Odla grönsaker: Enkla fakta om tio kålsorter - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla grönsaker: Enkla fakta om tio kålsorter

Till dig som vill odla kål för första gången i år har jag satt samman ett inlägg med enkla fakta om tio kålsorter. Här skriver jag kort om hur de olika sorterna växer och vad på plantorna det är vi skördar. Perfekt för dig som är nybörjare.

En vacker rödlila planta i motljus.

Brysselkål bildar stora och höga plantor som är väldigt dekorativa i trädgården. Detta är en röd sort som heter 'Red Ball'.

 

I min trädgård är kålväxterna trotjänare som odlas varje år med lika stor behållning. De skördas i både stort och smått format och är alltid mycket uppskattade oavsett årstid. Här gör jag en sammanställning av enkla fakta om tio kålsorter som passar att odla i trädgården. Längst ner i inlägget finns länkar till inlägg och artiklar som visar hur du kan odla kål i trädgården.

Du som nybörjare ska absolut prova att ge dig på att odla kål, trots alla jobbiga saker som finns att läsa om kålväxterna. Det gäller att prova och hitta odlingssätt som fungerar för just dig. Kruxet är ju att många insekter och djur tycker om kålen och det kan ta några försök att hitta sätt att skydda kål som gör det värt mödan att odla. Håll ut!

 

 

Svartkål

Den senare sådden av svartkål får stå i landet tills frosten tar den.

Svartkål

Kallas också för palmkål eftersom den ser ut som en liten palm då den växer i odlingen. Bladen är mörkt gröna och växer på en grov stam som ibland kan nå upp till höften. Bladen är inte så krusiga, mer släta, och har en ganska kraftig bladnerv. Bladnerven brukar man inte äta utan river bort blad-delarna som sitter runtomkring. Svartkål är en typ av grönkål. Det går bra att äta bladen både när de är riktigt små och då de är stora och maffiga. Svartkål odlas som ettåring, det vill säga att den sås och skördas samma år, även om vissa plantor kan övervintra. Växten börjar blomma år två.

 

 

Ett stort fint toppskott av broccoli på en planta.

Så här ser broccoli ut när den växer i landet som en ganska ung planta.

Broccoli

I affären ser du bara en mycket liten del av broccoli-växten. Plantan är stor och rik på blad, som växer ut på kraftiga stammar som grenar sig. Toppskott kallas den stora samlingen av blomknoppar som bildas i toppen på plantan. När det är skördat bildas mängder med små sidoskott utefter stammarna. Dessa plockas och äts också. Broccolibladen är också mycket goda och kan ätas som svartkål. Dessutom är stjälken en delikatess, den skalas och innanmätet äts rå eller kokad. Broccoli behöver mycket plats i landet och odlas oftast från frö i en förodling, alltså att plantorna sås i krukor och sedan sätts ut i landet.

 

 

En röd spetskål i grönsakslandet.

Spetskål kan vara både grönvit och röd, det är är den fina sorten 'Kalibos'.

Spetskål

Är en så kallad huvudkål, som alltså bildar ett huvud där bladen knyter sig från mitten av plantan och utåt. Huvudet är spetsigt, hur spetsigt beror på vilken sort du väljer. Det finns vanliga vitgröna sorter och röda sorter. Huvudkål har mycket stora blad ytterst på plantan, de kallas för foderblad. Huvudet växer fram i mitten av plantan, omgiven av foderbladen, på en stam som ibland halvligger mot marken. Spetskål skördas oftast då huvudet vuxit och blivit ganska stort, men det kan också skördas försiktigt genom att bladen lirkas av medan huvudet fortfarande sitter kvar på stammen.

 

 

Nyskördade stånd av grönkål till julbordets långkål.

Till jul kan stora stänglar av grönkål skördas direkt i landen, fastän det varit kallt en tid.

Grönkål

Är en kål som odlas för skörd av blad. Bladen kan ha lite olika färg, alltifrån den vanliga gröna färgen, till vit och purpurfärgad. Bladen kan vara nästan släta, flikiga i kanterna och mycket krusiga. De växer längs en kraftig stam. Grönkål kan bli ordentligt hög, men det finns också sorter som inte blir så höga. De flesta sorter tål kyla mycket bra och är därför omtyckt kål att odla för att skörda sent på året. De flesta som odlar grönkål måste skydda plantorna från hungriga djur på vintern.

 

 

Ett perfekt vitt blomkålshuvud på en planta.

Ibland måste man lyfta lite på bladen i blomkålsplantans mitt för att få syn på det vackra blomkålshuvudet.

Blomkål

Precis som med övriga kålväxter så är det endast en liten del av blomkålsplantan du ser i matbutiken när du handlar. Plantorna kan bli mycket stora, med rejäla blad som omger själva blomkålen. Blomkålen växer fram i mitten av plantan, som en rund vit boll inpackad i gröna blad som sluter sig runt huvudet. Det kan vara svårt att odla blomkål med bra resultat hemma, men det är väl värt några försök. Om vädret är väldigt varmt, väldigt kallt, väldigt blött eller väldigt torrt (helt enkelt för mycket av det mesta) är det risk att blomkålen protesterar och går i blom. Då spricker hela huvudet upp och alla de små miljoner knopparna i blomkålen börjar blomma. Precis som de andra kålväxterna är också blomkålens blad goda att äta. Det finns sorter av blomkål som är vita, lila, gula och gröna.

 

 

En vacker lila kålrabbi, en plattrund boll med stjälkar som växer ut längs klumpen.

Kålrabbi bildar en stor uppsvälld klump med blad som skjuter ut längs sidorna och på toppen.

Kålrabbi

Detta är en kul och vacker kålväxt som skiljer sig från övriga. Den har en stor uppsvälld rotklump, som växer ovan jord. Kålrabbin kan vara både grön och lila till det yttre, inuti är den dock kritvit.   Plantan ser lustigt ut med vackra och ganska typiska kålblad som växer på stora stjälkar rakt upp från kålrabbins mitt. Kålrabbi växer väldigt fort och sås ofta direkt i landet på våren eller sensommaren. Den kan också förodlas och planteras ut. När man ska äta kålrabbi tar man bort bladen (de kan användas i matlagning och sallad) och skalar klumpen. Det krispiga innanmätet kan ätas färskt, stekt och kokt. Kålrabbi har en mild kålsmak, som blir mildare då plantorna vattnats ordentligt i landet.

 

 

Ett vackert vitkålshuvud med vattendroppar på.

Jag gläder mig åt att se vitkålen knyta sig i början av hösten. De ska växa ända fram till sent på hösten och kan stå kvar länge i landet utan att bli dålig.

 

En rödkål fotograferad ute i trädgårdslandet

Rödkål ser ut som vitkål, fast alla bladen är vackert purpurfärgade.

Vitkål/rödkål

Dessa vackra kålhuvuden växer fram på ofta stora kålplantor. Huvudkål kan bli en meter i diameter när de växer i landen, minst! Huvudet utvecklas i mitten av plantan. Först består plantan endast av blad, men så småningom under sommaren kan man se att de börjar knyta ihop sig till en liten boll, som blir större och större. De yttre bladen, foderbladen, blir grova och lite fula allteftersom. Det är endast det mjälla huvudet som äts. Det finns många sorter av både vitkål och rödkål. En del växer fort och ger skörd under sommaren, andra växer långsamt och ger skörd under hösten. Vissa sorter är extremt tåliga för kyla och kan stå kvar i landen till vintern.

 

 

Ett overkligt grönt blomkålslikt huvud med spetsiga små knoppar.

Broccolo 'Romanesco' är en otroligt vacker kålsort, med läckert huvud på en enorm planta.

Broccolo Romanesco

Är en spännande kålsort som växer ungefär som blomkål. Dock blir plantorna mycket kraftigare och kan liksom vitkål bli en meter i diameter. I plantans mitt utvecklas ett stort, ibland till och med mycket stort, huvud som påminner om blomkålens. Broccolo är dock grön och har spetsiga utväxter som ser kul ut. Efter att huvudet är skördat (det kan väga två kilo!!) kan det växa fram mindre små huvuden/skott på plantan som är mycket goda. Precis som broccoli och blomkål är broccolo extra känslig för angrepp av kålfjärilens larver, eftersom larverna är svåra att pilla bort.

 

 

Små huvuden av brysselkål i grönt som sitter tätt bredvid varandra på en lång stjälk.

Brysselkålen sitter tätt, tätt längs den långa kålstammen. Det blir många att skörda från en planta.

Brysselkål

Växer upp till en hög och grov stam med klassiska kålblad på toppen. Efterhand plantan växer brukar de nedersta bladen bli skruttiga och tas då bort, bladen i toppen fortsätter dock att utvecklas. På sensommaren växer det fram pyttesmå kålhuvuden - brysselkål - i varje litet bladfäste som funnits längs den grova kålstocken. Under hösten blir de större. Brysselkål är oftast färdig att skörda sent på säsongen. Ibland välter plantorna i landet och kan behöva stöd. Men de växer ofta fint även om de hamnat på sniskan, så länge rotsystemet står kvar, eller delvis kvar, i jorden.

 

En läckert grön savoykål

Den klassiska savoykålen har vackert bubbliga blad som omsluter att ljusgrönt huvud.

Savoykål

Detta är en så kallad huvudkål, precis som vitkål, rödkål och spetskål. Den bildar ett runt kålhuvud i mitten av plantan. Savoykål har buckliga blad, till skillnad från de andra typerna. Det finns många olika sorter av savoykål, som har klassiska gröna och mycket buckliga blad, eller mindre buckliga blad som inte är fullt så starkt gröna. Det finns till och med savoykål som har vaniljvita huvuden och foderblad som är matt gröna med lila bladverk. Savoykål är uppskattad för att vara mycket tålig mot kyla. Vissa sorter växer väldigt snabbt och kan ge en tidig skörd, medan andra odlas för att skördas sent på året.

 

 

Snabba tips om kål

Kål är roligt att odla! Den är god, användbar och vacker. Som odlare är det lätt att känna stolthet över stora och frodiga kålplantor och att sedan äta sin egen mat innebär stor lycka. Men kål är inte helt lätt att odla. Här är några tips.

 • Så fröerna i små krukor (förodla) och driv upp stora plantor som sätts ut i landet sedan.
 • Plantera kålen i jord som har gödslats ordentligt.
 • Täck med ett nät för att skydda mot kålfjäril och kålmal som lägger ägg. Äggen utvecklas till larver som äter upp kålen.
 • Gödsla jorden under växtsäsongen, till exempel genom att täckodla.

 

Fler odlingstips om kål

Kål från sådd till skörd
Så lyckas jag med kålsådden
Varför blir kålen ranglig?
Odla underbar kål
Nät över kålen ger färre larver

 

Det finns många sorters kål att välja mellan - något gott för varje odlare. Prova dig fram och se vad du gillar. Stort lycka till!
/Sara Bäckmo

09. mars 2019

7 svar till “Odla grönsaker: Enkla fakta om tio kålsorter”

 1. Sofia Gillstrom skriver:

  Tack för all den hjälp jag får från dina videos och artiklar. Det är mitt andra år jag odlar och jag undrar vad jag ska göra med min övervintrade svartkål, brysselkål och rödkål nu på våren. Dom har börjat blomma och jag undrar om man kan ta sticklingar? Vad händer om jag bara låter dom växa? Kommer det komma mer?

 2. […] Läs mer: Odla kål - Enkla fakta om tio kålsorter […]

 3. […] Läs mer: Odla kål - Enkla fakta om tio kålsorter […]

 4. Ingrid ”Ninni” Petermann skriver:

  Kålrabbi är perfekt att göra stuvning på och äta en köttbit eller lite kryddigare korv till.

 5. Ylva Svanborg skriver:

  Jag har börjat odla lite vid sommarstugan, men undrar om jag odlar kål nästa sommar ock lyckas,hur kan jag förvara dom under vintern i min lägenhet. Har nästan 40mil till stugan. Är pensionär så jag kommer vara i stugan från april till oktober.

 6. Karin skriver:

  Hej,
  jag ska odla olika sorters kål för första gången i år. Jag är rädd för fjärilslarver och tänker att jag ska samplantera alla mina kålsorter (broccoli, grönkål, brysselkål och spetskål) i ett och samma land för att enkelt kunna bygga ett nättält till dem. Fungerar det bra att odla olika sorters kål tillsammans?

  • Emma skriver:

   Hej!

   Jag har exakt samma fundering som Karin, om man kan samplanera olika kålsorter. Vore så smidigt när man har en liten trädgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *