Gödsla inte för mycket

Har du fina plantor som plötsligt börjar dö inomhus? Då kan du ha gödslat för mycket. Små plantor tar lätt stryk om gödseln är för stark eller om du gödslar för ofta.

Närbild på kålplantor i krukor.

Den här frodiga kålen såddes 1 december. Den har planterats om en gång och därefter gödslats två gånger.

 

I takt med att våren kryper allt närmare är vi många som plockar fram fröpåsarna och förodlar både ätbart och blommor till våra odlingar. Och sen delar vi bilder på det i sociala medier. Perfekt pepp inför säsongen! De senaste dagarna har jag på några ställen sett foton på småplantor i inomhusodling med oförklarliga skador. Odlare är oroliga och undrar vad som hänt. Med anledning av det vill jag skicka en uppmaning till alla som driver upp plantor inomhus: Gödsla inte för mycket!

 

Läs mer: Inomhusodling - min stora guide

 

När vi odlar inomhus har vi i huvudsak två sätt att ge våra växter näring. Vi kan plantera om i ny näringsrik jord och vi kan gödsla.

En bra huvudregel är att små plantor kräver lite extra näring, stora plantor kräver mer. Om små plantor får för mycket näring riskerar de att skadas, de kan till och med dö, medan stora plantor har bättre reserv att klara lite slarv emellanåt. Med andra ord behöver vi vara ganska försiktiga när det gäller att gödsla små plantor. De är klena, kan inte härbärgera överskott av gödsel och bränns liksom ihjäl av all energi som sugs upp ur jorden.

 

Plantorna närmast i bild är en broccoli som heter 'Baby Matsuri'. Alla plantor har något mer gulaktiga blad än spetskålen som växer bakom. De nya bladen är gröna och fina, så jag ser ingen anledning till oro. Plantorna har fått en svag dos av lakvatten från bokashi, men har i huvudsak det de behöver i jorden. De planterades om för nästan exakt två veckor sedan.

 

Plantera om

Vanligtvis sår vi våra fröer i ett litet tråg, kanske i en bredsådd. Såjord eller planteringsjord spelar inte så stor roll för kommande tillväxt, de ska ändå planteras om. När växterna blivit hanterbara planteras de om i egna krukor eller i tråg med ny och mer jord. Då väljer vi en planteringsjord med tillsatt näring. Näringen räcker för de allra flesta grönsaker i 3-4 veckor.

Det här är ett utmärkt sätt att ge plantorna en kick och fylla på energiförrådet. Plantorna ska utvecklas, få större rotsystem, blad, stjälkar, ja allt. Och genom att bit för bit sättas om i större krukor och med mer näringsrik jord runt fötterna kan tillväxten löpa bra.

 

Läs mer: Gödsla inomhus med kiss

 

Gödsla

Ibland kan eller vill man av någon anledning inte plantera om växterna vid en viss tid. Då är det bra att ge växterna lite extra näring i sitt första lilla tråg, för att förlänga tiden i det och fördröja omplanteringen. Oftast använder vi någon typ av flytande näring, som späds i vatten.

Eftersom plantorna fortfarande är mycket små gäller det att späda flytande gödsel rejält, hellre svagaste svaga dos, än att gödsla för mycket. Flytande gödsel är mycket lätt för plantorna att suga upp ur jorden och snabbt som katten går det.

Vid omplantering behöver du gödsla extra först då plantorna börjar visa tecken på att de behöver det (eller helst precis innan vilket ibland går att räkna ut eller gissa sig till). Viss jord är klenare än annan och kan behöva tillskott tidigare. Och vissa grönsaker är så näringskrävande att de behöver en extra dos lite tidigare med.

 

Få mer tips i vår fina medlemsgrupp - bli medlem på sarabackmo.se!

 

Den mittersta plantan har fått en skada på bladet, som jag tror beror på gödslingen. Antingen har plantan protesterat mot för hög dos av lakvatten i jorden, eller så har det kommit gödselvatten på bladet som liksom bränts lite under växtbelysningen. Övriga kålplantor ser fina ut, men några sallatsplantor har liknande skador, om än inte så stora.

 

Om det blir för mycket

I mitt lilla tråg med växter till varmbänken har jag behövt gödsla lite eftersom utplanteringen blev senare än jag först tänkt. Dålig tajming. Här är växterna mer utsatta eftersom de växer i pluggbrätte, med väldigt lite jord. Jag har gödslat med rejält utspädd lakvatten från bokashi. På bricka med underbevattning vill jag inte ha vatten med lakvatten ståendes, det luktar så illa, och därför har jag skvimpat ut det hjälpligt över jorden. Som du ser har vissa blad fått skador och precis så brukar det se ut när det blivit för mycket av det goda. Bladen torkar liksom ihop. Min gissning är att just den här plantan klarar sig, hela tråget har fått mer vatten som liksom spär ut gödseln. Skulle en stryka med är det ingen större skada skedd, värre om hela tråget får fnatt.

Just lakvatten från bokashi är extra känsligt att använda eftersom den också påverkar pH-värdet i jorden. En liten växt kan dö knall fall om vätskan är för koncentrerad. Det gäller att vara försiktig.

 

Mina bästa tips dig som är osäker på vad som är lagom, är att:

  • gödsla med svag dos
  • gödsla nån gång då och då, kanske en gång per vecka
  • gödsla när du ser att växten behöver

 

Om du gödslat för mycket kan du:

  • vattna igenom plantan så att jorden liksom sköljs
  • byta jord - plantera om
  • så nytt snabbt om du gissar att växterna dör

 

Läs mer: Gödsla med lakvatten från bokashi

 

Tänk också på att om plantorna skadas rejält av för mycket gödsel, så är det betydligt svårare för dem att återhämtas bra, än om du skulle bli lite sen med att gödsla.Det är inte säkert att det funkar att rädda växten/växterna, men försöka duger ju.

Det låter kanske knäppt, men en god idé är också att offra en planta av något slag som du kan tok-gödsla. Då ser du hur växten beter sig. Även om det sannolikt inte blir exakt samma effekt av alla slags gödsel så är det ändå en bra övning att studera och dra slutsatser av något som inte går vägen.

 

En hand håller en fin grön liten kålplanta.

En tjusig spetskål som verkligen gillar läget. Omplanterad för två veckor sedan och en svag dos näring vid en av de senare vattningarna.

 

En sak jag vill uppmana dig till är att vara lite cool och inte lägga för stor vikt vid detaljerna. Det är en långlånglång rad med saker som går fel (inte kan gå fel - det går fel för oss alla någon gång) när vi odlar inomhus, marginalerna är otroligt små. Det som inte funkade den här gången kommer att funka nästa gång. Kanske gödslar du med exakt samma dos, på till synes exakt lika stora plantor nästa gång, och får perfekt resultat? Värme, ljusmängd, ohyra, fuktighet i jorden, typ av gödsel, din egen tid och uppmärksamhet - oerhört många faktorer spelar in i hur resultatet blir. Böj dig lite för att växterna är klokare än vi och det inte alltid går att förutspå exakt hur allt blir.

Ser det ut att bli skit, kanske för att du gödslat för mycket - så nytt! Svär och lev rövare, kasta ut plantorna och börja om. Det brukar bli bra till slut!

Men var också försiktig med gödsel nu i början. Svag dos till små plantor. Är du osäker, ta ännu svagare dos, eller avvakta tills du tror att plantorna behöver något. Blad som gulnar brukar vara ett tecken på att plantorna behöver något extra.
/Sara Bäckmo

15. februari 2021

5 svar till “Gödsla inte för mycket”

  1. Kerstin Hjelmare skriver:

    Aha! Förstås! Sena höstsådden i växthuset, i tråg, av kailaan, pak choi mm, blev precis så, sönderbränd! Dom grodde fint, blev 3 cm höga och sen ljusbruna, torra blad. För jag tog bokashijord i byttorna som förstås var på tok för stark.
    Tack för exakt lärdom!

  2. a.osterlund68 skriver:

    Bra och nyttig läsning ?. Hur mycket lakvatten är lagom i en 5liters kanna?

  3. Erika Gillblad skriver:

    Tack, precis vad jag behövde höra!

  4. Sara skriver:

    Hej! Jag har sett dina filmer om purjo och plantera för nån vecka sen massa frön i ett tråg.. men nu när de växt upp ca 7-8 cm så blir de mjuka o lägger sig ner.. jag klippte av dem till 4-5 igår men idag ligger nästan alla ner helt slöa.. vad gör jag för fel? Vattnat då å då och en gång med guldvatten.. har ingen extra belysning, kan det bero på det? Hur ska de stå nu? Vill ju så gärna lyckas ?

  5. Elin skriver:

    Så bra att jag dök på detta inlägg nu. Har sått kruktomat och gurka som jag tänkt odla inne. Kom då på att jag ju måste gödsla och började googla på växtnäring för grönsaker. Nej, det blir inget köp av växtnäring än. Tror jag nöjer mig med att plantera om de små liven varefter de växer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *