Bredså sallat - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bredså sallat

Tidigt på säsongen är bladgrönsaker vår gröna livlina. Jag odlar många olika sorter för att inte tröttna. Att bredså sallat ger stor skörd på liten yta.

Sallat

Tidigt på säsongen är bladgrönsaker vår gröna livlina. Innan rotsaker och baljväxter hunnit bli skördeklara äter vi under några veckor nästan uteslutande gröna blad.

Det gäller att ha många olika sorter blad. Förutom variationen är jag noga med att göra väldigt många sådder under våren. Det ser urknasigt ut i en sålista där sallat eller andra gröna blad sås varje vecka, och ibland oftare än så. Men då sår jag förstås inte flera kvadratmeter på en och samma gång. Mitt motto är "Så lite - så ofta". På så sätt har jag jämn tillgång på ätbart grönt under en längre tid.

Bilden överst i inlägget visar sallat som såddes i slutet på sommaren 2014. I oktober var den så här grön och fin. Bredsådd i en odlingslåda.

 

Sallat 1

 

Idag har jag till exempel bredsått en odlingslåda med sallat. Den är 50 x 100 cm stor. Jag räknar med att det tar kanske fyra-fem dagar för oss att tömma den lådan, om vi också drygar ut salladerna med andra tidiga blad. Då skördar vi också ur den lådan till smörgåsmat under dagarna skörden pågår. Och när skörden är gjord måste vi ha sallat på annan plats som är skördeklar, annars blir det ett glapp då vi står utan. Det är förstås inte livsviktigt egentligen, men eftersom vi roar oss med ett återkommande odlingsprojekt där vi faktiskt inte köper några grönsaker alls i butik under sju av årets månader så behöver jag se till att det finns mat skördeklar.

 

Sålåda

En hemsnickrad odlingslåda, 50 x 100 cm stor, är praktisk för vårsådd av sallat.

 

En av mina odlaridoler är brittiska Monty Don. I ett av sina program av Gardener's World pepprar han en hel växthusbädd full med sallatsfrön i början på säsongen. Han skördar den genom att klippa av nätta små blad då de kommit upp en bit och upprepar eventuellt skörden några veckor senare. Sedan rensar han bort plantorna och ersätter dem med tomat eller annat. När jag började odla så här mycket grönsaker tänkte jag att jag skulle göra likadant. Så det gör jag.

Att bredså frön betyder att jag strör dem lämpligt tätt över en yta, istället för att så i rader. Det är oerhört praktiskt och funkar med många olika grönsaker. Just sallatsfrön sår jag tätt. Jag vill ha en tjock matta med läckra blad.

 

Sådd

Bredsådd sallat illustrerad på ett pappersark.

 

Frön

Det går åt en del frön för att bredså. Här är en mix av ljusa och mörka frön till både grön och röd sallat.

 

Idag har jag sått en sallatsmix från Gourmetgarage som jag tycker mycket om. Den innehåller både gröna och röda sorters sallat, därför är fröna både ljusa och mörka. Sådden är gjord i en odlingslåda med lock, en så kallad kallbänk. Skörden här blir inte lika tidig som i en varmbänk, och eftersom det fortfarande är kyligt på nätterna kommer den inte heller upp lika snabbt som i odlingstunneln. En kallbänk alstrar ju ingen egen värme, men då den täcks av lock är förhållandena ändå bättre än på friland och därför gror de något fortare än frilandssådden. På så sätt står sallaten skördeklar vid olika tidpunkter, vilket är precis vad jag vill.

 

 

Jag skördar den genom att klippa av breda sjok i den tjocka sallatsmattan. Så snart bladen är avklippta börjar plantorna producera nya blad och ungefär två veckor efter den första skörden kan jag börja skörda igen.
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer om sallat här:
Så sallat för skörd under lång säsong
Liten perfekt sallat
Vintersallat - fantastiska blad med många namn

23. mars 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *