Mycket enkelt äppelmos - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mycket enkelt äppelmos

Gör ett gott och enkelt äppelmos av bara äpple och socker - och en kökssil. Billigare än att köpa färdigt och så mycket godare.

Färdigt äppelmos i läcker gul färg från äpplen av sorten 'Transparent Blanche'.

 

Ni är många som följer mig på Instagram som blivit så glada över tipset att göra ett super-enkelt äppelmos på sommaren. Till och med mina föräldrar blev glatt överraskade av det goda moset, trots lite omogna äpplen, så jag tänker att det somriga tipset absolut förtjänar en plats här på bloggen med.

Barnen och jag är alltså på Styrsö i Göteborgs södra skärgård, där jag är uppvuxen. Matpriserna är skyhöga och jag gör det jag kan för att semestra både gott och billigt. I mina föräldrars trädgård finns vårt ljuvliga äppelträd av sorten 'Transparent Blanche' och just i år dignar det av frukt. Perfekt att göra mos på!

 

Läs mer: Alla recept från Skillnadens Trädgård

 

De små och något omogna äpplena från tidiga sorten 'Transparent Blanche' är utmärkta till sommarens första äppelmos.

Kärnorna är fortfarande vita, ett tecken på att äpplena inte mognat. Mogna äpplen har bruna kärnor.

Äpplena skärs raskt i fyra klyftor, då kokas de mjuka snabbare än om äpplena är hela.

Äppelmos i kökssil

Att koka eget äppelmos är oerhört enkelt och prisvärt. Ett måste för den som har ett äppelträd i närheten. Mos kan kokas på flera sätt och det här tycker jag är det allra enklaste när jag vill ha mos snabbt.

 

  • - färska äpplen delas i klyftor utan att kärnorna tas ur
  • - lägg önskad mängd i en kastrull
  • - häll i lite vatten så det täcker botten
  • - koka äppelklyftorna mjuka, rör om ibland så det inte bränner vid i botten
  • - söta moset med strösocker, så mycket du önskar
  • - rör om så att sockret löses upp
  • - häll moset i en kökssil över en bunke
  • - rör och pressa i moset så det silas ner i bunken
  • - häll på burkar och njut

 

Tips: Fler recept med hemodlat i boken Skillnadens skörd

 

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

 

Spara äppelmos

Enklaste sättet att spara äppelmos är att frysa in. Då behöver du aldrig tänka på hur mycket eller lite socker du ska ha i moset. Frys in i mindre burkar som äts upp under några dagar.

Om du inte har tillgång till en frys ska du ha mer socker i moset. Då kan du fylla det varma moset på burkar med snäpp- eller skruvlock och ställa upp och ner. Då bildas ett fint vakuum i burken. Sockret konserverar och tillsammans med vakuumet håller sig moset längre. Om du vill långlagra mos ska du leta upp ett pålitligt recept i en kokbok eller på nätet och använda dig av föreslagna proportioner.

 

Tips: Frys in mat i mjölkpaket

 

Omogna äpplen

Äpplena jag använder till mos just nu är aningens (men inte förfärligt) omogna. Det går bra! Moset blir lite syrligare än då äpplena är helt mogna och själv tycker jag att den smaken är att föredra. Det blir inte så sliskigt.

En fördel med att använda något omogna äpplen är att frukten då innehåller massor av pektin. Det är det ämne som gör att moset blir geléigt. Med något omogna frukter blir alltså moset mer fast, än när äpplena är fullmogna.

Äpplena kan också användas rivna i bröd, till kräm, paj och annat. Det syrliga kan kompenseras med lite extra socker eller honung.

 

Jag brukar söta mitt mos redan när äpplena kokar. Om det behövs extra kan strösocker röras ner i det varma moset efteråt. Rör om ordentligt så sockret löser sig.

 

Andra sätt att göra äppelmos

Att passera kokta äpplen genom kökssil för att göra mos är busenkelt och snabbt, särskilt bra för den som hyr en stuga eller inte befinner sig där det finns ett maximalt utrustat kök. Om du är hemma eller har tillgång till köksapparater och annat går det att göra på många sätt.

Hemma har jag en smart passer-vagga som jag använder för att göra lite större satser med mos. Jag har också en hushållsassistent som passerar riktigt stora mängder mos när det är dags för det. Så gjorde jag i första hand mos när alla mina fyra barn var små, vi kokte hysteriskt mycket osötat äppelmos och frös in då. Underbart!

Andra använder mixer, blender och matberedare för att göra mos. Några kokar i kastrull, andra bakar i långpanna i ugn och några gör små satser i stekpanna. Alla sätt är bra!

Kika i inlägget jag tipsar om nedan för att se hur jag gör mos/puré av nypon i vår hushållsassistent.

 

Tips: Gör god puré av nypon

 

Semesterfrukosten är raskt fixad. Äppelmos kan användas till så mycket, också som fyllning i bakverk, på bröd, som sötning i maträtter, i bullar och som kräm.

 

Proportionerna till mitt äppelmos på bilderna blev ungefär så här:

  • - 3 liter äppelklyftor
  • - 3 dl vatten
  • - 3 dl strösocker

 

Hur mycket av allt jag har i beror helt på hur söta äpplena är, hur fasta de är, hur mycket vatten de släpper ifrån sig när de kokas. Ibland kan man behöva fylla på lite vatten när de kokar och söta lite mer i efterhand. Man kan trixa lite som man vill.

Hoppas det här inlägget gav dig några idéer. Om du har ett tidigt äppelträd i närheten räcker det med en halv liter frukt för att få ett gott mos till lunch eller frukost. Det är så mycket godare än alla köpe-mos du kan tänka dig. Och vansinnigt mycket billigare.

Idag regnar det hos oss på ön och vi ska göra pannkaks-flingor till lunch - med äppelmos och mjölk såklart.  Ha en fin dag!
/Sara Bäckmo

24. juli 2023

3 svar till “Mycket enkelt äppelmos”

  1. Jag sockrar efter passeringen. Är det bättre före? Tänker att mer socker går till spillo med skal och kärnor? Fryser även moset utan socker och sötar efter upptining, under ett andra uppkok som ger längre hållbarhet

  2. Warlin Karin skriver:

    Tack för användbart recept! Min mamma gjorde massor av mos förr, frös in i 1 liters mjölkförpackningar, som sedan togs ut, tinades i 1 h så att de kunde hällas ut på fat, varpå hon skar upp äppelmoskorven i 1-2cmskivor och serverade detta med gräddmjölk som efterrätten ”kaledonisk gurka” 🙂

  3. Ann skriver:

    Känner mig lite osäker på hur noga
    jag behöver vara med att skära bort maskhål. Förra året fick jag knappt några äpplen alls för jag fick för mig att alla maskhål skulle skäras bort o det blev liksom inget kvar för äpplena var så himla prickiga inuti. Hur tänker du kring det? Hur gör man för att äpplena inte ska få mask?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *