Långsam värme i varmbänken i år - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Långsam värme i varmbänken i år

I bänken står nu drygt tjugo sallatsplantor, några späda lökplantor, rucola, en hel fjärdedel av bänken upptas av morötter och en annan fjärdedel av rädisa.

Varmbänk

Varmbänken får ett lager jord. 16 februari 2015.

Det är spännande med varmbänkar. De kan bli varma, till och med supervarma, eller mindre varma. Oavsett vad blir jag nyfiken och vill veta mer. Hur det blev som det blev.

Veckorna som passerat sedan varmbänken anlades har gått i väntans tecken. För i år blev bänken inte sådär varm som jag hoppats på, trots att mängden gödsel som använts var större än förra året. Temperaturen kom upp till strax under 30 grader, men inte mer än så. Det är visserligen ingen katastrof eftersom 20-30 grader i odlingsbänken är bra mycket varmare än utanför, men jag hade i alla fall räknat med drygt 40 grader.

Min slutsats är att det varit lite för gott om skit i varmbänken. Mer skit än halm alltså. Jag hade tänkt blanda i mer halm då jag lade bänken men det glömde jag förstås bort. Nästa år…

Sallat

Sallat, sådd inne 31 december.

Efter att bänken blivit knappt 30 grader varm efter knappt två veckor lade jag på ett lager jord, återvunnen från förra årets odlingslådor och bänkar. Därefter planterade jag och sådde.

Eftersom familjen som ett domino börjat bli sjuka i influensa hade jag ont om tid och det blev ett litet hastverk. Jag glömde dillen.

Rädisa

Rädisorna är bredsådda på en fjärdedels yta i varmbänken.

I bänken står nu drygt tjugo sallatsplantor, några späda lökplantor, rucola, en hel fjärdedel av bänken upptas av morötter och en annan fjärdedel av rädisa.

Vis efter förra årets varmbänk skulle jag egentligen bara odlat bladgrönsaker i den i år, det är nämligen det vi har störst behov av just nu. Vi behöver grönsaker att ha på smörgåsarna. Men det som tillkommit i år är möjligheten att odla också i en odlingstunnel under våren. Det ger mig mycket extra yta. I odlingstunneln är både spenat, rädisa, rucola och mer sallat sådd och planterad sedan länge. Det blir ett bra komplement till skörden i varmbänk.

Jag måste också odla sånt som går snabbt och har tänkt mycket på placeringen i varmbänken. På ena halvan odlas sallat och rucola, jag räknar med att de plantorna ätits upp i slutet av april då den första omgången spetskål planteras ut. I slutet av maj är sedan rädisa (möjligen till och med en andra omgång av rädisa), lök och morot slutskördad och då sätter jag ut ännu ett gäng spetskålsplantor.

Sallat

Sallaten skjuter nya mörkt gröna blad med god fart.

Något som kännetecknar alla min bänkar, både varma och kalla, är näbbmöss. Pekfingerstora håll perforerar alla varmbänkarna och jag har fångat ett antal små stackare i fällan. De verkar inte äta upp groddarna för mig men däremot skuffar de om bland grönsakerna vilket jag inte gillar nåt vidare.

Nu fortsätter jag att täcka varmbänken om nätterna, det väntas svalare nätter framöver. Ännu är det inte så varmt ute eller i bänken att den behöver luftas. Men jag går varje dag och kikar in en snabbis under locken och konstaterar nöjt att det växer. Temperaturen är nu 25 grader i bädden och växterna trivs fint. Om några veckor kan vi börja skörda.
/Sara Bäckmo

Läs också gärna:
Att vinterså spenat ger tidig skörd
Smörgåsgrönsaker att odla i vår
Att få plats med sådderna

28. februari 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *