Pallkrage - Gödsla med äpple

Vilken färgglad jordförbättring! Jag använder äpplen för att gödsla i mina pallkragar och visar hur jag gör.

Äpple som ska bli kompost

Det är verkligen enkelt att samla äpplen och använda som jordförbättring i pallkragar. Foto: Ida Sjöö.

 

Vad gör man med en uppsjö halvruttna äpplen på senhösten? Gräver ner dem i en pallkrage såklart och låter dem bli ny näringsrik jord!

I min odling vill jag på alla sätt jag kan ta tillvara på det trädgården ger, inte bara sånt som går att äta. Det har varit ett fint äppel-år, men mycket av skörden är angripen av diverse och inte möjlig att använda dessvärre. Nu samlar jag upp det som ligger och skräpar på marken och använder det som jordförbättring i pallkragar.

 

Tips: Bli medlem och följ med i livesändningar från min trädgård

 

Sara plockar äpplen

Jag har köpt en ny äppeluppsamlare i år som varit kul att använda, men på knöliga platser får man plocka dem för hand ändå. Foto: Ida Sjöö.

Sara med en hink äpple

Ett enda träd ger massor av äpplen på marken. I år är vartenda ett maskätet, redan på trädet. Foto: Ida Sjöö.

 

Gräv ner organiskt material på hösten

Jag tycker det är perfekt att gödsla pallkragar genom att gräva ner organiskt material i dem. Inom 6-12 månader har det mesta blivit till ny näringsrik jord, som borgar för att massor av grönsaker ska kunna växa här. Äpplen är perfekt material att använda. De förmultnar snabbt.

Om du inte har just äpplen kan du använda en lång rad andra material att förbättra jorden med i pallkragar. Till exempel djurgödsel, löv, gräsklipp, ensilage, växtdelar och hushållskompost. Läs fler tips i länken nedan.

 

Läs mer: Fixa ny jord till pallkragar

 

Jag brukar ha som riktlinje att jag gödslar mina pallkragar innan jag sår eller planterar nytt. Det är enkelt att komma ihåg. Att göra jobbet redan på hösten är toppen, då är allt klart när jag vill sätta igång att odla - oavsett om det gäller vitlök på hösten, vintersådd eller vårsådd.

Just oanvändbara äpplen vill jag gärna bli av med nu på hösten. Ju mer jag plockar bort desto färre blir besöken av traktens älgar. De trampar sönder så mycket och gör sig bättre i skogen än i vår trädgård.

 

Sara gräver ur

Ena halvan av pallkragen töms på jord, som i första hand lassas över den andra halvan tills vidare. Foto: Ida Sjöö.

Sara med äpple

I en pallkrage tömmer jag totalt ner 4-6 hinkar med äpplen, eller en mix av äpplen och annat trädgårdsskräp. Foto: Ida Sjöö.

Sara häller ut äpplen

Äpplena är redan halvruttna och bland dem ligger det fina små kompostmaskar till min tjänst. Foto: Ida Sjöö.

Äpple i pallkrage

När ena halvan är fylld gräver jag tillbaka jorden och gör likadant på nästa sida. Foto: Ida Sjöö.

 

Jag gör så här

Mitt sätt att gödsla pallkragar med organiskt material är enkelt. Jag gräver bort hälften av jorden och lägger den på andra hälften. Om det är mycket jord lägger jag en del i tunnor och hinkar tills vidare.

Halvan som tömts på jord fylls helt eller delvis med organiska material, i det här fallet äpplen.

Därefter skyfflas jorden tillbaka. Och samma sak görs med den andra halvan av pallkragen.

Ett extra plus med att gräva ner material så här är att det ofta blir jord över, eftersom jag fyller pallkragen med annat - som sedan blir ny jord. Och då kan jag använda den gamla jorden till andra projekt. I år råkar jag ju göra en ny pallkrageodling med sju pallkragar, som alla ska toppas med jord. Perfekt!

 

Sara fyller igen med jord

Det behövs 10-15 cm jord på toppen för att kunna så och plantera på bra vis senare. Foto: Ida Sjöö.

Sara jämnar ut

När jag är klar jämnar jag till jorden, så den är plan och fin den dag jag bestämmer mig för att så. Foto: Ida Sjöö.

Äpple i hink

Det är bättre att gräva ner äpplena än att lägga dem i komposten. Då ger de nytta på en gång, och dessutom hittar inte älgarna dem. Foto: Ida Sjöö.

Sara i växthus

Glad för äpplen som fin resurs till mina odlingsplatser! Foto: Ida Sjöö.

 

Så, ta vara på skräpig fallfrukt och använd den för att förbättra jorden i pallkragar och land. Gräv ner. Låt maskarna göra sitt. Och odla på toppen medan komposteringsprocessen pågår. Det ger dig gratis jordförbättring, gratis jord och ett utmärkt kretslopp som odlingsplatsen mår bra av.

Om jorden i pallkragen är torr nu på hösten kan det vara bra att vattna lite innan vintern. När jorden är fuktig är det lättare för maskar och mikroorganismer att trivas och då jobbar de också bättre. Jag använder regnvatten från hustaket och passar på att vattna upp jorden nu när det regnar så mycket. Då är växtplatserna sedan helt klara.

 

Tips: Köp sättvitlök i Skillnadens webbutik - 7 sorter

 

I mina pallkragar här i lilla tunnelväxthuset sätter jag lök och vitlök på hösten. Övriga pallkragar står tomma till dess det är dags för vintersådd av bladgrönsaker eller utplantering av den tidigaste kålen i mars. Något att längta efter.

Lycka till med din odling!
/Sara Bäckmo

08. november 2023

8 svar till “Pallkrage - Gödsla med äpple”

 1. Bo Rubin skriver:

  Blir det inte en massa små äppelträd av alla frön?

 2. Gunilla Francki skriver:

  Hej, bra tips om äpplen i pallkragar. Har letat på nätet vad som sker på mina pallkragar, det ser ut som vita nät som klättrar och äter upp träet. Kryper ner i jorden och på plantornas rötter växer det som trådar. Dyrt att köpa nya pallkragar 😖 Har du någon aning vad detta är? // Nilla

  • Christina Westher skriver:

   Hej Nilla!
   Intressant detta med de vita ”trådarna” på insidan av några pallkragar som du beskriver. Precis så är det för mig och även bland rötterna på en av mina fina dahlior. Jag ser att de ”äter” på trät. Jag undrar VERKLIGEN vad detta är. Tänk om någon vet Mvh Christina W

 3. Susann Rudberg skriver:

  Åh! Perfekt tips, nu vet jag precis vad jag ska göra i veckan!

 4. Ek skriver:

  Kul inlägg, då jag själv gör samma sak, 4 st stora Åkeröträd med världens godaste äpplen, som bara faller bort, har jag fyllt ut alla pallkragar med ka ske 40 kg äpplen skart.

  Men en tips som jag fick, mycket av det angripna går att skära bort och fortfarande använda äpplet till att göra äppelmust. Helt otroligt gott. Och blir fortfarande väldigt mycket kompost kvar.

 5. Catarina Rudenius skriver:

  Hej, blir det inte ett surare ph värde i jorden med alla äpplen. Under mitt stora äppelträd (som är jättegammalt och har haft massor med fallfrukt under årens lopp), växer det bara mossa som väl indikerar surt ph från alla äpplen? (De har fått ligga som vinterfoder till koltrastarna).

 6. Jag ska just börja odla i pallkragar och undrar vad jag ska göra för att värja mig mot mördarsniglar, älgar, rådjur, harar och vildsvin. Tack för tipset med att börja odla vitlök redan nu!

 7. Ingeborg Margrethe Møller skriver:

  Super idé. Vi bygger selvfølgelig et nyt, langt bed i køkkenhaven med nedfaldsæbler og dækker æblerne med et godt lag jord. Sara, du er så inspirerende at følge. TAK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *