Knubbigt och frodigt i vintersådden - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Knubbigt och frodigt i vintersådden

Jag har inga problem alls med långa, rangliga kålsådder. Att så kålen i tunnelväxthus/växthus under vintern ger kanonfina plantor som är knubbiga och frodiga. Varenda en av sådderna är helt perfekta.

Massa små kålplantor i krukor.

 

Egentligen är det endast de riktigt tidiga kålhuvudena som sås inomhus. Det är i januari och jag sår dem för att sätta ut i tunnelväxthuset i mars och skörda från april. Men den sådden är så nördig att den nästan inte räknas. Vintersådderna utomhus är mer intressanta.

 

Perfekt med tunnelväxthus

Nästan alla andra kålsådder gör jag under vintern i tunnelväxthuset. Jag tycker om att ha många olika sorters kål, variation förnöjer både mat och odling. Små krukor fylls med jord i var kruka sås ett gäng fröer. De får stå i en back i tunnelväxthuset, med lite vattning i form av snö på jorden, under vintern. På vårkanten gror de fint. Den som inte har ett växthus eller tunnelväxthus kan använda ett ljust uterum, pallkrage med lock eller en plastback, som jag visar i klippet nedan.

 

Läs också: Förodla kål i pluggbrätten

 
 

Fördelen är att den vintersådda kålen anpassar sig så fint till både kyla och ljus, på ett helt annat sätt än de bortklemade och ömtåliga inomhussådderna. Här är det inte tal om någon avhärdning, alltså att plantorna behöver vänja sig vid utomhusluften och så, de bara älskar att vara där de är. Kommer det en köldknäpp är det ingen fara på taket - de är vana och förberedda.

 

Läs också: Medel mot kållarver

 

 

Små plantor av broccoli.

Plantorna är precis perfekta och tar lite plats där de står tillsammans i backen.

 

Många små kålplantor i en tät matta.

Backen med kålplantor står i tunnelväxthuset, upphissad i taket. Snacka om att mycket ryms på liten yta!

 

Platseffektivt

Kål tar mycket plats att förodla. Så småningom vill varje liten planta bo i egen kruka. Jag skolar dessutom om kålen hela två gånger för att få starka och stora plantor att sätta ut. När kålen vintersås är det mycket lättare att få rum med alla små godingar. Snart kan de stå utomhus på skyddade ställen (som jag visar i klippet nedan till exempel). Och då kan jag så ännu mer!

Den vintersådda kålen odlas för försommarskörd i tunnelväxthuset (till exempel kålrabbi och majrova) medan de flesta andra sorter ska odlas på friland. Jag börjar att plantera ut kål i maj när plantorna blivit stora nog.

Läs också: Kålskörd i maj

 

 

Omöjligt rangligt

Ja, och varför blir då kålen som sås inomhus sådär ranglig och lång och klen? Ljuset! Och värmen. Det är för mörkt inomhus, plantorna sträcker sig efter ljuset. Därtill kommer värmen, som gör att plantorna växer snabbt. Det är ingen bra kombination. Svalt och ljust är det bästa. En ranglig kålsådd kan försöka räddas genom att planteras lite djupare då den sätts i egen kruka, men det är stor risk att den långa halsen knäcks eller skadas. Har du väldigt rangliga plantor är det lika bra att göra om sådden.
/Sara Bäckmo

 

15. april 2017

9 svar till “Knubbigt och frodigt i vintersådden”

 1. Annika Fredriksson skriver:

  Har kålplantor som nu behöver planteras om D har jag sått inomhus de har också fått stå i kallväxthuset soliga, disiga dagar eller vid växlande molnighet.Efter påskhelgen ska jag plantera om och funderar om de kan stå i växthuset både natt och dag tills utplanteringen i maj.Önskar dig allt gott och följer dig för att lära mer MVH Annika

 2. Kitty skriver:

  De kräver MASSOR med ljus! Jag har försått lite ute i förrådet där de står direkt under lampan. Temperaturen ligger mellan 14-17 grader, men de är ämdå långa! De hann nämligen stå typ 1-2 dagar på sidan av när de hade grott, det gick liksom snabbare än jag trodde... Ska skola om den och sätta dem djupare och hoppas på att de knubbar till sig..

  Om man ändå hade det där växthuset! Då skulle man dessutom ha sååå mycket mera utrymme! Mitt förråd är redan fullt. Jag har massor att skola om och jag har långt ifrån allt försått... att man inte lär sig! 🙂
  /Kitty

 3. Benni fra Norge skriver:

  Jeg må bare JUBLE for vintersådd. Og takk snille Sara for at jeg fikk mot til å vinterså!!!
  I fjor vintersådde jeg litt ute i mars med skydd. Salat, spinat, dill og persille. Det gikk kjempefint.
  Så i år har jeg hatt veksthus og har vintersådd enormt mange sorte - til og med tomat som en prøve etter inspirasjon etter podkast med deg og Johannes. Forsøkte med en sort tomat(Roma) og den har spirt.
  Jeg dyrker i sone 4 og har kaldt veksthus.
  Spesielt er alle kålsorter blitt kjempeflotte og jeg potter de om nå i påsken. Sådd i des/ jan.
  Jeg har aldri hatt hell med innesådd av kål. Spiring har vært god, men etter første ekte bladpar "tørker" bladene
  på mange planter inn, og jeg forstår ikke hvorfor.
  Jeg kommer aldri til å forså kål inne lenger, når jeg ser hvor mye finere og herdige planter som man får ved vintersådd.
  Den som ikke har prøvd vintersådd MÅ bare prøve - hvilken ny oppdagelse for meg. HURRA!
  Takk Sara og Johannes for at dere finnes og deler dette med oss.

 4. Än så länge har jag bara vintersått tomat och sommarblommor på min inglasad altan o h det funkar! Det är så häftigt! Dags att ta tag i kålen igen då den såddes inomhus och drog iväg... Sitter och funderar på hur mycket/lite jag ska så. Jag försöker lära om från att så allt på en gång till så lite ☺ Det blir kanske 5-7 kålfrön (vitkål, broccoli) med två veckors mellanrum..hmm får fundera vidare ?

 5. Lena skriver:

  Hej! Jag sådde olika sorters kål i tunnelväxthuset och det kom upp fint, plantorna var en till två centimeter. Men förra veckan blev det flera minusgrader och allt strök med ?

 6. Maud Johasson skriver:

  Jag förstår inte riktigt din filosofi. Du är en fantastisk odlare och vill ge dina barn "riktiga" grönsaker, vilket jag fullständigt håller med dig om är viktigt, men du verkar låna ut dig till vilken reklam som helst. För mig går inte det ihop. Jag fattar, att du tjänar pengar, men du bidrar till ett konsumtionssamhälle som t.o.m. är värre för dina barn än dåliga grönsaker. Hur lever du med det?

 7. […] är enkel att odla och sås precis som vanlig kål. Den kan sås på vintern (vintersådd), på våren och på sommaren och ge bra resultat från stora eller mindre plantor, beroende på […]

 8. […] Läs mer: Knubbigt och frodigt i vintersådden […]

 9. […] Läs mer: Knubbigt och frodigt i vintersådden […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *