11. maj 2016

Kålskörd i maj

Men hur!?! Många utropstecken blev det som svar på den läckra kålbilden på Instagram igår. He, he. God som sjutton var den!

Egentligen hade jag velat skörda den tidigare än så här. Det är ju fördelen med att odla själv, att jag kan norpa primörerna i vilket stadium som helst. Och kål är riktigt läcker när den är både liten och färsk. Men jag lyckades hålla mig ända fram till igår.

Tidig plantering i tunneln
Den här kålen har odlats i tunnelväxthuset. I mars sattes fyra stora fina plantor ut (jag har skrivit om dem i inlägget Stora kålplantor och små kålplantor) av savoykålen 'Vorbote'. En sort som växer mycket snabbt och tål kyla bra. Plantorna såddes i slutet av januari.

I tunnelväxthuset har de stått helt utan skydd av fiberduk eller liknande och har vuxit otroligt bra. Jag har inte pysslat med dem nämnvärt, annat än att vattna plantorna förstås.

 

Ett huvud av savoykål ligger på marken.

Savoykål är god att äta färsk som sallad. Men jag älskar också att äta den gratinerad, stuvad och i kålpudding.

 

Väljer snabbväxande sorter
Tidigt på våren är det suveränt att odla kål i tunnelväxthuset. Jag väljer snabbväxande sorter, typ spetskål och savoykål, och sår enstaka plantor supertidigt på året. Anledningen till att jag sår få frön och driver upp få plantor är helt enkelt att vi inte hinner äta upp jättemånga kålhuvuden innan bäddarna i tunneln ska planteras med annat. Dessutom tar det mycket plats inomhus att förvara plantorna, som ju hela tiden får större och större krukor.

Totalt har jag odlat åtta tidiga kålplantor till tunnelväxthuset i år och det ser ut att bli alldeles lagom. Det är alltså fyra av savoykålen 'Vorbote' och fyra av spetskålen 'Early Jersey Wakefield', som också är en snabbväxande sort.  Spetskålen står i varsitt hörn av varmbänken medan savoykålen står i en markbädd.

 
 

Skörd långt tidigare än friland
Fördelen med att odla några plantor i tunnelväxthuset är förstås att jag kan skörda riktigt tidigt där. Flera månader tidigare än jag kan skörda huvudkål på friland. Än har jag inte planterat ut kål på friland. Jag är lite sen med utplanteringen i år eftersom lilla Loa tar mycket tid. Då är det förstås kanon att kunna börja skörda i tunneln redan nu. Också förra året odlade jag kål i tunneln tidig vår med kanonresultat. Kanske något för dig med växthus eller tunnelväxthus att satsa på nästa år?
/Sara Bäckmo

10 svar till “Kålskörd i maj”

 1. Vivi skriver:

  Wow, så bra! Jeg vil gjerne spørre deg om LØK. Hvordan forkultiverer du purre? Bruker du setteløk eller frø for kepaløk/rødløk? Hvordan ser din purre ut mår du planter den ut? hvor tett setter du løken?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Jag sår pujolök i januari-februar inomhus för att sedan skola om och sätta ut. Då är de knappt 0,5 cm i diameter när jag sätter ut den. Den gula löken köper jag oftast som sättlök eftersom mina frösådder inte riktigt blivit så bra som jag tänkt mig. Shalottenlök och torpedlök blir däremot fin om jag frösår. Löken sätter jag ut med ungefär 10 cm avstånd. Hälsningar Sara

 2. Camilla (nyfiQen) skriver:

  Grymt!

 3. Helena skriver:

  Åhhhh, så avis!! Mina svartkålsplantor är pyttesmå och bara står och stampar känns det som. Typ två par små karaktärsblad bara.... 🙁

 4. Petronella skriver:

  Letade efter early jersey wakefield på nätet men hittade ingen svensk leverantör. Vart köper du de fröerna? ?

 5. Petronella skriver:

  Jag hittade frön! ?

 6. Karin skriver:

  Jag har odlingslådor på balkongen som är 50 breda och ca 60 djupa. Tror du jag kan sätta kål där med fiberduk över, motsvarande den tid då du planterar i tunnel? Kanske dubbla lager fiberduk?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det beror nog helt på var i landet du bor. Prova att göra dubbla skydd, ett med plast och ett med fiberduk. Och se till att jorden inte fryser. I ett tunnelväxthus är ju jorden varmare och det gör stor skillnad. /Sara

 7. Anne-Marie skriver:

  När du sätter ut plantorna i tunnelväxthuset har jorden då tinat? Ell lägger du ut tinad jord att sätta plantorna i? Jag bor i Jämtland zon 6-7 har ett stort växthus med upphöjda odlingsbäddar som är tokfrusna fram till i början av maj. I den uppvärmda delen tinar det fortare där kan jag så/plantera mycket tidigare. Men jag vill anv mer utrymme så hur gör du? / Anne-Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.