Tid och ork att resa

Varje gång jag är föreläser undrar någon hur jag har energi att jobba på det här sättet. En resa nästan varje vecka.

Jag sitter på Kastrup nu. Väntar på tåget tillbaka till Småland. Igår föreläste jag i Molde, Norge för 150 entusiastiska odlare. Nu har jag telefonen full med läckra flygbilder och ska visa barnen om bara några timmar. Det var så vackert. Men nu längtar jag hem!

I mitt jobb reser jag massor för att berätta hur jag odlar min köksträdgård. Det är inte riktigt en resa per vecka, men nästan. Det är otroligt rolig och jag är så glad över möjligheten. Men, hur orkar jag det?

 

Ingen rast, ingen ro
Hemma är livet hektiskt. Just nu jobbar jag mycket, förutom min arbetstid också mycket tidiga mornar och sena kvällar för att få klart manus till nästa bok. När jag inte skriver är det full fart med barn på alla håll och kanter. Jag, och för den sakens skull också min man de tider jag jobbar, är behövda hela tiden. Det finns inte en chans att vila, tänka klart en tanke eller göra nåt eget. Så är det ju att vara hemma med små barn.

 

Paus från vardagslivet
På det viset är resorna mina vattenhål. Jag väljer gärna att åka tåg de gånger jag kan. Och även om jag har tendenser att bli åksjuk så är det här min avkoppling. Några timmar på en och samma plats. Inget spring. Jag lyssnar på musik, tänker, filar på blogginlägg och duschar jättelänge på hotell utan att någon snorig rackare tittar in genom kattluckan i badrumsdörren och uppnosigt frågar om jag tänkt vara för mig själv en stund.  Och så längtar jag hem.  Samtidigt allt händer på resorna längtar jag jättemycket efter familjen och skickar tusen SMS för att kolla att alla har det bra.

 

För familjen och relationen
Som småbarnsmamma har jag ofta jobbat från det att barnen varit små, på ett eller annat sätt. Jag har till exempel sänt radio, skrivit syntolkningsmanus, varit frågemakare till Vi i Femman och bloggat under tiden jag varit bebismamma. Jag förstår om andra tänker annorlunda, men för mig har det varit viktigt att inte kapa mitt yrkes-jag för att vi fått barn. Jag har njutit mycket av att ha de kreativa jobbtankarna samtidigt som jag är mamma. Att ha barn är ju ingen parantes under en kort småbarnstid.

Lika mycket som jag jobbar för min egen del är det också en viktig pusselbit i vår familj. Min man vill också vara hemma med barnen (läs gärna mer om hur vi strukturerar vår tid för att kunna vara hemma med barnen i inlägget Är ni hemma jämt? och Frågor och svar om "Är ni hemma jämt?") och för att det ska vara möjligt behöver också jag jobba.

En tredje viktig anledning för mig att jobba är jämställdheten mellan min man och mig. Jag har inga problem alls med att någon av oss periodvis jobbar mer eller mindre, men det enkla i att vi bägge jobbar och har kreativ input från håll utanför hemmets fyra väggar är oerhört viktigt. Det är ingen av oss som står tillbaka, stagnerar, fastnar i någon föräldrafälla. Vi gör intressanta saker och är på det viset intressanta för varandra.

 

Oron
Så, sittandes på Kastrup, är allt frid och fröjd på resan?

Alltså, det är inte så lätt att vara ifrån familjen. Jag är väldigt hemmakär. Och jag om någon vet att det är mycket jobb med att vara hemma med fyra små barn. Förutom allt kring barnen ska också hunden rastas, ved bäras in och i bästa fall vill man själv hinna gå på toaletten. Även om det är fina dagar för den förälder som är hemma är det också hektiskt. Och här sitter jag och glassar!

När jag är iväg finns alltid en liten oro för att något ovanligt ska hända För några veckor sedan var till exempel min man i New York i en vecka, då lilleman blev dålig. Vi hamnade på sjukhus just precis samma dag P kom hem från resan, alldeles omtöcknad av tidsomställning och kastades in i allt. Sånt där som kan hända. Den oron kan gnaga i mig när jag gör längre resor. Vad händer om någon blir sjuk? Om något går sönder hemma?

En annan oro med att ha många resor inbokade är förstås också att jag själv ska bli sjuk och behöva ställa in. Men så ser ju livet ut, jag är ju ingen övermänniska.

För nu känns det fantastiskt att ha gjort vårens första resa till Norge. Jag har hunnit jobba med manus till nästa bok, skriva lite blogginlägg, fundera på hur jag ska odla trädgården i sommar och ätit jättestora kanelbullar på flygplatsen. Sånt måste man ju göra i smyg hemma på vardagar...

Du som läser och följer i Norge får gärna se min nya norska blogg (en översättning av Skillnadens Trädgård) på sarabackmo.no. Lättast att följa bloggen är via Facebook.
/Sara Bäckmo

 

 

10. februari 2017

8 svar till “Tid och ork att resa”

 1. cecilia skriver:

  Tack Sara för att du skriver om detta, som är verklighet för alla föräldrar med egna företag, ex, jag själv på -70 talet, hem från BB, byta till ladugårdsoverall sonen i baby-björnsele o ut i ladugården o mjölka, när jag gav djuren mat, låg han i en barnvagnsinsats i en tom kätte...helt naturligt...har aldrig haft tid att ta promenader med mina små, kunde de inte vara med där jag var, blev de nerpackade en låda utomhus, på en lastpall,bakom en snövall, med vår hund som vaktmamma. Vilket innebar att barnen inte ville sova i normal rumstemperatur, så när det snöade, fick de sova på - kallhallen -.

 2. Camilla Jansson (nyfiQen) skriver:

  Så jag känner igen mig. Jag reser också en del i jobbet och, trots att jag är otroligt hemmakär, så älskar jag att balansera hemmets lugna vrå med den puls det är att resa. Dessutom blir det ljuvliga avkopplande stunder för sig både på tågen och hotellrummen.

 3. malin skriver:

  tycker du ska vara jäkligt stolt över dig själv och din familj ! du ger så mycket av dig själv till andra och din familj å dig själv Tänk om en annan hade lyckats med denna kombon! SÅ AVIS.... EN RIKTIG SUPER WOMAN YOU ARE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ÖNSKAR DIG OCH DIN FAMILJ ALL LYCKA

 4. Ingela skriver:

  Så roligt att det finns människor som orkar och jag menar det verkligen!!!?
  Själv har jag gått i väggen och har med nöd o näppe ork till hemmet, valpen och mej själv!
  Maken har gått i väggen oxå!
  Men vi har inga barn, på fönsterbrädet spirar små plantor och växthuset väntar på våren!
  Jag blirvtrött bara jag läser allt ni orkar!
  Men en liten bit itaget med lagom krav som passar mig så ska jag oxå kunna få några grönsaker i sommar!
  Jag förtröstar på Jesus!
  Så heja på er alla duktiga kvinnor!!!?

 5. Evelina skriver:

  Känner igen det du skriver. Vi har 5 barn och bor på en gård och odlar och renoverar, min man jobbar som artist och är borta då och då. Det är både skönt och jobbigt för honom. Jag älskar att vara hemma, men också att resa. Dock så reser vi oftast hela familjen. Sist han var borta vart de tre småbarnen magsjuka, dagen innan han kom hem 🙁 uh verkligen min mardröm. Som tur var vart inte jag sjuk och ingen spydde samtidigt. Det är ett underbart och jobbigt att vara med barnen hela tiden, men jag försöker göra så mycket kreativa saker jag kan för att inte bli fast med sur energi som gör en trött och negativ.
  Du är fantastiskt inspirerande.

 6. Winnie Dehn skriver:

  Också tack från Danmark. Du har inspirerat mig jämt genom de år jag har fått läsa grannens Land. Jag er bofast i Danmark med en liten gård 8 ha i Kvillsfors og deroppe odlar jag så vi har fina grønsaker det mesta af vintern. âpplen har vi också i mängder. Herligt. Jag ser fram emot nästa artikel i Land och vil følja dig här också.
  Winnie Dehn

 7. Linda skriver:

  Tänker att det kanske är resorna som gör att du orkar vardagen? Det blir en paus från det intensiva familjelivet och tid för att bara ta hand om dig själv.
  Jag har "bara" två barn på 3,5 resp 7 år men tycker ändå att en eller ett par hotellnätter då och då låter himmelskt. ?

 8. Lena Gundberg-Oskarsson skriver:

  Du är så fantastiskt bra på att formulera Dig på ett mycket inkännande sätt i allt Du både säger o skriver. Känslan finns med i allt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *