Odla jordgubbar - Fem bra tips

Jordgubbar är kanske det somrigaste bäret av dem alla. Ett bra år kan några få plantor i trädgården ge stor skörd. Här får du mina bästa jordgubbstips.

En röd jordgubbe på en planta.

Årets första jordgubbar mognar veckan innan midsommar. Dessa plantor har kostat mig noll kronor - jag har förökat dem själv från revor.

 

Nu mognar de första jordgubbarna i min trädgård. Om inga tvåbenta jordgubbstjuvar hittar skatten kan vi alltså se fram emot åtminstone några egenodlade gubbar till midsommar. Lycka! Få saker är mer traditionellt somriga i en ätbar trädgård som just jordgubbar och därför vill jag skicka med tre användbara tips till dig som funderar på att odla dem, eller förbättra en odling du redan har.

 

Läs mer: Så jordgubbar från frö

 

Bäst skörd år 2-3

Det första viktiga att veta om jordgubbar är att plantorna visserligen återkommer under några år, men att skörden från en och samma planta är som bäst år två och tre. Det vill säga, köper du plantor i år så kommer de att ge bäst skörd nästa och nästnästa år. Därefter försämras skörden. Plantorna behöver bytas ut vart fjärde år. Om du vill börja odla jordgubbar är det alltså bäst att sätta plantor redan i år, trots att du kanske inte har en bästa planen klar. Ner med plantorna i jorden - du kan alltid ändra om och sätta på andra platser sedan. Sannolikt kommer du ändå vilja sätta fler snart. Viktigast är att börja!

 

Sol och fukt

Jordgubbar växer bäst där det är soligt och där jorden hålls fuktig. Täck gärna marken runt jordgubbarna med halm, träflis, löv eller annat så att jorden inte släpper ifrån sig den viktiga fukten. Täckmaterial på jorden gör också att de mogna jordgubbarna inte blir så skitiga.

 

Frodiga gröna jordgubbsplantor.

Dessa jordgubbar växer i min lilla köksträdgård på berget, i full sol och med droppbevattning som ser till att det finns lagom med fukt i jorden.

 

Sprid ut plantorna

Många skadedjur älskar jordgubbar, bland annat sniglar, gråsuggor, myror, möss, sork, fåglar och barn. Om du vill öka chansen för en lyckad jordgubbsodling är det inte dumt att sprida ut plantorna i trädgården. Sannolikheten att alla växtplatser drabbas av samma angrepp är ganska liten. Om du har riktigt stora bekymmer kan du odla jordgubbar i lite större krukor. Jag har till exempel många nya plantor i ett av mina växthus, där hoppas jag på extra tidig skörd i den varma och skyddade miljön.

 

Klipp ner jordgubbar

Efter skörd kan du klippa ner jordgubbsplantorna, alltså att klippa bort bladen. Dessa växer upp igen under sommaren och risken för svampangrepp lär minska på detta sätt. Själv tycker jag mest att det är vansinnigt praktiskt att klippa ner, eftersom jag samtidigt kan passa på att rensa bort revor och se hur plantorna mår.

 

Läs mer: Gör nya jordubbsplantor från revor

 

Nya plantor med revor

Mitt sista tips är att föröka dina jordgubbsplantor varje år, för att alltid ha nya fina plantor att sätta ut i trädgården. När sommarjordgubbarna gett skörd, klipps plantorna ner och jag samlar revor. Dessa sätts i stora pluggbrätten eller enskilda krukor och rotar sig snabb. Jag sätter ut dem på ny växtplats samma höst eller våren därpå. På det viset behöver jag inte köpa så många nya plantor, mest bara när jag hittar en sort jag inte kan låta bli.

 


Jordgubbar kan köpas i de allra flesta trädgårdsbutiker. Ta för vana att läsa på lite om sorten du vill odla, så den passar i din trädgård. Det är roligt att välja några olika sorter, som har olika smak, utseende och tid att mogna. Det finns till exempel sorter som är remonterade, vilket betyder att de blommar om och om igen. Vissa år kan de ge skörd ända till frost på hösten.

 

Läs mer: Odla remonterande jordgubbar

 

Årets första jordgubbe smakar bästa av alla - grattis till alla som får smaska hemodlat den här sommaren!

 

Värt att nämna är också att jordgubbar inte alls kräver att du har en vanlig trädgård att odla dem i. Så länge de har jord, vatten och sol kan de odlas i stora kärl på balkongen, terrassen, i amplar, en trapp eller var det nu finns plats. Om du odlar i krukor på liten yta tycker jag absolut du ska satsa på remonterande sorter, så du kan plocka och njuta under en låg sommar.

Lycka till med din jordgubbsodling!
/Sara Bäckmo

14. juni 2021

9 svar till “Odla jordgubbar - Fem bra tips”

 1. Madeleine skriver:

  Tack för jättebra tips! Jordgubbar brukar vara helt omöjligt att lyckas med!

 2. Caroline skriver:

  Tack för dina tips!

  Vilka sorter tycker du är godast?

  Med vänlig hälsning,
  Caroline

 3. Therese skriver:

  tack för bra tips, då jag även har kaniner som ger ifrån sig gödsel som jag brukar strö runt plantorna, K gödslet är ju inte starkt , sen har jag en annan favoritbär (träd) Mullbär ,små men så goda o det under flera månader från Juli till september äter jag de dagligen o gör sylt av dem med.

 4. Jenny skriver:

  Jag har köpt jordgubbar i ampel. Kan jag plantera ner dem i pallkragar istället..?

 5. Bengt wahlström skriver:

  Jag brukar göra det enkelt för mig och bara flytta på de små plantor som blir på revorna till nytt ställe.

 6. Rose-Marie Löf skriver:

  Om revorna till nya plantor. Det jag lärt mig är att revornas nya plantor - den närmst moderplantan är den som är bäst och kommer ge bäst skörd. "Produktiviteten" om man kan kalla det så, blir sämre och sämre ju längre ut på revan. Är det också din uppfattning? Eller använder du alla nya revplantor?

 7. Ann-Louise Strandberg skriver:

  Hej allihopa som gillar jordgubbar!
  Jag har odlat jordgubbar i över trettio år och provat på en hel del. Jag hade turen för ca 40år sen att få sorten: Jonsson*) av en granne utanför Umeå. Dessa "trogna" jordgubbar" har följt mig ända till nutid. Jag hade bestämt mig för att mina barn skulle ha fri tillgång till att kunna plocka och äta detta goda bär,ä. De är över 30 år idag och frågar ofta efter mina jordgubbar.
  Jag har oftast odlat på ryggar eller på öppet land där jag tidigare satt potatis. Mellan raderna har jag använt material som hunnits, såsom halm, gräsklipp, kartong eller tidningar. Vad jag läst mig till så bör jordgubbarna gödslas på hösten efter skörd och då klipper jag bort alla revor utom den kraftigaste revan som jag vill spara och plantera ut nästa vår. Kogödsel är ju långtidsverkande, hästgödsel är bra och intensiv, men hönsgödsel eller kanin spillning funkar också. Gödseln gör att plantan förbereds för nästa säsongs skörd. Jag brukar "pudra på" lite gödsel på våren när jag tar bort ogräset. Plantan får mycket blad som skyddar rötterna mot uttorkning och blommorna från störtregn. Jag gjorde en jämförelse mellan mina Jonsson*) plantor och Polka odlade i pallkrage ut lika gödsling och jord. Polka plantorna uppfyllde inte mina förväntningar i jämförelsen; risk för mögel, bärens storlek och utdragen mindre skörd. Nu odlar jag i zon 5, utanför Umeå. Mina äldsta plantor är 5-6år gamla och satta via revor. De *) gav bästa skörden i sommar med först värme och torka, sen regn åter regn. Ska man föra plant revor vidare bör man ha dem i " karaktän" före för att inte föra smitta vidare har jag läst men ej sett.

  • Jenny Lindbäck skriver:

   Oh, jag skulle också vilja odla Jonsson-gubben! Har den något officiellt namn man kan köpa den under? Jag har provat odla flera olika sorter, men tycker allmänt att plantorna är känsliga för mögel, ger små bär med "klen" smak - i alla fall jämfört med de jag jordgubbar jag minns från barndomens Blekinge...

 8. Kristofer Olsson skriver:

  Hej! Hur sent på året kan man klippa ner plantorna?
  MVH Caroline och Kristofer på Resö Gård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *