Sätt mycket lök och skörda smått - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Sätt mycket lök och skörda smått

Som du ser blir rotsystemet väldigt fint när det odlas i en djup cylinder. Nu är alla lökarna satta i en pallkrage i en odlingstunnel.

 

Gul lök

 

Precis som potatis kan rotas på jord för att få en kickstart kan också sättlök förrotas. Plantan får ett litet försprång i behaglig miljö och ger något tidigare skörd.

Det finns många knep att använda som grönsaksodlare för att få skörd både tidigt och sent. Något jag behövt lära mig att göra är att norpa riktigt små grönsaker under våren utan att tycka att det är slöseri att skörda smått. Istället för att så eller plantera och sedan vänta tills allt nått den storlek vi är vana att se dem i väljer jag att odla en del grönsaker för att driva runt matlagningen under vårmånaderna.

 

Sättlök

Sättlöken har rotats i pluggar där rötterna fått växa till sig.

 

Jag har nyss planterat ut gul lök. 98 stycken av sorten 'Stuttgarter'. Den 21 mars satte jag dem att rotas på jord i en så kallad pluggbox, en kvadrat med 49 små celler. Här har löken fått både rötter och blast, lite väl mycket blast eftersom det blev alldeles för varmt i fönstret där de stod. Som du ser blir rotsystemet väldigt fint när det odlas i en djup cylinder. Nu är alla lökarna satta i en pallkrage i en odlingstunnel.

Pallkragen rymmer åtta rader och i varje rad har jag klämt i 12-13 lökar. De står med andra ord tätt. Om några veckor börjar jag skörda i raderna och väljer då att plocka med mig varannan lök. De som får stå kvar växer till sig och blir större. På plantorna nallar jag förstås också lökblast. Den är mycket värdefull i vår matlagning.

Sättlök

Lökplantorna har lagts i sina rader och är redo att planteras.

 

En av min mans första aha-upplevelser kring hemodlade grönsaker gällde just lökblasten. När han kom in i köket vid något tillfälle kunde han inte sluta kommentera den ljuvliga doften. Det var lökblast. Så enkelt. Så gott. Glöm inte att prova!

Att skörda genom att gallra bland plantor är något som kan göras med många andra grönsaker också; sallat, morötter, rödbetor, palsternackor, vitlök, purjolök och många fler. Det är särskilt värdfullt att göra så tidig på säsongen, särskilt i ett hushåll som vill hålla sig till bara hemodlade grönsaker.
/Sara Bäckmo

Läs gärna om mat att laga av lök:
Gör massor av grönsakspulver
Kall sås med kinesisk gräslök
Gröna fiskbullar med färsk lök

08. april 2015