön har oerhört bra grobarhet och de är mycket enkla att så under våren.

Läs mer i inlägget Så sparris från frö och Planterar om frösådd sparris

 

Blir det en sparris per planta?
Nej, det är mycket bättre än så! Varje enskild planta ger många stänglar under säsongen. Skörden börjar så snart plantan börjar växa på våren (från april i södra delar av landet) och pågår fram till midsommar. Jag har hört odlare som skördar 450 gram sparris från en enda planta - per dag! Det är många stänglar det. Så ett gäng frösådda sparrisplantor kan verkligen löna sig.

 

Små gula klockformade blommor.

Honplantorna känns igen på blommorna som kommer under sommaren. På hösten utvecklas röda vackra bär.

 

På fröpåsen står att han- och honplantorna ska skiljas åt. Vad betyder det? Och varför gör man så?
Sparris finns som hon- och hanplantor. Hanarna ger kraftiga stänglar, honorna något spädare och färre. Honplantorna känns lätt igen eftersom de blommar och sätter frö. Det tar kraft från plantan och därav ger honplantorna något sämre skörd. För hobbyodlaren spelar det där inte så stor roll. Men för den som vill maximera sin odling är det ett bra sätt att sortera bort honplantorna innan de frösådda plantorna sätts på sin slutliga växtplats. Vissa köpeplantor säljs som hanhybrider och kan förväntas ge större skörd än honplantorna.

 

Läs också Plantering av frösådd sparris avklarad.

 

När man sått sparris, var ska plantorna stå under vintern då?
Allra bäst övervintrar sparris i jorden där myllan säkerställer att plantan har det lagom fuktigt och kallt. Om plantorna står i krukor är ett bra tips att ställa dem på en kompost med några fång löv över. Det är viktigt att sparrisen inte står för blött, då ruttnar rötterna och plantan dör. Oftast överlever de i kruka utan täckning över vintern, men det är dumt att chansa.

Läs mer i inlägget Sparrisplantering på hösten.

 

Kan man ha sparris i kruka? Vill gärna ha sparris men vi ska sälja vårt hus så jag har ingenstans att plantera dem. 
Jag har inte själv odlat sparris i kruka och har inte hört talas om någon som gjort det. Men om du vill odla i kruka för att senare sätta ut på en slutlig växtplats, kanske i en ny trädgård, så går det jättebra. Det är bara att så fröna och låta de små plantorna stå i kruka i uppåt två år innan de planteras ut. Var noga med att plantera om sparrisen några gånger så att den hela tiden har en lagom stor kruka. Det går bra att använda vanlig planteringsjord, men blanda gärna i lite sand så blir dräneringen bättre.

 

Min sådd står nu i tunnelväxthuset för att gro och växa till sig. På försommaren planterar jag om första gången och sedan ännu en gång fram i augusti.

 

En fiberduk täcker en lång rad i köksträdgården.

Någon vecka tidigare hoppas jag kunna skörda sparrisen när jorden värms upp under fiberduken.

 

På friland går jag och kikar varje dag nu om det tittat upp någon sparris än. Min sparrislängtan är stor och jag har i år lagt ut en fiberväv över planteringen för att se om jag kan locka upp den någon vecka tidigare. Just den här planteringen har stått här sedan 2012 och ger större skörd för varje år.
/Sara Bäckmo

22. mars 2017

19 svar till “Frågor och svar om sparris”

 1. Bellas Lantliv skriver:

  Älskar sparris och i år kommer jag kunna skörda mycket från mina plantor. Nu blev jag sugen på att så också.
  ?

 2. Benni fra Norge skriver:

  Jeg elsker asparges!!
  Jeg har sådd asparges (sparris) fra frø. Sådde i 2013, 2014, 2015 og 2016.
  I år kan jeg begynne å høste av årgang 2013 - gud som jeg gleder meg.
  Årgang 2016 står fremdeles i potter i drivhuset, for jeg har ikke funnet plass til de ute ennå.
  Dersom man har for mange planter kan man plante de i blomsterbed. Det er vakre planter med sitt slørende bladverk.
  Jeg har plantet sparris sammen med høye liljer - vakkert!!!
  Mine asparges har fått tang som jordforbedring/dekke - det liker de.

 3. Helena skriver:

  Jag undrar hur stort utrymme du har till varje sparris rad och om du odlar dessa i samma land som andra grönsaker. Det är mitt stora huvudbry just nu, var jag ska sätta mina plantor! ?

 4. Vendela skriver:

  Har plantor i tunneln (köpta). Kommer bra men tycker problemet är att det går fort så man får ha koll så att de inte "övermognad". Ska gräva sparris land på friland i år och sätta ut mina frösådda.

 5. Annika skriver:

  Hej! Jag skulle tänka att hellre än att ta upp plats i odlingstunnel med sparris ha den på friland, och på senvintern lägga över pallkrage med plastlock. Innan de kommit upp är det inte så kinkigt om luften i kragen blir väl varm; det är ju jorden som ska värmas. Funkat bra för mig men jag har inte testat mot "kontrollplantor" på friland.

 6. Martina skriver:

  Hej! Jag har en sparris i kruka på balkongen sedan flera år. Maximal skörd kan jag inte ge någon uppgift om då jag prioriterat att ha den som prydnadsväxt, men med tillräckligt stor (=djup) kruka och vettig näringstillförsel borde det gå att skörda en del i alla fall. Vad gäller övervintringen har krukan fått stå kvar på balkongen utan något vidare fjäsk, men jag bor i Malmö så vintrarna är ganska symboliska.

  Varför har man då en sparris som prydnadsväxt? Ja... det råkade bli så att den flyttade in. Och eftersom det snabbt visade sig att det är den växten som får mest kommentarer och frågor av allt jag odlar så har den fått bo kvar, även om den inte bidrar något vidare till hushållet.

 7. Kajsa skriver:

  Hejhej! Jag undrar hur många år det tar från att man frösår till att man kan börja skörda från dessa plantor och hur länge kan de stå på samma växtplats?

 8. Ingegerd Heden skriver:

  Vet du, eller någon annan, om och i så fall var man kan köpa frön till sorten Primaverde?

 9. Simon Stockling skriver:

  Hejsan! jag har läst att man inte ska skörda från plantorna dom 2 första åren efter utplantering eftersom det sliter på plantorna, stämmer detta eller går det att skörda även första året?

  Vill också passa på att tacka för inspirationen du har gett mig i odlingen genom både hemsidan och podden.

 10. lena skriver:

  Nu när du satt om sparrisen kan den då vara ute eller ställer du den i tunnelväxthuset.

 11. Sussi Rosing skriver:

  Har frösått sparris i våras och är nu i läget att hag måste övervintra dem inne.
  Långa ledsna och taniga, kan man klippa ner dem?
  Med vänlig hälsning, Sussi

 12. Monica Lindberg skriver:

  Hej
  Nu är jag helt virrig ska skaffa sparris. Har sått fröer för 3 år sedan men det händer inte mkt tänkte köpa plantor i år i stället.
  Själva plantan ger flera sparris så jag behöver inte ha många? När jag ska plocka sitter sparris i jorden precis som potatis?
  Tack på förhand

 13. BimHD skriver:

  Hej!
  Läst lite tidigare på odla.nu om sparris och blir lite förvirrad om hur man odlar sparris, på vilket plats, jord samt skördar och liknande. Aldrig så sparris på en plats som det odlats på tidigare? Skörda inte de första åren. Och inte mer än x antal gånger per panta.
  Har just nu en planta som växt upp, fast få vänta till nästa år att skördas? Letar frön, som inte finns... Slutsålda på alla tänkbara platser hittills. Nätet, nästa och hoppas på tur, samt snabb leverans om så är...
  Förvirrad blivande sparrisodlare...
  Tack för mängder med inspiration!!!

 14. ulrika skriver:

  Jag är inne på år 2 på mina sparrisar nu, tog några smakprov i maj som jag läst att jag ska men hur gör jag sedan? Stänglarna är ju över 2 meter höga och många av dom har redan blåst ikull och ligger med rötterna upp. Ska jag skära av dom eller ska jag låta dom ligga? Har läst att jag inte ska skära av dom förrän till hösten och det är ju bara början på juni nu.

 15. Laila skriver:

  Hur ska jag tänka med sparrisplantorna inför vintern, ska jag täcka dom? Planterade ut dom i pallkrage i våras. Jag bor i Höga kusten.

 16. Tage Rolander skriver:

  Har haft sparris många år. På senare tid har en del kommit upp och blivit krokiga .
  Är de för gamla? Frostknäpp eller annat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *