Gör en enkel maskkompost av godislådor

Sätt igång ett spännande kompostprojekt med barnen! Så här bygger ni en liten fiffigt maskkompost av godislådor och gör (lite) jord av era matrester i familjen.

Sara gör en mask-kompost

Nu ska mina fina maskar få en ny kompost att bo i! Foto: Ida Sjöö.

 

Hurra för maskar! De är roliga och suveränt effektiva medhjälpare i trädgården. Jag har mängder med så kallade kompostmaskar (kallas också för dyngmaskar) i min täckodling och ännu fler i de stora kompostbingarna utanför tunnelväxthuset. Där de trivs förökar de sig massivt och det är ganska häftigt att följa. En maskkompost är inte ett särskilt bra alternativ för ett hushåll som vill kompostera sitt köksavfall, (maskkomposten kan inte bearbeta den mängd kompost som köket ger inom rimlig tid) men är ett utmärkt sätt att studera komposteringsprocessen. Extra värdefullt är det att kunna visa barnen hur maskarna bearbetar matrester och bajsar ut jord.

Här får du se hur du enkelt kan göra en maskkompost av gamla godislådor.

 

Läs mer: Bygg en enkel kompost med två fack

 

Sara gör en mask-kompost

Här är prylarna jag tagit fram till min nya lilla maskkompost. Foto: Ida Sjöö.

 

Du behöver

För att göra den här masskomposten behöver du:

 

  • två godislådor från matbutiken
  • ett lock till godislåda
  • tidning
  • papper (tidning, äggkartong eller liknande)
  • vatten
  • kökskompost

 

Börja med att borra några hål i botten på en av godislådorna, samt i övre kanten på sidorna. Hålen i botten blir dräneringshål där överskottsvätska kan rinna ut och hålen i övre sidorna blir lufthål.

 

Sara gör en mask-kompost

Godislådorna håller fint om du använder dem inomhus i rumstemperatur. Utomhus blir de spröda i kyla och sol och håller inte lika länge. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara gör en mask-kompost

Lådan med hål i sätts i den låda som inte har hål. Den nedre lådan fångar upp överskottsvätska, om det skulle bildas. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara gör en mask-kompost

Mina underbara maskar! Från början är dessa köpta till en annan maskkompost och de har förökat sig otroligt mycket. Foto: Ida Sjöö.

 

Maskarna

Maskarna som används ska vara av typen kompostmaskar. Dessa är små, röda och mycket kvicka. De är en typ av daggmask, men inte samma sort som den vanliga grådassiga daggmasken som rör sig långt ner i jorden.

Kompostmasken lever ytligt på marken, ofta under ett lager döda växtdelar. De är en av alla viktiga djur som jobbar med att bryta ner växtmaterial till ny jord. Det röda i själva masken är ett pigment som funkar som solskydd, eftersom maskarna lever så nära ytan.

 

Läs mer: Gör en maskkompost utomhus

 

Till skillnad från vanliga daggmaskar förökar sig kompostmaskar mycket fort och de lägger också fler ägg under en säsong. Där de trivs förökar de sig snabbt. I en maskkompost till exempel ser man efter några veckor eller månader att nya, pyttesmå röda maskar, lever i komposten. Då har maskarna uppskattat sin nya plats och förökat sig. Det är bra!

Till maskkomposten kan du använda maskar från din vanliga kompost, eller så kan du köpa kompostmaskar på nätet. Tänk på att du behöver riktigt många för att maskkomposten ska funka. Det räcker inte med tjugo maskar eller så, du behöver några hundra. Om det inte är tillräckligt med maskar som bearbetar komposten kommer matresterna att mögla och bli jätteäckliga.

Jag har tagit mina maskar från en större maskkompost som jag har i köket i min stuga. Där lever många många tusen maskar och förökar sig jättefort, samtidigt som de äter upp kökskomposten.

