Så grönsaker i januari

Fastän året precis bara börjat fylls flödena av sådder. Det får mig att längta och bläddra bland backarna med påsar, sorterade efter månad och såplats. Det känns härligt. Förväntansfullt.

Dillfrön i jorden.

En liten såbytta med fröer som nyss grott i början på året.

 

Tidigt på året sår jag inomhus för att odla i kruka på fönsterbräden och driva upp plantor till varmbänk och tunnelväxthus. Jag gör också vintersådder i byttor utomhus och vintersådder i kallbänk för att spara in lite tid senare under våren. Min ambition är att dela med mig av det jag sår här på bloggen månad för månad.

Vanligtvis sår jag mycket inomhus, trots att jag har väldigt liten yta till mitt förfogande. Det blir mycket av både grönsaker och sommarblommor. Själva sådderna tar inte så stor plats men efter några veckor då plantorna börjar bli omskolade upptar de betydligt större yta.

 

Inte arbetsfritt

Många frågar efter ett komplett såschema för året. Jag har inget hugget i sten, men har gjort en skiss att använda som förslag. Ett mer utförligt schema finns i boken Skillnadens Trädgård - Ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

 

Ett litet barn fyller jord i ett litet tråg.

Alba 3 år sår vid matbordet i tråg hon fått i julklapp tillsammans med frön. Tråget matchar de skyddsglasögonen hon nästan alltid har, ser jag nu...

 

En liten hand sår dillfrön på jorden.

Att så många frön i samma plugg passar små händer bäst. Här sår Alba dill.

 

Barn skriver bokstäver på en plantetikett.

"Är D ett streck med bulle på fram?" Alba är duktig på att skriva och nog ska vi kunna hålla reda på att PILL är DILL. Supergulligt!

 

De här grönsakerna passar att så i januari:

Inomhus till varmbänken:
Sallat
Dill
Trädgårdsportulak
Spetskål
Savoykål
Persilja

Inomhus till krukodling:
Tomat (lågväxta kruktomater)
Minipaprika
Basilika
Vitlöksblast
Ärtskott

Inomhus för utplantering i tunnelväxthus:
Chili

Inomhus för utplantering på friland:
Rotselleri
Purjolök
Kronärtskocka
Stjälkselleri
Kapkrusbär/gyllenbär
Minitamarillo

Tunnelväxthus:
Spenat
Rucola
Smörgåskrasse
Sallat
Vinterportulak
Rödbetor (endast för blasten)
Morot

Kallbänk ute:
Spenat
Sallat
Rucola
Morot

De sådder som görs vintertid i tunnelväxthuset blir en dag då jorden tinat. Fröerna sås i kall jord och gror när temperaturen blir lagom. Förra året funkade detta jättefint. I februari/mars började det gro och gav skörd en kort tid därefter.

I kallbänkarna sår jag för enkelhetens skull när jorden tinat, även om det går utmärkt att så också på frusen mark och sedan täcka med jord (se spenatsådd i kallbänk här), eftersom jag vill slippa släpa jord fram och tillbaka. Också här sås fröna i kall jord och gror när det blivit lagom varmt i jorden i de skyddade lådorna.

Tänk på att riktigt tidiga sådder inomhus kan kräva lite pyssel i form av undervärme och extrabelysning. Just nu har jag de allra första sådderna ståendes på golvvärmen i badrummet, men i takt med att sådderna blir fler använder jag en enkel värmematta - då gror fröerna snabbare.

Utöver de grönsaker jag sår i januari blir det också en hel del sommarblommor. Se mer om vintersådd av sommarblommor på Skillnadens blommor.
/Sara Bäckmo

 

04. januari 2016

5 svar till “Så grönsaker i januari”

 1. Susanne skriver:

  Är så glad att jag hittat till din sida med alla tips o inspiration? Tack! Har fått igång varmbänken så om en vecka ska spetskål, spenat o sallat ut?

 2. Karin skriver:

  Hej!
  Jag hittar inte inlägget om såplats och månad som du länkar till. Finns det någonstans på bloggen?

 3. Sara Lindén skriver:

  Vad är minitamarillo? Mina tamarillplantor som jag haft i flera år är stora som träd, besvärliga att övervintra (får alltid löss och är stora och bökiga, trots att jag klipper ned dem, och dessutom hinner frukten inte mogna - lyckas jag inte med bra skörd i år kommer de inte in till hösten. Minitamarillo låter mycket mer attraktivt... Var kan man köpa frön, och funkar de bättre med skörd?

 4. Pernilla Kurki skriver:

  Hej!
  Jag bor i Härjedalen zon6-7 o undrar om det här med vinterspel funkar även här uppe?
  En annan undran jag har är det här med planteringsjord. Vilken jord använder ni då?
  Svårt att tag på planteringsjord hör uppe nu.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det kommer att funka utmärkt för dig att göra vintersådd i Härjdalden! Och ja, det är svårt att få tag i planteringjord. De flesta som odlar försöker bunkra lite redan på hösten för att ha ett lager. Se om du hittar någon trädgårdsbutik, de brukar ha några säckar liggandes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *