Plantera med en vän

Vi brukar träffas och odla tillsammans, typ så och plantera. Var och en tar med sig det som behövs, sen dimper vi ner och dricker te och grejar.

En kvinna i fin stickad tröja sitter i ett växthus och planterar.

Friederike i ny stickad tröja, sitter och planterar i växthuset. Mysigt va!

 

Nu när det är så konstiga tider gäller det att vara kreativ för att inte bli helt bortvänd från världen. På landet tycker jag det mesta är rätt mycket som vanligt i samhället, men en del av vårt normala häng med vänner har vi fått ändra på. Några av familjens närmaste är äldre och vi kan inte träffas som vanligt. Det är himla tråkigt. Vi lyckades få till ett utomhuskalas när Loa fyllde fyra år och var så glada för att vädret var toppen och tillät både tårta och köttfärssås och spagetti ute.

Min vän Friederike och jag har i några år umgåtts och odlat på olika vis. Vi brukar bulla upp med krukor och jord och fröer och plantor och ses hos varandra och gör en massa sådder och planteringar. Det är himla mysigt! I helgen sågs vi i mitt växthus, som var varmt och gött, och drack te och pratade bort några timmar.

 

Mer om våra odlingsträffar:

Podd: Mammor på vift
Podd: Jobbardag med vänner
Upphöjda bäddar i Friederikes trädgård
Vårt besök i Mandelmanns inspirerande träd-gård

 

Friederike hade med sig hela bagaget fullt med jord, backar, krukor och tråg, fröer och plantor. Hon planterade om sticklingar av dahlior (ska skriva inlägg om att ta sticklingar av dahlia sedan), kronärtskockor och virginiatobak. Och sådde sojabönor och närmast påtvingade meloner och nåt annat.

Själv planterade jag om mängder av plantor som stått och stampat ett tag; rotselleri, tomater, kål och så mina sticklingar av dahlia.

 

En hand håller upp en liten planta av kronärtskocka.

Dags att plantera om kronärtskocka.

 

Ett knippe med sticklingar på en bräda.

Här är mina sticklingar av rotade dahlia. Sorten heter 'Fantasia' och är frösådd inomhus i januari.

 

Ett tråg med trassliga små plantor i grönt.

Någon slags kål blev omplanterad under eftermiddagen.

 

Närbild på en ung squashplanta.

Tre squash som såtts på vinst och förlust i tunnelväxthuset planterades om. De två som är kvar ska jag skicka till min mamma i ett vadderat kuvert. Funkar fint och är ett roligt sätt att dela med sig till de som befinner sig lite längre bort.

 

Plantera om och flytta

Min plan under helgen var att få undan en massa plantor och skapa plats för nya sådder. Därför fortsatte helgen sedan med att jag började röja i lilla tunnelväxthuset och flyttade dit plantor. Lilla tunneln står i norra delen av trädgården, med skugga ända till fram på eftermiddagen. Jag tycker plantorna ibland har det bättre där på våren, temperaturen är något jämnare och de slipper det värsta solgasset. Tunneln som den ser ut just nu ska jag skriva mer om sedan, jag såg att några hade frågor om den.

Nu när en stor mängd plantor flyttats från stora tunnelväxthuset har jag plats för nya sådder och att börja ta hem plantor från min lilla frustuga. Vi har fortfarande nattemperaturer på bara 3 plusgrader, så det är inte riktigt läge att plocka hem de allra mest ömtåliga. Aubergine och mina mer rejäla tomater får stå kvar inne ett tag till.

 

Plantor i backar och en sparkcykel på marken.

Utanför växthuset bullade jag upp med backar och tråg fyllda av plantor, på väg mot nästa växthus där de förvaras och växer till sig.

 

Massor av plantor i ett tunnelväxthus.

Längs ena sidan av det lilla tunnelväxthuset står nu mängder av backar och tråg med plantor, på lastpallar. Det är lätt att gå över alla plantorna med vattenslangen en gång om dagen.

 

Så. Om du börjar känna dig lite ensam och vill ha sällskap - bjud in en vän! Håll er på avstånd och njut av en dags plantering eller sådd. Massor hinner bli gjort och så är det så mysigt att ha någon att prata med under tiden. Och byta plantor med! Friederikes Virginia-tobak var så himla fin och jag fick några plantor, min egen är inte lika stor än. Och så fick jag några överblivna frön av sojabönan 'Summer shell' som jag inte provat förut. Hon fick läkekungsljus (en vit variant av kungsljus, annars är den ju gul), som jag tycker är så vacker, och passade på att så ett gäng melonfröer ur min så-låda. Och så lyckades jag övertala henne att prova märgärter!
/Sara Bäckmo

04. maj 2020

5 svar till “Plantera med en vän”

 1. Sarah Graaf skriver:

  Mitt ibland det inspirerande odlingsarbetet så lyser verkligen din vän Friederikes tröja! Jag måste säga att den är otroligt vacker, vilket fantastiskt handarbete. Får man fråga vad modellen heter?

 2. Rebecca skriver:

  Alltså åh så mysigt!

 3. Linda skriver:

  Alltså, sista bilden i detta inlägg. Den med alla backar och tråg inifrån lilla tunneln. Har du slutskördat vintersådderna och lagt på en markduk med lastpallar på? Genialiskt isåfall. Då behöver du ju inte rensa ogräs där så länge du behöver ha tunneln som plantförvaring! 🙂 Jag behöver en till tunnel...

 4. Maja Brand skriver:

  Åh så mysigt Sara!!! Jag undrar precis som Sarah här ovan om du vet vad Friederikes tröjmodell heter 🙂 Tack för all inspiration ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *