Gratis plantor av liguster - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gratis plantor av liguster

Nu är det dags att titta i lådan och se hur alla sticklingar av liguster mår. De togs tidigt i våras för att dryga ut den långa häckplanteringen.

Jag bara älskar sticklingar! Det är otroligt roligt att se hur plantor blir till, förökar sig och skapar helt nya växtmöjligheter. Sticklingar är perfekt för att göra nya plantor och spara pengar i inköp.

Just nu håller jag inte bara på och grejar med köksträdgården. Hösten är den tid på året då jag utökar och planterar vår blivande mormorsträdgård. Ett av årets projekt är att äntligen göra en uteplats värd namnet och det ska jag berätta mer om senare. Till det projektet har jag redan på förhand vetat att jag behöver mängder med ligusterplantor. Den här trädgården har aldrig haft några häckar och det planterar jag nu. Det blir liguster i hela trädgården.

Då vet jag också att jag behöver en mängd plantor, därför tar jag sticklingar varje vår. Läs hur jag tar sticklingarna i inlägget Sticklingar av liguster rotas till ny häck.

 

Sticklingar med gröna blad i en vit låda.

Sticklingarna sattes tätt i en frigolitlåda med jord. Under sommaren har de grönskat.

 

Nu har de stått i sin frigolitback sedan i mars. En del ser gröna och fina ut, medan andra är torra små pinnar. Lagom till senaste dagarnas ösregn har jag börjat att plantera den häck som ska rama in uteplatsen. Totalt behövs närmare 130 plantor och det var med lite fjärilar i magen jag började räkna sticklingarna. Jag har nämligen bara köpt 60 plantor och behövde alltså minst lika många till. Av sticklingarna har hela 40 pinnar utvecklat rötter och superfina plantor! Jag har plantor från förra årets sticklingar ståendes i kruka och kommer att klara hela min plantering. Kanon!

 

Händer särar på sticklingsplantor.

De små plantorna lossas försiktigt från varandra och är klara att plantera direkt i ordentligt fuktig jord.

 

En lagom kraftig ligusterplanta, barrotad, kostar 24 kronor att köpa i år. Skulle jag köpt alla till den här planteringen skulle det gått på 3 12o kronor. Nu landade det på 1 440 kronor istället, vilket passar mig mycket bättre.

Vid planteringen har jag satt varannan planta stor och varannan liten, med stora plantor mot öppningarna där gångarna ska vara. Jag låter plantorna stå som de är fram till våren, då klipper jag ner alla till cirka 10 centimeter över marken. Sedan klipper jag ytterligare vid midsommar. Då biffar rötterna till sig fint och plantan tvingas att grena sig ordentligt långt ner.

 

Sara planterar en häck.

De många plantorna sätts i ett dike med befintlig jord från platsen och gödslas först nästa vår.

 

Eftersom jag kommer att fortsätta klä in trädgården med ligusterhäckar tar jag nya sticklingar varje år. Det är mycket enkelt och de kräver ingen passning alls i sina lådor, utöver vattningen.

Jag tar sticklingar av andra växter i trädgården också. Vårvintern är en bra tid att ta sticklingar från till exempel liguster och svarta vinbär, då behöver jag bara tänka på att låta sticklingarnas krukor stå frostfritt. Alternativt låter jag sticklingarna vila i ett paket av lätt fuktiga tidningar i kylskåpet tills de kan sättas i jord ute.

Snöbollsbuske, schersmin, syrén, kornell, forsythia och andra buskar är lätta att ta sticklingar från nu under vårvintern. Det är bara att ge sig ut med sekatören och prova. Enda smolken i bägaren är att det brukar bli många fina plantor och att utrymmet i trädgården är aningen begränsat...

Vilka buskar, träd och växter sticklingsförökar du med bra resultat?
/Sara Bäckmo

  https://youtube.com/watch?v=vZG8_Ikkkvk

23. september 2015

3 svar till “Gratis plantor av liguster”

 1. Jessica skriver:

  Funkar det att ta sticklingar av liguster även nu på hösten?

 2. Ingrid Norudde skriver:

  Hej Sara!

  Underbart att följa din blogg. Var på ett av dina föredrag I Karlstad i våras.
  Skulle gärna vilja dela med mig av en sak till dig.
  Om du mailar till min adress så skriver jag tillbaka.
  moongreta(at)gmail.com
  Hälsningar
  Ingrid Norudde
  Karlskoga

 3. Sofias lantliv skriver:

  Hej! Jag har liguster på tillväxt i en pallkrage som jag tänkt sätta i vår till en häck.de har alltså bara suttit där några veckor.. För visst går de att sätta på våren med?

  Hela min trädgård är under uppbyggnad så får verkligen utmana mitt tålamod.. Tänkte fråga om tips på vad man odla under höst/vinter? Har byggt upp ett odlingslandskap. Har tänkt sätta vitlök i ngn låda och några tänkte jag flytta rabarber till, men några lådor blir lediga. Min plan är att gå allt mer till att bli självförsörjande..
  Mvh Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *