Skörda mynta och gör myntate - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skörda mynta och gör myntate

Jag har skördat mynta att torka till te. De ljuvligt doftande bladen blir ett fint te till vintern när jag tar en paus i skrivjobbet. Mynta ska skördas innan den går i blom, då är bladen riktigt goda och fina.

Ett knippe mynta ligger på en bit drivved.

Ett knippe färsk mynta redo att torkas efter skörd.

 

Mynta är barnens favorit-kryddväxt. Det var min favorit som barn med. Den för tankarna till många kul dofter och smaker och var helt enkelt rolig att använda i lek, tyckte jag då. Vi hade ett enormt mynta-land i min barndoms trädgård på Styrsö. Det var flera kvadratmeter mynta som spridit sig mer eller mindre okontrollerat (vad jag tror i alla fall, men min mor kan hävda annat). Vi skördade flitigt av myntan under sommaren och torkade för att mestadels använda som te under vintern.

 

Läs mer: Min fina tekanna i gjutjärn

 

Mynta i krukor

I min lilla frustuga vid berget har jag också mynta, men inte några stora mängder. Jag odlar min mynta i krukor. Jag har ingen bra plats i trädgården där myntan kan få breda ut sig och eftersom jag vet hur hiskeligt den sprider sig har jag hellre flera krukor som jag kan hålla koll på. Här på Berghem har jag en kruka med chokladmynta. Perfekt att skörda och använda färsk till sommarens efterrätter och olika drycker. Och så kan jag skörda lite till te.

Mynta kräver inget särskilt för att må bra i kruka, så länge den får vatten. Köp några plantor på trädgårdsbutiken och sätt i bra jord för krukodling.

Mynta sprider sig via rötterna. Det är något att tänka på. Vill du inte att myntan ska sprida sig ska du ställa krukan på fat, se till att den inte kan "klättra" över till nån annan kruka i närheten genom rotdelar som knallar över till grannen. Eller se till att krukan står på ett underlag där den inte kan slå rot.

 

En vacker kruka står på grus, med en grön bladväxt i.

En kruka mynta på uteplatsen - mer behövs inte för mitt lilla behov av mynta här på berget.

 

Mynta är som finast att skörda innan plantorna går i blom, men blomningen är också underbar för både människor och insekter att njuta av. Vill du ha både blommor och skörd kan du odla två krukor, där en får blomma och den andra skördas.

Mynta har stjälkar där det växer ut nya stjälkar i bladvecken. När jag skördar knipsar jag av stjälken alldeles ovanför ett bladpar där det börjat växa ut nya skott. Och så fortsätter jag genom hela växten och liksom klipper ner den.

Nu växer myntan upp igen och kan skördas på samma sätt innan den är på väg att blomma nästa gång.

 

Närbild på en stjälk med små kvistar i bladvecket.

I varje bladveck växer nya små kvistar av mynta fram.

 

En hand sträcker fram en sekatör och klipper kvistar av plantan.

Knips, knips så klipper jag av myntastjälkarna nu innan plantan börjar att blomma. Jag klipper alldeles ovanför ett bladpar.

 

Torka mynta

Under en sommar kan jag klippa några knippen mynta vid flera tillfällen. En kruka ger inte jättemycket, men lagom för mitt lilla kontors-hushåll. Den mesta myntan sparar jag till vintern genom att torka. Myntan kan bindas ihop till knippen som hängs inomhus att torka. Det går lika bra att lägga mindre delar på en bricka och låta dem torka där.

Ett barndomsminne jag har är när min mamma ställde fram en stor grön plåtbricka med mynta, som vi barn fick repa av från stjälkarna och liksom prassla sönder till mindre bitar. Sedan packade vi myntan i teburkar. Mina barn får göra likadant hemma. Det doftar ljuvligt i hela huset!

 

Te av mynta

Det är världens enklaste och godaste att göra mynta-te.

  • lägg färska eller torkade myntablad i en tekanna
  • häll på kokande vatten
  • låt dra en stund
  • sila av i en mugg

 

En hand håller ett knippe mynta med rödaktiga stjälkar.

Bladen förlorar snabbt sin spänst efter skörden och torkar ganska fort.

 

En klick honung i teet är ljuvligt. Mynta-te med honung har varit min familjs mirakelkur mot ont i halsen. Men det är gott jämt! Förutom att torka till te kan myntan användas färsk i bordsvatten, frysas i isbitar, användas strimlad på ett fat av bär, användas i glass, drinkar och såser. Yoghurtsås, med strimlad mynta i en tjock krämig yoghurt är jättegott.
/Sara Bäckmo

 

16. juni 2020