Jord, jord, jord utan att gräva

När jag ser resultatet i mina täckodlade bäddar rakt på gräsmattan blir jag alldeles studsig och jätteglad! Det är fantastiskt att se hur fint naturen gör saker och ting om jag bara hjälper den en bit på traven.

Det här blir lite av en sammanställning, på allmän begäran, av de blivande perennrabatterna i tomtens övre del. Här ska alltså bli en blomsterträdgård, men hade jag haft behov av mer utrymme till grönsaker hade det varit helt perfekta bäddar för det. Här finns gott om näring. Och jord.

Poängen med de här ytorna är att jag anlägger dem på enklaste möjliga sätt - genom att i princip inte gräva något alls. Det tar i runda slängar tre år för bäddarna att omsättas till jord, men genom att jag varje år bygger nya bäddar har jag också varje år bäddar likt den i det här inlägget att odla. Långsamhetens lov - i takt med naturen.

 
Prenumerera på min YouTube-kanal gratis. Följ länken här!

 

År 1 - 2014
Några upphöjda bäddar har redan börjat anläggas, men nu är det dags för de två största att ta form. Jag markerar de rundade formerna med en vattenslang och kantskär en ränna runt de blivande rabatterna.

Från ett annat trädgårdsprojekt tar jag grästorvor som läggs uppochner längs kanten. Sedan täcks hela området med tidningar och kartong på gräsmattan. Därefter tjocka lager med ensilage, löv, gräsklipp och annat material jag kommit över. Sedan vintervila.

Läs inlägget:
Steg för steg: Ny bädd utan att gräva

 

Ett område av trädgården med gräsmatta och blivande land.

Hösten 2014 grävdes en enkel kant mellan gräsmattan och den nya blomsterrabatten (vid lilla killen med skottkärran). Grästorvor som blivit över lades längs kanten, mest för att jag behövde göra av dem någonstans.

 

Ett stort område är täckt med ensilage.

Efter att en ligusterhäck planterats täcktes hela den blivande blomsterbädden med tidningar och kartong samt mängder med organiskt material som jag samlat på mig.

 

 

År 2 - 2015
Rakt ner i täckmaterialet planteras förgrodd sättpotatis som står på platsen under hela säsongen.

Läs i inläggen:
Hur det gick med: Blomsterträdgården
Skördat potatis i halm

 

Den blivande blomsterbädden är fortfarande täckt med organiskt material.

Det ser inte ut att ha hänt så mycket under året som gått, men täckmaterialet börjar komposteras och gräsmattan under luckras upp allt mer. Bilden är tagen då potatisen skördas under hösten.

 

År 3 - 2016
Tidig vår har jag krattat ihop det som finns kvar av täckmaterialet och det har fraktats till en annan bädd som byggts på likadant sätt. Under täckmaterialet väntar jättefin jord där täckmaterialet komposterats. Under jorden finns lite grövre delar av den tidigare gräsmattan kvar, men jordlagret är tjockt nog att odla i. Nu blandar jag fröer till vita och ljust rosa och gula sommarblommor som jag bredsår över hela ytan. När dessa är överblommade till hösten börjar jag att sätta ut perenner.

 

En man kör skottkärra, en hund tittar på.

Philip hjälper mig att köra bort det täckmaterial som ännu inte förmultnat i bädden.

 

En stor rabatt med jord längs stenmur.

Under täckmaterialet döljer sig jättefin jord. Det enda jag grävt i nya landet är kanter mot gräsmattan. Nu sår jag ljusa sommarblommor rakt ner i jorden som förhoppningsvis växer upp till ett blommande hav i den blivande månskensträdgården.

 

Det här ska bli en vit del av trädgården, en månskensträdgård. I kvällssolen och månljusa nätter är det så vackert här mot stenmuren. När ligusterhäcken kommit upp och kapslar in trädgården blir det som ett skyddat rum där jag kan avsluta kvällen med en kopp te och några stilla minuter.

 

Användbart sätt att anlägga odlingsbäddar/rabatter
Det är alltså möjligt att skapa stora ytor att odla utan särskilt mycket jobb med att gräva. Förstås är det inte helt arbetsfritt, jag behöver fortfarande lassa på täckmaterial och underhålla ytan under säsongen. Men jag behöver inte lägga tid på att gräva, eller pengar på att köpa ny jord. Och det spar jag gärna in på.

Jag har använt det här sättet att skapa ny odlingsyta i en serie inlägg som jag kallar för Den lilla köksträdgården. Där ger jag förslag om hur en ny, liten köksträdgård kan anläggas, odlas och utökas. Läs gärna: Den lilla köksträdgården.

Nu anlägger jag några nya stora täckodlade bäddar rakt på gräsmattan varje år. Min blivande blomsterträdgård tar form. Och jag älskar att se min drömplats allt mer omges av grönska!
/Sara Bäckmo

 

Kaprifol växer längs stenmuren.

I den här trädgården har det inte funnits någon blomsterprakt att tala om på många decennier. Nu skapar jag en blommande och doftande oas och varje framsteg gör mig peppad att fortsätta. Bild från sommaren 2015 då kaprifol och honungsros doftade ljuvligt i den blivande vita trädgården.

 

Sammanfattning:
År 1, höst: Täcka blivande landen
År 2, vår: Odla potatis, squash eller andra grönsaker rakt ner i täckmaterialet
År 3, vår: Direktså sommarblommor i jorden som blivit
År 3-4: Plantera perenner och buskar (eller odla mer grönsaker)

31. mars 2016

6 svar till “Jord, jord, jord utan att gräva”

 1. Anna skriver:

  Så käckt! Det ska jag komma ihåg när det är dags att anlägga blomsterträdgård his oss också. Jag kallar den delen av trädgården för parken. ☺ Jag vill ha stora buskar, några mindre träd, mängder av perenna blommor, en fin pergolagång och en skön bänk att sitta på. Är dock dålig på växter; vad jag ska/vill ha, hur de ska skötas och vad som passar ihop. Det får bli ett uppdrag för min vän trädgårdsdesignern. ?
  Tack för tips och inspiration!

 2. Johanna Kindberg Bakos skriver:

  Tack för dina tips! Jag har en stor gammal trädgård där enbart fruktträd och gräsmatta finns. Just nu kör jag gödsel direkt från fårstallet till gräsmattan där jag vill skapa en köksträdgård. Så skönt att höra att det får ta några år. Jag tänker börja med hallonland och potatisland! /Johanna

 3. Marianne skriver:

  Jag har blivit inspirerad av dig till att göra en bädd tänkt som perennrabatt. Jag har lagt ihop den med redan befintligt kryddland och ett par bärbuskar. Då blir det att sätta potatis till våren 🙂

 4. jag har en hörna i utkanten av vår trädgård där det växer kirskål och praktlysing som jag skulle kunna tänka mig med lite andra "roligare" växter. Tror du att det funkar att täcka med tidningar och diverse grönt utan att gräva. jag har börjat att gräva i ena änden och rensat bort rötter från praktlysingen ,men det är ca 20 m2 kvar och det känns tungt. hur gör jag bäst ? har du nån gång täckt rotogräs eller bara din gräsmatta .

 5. Annika skriver:

  Det sista fotot är så fin och stämningsfull! Tack för beskrivningen.

 6. Katarina E skriver:

  Kan du förklara vad år 3s sommarblommor har för funktion?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *