Så morötter på sommaren

Om du har lite plats över i landet har jag ett förslag. Det är dags att så morötter på sommaren! Passa på att så nu så finns det fina morötter senare i höst.

Ett knippe med nyskördade orangea morötter.

Alla morötter i knippet är inte lika stora, men det gör sällan något. Då finns skörd som passar alla munnar i familjen, och faktiskt smakar de minste bäst.

 

Idag vill jag skicka en liten uppmaning till alla grönsaksodlande vänner. Så morötter på sommaren! Morötter är en av grönsakerna som är mest älskad av de flesta, både små och stora. Jag har aldrig varit med om att vi haft för mycket morötter och är det någon grönsak som verkligen är värd några kvadratmeter i köksträdgården så är det den.

 

Läs mer: Sommarmorötter eller vintermorötter - vad är vad?

 

Moroten vi sår nu på sommaren heter sommarmorot eller tidig morot. Sorterna kan till exempel vara Nantes 2 och Harlequin. Undvik att så de sorterna som heter vintermorot eller höstmorot. De har mycket längre utvecklingstid, alltså tid som det tar för grönsaken att växa och bli lagom stor att skörda. Sommarmorot växer snabbare, helt enkelt.

I videon nedan får du följa med när jag sår morot på sommaren och sedan se skörden på hösten.

 

Tips för sådd på sommaren

 • vattna jorden innan sådd
 • så i rader om du har mycket ogräs, då är det lättare att rensa
 • vattna platsen för sådd varje dag
 • täck eventuellt med fiberduk för att hålla platsen fuktig
 • se efter sniglar - ofta
 • morötter växer bäst med jämn fukt i jorden

 

Läs mer: Tips för att så morötter i torr jord

 

Morötter kan odlas rakt ner i landen, i pallkragar och i krukor. De sistnämnda är fiffiga att använda om du har mycket sniglar. Då kan krukorna stå på en plats där sniglarna inte kommer åt så lätt. Förstås är stora krukor med morötter ett väldigt bra alternativ för dig som odlar på balkong med.

 

Läs mer: När är morötterna färdiga att skörda

 

 

Jag sår morötter på sommaren i juni och juli. En sådd i augusti brukar inte hinna bli färdig här hos mig i odlingszon 3. Sommarmorötter tar cirka 3 månader på sig att bli klara för skörd, så i oktober-november kan det bli dags för skörd. Glöm inte bort att du kan så morötter i växthus också, vilket kan vara perfekt för dig som odlar norröver där det blir kyligt lite snabbare än här i söder.
/Sara Bäckmo

28. juni 2020

2 svar till “Så morötter på sommaren”

 1. Roland skriver:

  Ett annat bra sätt att så morötter är i november efter att sista vinterpotatisen tagits upp. Jorden är då djupt grävd och ogräsfri. Morötterna kommer tidigare på våren och är friskare. Har då försprång mot ogräset. Funkar även för andra flockblommiga grönsaker som dill persilja och palsternacka. Kanske även selleri, dock har inte jag lyckats med höstsådd av den.

 2. Agneta Björk skriver:

  Kan man skära av blasten om morötterna växt sig för stora och det är för tidigt att ta upp dem för vinterförvaring? Så gör vi med potatis men kan man göra lika med rotfrukter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *