Matsedel vecka 29 - 2016

Nu börjar det bli lite brådis med att äta upp vissa saker. På lilla listan på kylskåpet står bland annat bondbönor, kålrot, potatis, betor och sallat. Allt finns med i veckans middagar förstås.

Regn och sol om vartannat. Det växer. Och vi äter. Den här veckan har vi behövt knö in lite allt möjligt i maten eftersom vi har gott om till exempel potatis att skörda.

Vi skördade första potatisen innan midsommar. Innan dess har vi inte ätit potatis sedan i mars, tror jag, då vi hämtade de sista från vinterförvaringen i framhallen. Istället har vi ätit mycket andra rotsaker. Då kan du tro att det kändes fantastiskt att få frossa i stekt färsk potatis tidigare i veckan! Så himla gott.

Här är vad vi äter till middag den här veckan:

Lördag: Vitlöksstekt nyplockad svamp, stekt potatis, yoghurt och gröna salladsblad.
Söndag: Pasta med grön sås av mangold (bilden), morot, sockerärter, sallad.
Måndag: Pommes på färskpotatis, pannbiff, kall sås med örter, broccoli och sallad.
Tisdag: Kokt torsk, kokt potatis, äggsås, sallad.
Onsdag: Sallad med kräftstjärtar, ägg, brytbönor, dressing med mixade bondbönor, nybakt bröd med ost.
Torsdag: Pannkakor med bär och grädde.
Fredag: Ugnsbakad lax med dillkokt potatis och kall sås, sallad.

Som du ser blir det inte mycket kött på matsedlarna just nu. När vi planerar mat efter det som finns i trädgården är det lätt att skala bort köttmåltiderna. Vårt mål är att äta kött max två gånger per vecka, om vi istället planerar in fisk eller rätter med mycket bönor och ägg så vi får i oss nog med protein. Den här veckan blir vi bjudna på grillmat hos vänner på onsdagen, så skaldjurssallad blir lunchmat. Vi äter också köttpålägg och som sagt gott om ägg och får i oss nog med protein den vägen.

Till veckans middagsmat behövs inte mycket handlas. En del mejerivaror, skafferigrejer och fisk. Genom att planera mat efter det som finns skördeklart kan matkostnaderna minskas ordentligt utan att tulla på kvaliteten. Gillas!
/Sara Bäckmo

21. juli 2016

4 svar till “Matsedel vecka 29 - 2016”

 1. Maria skriver:

  Jag är nyfiken på dina höns! Skulle vara roligt att läsa lite om dem. Hör av många att det är ganska "dyrt" med allt foder man måste köpa för att de ska lägga ägg. Tack för din fina blogg och FB, gammal odlare som jag lär mig massor av nytt!

 2. Susanne skriver:

  "Dressing med mixade bondbönor" låter spännande. Har du något recept på det?

 3. Katarina Qvist skriver:

  Har en fråga angående potatis...satte rejält många i våras men har haft "besök" av en elr flera sorkar i landet och som följd på dessa besök har jag nästan ingen potatis kvar? Tänkte fråga dig Sara om du testat att sätta potatis så här sent på året och hur det då har fungerat?! Bor strax söder om Borås.
  Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *