Så basilika - lyckas med sådden

Älskar du också basilika? Odla massor hemma och njut av egen skörd hela året. Det är enkelt att så basilika, här får du tips på hur du lyckas med sådden.

Två klumpar med små plantor av basilika ligger på en gammal plåt.

Vackra pluggplantor av två sorters basilika, redo för omplantering.

 

Basilika är en bladgrönsak/krydda som är perfekt att odla hela året. Gör sådden vid upprepade tillfällen för att kunna skörda både utomhus under sommaren och inomhus på vintern. Så basilika ofta - och så mycket. När plantorna hela tiden skördas behöver de också vila emellanåt för att kunna växa till sig och producera nya blad. Då behövs många plantor.

I min långa artikel om basilika får du massor av tips om hur du kan odla basilika och få riktigt fin skörd. Artikeln är också fullproppad med bilder som visar hur jag odlar min basilika, tips på bra sorter och hur basilika kan lagras. Följ länken nedan för att läsa mer.

 

Läs mer: Tips för att lyckas med basilika

 

En hand håller en stor mängd fröer.

Fröer till basilika är små och svarta. Ofta innehåller fröpåsen riktigt många.

 

Så basilika så här

Basilika kan sås direkt i krukan de ska växa i, men också sås i mindre krukor eller pluggbrätten för att senare planteras om. Tänk på det här vid sådden, eller helst innan:

 • vattna jorden före sådd
 • så fröerna i kluster med 5-10 frön i en liten kruka
 • basilika är ljusgroende - täck inte fröerna med jord
 • ställ krukan på en varm plats
 • täck sådden med ett plastlock eller en liten plastfilm tills fröerna grott

Basilika tillhör alltså växterna som inte ska sås ett och ett i en kruka. Plantorna blir mycket finare om de sås med flera frön på varje plats.

 

Läs mer: Ta sticklingar av basilika

 

Ett tråg med basilika fotograferat ovanifrån.

Titta så fint det gror! Här har jag sått i ett gammalt tråg som tidigare använts till granplantor. Pluggbrätten är perfekt att så basilika i.

 

Färsk basilika är ett måste för mig på sommaren och en välkommen lyx på vintern! Jag sår gärna extra mycket eftersom basilika är en av grönsakerna jag använder för att fylla ut tomrum med i tunnelväxthuset. Jag brukar alltid ha några sådana grönsaker på g och eftersom basilika passar så fint att så på sommaren är det ett perfekt val. På hösten och vintern odlar jag basilika i min hydroponiska odling Harvy eller i vanliga krukor under växtbelysning. Lycka till med din sådd!
/Sara Bäckmo

 

11. juni 2019

10 svar till “Så basilika - lyckas med sådden”

 1. Lena skriver:

  Hei ! Jeg får masse flotte tips fra bloggen din 🙂 Tusen takk 🙂 Visste ikke at jeg kunne ta stiklinger av basilikum. Det er skikkelig gode nyheter, for som hos deg, så går det masse !!! Vi er også veldig glad i koriander. I år gjorde jeg noe som fungerte VELDIG bra ( men skulle ønske jeg hadde sådd MYE mer.... ) Som jeg i alle fall jeg ikke har gjort før; jeg sådde koriander i fjor høst og lot bare pottene stå ute. Så når våren og sola kom, begynte de og spire og det ble kraftige, flotte korianderplanter :-)))) Hurra 🙂
  SÅ kommer jeg til det jeg egentlig lurte på; hvordan skal jeg best mulig høste koriander for å stimulere til at planten vokser videre ? For klipper/drar jeg de av på toppen står bare stilken igjen og jeg syns ikke den kommer seg igjen.... På forhånd takk for hjelpen 🙂 Mvh Lena

 2. Kerstin skriver:

  Kan man frysa in basilikan?

 3. […] Läs mer: Så basilika - så här lyckas du med sådden […]

 4. […] Basilika - lyckas med sådden […]

 5. Lillemor Keim skriver:

  Jag köpte den den rödbruna basilikan på sensommaren och en grön smalbladig, tror att det är den franska. Satte gurkorna direkt i jorden i en lång planterings låda av lera.
  Vattnade på jorden och dom växte så det knakade. I samma låda hade jag planterat flitiga Lisa i olika färger också dom i sina egna krukor. Det blev altanens vackraste blickfång.
  Tack Sara för tipset om hur man tar sticklingar av basilikan. Det blev många ge bort presenter. Tyvärr klarade plantorna inte av när det blev lite kallare. Ändå stog dom i växthuset med fiberduk över när temperaturen kröp ner mot nollan.
  Tåligare är då spenaten och dillen även dom har fått fiberduk när det har varit som kallast.
  Nästa utmaning blir att nu att fröså basilika. Än en gång STORT TACK ???????

 6. Maria skriver:

  Hej,

  Jag har för första gången nånsin sått olika plantor varav två plantor med thaibasilika. Fröna var svarta i påsen men 2 dagar efter sådd så ser de vita ut i den lilla så-krukan. Vad betyder detta? Har de möglat?? Jag vattnade underifrån 2 dagar efter sådd och då blev de såhär...

  Mvh
  Maria

 7. Cecilia skriver:

  Kan man inte direkt så ute i pallkrage?

 8. Tack för tipset om hur man kan så basilika! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *