Tidiga bladgrönsaker till varmbänk - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tidiga bladgrönsaker till varmbänk

Drygt tre meter bladgrönsaker är sådda och planterade i min varmbänk nu. De tidiga bladgrönsakerna ska ge snabb skörd. Här kan du läsa vad jag odlat och hur.

Sallat 'Lollo Bionda' och persilja, plus blandade fröer, att sätta ut i min varmbänk. Foto: Ida Sjöö.

 

Det är något visst med att bära ut årets allra första plantor, gröna och frodiga, i trädgården och plantera. All väntan och längtan under vintern ligger inbäddade i de här små liven. Det gröna talar till mig på så många plan. Nu vill jag bara skriva färdigt nästa bok (Hållbar odling - släpps 13 september, deadline för manus på måndag...) och byta skrivtid mot att odla. Generellt har jag otroligt få plantor igång den här vintern. Rimligt har varit mitt mål. Nu är varmbänken planterad och plantorna jag använt har gett ny plats inne. Då får man ju fylla på! Läs mer om årets varmbänk i länken nedan.

 

Läs mer: Varmbänk på friland 2021

 

Ni har frågat om växterna jag förberett till varmbänken, så jag gör ett inlägg här där jag presenterar mitt pluggbrätte med bladgrönsaker. Kom ihåg att ett sånt här fint brätte med blad inte bara är användbart till varmbänkar. Om du sår ett dito nu, har du jättefina bladgrönsaker att sätta ut i växthuset, på skyddade platser på friland, i odlingslådor och krukor senare i vår. Bor du i norr kan du vänta några veckor innan du startar sådden. Fler tips får du längre ner i inlägget.

 

Pluggbrätte av bladgrönsaker

Mina bladgrönsaker till varmbänken såddes i januari. Det är femton sorter. De har vuxit inomhus under växtbelysning hela tiden och ej avhärdats innan de planterats ut i varmbänken. Foto: Ida Sjöö.

 

Pluggbrätte 150 celler

Det här är vad som kallas för ett pluggbrätte. Det är en bricka med sammanfogade celler. Just detta är av ett märke som heter QuickPot. Det är ett tyskt märke som tillverkar sina produkter av återvunnen plast, delvis sker tillverkningen med förnyelsebar energi. Brättena har mycket lång hållbarhet, du kan räkna med minst tio år.

Mitt brätte ovan innehåller 150 celler, det är min favorit. Jag använder det till att odla sallat, lök, kål, sparris, mangold - typ allt - och har sex eller sju likadana. Med några såna här brätten i odlingen kan jag driva upp otroligt många plantor på liten yta, det underlättar odlingen stort.

Till brättena har jag en särskild uttryckare, som är en platta med piggar på - en för varje cell på brättet. När pluggarna ska planteras trycker jag ut dem underifrån och kan enkelt lyfta upp plantorna ur brättet.

Flera av mina brätten kommer från Gjordnära.

 

Pak choi i pluggbrätte

Växten med rödlila blad är en underbar pak choi, tror den heter 'Lady Choi' (Baker Creek Heirloom Seeds). Dessvärre gick all pak choi i blom då planteringen blev uppskjuten två veckor, och har inte planterats ut. Foto: Ida Sjöö.

 

Sallad i pluggbrätte

Det här är en av förra årets riktiga topp-växter: Sallat 'Frillice' från Impecta. Foto: Ida Sjöö.

 

Femton sorter

Pluggbrättet består av femton sorters växter, med tio pluggar av varje. Det är ett verkligt smart sätt att odla fram många sorter och lite lagom av varje. Växterna jag odlat är:

 

 • dill
 • spenat
 • isbergsallat 'Frillice'
 • sallat 'Little Gem'
 • svartkål
 • spenat 'Giant Winter' (grodde ej)
 • purjolök
 • pak choi 'Lady Choi'
 • pak choi 'Color Crunch Blend'
 • pak choi 'Bonsai'
 • komatsuna
 • kailaan - kinesisk broccoli
 • sibirisk bladraps
 • rucola
 • kinesisk salladskål (endast ett frö grodde)

 

Utöver detta brätte har jag till varmbänken också förberett en slätbladig persilja, sådd i december, samt sallat 'Lollo Bionda', som är en underbar lättodlad plocksallat som påminner om isbergsallat i krispet.

 

Sallad i pluggbrätte

Här ser du en av alla många pak choi som gått i blom. De gillar inte att stå i pluggbrätte eller kruka för länge, särskilt inte under växtbelysning. Foto: Ida Sjöö.

 

Pak choi blommar

Utplanteringen av mina växer blev fördröjt med några veckor. Varmbänksbygget blev först försenat och därefter tog det drygt en vecka längre än väntat för varmbänken att nå lagom temperatur för att växterna ska trivas. Den förseningen gjorde att mina pak choi gick i blom. Buhu hu hu. Men så är det och det är inget att göra åt.

Pak choi är en så kallad kortdags-växt. Om den blir stressad av mycket dagsljus eller blir trängd eller störd på annat sätt på växtplatsen, svarar den direkt med att gå i blom. Pak choi är en utmärkt växt för just varmbänk eftersom den växer så himla fort, men då gäller det att ha flax med tajmingen. Det hade inte jag. Se mer om varför pak choi går i blom nedan.

 

 

Nu är de gröna sköna plantorna ute i varmbänken. Gott så. Natten efter utplanteringen blev det tio minusgrader. Gissa vem som var glad åt den massiva halm-isoleringen runt varmbänken och alla filtar jag packat in den i?!? Hi hi.

Förutom att plantera växter har jag också sått massor av blandade blad och rädisor. Jag har till exempel sått spenat, timjan (test), rucola, pak choi och lite grejer. Först skörd ger de planterade växterna och så hoppas jag att de som såtts direkt i bädden kommer strax efter.

 

Sallad i pluggbrätte

Så här ser pluggplantor ut när man precis plockar upp dem ur brättet. Den flikbladiga isbergssallaten är mer lik en plocksallat i växtsättet, men är krispig som en isberg. Jag har inte odlat isberg i varmbänk förut, den brukar vara mer känslig för kyla än andra sallatssorter. Vi får se hur det går. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara planterar i varmbänk

Varmbänken har toppats av tre pallkragar med jord, att så och plantera. Var och en har lock över sig. Foto: Ida Sjöö.

 

Bladgrönsaken komatsuna till höger och kinesisk broccoli/kailaan till vänster. Foto: Ida Sjöö.

 

Plantera i varmbänk

Purjolöken har närmast kvävts av intilliggande plantor. Jag har sått purjon i kluster och har tänkt odla den nästan som gräslök. Efter lite skörd hoppas jag kunna plantera ut löken i köksträdgården. Foto: Ida Sjöö.

 

Plantering i varmbänk

Grönt och fint efter plantering. Dagtid har jag lock över växtplatsen och på natten täcker jag hela varmbänken (över locken) med filtar och täcken för att behålla värmen. Foto: Ida Sjöö.

 

Odla tidiga blad

Om du vill prova att odla tidiga bladgrönsaker i pluggbrätte tycker jag att du ska välja någon variant med ganska små celler. Det blir ofta sämre resultat just för bladgrönsakerna, om du fläskar på och väljer brätten med stora pluggar. Bladgrönsaker har små rotsystem och förodlas bäst i tråg och brätten med mindre celler.

Har du ett brätte med 150 eller 104 celler kan det vara lagom, och du kan också skaffa andra mindre varianter av pluggbrätte, eller satsa på den utmärkt smarta och lättodlade pluggboxen.

 

Läs mer: Odla smart i pluggbox

 

Avsätt en rad per grönsak och så så många rader tråget rymmer. Det blir en jättefin mix. Jag brukar tänka att jag liksom odlar en hel salladsskål på en och samma gång. Låt dina smaklökar avgöra vad som hamnar i pluggarna.

Mer om varmbänken får du se snart. Det blir en fin vårlig video med första skörden förstås. Jag ska också göra inlägg och svara på alla era varmbänksfrågor.

Om du vill läsa mer om hur du kan odla tidiga blad i din trädgård, på balkongen, i fönstret inomhus och i växthus, så tipsar jag om lite läsning på det temat här:

 

Såskola - inomhussådd för nybörjare
Odla pak choi som mikroblad
Bli en groddare - tre tips för att grodda
Guide - Odla ärtskott inomhus i smart låda
Odla smart i pluggbrätte

 

Lycka till med din odling!
/Sara Bäckmo

 

PS Under våren har jag lite kul projekt på gång och har därför bett min kollega Ida Sjöö att hjälpa mig att fota till bloggen då och då. Alla bilder i det här inlägget är tagna av henne. Glöm inte att svepa med pekaren över bilderna för att läsa alla bildtexter. 

10. mars 2021