 

Sara gör en mask-kompost

Blött papper från äggkartonger är godis för maskar. De kan krypa in mellan pappret och trivas där, samtidigt som de mumsar papper och omvandlar det till jord. Jag grundar maskkomposten med blöt äggkartong. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara gör en mask-kompost

Över pappret läggs kompostrester från köket. Foto: Ida Sjöö.

 

Gör så här

  • Sätt godislådan med hål i i den andra godislådan.
  • Riv papper och blötlägg. Du kan blötlägga i en skål bredvid eller i godislådan. Låt pappret suga upp ordentligt med vatten.
  • Häll av vattnet och krama ur vätska ur pappret.
  • Lägg pappret i botten på godisklådan med hål i.
  • Fördela färsk kompost, blandat med lite jord, ovanpå.
  • Lägg rejält med kompostmask på komposten.
  • Toppa allt med en fuktig tidning som täcker komposten.
  • Lägg på locket utan att försluta helt tätt.

 

Sara gör en mask-kompost

Över komposten läggs maskarna, plus blötlagd tidning. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara gör en mask-kompost

Tidningen håller fukten kvar i komposten och gör det mörkt och mysigt till maskarna. Foto: Ida Sjöö.

 

Att tänka på

Det är några saker som är viktiga att tänka på med en maskkompost. För att komposten ska fungera är det viktigt att det är rätt balans i lådan. Det får inte vara för torrt, för blött, för varmt och för kallt. Det får inte vara för ensidigt material i komposten och det får inte ruttna eller mögla.

Om balansen blir fel - ja, då rymmer maskarna! Maskar kan på ett dygn pila iväg ett tiotal meter runt om i huset... och vill det sig illa kan det vara några hundra som rymmer på en och samma gång. Jag har räknat...

 

Läs mer: Kompostera kökskompost med bokashi

 

Lägg bara i pyttelite mat då och då, undvik kött och fisk till en början. Först kanske du matar din maskkompost med någon deciliter matrester varje månad. När du ser att lite ny jord bildats, att maskarna håller sig kvar i komposten och dessutom börjar fixa små maskbebisar, då är det det dags att börja mata lite oftare. Det är jätteviktigt att inte lägga i för mycket mat! Övrigt matavfall kan du kompostera med bokashi, läs mer om det i länken ovan.

Maskarna trivs bäst när komposten är fuktig. Ha därför en fuktig tidning på toppen, som du vikt så den passar lådan. Och så ett lock som bara ligger lätt på komposten.

 

Mask-kompost under vasken

Nu står maskkomposten under diskbänken i stugan. Nu har jag två maskkomposter här. Trots att jag producerar mycket lite kökskompost måste jag också komplettera med bokashi, för att kunna ta hand om äppelskruttar, kisspapper och gamla tulpaner. Foto: Ida Sjöö.

 

Komposten ska helst stå lite svalare än vanlig rumstemperatur. Maskarna är aktiva också när det inte är rumsvarmt, men blir mindre aktiva om det blir väldigt varmt. Jag har två maskkomposter gömda i vardagsrummet (!!!) hemma och nu en under diskbänken i lilla stugan. Det är kul! Den äldsta maskkomposten jag har just nu har varit igång sedan oktober 2019.

Om du tröttnar på din maskkompost kan du bara tömma ut den i den vanliga komposten eller försiktigt lägga ut den under en lövhög i trädgården.

Stort lycka till med dina nya husdjur!

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

10. april 2021

Ett svar till “Gör en enkel maskkompost av godislådor”

  1. Suzanne Nilsson skriver:

    När jag fick mina kompostmaskar för ca 20 år sedan sa givaren att hon kallade dem italienare. De älskar mat och de älskar att älska! Stämmer väl, mina lever i en vanlig kallkompost och ibland har det nog gått hett till , de är där mängder. Vissa år när det varit kyligt är de färre men plötsligt kryllar det i kompostlådan.

    När jag tar ur lite färdig jord händer det att maskar följer med ut men det har aldrig varit tomt på dem.

    Mina fina arbetskamrater!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *